M-am apucat sa fac putin "fine tuning" la overflow si la partea de circulare a apei bazin-sump. Scop? Sa cobor nivelul apei in display cu 1 cm. Ma cam enerva faptul ca tineam in frau puterea pompei de recirculare, la 2 trepte sub maxim, din cauza incapacitatii pieptenelui de la overflow de a prelua tot fluxul de apa ce venea de la pompa. Asa ca m-am hotarat sa-l fac de rusine pe domnul pieptene si l-am inlocuit cu un altul cu dintii mai lungi si mai mari. Mai jos, filmul actiunii:
Am oprit pompa de recirculare si am coborat nivelul apei in display cu 2-3 cm sub nivelul pieptenelui de la Bean Animal. Am taiat vechiul pieptene, era lipit cu Dow Corning asa ca m-am chinuit putin. Locul ramas liber l-am uscat cu uscatorul de par, sub prvirile atente ale unui Caeruleus white extrem de curios
Am folosit un pieptene marca shubi, taiat din plexiglas de 10 mm, o bijuterie:
Am lipit bijuteria "made by shubi" tot cu Dow Corning, "sa tina". S-a uscat beton in mai putin de jumate de ora:
Daca tot eram cu sandramaua oprita, am zis sa pun o valva de sens pe returul de la pompa. E chestia aia cu suflatul in iaurt: am zis ca ce-i sigur e sigur si am facut-o ca sa evit sa vina apa din display in sump pe retur, in momentul in care se opreste pompa. Am taiat teava de la pompa:
Am lipit valva de sens cu chimicalele binecunoscute (aici atentie la sensul valvei, e unic ):
Si am montat la loc teava de retur:
Dupa verificarile de rigoare, lipituri, conectori, etc..., am pornit pompa. Din sistem lipseau aproximativ 70-80 litri de apa asa ca mecanismul de autocompletare de la retea si-a dat drumul. L-am lasat sa-si faca treaba singur, fara sa bag apa deloc manual. Cand apa din display a ajuns la nivelul overflowului si s-a umplu autocompletarea, am reglat Bean Animalul:
Am facut si un fel de inginerie in interiorul Animalului, am pus un "amortizor" de plescait, asta pana o sa ma mobilizez intr-o zi sa ridic cu vreo 2 cm nivelul tevilor din Bean Animal ca sa nu mai faca zgomot. Si cum e acum e bine, nu se aude aproape deloc dar nah, toti cautam perfectiunea, ce dracu... Bean animalul functionand in toata splendoarea lui, cu > 8.000 litri/ora:
Binenteles ca scopul a fost indeplinit, am scazut nivelul apei in display (in poza, dunga neagra de pe sticla, deasupra nivelului apei), in conditiile in care am marit si flowul de apa:
Sfarsit de update.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2014 20:52:07
Salut !Vroiam sa te rog sa imi spui,atunci cand ai lipit acvariul tau, benzile protectoare de hartie la ce distanta le-ai pus de marginea geamului pe fund si laterale ?
Arata foarte bine pieptanul ! Pret ?
Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
- valva de sens e treaba buna... la fel de bine, puteai sa dai o gaura in teava - undeva la nivelul normal al apei din display.
- in cazul penei de curent, circuitul trage aer prin gaura aia si se dezamorseaza singur.
elis wrote: Salut !Vroiam sa te rog sa imi spui,atunci cand ai lipit acvariul tau, benzile protectoare de hartie la ce distanta le-ai pus de marginea geamului pe fund si laterale ?
Arata foarte bine pieptanul ! Pret ?
Benzile de hartie le-am lipit la vreo 5 mm de marginea sticlei, ochiometric, n-am stat sa masor foarte exact. Am facut in asa fel incat siliconul sa aiba pe interior forma unui sfert de cerc de-a lungul imbinarii iar hartia de protectie sa incadreze acest volum de silicon. Cel mai bine ar fi sa folosesti o racleta de silicon cu colt rotund cu care sa aduni surplusul dupa lipire iar hartia s-o lipesti astfel incat ceea ce ramane dupa ce tragi cu racleta sa ramana pe sticla, nu pe hartie.
Despre pieptene, cel mai bine ar fi sa vorbesti cu mesterul , pretul oricum este mai mic decat cel practicat prin shopurile online si ai avantajul ca ti-l faci pe dimensiunile dorite.
@koala: multam! Ca orice profesionist, binenteles ca eu aleg calea cea mai lunga, adica daca e sa demontez si sa tai o teava, plus o lipitura si ce mizerie am mai facut pe acolo, de ce sa n-o fac? Era bun si cu gaura, cum nu?
Eu ma gandeam sa las 7-8 mm, dar cred ca este mai bine asa cum ai facut tu,racleta am geocel si o sa imi fac cutia overflow dupa modelul tau 30sau 32 x 15sau 18 pe fundul acvariului in dreapta. Mersi inca o data !
Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
Urmatorul pieptene, daca va fi nevoie, il facem pe negru ca sa fie in ton.
In rest cum mai merge bazinul domnu` ?, ca mai des ma vad cu Kiru` decat cu tine desi stam la o aruncatura de batz distanta
This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2014 14:32:53
Salut ! Revin cu intrebari referitoare la rama capacului : poti sa imi spui ce latime are bucata de pal care vine de jos pe partea din fata si pe care se sprijina capacul? Capacul cat are inaltime ? tu spuneai ca acesta coboara de la marginea sticlei 5 cm, dar nu pot sa imi dau seama cati cm are .... dar celelalte rame de la stand ?
Imi place ideea ta cum se sprijina capacul pe aceste rame .....
Ne poti pune o poza,sa vedem cum a iesit capacul ?
Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
Salutare, imi cer scuze ca n-am raspuns pana acum, am lipsit o vreme din peisaj si n-am prea mai intrat online.
Deci: capacul de pe bazin l-am gandit de la inceput sa nu se sprijine deloc pe sticla. Nu stiu daca asta ar fi fost intradevar o problema dar am zis sa nu risc pentru ca e destul de greu.
O iau pe bucati: rama ce formeaza partea frontala a ansamblului suport+bazin este facuta din fasii de PAL de 18 mm, cantuita cu cant ABS, ca sa-i asigur o oarecare protectie la apa. Dimensiunile sunt astfel:
- fasia orizontala de la imbinarea bazin - suport are 120 mm latime, am dimensionat-o astfel incat sa acopere bara de metal a suportului+grosimea polistirenului pe care sta bazinul+grosimea lipiturii sticlei. Practic deasupra PAL-ului se vede doar nisipul
- fasia orizontala de jos de la podea are 100 mm latime
- fasiile verticale de la colturi au 100 mm latime si-s calculate sa se ridice de la podea pana la 5 cm sub buza sticlei de sus a bazinului. Atat am considerat eu ca ar fi nevoie ca sa acopere linia nivelului apei din bazin,; n-am vrut ca sub capac sa se vada altceva decat apa din bazin.
- fasiile verticale de PAL de la colturi sunt rigidizate in forma de "L" cu alte fasii de PAL, practic forma rezultata e ca un "coltar" care imbraca coltul suportului si bazinului.
Toate fasiile orizontale si verticale le-am prins intre ele cu dibluri, intr-un tot unitar, dupa care toata magaoaia rezultata am prins-o cu suruburi autofiletante de suportul de metal.
Detaliu cu punctul in care rama capacului se sprijina pe "coltare"
Aceeasi treaba cu coltarele in spate, si alea calculate sa urce pana la 5 cm sub nivelul buzei de sus a sticlei. Pe aceste colturi 2 fata + 2 spate sta sprijinita rama capacului. Pentru siguranta, am mai pus in spate pe mijloc, prinsa cu suruburi de rama si sprijinita de podea, o propta de aceeasi inaltime cu cele 4 colturi de PAL. Rama capacului este facuta tot din PAL de 18 cantuit, cu latimea de 140 mm. Dimensiunea asta mi-a iesit din calcule: cei 5 cm de sub buza sticlei+dimensiunea necesara ca lampile capacului sa incapa acolo.
Pe aceasta rama de PAL am facut constructia de Komacel, pe care am documentat-o cu cateva pagini mai inainte. Asa arata constructia de komacell prinsa in interiorul ramei de PAL:
Am fost nevoie ca in momentul montajului sa mai "coplesc" putin din plastic - calculasem gresit - ca acesta sa nu stea sprijinit pe sticla. Se vede in poza...
O poza de semi-ansamblu a capacului unde am lasat descoperite zonele din fata ca sa se vada detaliile de montaj:
Adi,iti multumesc pt explicatiile pe care mi le dai si asteptam in continuare si alte detalii referitoare la vopsirea komacelului,montarea ledurilor,ventilatoarelor si finalizarea capacului cat si a standului.
Reusitele si esecurile unui om, sunt rezultatul direct al gandurilor sale !
Pregatiri pentru noua generatie: am reusit sa gasesc cativa pui de Maylandia callainos "pearl zebra", o specie la care atat masculul cat si femela sunt de un alb stralucitor, impreuna cu cativa pui de Metriaclima sp. "Msobo Heteropictus" Lundo island.
I-am bagat la "gradinita", sa se invete cu greutatile vietii:
This message was edited 1 time. Last update was at 29/08/2014 09:31:20
De ceva vreme femelele de Zebra Chilumba Maison Reef isi dau drumul tot mai tare la comportament si incep sa-si arate caracterul salbatic si dominator.
Doua dintre ele au "ocupat" tacit zona stanga a bazinului (una chiar are comportament de mascul... ) iar cea de-a treia sta de paza pe peretele din dreapta al acvariului.
Si tin la distanta - si sunt respectate de ei - chiar masculi mari si recunoscuti pentru agresivitate: Flavus, Tropheops.
Partea a doua la filmuletul cu femelele nelinistite: in weekend a ajuns la mine si vedeta, un mascul wild de Metriaclima zebra chilumba, matur, de aproximativ 15-16 cm lungime. Mare, rau si cu pesonalitate.
Cum teoria spune ca n-ai ce cauta cu pesti noi intr-un bazin de ciclide format si echilibrat, am avut o oarecare stringere de inima cand l-am aruncat in groapa cu lei...
N-a fost nici o problema, a avut nevoie de vreo 10 minute de ciondaneala cu vreo 2 masculi mai curajosi, Hara si Flavus si... cam atat. I-a convins pe toti de tot ce trebuia sa-i convinga si a devenit stapan.