Ghemul ciudat care apare pe la secunda 40, este un fost cub de artemia congelata, administrat cu freo' 2 minute inainte. (au lins' animalele oleca din el, dar acu: li se rupe "aia")
Clar: unul din ei este deja in accensiune coloristica. Nu?
This message was edited 3 times. Last update was at 02/09/2021 15:31:14
Decat flamand si sarac, mai bine satul si bogat.
Optiune din: Luca 6, (20-26) cred ca....
- apa aia de la retea e buna? Pe la Bucuresti nu poti folosi apa direct din retea, pentru ca poti avea surprize neplacute... asa ca o baterie de filtrare trebuie luata in calcul.
- du-te si cauta robinetii "de picurare"... sunt modele si modele, unii mai buni iar altii mai putini buni.
- cum scoti apa din acvariu? Ai gaura de preaplin?
- evacuarea ar trebui facuta in casa, undeva la canalizare... ca sa nu ai problema "inghetului".
- pe timp de iarna apa e foarte rece, asa ca tre' sa ai in vedere acest aspect... pe vremuri, Lucian (nemuritoru' barbos) infasurase cateva spire din furtunul de alimentare pe caloriferul din camera... in functie de numarul de spire, apa se incalzeste mai mult / mai putin.
This message was edited 1 time. Last update was at 03/10/2021 10:41:36
Cata apa, raportat in procente din volumul bazinului, ar trebui sa adaug la 24H ?
Incalzitorul la mine, este comandat de termometru/controler temperatura. (la 24.5, da ON si la 25.2, OFF)
Ca si masura de siguranta, un alt controler, intrerupe alimentarea la 27 grade. (imi este greu sa cred ca se fu* simultan doua controlere si fierb pestii)
Iarna asta, o sa merg cu Juwelu' de 240, daca mai pun inca un incalzitor de 200W, o sa incalzeasca destul de repede.
La scosul apei, fac gaura in bazin.
EduardB wrote:Cata apa, raportat in procente din volumul bazinului, ar trebui sa adaug la 24H ?
Cat te tine punga, nu costa decat apa si curent (incalzirea).
Intrebarea e ce procent din apa vrei sa schimbi pe saptamana?
Incepi cu 10% pe zi, si verifici cati nitrati ai la sfarsit de saptamana. Dupa aceea ajustezi.
Eu la 400l plus vreo 70l sumpu am inceput cu un picurator de 2l/h.
Nu era suficient asa ca am luat mai mari, intre 6 si 10 daca nu ma inseala memoria.
A fost ok cu alea dar la un moment dat am renuntat la picurator si reglaju l-am facut direct din robinet "la ochi".
Estimez ca am undeva la 8-10l/h. Probabil ca ar merge mai putin acum ca am si paludarium dar nu mi-am mai batut capu.
O vreme am monitorizat nitratii cu teste.
Eu am avut instalatia de schimb la picatura mai simplu, din teava ppr (de 20 pentru alimentare, de 25 pentru evacuare). Teava de 20 avea dop la capat, gaura pentru un furtun de osmoza, iar in furtun un picurator gardena.
Dar e mai elegant cu furtun de osmoza, asa am acum pentru autocompletare si in plus, il poti masca prin canal de cablu (exista si piese pentru a face cot de 90 la furtunul de osmoza).
Musai sa ai gaura in acvariu, pe care montezi o flansa si un cot la 90. Gaura sa fie mai jos de nivelul actual al apei, cu cotul si o bucatica de teava poti sa te joci cu nivelul, mai sus sau mai jos.
Eu nu folosesc 20 de controllere pentru temperatura, ci unul singur si bun - https://www.theaquariumsolution.com/product/3077/273 Pentru filtrare, iti recomand ce am eu si sunt foarte multumit: https://wts-online.ro/produs/sistem-filtrare-apa-trio-matriks/ Referitor la cat vrei sa schimbi zilnic (atentie! asta nu te scuteste de aspirarea substratului) e simplu. Fa instalatia, regleaz-o sa picure cumva, ia un recipient de 1-2 litri si cronometreaza in cat timp se umple. Mai departe, aplici teorema lui lagrange ca sa afli cat schimbi pe zi la volumul total Eventual calculezi in sens invers apoi te joci cu picatura si umpli sticla in timpul necesar sa corespunda cu volumul bazinului si cu 24 de ore.
Requestu' la domnul moderator ori admin: daca poate edita lincu' sa arate direct, "dupe iutub" as fi recunoscator. (as putea expedia prin curier, si ceva recipient cu alcool, ca si confirmare a recunostintei)
Cand aveam marin, unul din pestii mai rasariti (10-12 cm) avea obiceiul sa plezneasca apa cu coada cand manca. Obiceiul asta insemna 400-500 ml de apa pe parchet Nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna o harjoneala prieteneasca intre monstrii aia