Nu are chiar legatura directa cu topicul...dar pt cine vrea low-tech si low-maintenance...se poate inspira Da, stiu, Sanjay Joshi e o somitate in domeniu, dar putem aspira si noi la asa ceva
Nu-i bai, ma bucur ca a priceput cineva ceva, desi l-am facut fara poze cum intentionam initial.
Legat de topic, mi-am dat seama ca desi eu consider de bun simt, s-ar putea sa scape cuiva neexperimentat si care n-a citit cu suficienta atentie.
Cine foloseste bacterii pentru exportul de nutrienti trebuie musai sa foloseasca un protein skimmer adecvat 24/7. Daca sunt biopeleti, reactorul trebuie sa scoata direct in skimmer pentru eficient maxima.
Alte metode de export nutrienti cu bacterii: dozare NoPoX, WasteAway, MarinePure balls, BioDigest, etc.
La aceste metode, se dozeaza bacterii care mananca nutrientii, de multe ori inainte de a se descompune pana la nitrati, fosfati and whatnot. In partea cu exportul, mare parte a bacteriilor pline de nutrienti trebuie scoase din apa. Cel mai simplu, aceasta se face prin skimmarea de proteine. Mai ineficient, prin schimburi de apa, cu cat mai mari, cu atat mai eficient - the solution to pollution is dilution. Iar daca nu folosesti niciuna, vei observa aparitia "mucilor" bacterieni in zonele cu curenti redusi.
Un alt side effect al dozarii de bacterii fara un skimmer este hipoxia - un bloom bacterian va duce la folosirea rapida a oxigenului dizolvat in apa. Daca e si cald, problema devine si mai grava, intrucat saturatia oxigenului in apa se reduce, rezultand o cantitate maxima de oxigen dizolvat diminuata.
Ai dreptate...dar consider ca cine se apuca de marine, ar trebui sa citeasca nitel si sa asculte cu atentie fiecare cuvant din videoclipurile pe care le-am postat atat aici cat si in Marin1st. Daca nu inteleg ceva, mai bine intreaba...la fel in videoclipul de mai sus, zice la un moment dat ca acest acvariu a avut skimmer si nu se poate ajunge la acest echilibru peste noapte...totusi, are 23 de ani acvariul !!!
Eu am in casa atat marine cat si cu apa dulce...si pot spune ca mai multa bataie de cap imi dau cele cu apa dulce. Ba chiar pe viitor vreau sa scap de cele cu apa dulce si sa am doar marine "bine asezate si gandite".
Succes tuturor