Author |
Message |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/06/2014 14:48:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#41
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
kirucd wrote: LE @Alex vezi ca al doilea citat din ultima ta postare nu imi apartine mie ci lui Marian 
Nebanuite sunt caile calculatorului...Nush cum a aparut numele tau acolo la quote....
marian4232 wrote:Ok. Eu propun sa inchidem discutia referitoare la afirmatiile ce le-am facut si v-au suparat.
Promit ca nu mai pomenesc de substraturi si fertilizanti ca sa nu dea impresia ca promovez ceva anume.
Pe langa asta sunt de parere ca si voi ar trebui sa fiti mai ingaduitori.
Ce ziceti?
Pai uite...eu zic sa nu ne mai dai tu noua sfaturi despre ingaduinta
Apoi chiar sper sa te tii de cele scrise mai sus.
Iar mai apoi...daca vrei sa abordam un subiect interesant, revenind la normalitate cred ca ar fi un pui de discutie la obiect pe afirmatia:
Cel putin in cazul meu, Aquabasis-ul nu a dat nici o diferenta in cresterea plantelor.
Nu aceeasi parere o am despre ADA Amazonia pe care il incadrez la alta categorie.
Aici zic eu este vorba despre doua concepte diferite. Am putea incinge o discutie interesanta pe cele doua variante oferite substrat/sol. Intamplarea face ca am lucrat cu amandoua. Tu spuneai ca nu ai lucrat cu ADA pe de alta parte... Poate ar fi mai degraba interesant sa vedem parerile celor care au mai lucrat cu amandoua. Sa avem si alte opinii paralele. De pilda eu unul nu as merge chiar 100% pe ideea exprimata de tine cum ca Aquabasisul tulbura apa mai tare ca ADA. Trebuie lamurit un pic contextul...
Repet este de notorietate ca nu am motive sa iau apararea Aquabasis-ului dar nici nu am de ce sa-l ingrop asa degeaba...
De aia ti-am si scris acolo la prima postare ca faci cumva o eroare comparand mere cu pere.
Fiecare concept a fost lansat intr-un anumit context avand un target aparte!
This message was edited 3 times. Last update was at 12/06/2014 14:51:52
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/06/2014 14:48:57
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#42
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
@Marian:
- Nu te stresa, ca nu te baneaza nimeni aiurea-n tramvai. Poti sa vinzi ce vrei, atata vreme cat ai clienti si atata vreme cat nu faci o reclama "vadita" pe acest forum.
- Pe bune, nu cred ca poti spune ca esti "nedorit", uita-te doar cate posturi ai in sectiunea de "Vanzari"!
- Trebuie sa intelegi ca avem alergie severa la prafuri amestecate in bucatarie... si la vanzari de genul "am 4 filtre, treij' de reactoare, saci cu pietris, 15 incalzitoare etc".
- Motivul e simplu, suntem un forum de hobbysti si cam asa intelegem noi treaba... de aceea nu o sa-l vezi aici pe dl. Ionescu.
- Orice acvarist are, la un moment dat, ceva de vanzare: niste pesti, niste plante, un filtru SH, o lampa veche etc... e normal si nu facem caz de asta.
In rest, regulile sunt relaxate si lumea vorbeste liber... se permit linkuri catre alte forumuri / magazine... se cer si se dau sfaturi/pareri/indrumari. Se glumeste si se fac caterinci!
Daca reusesti sa accepti acest mod de a vedea lucrurile, o sa vezi ca nu e chiar atat de rau si ca sunt multi oameni de calitate aici.
@all: Cred ca problema e lamurita, hai sa lasam omul sa-si prezinte bazinul.
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/06/2014 19:15:04
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#43
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Apa tulbure a fost din mai multe motive, cum spui tu Dragos.
Cred ca cel mai important a fost faptul ca substratul era super colmatat. Asta facea radacinile la plante sa putrezeasca si se colmata si mai rau.
De aproape un an de cand am pus pietrisul negru, nu l-am aspirat deloc pana in urma cu 2-3 luni cand am inceput sa discutam despre problema pe forumuri.
Nu ar fi fost mare problema ca aveam decat cativa creveti. Tarziu am facut legatura cu faptul ca pe timpul iernii nefolosind incalzitor, temperatura a scazut mult pana pe la 21-22 grade iar multe plante au intrat in declin.
Nu am crezut ca la 21-22 grade s-ar intampla asa ceva. Plantele intrand in declin, automat nu mai cresteau cum trebuie, se topeau frunzele de la baza care la randul lor contribuiau la o colmatare si mai mare a substratului. Bacteriile nu isi mai faceau treaba cum trebuie, apareau multe heterotrofe ca sa descompuna materia organica produsa de plante, heterotrofe care care dadeau si ele o tenta albuie apei probabil.
Toate astea combinate cu schimburile masive de apa direct de la robinet, si cu algele unicelulare aparute datorita amoniacului care era cu siguranta prezent datorita mizeriei, au dus la ceea ce a fost si anume o tulbureala constanta.
Azi s-au facut 3 saptamani de cand am spalat pietrisul.
Nu cred ca am descris procedeul asa ca voi face un mic rezumat.
Am scos tot din acvariu: plante, creveti, otocinclus. Am amestecat bine pietrisul in acvariu ca sa aisa mizeria din el. Am scos apa, mentinand mizeria in suspensie cu o pompa de valuri. Am pus iarasi apa si l-am amestecat bine dupa care l-am golit.
Am nivelat pietrisul cu acvariul fara apa si am inceput sa pompez apa la loc ca sa-l umplu. Apa folosita a fost o parte, apa din acvariu, ceva apa declorinata si ceva apa de la robinet. Fiind un acvariu asa mare, nu aveam unde sa pastrez apa pentru a iesi clorul din ea dar si apa din acvariu. Am pus plantele la loc si urmatoarele schimburi le-am facut cu apa declorinata insa nu la fel ca inainte (50%) ci doar 20-30%.
Apa s-a limpezit din ce in ce mai mult.
Pe parcurs am reusit sa mai aprind 4 neoane pe langa cele 6 avand in total 10 neoane de 39W + reflectoare. Lampa poate duce mai mult de atat deoarece are 14 neoane in total.
Dupa aprinderea neoanelor apa s-a mentinut la fel de limpede si nu am mai patit ca inainte cand se transforma in apa verde.
Prima saptamana dupa schimbare nu prea am avut evolutie deoarece a durat putin pana ca plantele sa porneasca. Dupa aceea au explodat pur si simplu. In sfarsit ma pot declara multumit ca am rezolvat si problema BBA-ului si a apei tulbure.
BBA-ul sunt de parere ca a fost declansat tot de mizerie.
Acum ma pot axa pe plante.
Referitor la filtru, voi pune cateva poze:
Este facut din teava PVC-U cu diametrul de 200mm. Jos si sus are capace. Tot sus are o mufa ca sa-mi dea voie sa folosesc capac.
Am luat ceva fitting-uri de PVC-U, un prefiltru facut din firtu de bucatarie de 10", si l-am pus in functiune.
Prefiltru are perlon si burete. Perlonul il schimb la 1-2 saptamani iar buretele il spal. Astfel nu sunt nevoit sa umblu la filtru.
Este un calvar deschiderea sa dar mi-am dezvoltat niste tehnici care-mi permit o deschidere mai usoara.
Stiu, este urat si mare si mai face si galagie deoarece imi trage aer pe la garniturile tevii pe undeva dar nu-mi fac griji deoarece este temporar. Doresc sa fac unul din inox in genul celor de la ADA. Stiu ca sunt cativa care au aceasta varianta DIY.
Pompa se incalzeste insa din cate am inteles este normal pana in 80 grade. Are de supt nu gluma  . I-am pus totusi un ventilator de 120 sa bata in ea si vreau sa zic ca a scazut foarte multe temperatura. Daca inainte nu puteam tine mana pe ea mai mult de 5-6 secunde, acum pot sta linistit minute intregi.
Alex, eu nu am spus ca Aquabasis-ul tulbura apa mai mult ca ADA.
Am apreciat ADA pentru ca pe langa faptul ca contine nutrienti, scade KH-ul si pH-ul apei, astfel putand tine fara grija si plante ca Tonina sau altele care se topesc in apa cu KH mai mare.
Din discutiile purtate cu unu, altu de prin afara si din discutiile altora de pe forumurile externe am tras concluzia ca plantele cresc mai bine in ADA decat oricare alt pietris/substrat fertil/sol fertil/etc. Pana nu il testez pe pielea mea, nu as baga mana in foc 100% ca informatia este corecta. Stiti si voi cate rahaturi circula pe net, ma refer la informatii false. Uneori din graba, chiar si eu am tras astfel de concluzii recunosc, care s-au dovedit a nu fi realistice dupa care m-am corectat.
Recunosc ca nu am activat pe forum in ultimii 4-5 ani. S-au schimbat multe. de atunci.
Nu-mi amintesc sa fi fost acelasi regulament in urma cu 6 ani cand m-am inregistrat aici.
Am reusit sa fac ceva poze de sus:
Spor.
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/06/2014 22:28:41
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#44
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Pai se recapitulam ca la scoala primara ...poate-mi scapa ceva
1. Ora de scriere si intelegere corecta a celor scrise:
- Pornim de la un lucru stiut si enuntat mai intai de mine apoi incuvintat de tine, anume ca : Aquabasis-ul este un substrat imbogatit/fertil, ADA un sol fertil
Apoi tu enunti:
marian4232 wrote:Din punctul meu de vedere substratul fertil are numai dezavantaje:
- murdareste apa cand se umbla la plante
...adica o tulbura
Pentru ca in final sa imi spui:
marian4232 wrote:
Alex, eu nu am spus ca Aquabasis-ul tulbura apa mai mult ca ADA.
In concluzie ...pana la urma cine tulbura apa Aquabasis-ul sau ADA, substratul sau solul??? Parerea ta...
2.Ora de matematica
marian4232 wrote:
Recunosc ca nu am activat pe forum in ultimii 4-5 ani. S-au schimbat multe. de atunci.
Nu-mi amintesc sa fi fost acelasi regulament in urma cu 6 ani cand m-am inregistrat aici.
-Politica site-ului www.acvariu.ro, publicata in 06/02/2006
-REGULAMENTUL FORUMULUI , publicat in 22/10/2007
-marian4232:Registration date: 06/07/2008
QED
In incheiere mai citez ceva...
marian4232 wrote:Cred ca cel mai important a fost faptul ca substratul era super colmatat.
Nu ma pot abtine sa te intreb...pana si piatra seaca colmateaza?
This message was edited 2 times. Last update was at 12/06/2014 22:30:45
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 12/06/2014 23:06:10
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#45
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Da, eu le zic substrat fertil la cele care se pun sub pietris si sol fertil la ADA Amazonia, Aquatic Nature Fertisoil, si cele de genul lor care sunt facute din lut sau din ce or fi facute si coapte la cuptor  .
Exact, am spus ca Aquabasis tulbura apa.
Nu am spus ca o tulbura mai mult ca ADA ci doar ca o tulbura.
Din cate am inteles New Amazonia nu ar tulbura apa asa mult ca Amazonia I sau II. Cat, nu stiu pentru ca nu am avut vreunul.
Cu regulamentul ai dreptate  .
Memoria imi joaca feste.
Referitor la piatra seaca, ai interpretat gresit.
Nu se colmateaza pietricica in sine ci spatiul dintre pietricele.
Colmatandu-se cu mizerie impiedica accesul apei cu oxigen si nutrienti si radacinile putrezesc.
Asta vroiam sa spun. Sper ca ai inteles.
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 09:25:44
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#46
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline
|
kirucd wrote:In ceea ce il priveste pe Marian e foarte frumos ca esti de aceeasi parere cu el, foarte bine. Numai ca exista un dar.
culmea e ca eu nu sunt de aceeasi parere cu Marian in ceea ce priveste substratul fertilizant  )
poate daca o sa-mi fac un acvariu de 2-3 metri vreodata, o sa-l fac fara substrat fertilizant, nu de alta dar ma va rupe la bani  )
in rest, dennerle deponit mix scrie pe mine de 4 ani incoace
oricum, citind cum a evoluat discutia, pot sa spun ca ma bucur ca suntem baieti mari si ca putem trai in (relativa) pace chiar daca avem opinii diferite
dupa cum am mai spus si cu alta ocazie, calitatea conducerii de pe acest forum este cu totul altceva decat pe alte forumuri, lucru care ma bucura nespus.
noroc si acvaristica placuta.
This message was edited 2 times. Last update was at 13/06/2014 09:48:28
|
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 10:42:22
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#47
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
Joined: 28/07/2004 22:32:30
Messages: 4189
Location: Bucur-Obor
IP:
Offline
|
Humbert wrote:
oricum, citind cum a evoluat discutia, pot sa spun ca ma bucur ca suntem baieti mari si ca putem trai in (relativa) pace chiar daca avem opinii diferite
dupa cum am mai spus si cu alta ocazie, calitatea conducerii de pe acest forum este cu totul altceva decat pe alte forumuri, lucru care ma bucura nespus.

OK, odata inteles faptul ca nimeni nu are un dinte impotriva nimanui...in clipa in care se intelege ca nimeni nu vrea nimic mai mult decat profesionalism si decenta pe acest forum, in folosul userilor nostrii si a informarii lor corecte... putem sa mergem mai departe, revenind la substrat.
marian4232 wrote:Da, eu le zic substrat fertil la cele care se pun sub pietris si sol fertil la ADA Amazonia, Aquatic Nature Fertisoil, si cele de genul lor care sunt facute din lut sau din ce or fi facute si coapte la cuptor
Perfect adevarat...asa le definisem si eu ceva mai sus
marian4232 wrote:Exact, am spus ca Aquabasis tulbura apa.
Nu am spus ca o tulbura mai mult ca ADA ci doar ca o tulbura.
Acum mai venium de acasa...toate substraturile, solurile si pietrele seci ale pamantului tulbura apa intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de cum le scormonim, vechime, colmatare continut nutritiv samd.
Nu este nicio noutate spunand ca o piatra oarecare lipsita de nutrienti o sa tulbure apa mai putin decat un sol sau un substrat nutritiv.
Cum la fel nu este nicio noutate spunand ca daca tot e vorba de ceva sec in adevaratul sens al cuvantului exista asa numitul Crystal quartz gravel sintetic care are niste mari avantaje fata de piatra seaca clasica...sa zicem cea de rau.
Ai spus ca folosesti un pietris negru natural de la Hornbach.
Nu sunt sigur despre care vorbesti.
Ai cum sa-mi dai ceva detalii despre granulatie, greutate, sac, pret?
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 11:11:54
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#48
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Pietrisul despre care vorbesc este cel negru la punga de 5KG (nu exista la cantitate mai mare).
Pretul este cam 31 lei punga de 5KG iar granulatia 2-3 mm.
Nu este ieftin mai ales daca trebuie sa cumperi 15 pungi  .
Seamana foarte bine cu cel de aici: http://www.amazon.de/Aquarienkies-Rundkies-5kg-2-3mm-ANTHRAZIT/dp/B00766V9P6
Nu stiu ce tip de piatra este. Probabil quartz vopsit. Nu prezinta nici un pericol pentru acvariu.
Cred ca mai ieftin s-ar iesi cu acel pietris natural care e ceva mai mare in granulatie 3-4 mm. Tot la Hornbach e cam 35 lei punga de 25KG.
Dezavantajul ar fi ca se vede mizeria mai bine pe el decat pe cel inchis. Sa nu mai vorbim de GDA care se cam formeaza pe elementele statice.
Cam asta a fost inceputul acvariului:
Noua lampa suspendata (confectionata prin iarna 2013) si reflectoarele.
Carcasa e din Komatex si la fel ca filtrul, a fost facuta in versiune beta sa-i zic asa.
Face burta la mijloc. Intentionez sa-i trag o carcasa din bond dar tre sa ma decid daca raman 10 sau 14 neoane.
Ca sa pot lua decizia, trebui sa mai astept sa vad ce zic plantele. Un calcul aproximativ la cele 14 neoane mi-ar da cam 220 PAR la nivelul pietrisului pe centru. Plantele sensibile la lumina cresc oblic si se curbeaza destul de mult. Este foarte puternica lumina din punctul meu de vedere. Ma gandeam ca poate merg pe 10 neoane si restul de 4, le aprind pentru 2-3 ore la mijlocul intervalului de iluminare.
Zic aproximativ deoarece nu am PAR metru dar masor cu lux metrul. Este o persoana in SUA care transforma lux metrele in PAR metre si mi-a spus ca pentru a-mi face o idee de valoarea PAR, sa impart valoarea in lux la 62.
Tot ce vedeti in poze, este confectionat de mana mea, mai putin cadrul metalic al acvariului si reflectoarele  .
In poza apare si Athos pe vremea cand avea 9 luni.
|
|
 |
koala
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 11:24:51
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#49
|
koala
Batran si obosit
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5.jpg)
Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Imi place standul metalic!... zdravan, solid, cu diagonalele corecte.
|
Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020) |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 12:35:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#50
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline
|
marian4232 wrote:Nu ar fi fost mare problema ca aveam decat cativa creveti. Tarziu am facut legatura cu faptul ca pe timpul iernii nefolosind incalzitor, temperatura a scazut mult pana pe la 21-22 grade iar multe plante au intrat in declin.
Nu cred ca plantele intra in declin la 21 de grade, in felul asta cativa nori ar distruge civilizatia  ..
Cred ca de fapt a fost acvariu scapat de sub control, schimburile masive de apa nu ajuta imediat la limpezire (caci este dezechilibrat), insa in timp s-ar remedia. Daca ai spalat si substratul - probabil ca ai reusit sa reduci nitratii incat algele sa bata in retragere si nici bacterii sa nu mai pluteasca prin apa. Insa este o solutie radicala totusi  plantele trebuie sa se readapteze, si riscurile raman daca nu se remediaza problema initiala care a dus la dezechilibru.
Dar repet, nu cred ca 21 de grade ar duce la topirea frunzelor... as merge mai mult pe ideea de carente a unor minerale necesare plantelor ?
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 13:14:09
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#51
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Am tras concluzia asta din urmatoarele:
- pana sa trec pe lampa suspendata am avut intotdeauna capac care mentinea caldura produsa de neoane in interior si incalzea apa. Cea mai mica temperatura pe timp de iarna a fost 24 grade si la acvariul mare si la fostul Rio 180. Nu foloseam incalzitor.
- pana sa vina iarna nu am avut aceste probleme cu plantele
- in perioada in care inca era frig afara, am zis sa incerc sa pun incalzitor sa vad ce se intampla. Dupa o saptamana de apa calda (25-26 grade) plantele au crescut foarte bine fara probleme
Sunt sigur ca temperatura a reprezentat motivul pentru care plantele nu mergeau. Nu toate faceau figuri.
Acum sa explic simptomele.
Plante ca L. Aromatica, Pogostemon Helferi, Rotala Macrandra, Pogostemon Erectus, Macrandra Green si poate si altele, pur si simplu refuzau sa mai creasca.
Varful devenea din ce in ce mai mic pana se bloca cresterea dupa care dadeau pui din lateral care la randul lor cresteau putin si pateau la fel ca planta mama.
Ei, cum am marit temperatura si nimic altceva schimbat deoarece am avut rabdare sa le iau pe toate pe rand si sa nu schimb multe in acelasi timp pentru a stii pe viitor cum sa rezolv problema, plantele au inceput toate sa creasca. Nu au mai avut problema la varfuri.
Nitratii s-au pastrat intotdeauna peste 15-20 ppm. In mare parte a cazurilor masuram 25 ppm. Uneori chiar 30-40 ppm. Neavand incredere in testele de la JBL am luat un Salifert care zice lumea, e mai exact.
Cu JBL am patit-o cu testul de amoniac si nitriti. Oricat amoniac as fi avut, testul imi indica zero. Am turnat amoniac de 35% in sticluta si tot zero imi indica.
Pana mai ieri cand mi s-a consumat, am aflat ca si testul de nitriti era pilaf. Chiar daca nu aveam nitriti, el imi indica mai mereu aproape 0.1 ppm.
Ambele erau in perioada de valabilitate.
Noile sticlute cu reactivi imi indica bine de data asta.
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 13:18:39
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#52
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
Joined: 26/10/2008 15:59:25
Messages: 2620
Location: Bucuresti, P-ta 1 Mai
IP:
Offline
|
marian4232 wrote:Sunt sigur ca temperatura a reprezentat motivul pentru care plantele nu mergeau. Nu toate faceau figuri.
poate plantele nu mergeau bine din cauza ca nu ai substrat fertilizant
(glumesc desigur)
 ))))
This message was edited 1 time. Last update was at 13/06/2014 13:18:53
|
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 13/06/2014 23:38:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#53
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline
|
marian4232 wrote:Am tras concluzia asta din urmatoarele:
Sunt sigur ca temperatura a reprezentat motivul pentru care plantele nu mergeau. Nu toate faceau figuri.
Acum sa explic simptomele.
Plante ca L. Aromatica, Pogostemon Helferi, Rotala Macrandra, Pogostemon Erectus, Macrandra Green si poate si altele, pur si simplu refuzau sa mai creasca.
Respect oricui dreptul la opinie, felicitarile mere pentru taria convingerii, dar este credinta si nu stiinta:
Plantele de mai sus, in functie de temperatura recomandata de vanzatori / producatori:
L. Aromatica -> 21 - 28 grade, http://www.aqua-fish.net/show.php?what=plant&cur_lang=2&id=152
Pogostemon Helferi -> 20 - 30 de grade, http://www.thegreenmachineonline.com/shop/aquatics/plants/tropica-potted-plants/pogostemon-helferi
Rotala Macrandra -> 22 - 28 de grade, http://www.plantedtank.net/forums/myPlants.php?do=view&p=108&n=Giant_Red_Rotala_Rotala_macrandra
Pogostemon Erectus -> 20 - 28 de grade, http://www.thegreenmachineonline.com/shop/aquatics/plants/tropica-potted-plants/pogostemon-erectus
Macrandra Green -> 22 - 28 de grade, http://mizuworld.com/product/detail/218
Majoritatea marcate ca plante dificile ... foarte sensibile la calitatea apei, CO2 si lumina.
Este posibil ca mini universul acvariului a asteptat 1 grad ca sa capete sens si ordine  dar raspunsul trebuie cautat in alta parte si nu la temperatura.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 00:15:08
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#54
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Si atunci ce s-a intamplat in acea saptamana in care nu am schimbat altceva in afara de temperatura care am ridicat-o 4-5 grade?
De ai stii cat mi-am batut capul cu treaba asta ....
Eu nu as considera ca sunt foarte sensibile la calitatea apei.
Spun asta deoarece dupa ce am marit temperatura si plantele au inceput iarasi sa creasca bine fara probleme la varfuri, au trecut vreo 2-3 luni in care acvariul a fost super jegos si ele au continuat sa creasca bine. Aveam amoniac, nitriti, mizerie in suspensie. Daca vanturam substratul putin, iesea mizerie de zici ca aveam 20-30 discusi in acvariu.
Crevetii imi mureau pe capete. Pe fiecare zi gaseam cate 1-2 morti. A fost o perioada in care mi s-au dus pe rand vreo 8 otocinclusi. Restul crevetilor stateau numai ascunsi.
Ce vreau sa zic e ca apa a fost mizerabila si tulbure indiferent ce as fi facut pana in urma cu aproximativ 1 luna cand m-am pus pe aspirat. Daca am vazut ca tot iese mizerie interminabila si apa tot tulbure este, m-am decis sa spal pietrisul bine.
Dupa ce am facut asta, apa s-a limpezit si s-a mentinut. Mi-am permis chiar sa mai aprind neoane suplimentare. Daca le aprindeam in perioada in care acvariul era jegos in 2-3 zile aveam apa verde.
Crevetii umbla ca nebunii prin fata acvariului si nu mai stau ascunsi ca inainte. Nu am mai gasit niciunul mort in ultima perioada. Chiar au aparut femele cu icre.
In enigma asta, eu am tras concluziile enumerate in postarile precedente. Care o fi adevarul absolut, nu stiu.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 01:13:32
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#55
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline
|
Te cred ca nu ai schimbat nimic  cum ziceam, respect dreptul la a crede orice ai vrea. Totusi, nu trebuie cautat la temperatura.
P. Helferi a fost identificat prima data in Thailanda si ... daca ne uitam pe site-ul oficial al Insitutului de Meteorologie din Thailanda - http://www.tmd.go.th/en/archive/thailand_climate.pdf - observam ca minimele sunt pe la 11 grade, si ca au ajuns si ca au avut temperaturi de -1 grad in trecut. P Helferi ar fi murit de mult, daca la tine in acvariu se descompunea la 24 de grade, dar la 25-26 a impanzit acvariul.
Un alt exemplu la fel de tras de par este ca Eriocaulon Cinereum nu are nevoie de substrat fertil, cand uite ce bine o duce la tine in acvariu. Daca un nene pe youtube afirma ca el este body builder vegetarian, inseamna ca toti halterofilii bat campii atunci cand baga friptane, ca uite ca se poate si cu fasole si o pastila ?
Dar nu e nimic rau in a fi body builder vegetarian - acvaristica are nevoie de alternative  altfel n-ar mai fi interesanta. Singura problema este ca e un sport extrem, nesigur, nereproductibil la scara larga, si foarte consumator de timp si de resurse (sa te informezi exact ce trebuie, vizite des la doctor, adus iar pe linia de plutire ca lipsea nu stiu ce si trebuie suplimentat) si paralele pot continua. E bine sa avem exemple din astea pentru ca se vada cat de greu este ... chiar daca na, body builderul vegetarian, dupa atatea chinuri si disperari, o sa se simta si el special cumva afirmand ca se poate - noroc cu genetica asta si organismele care poate fi impinse la extreme pana incep sa se descompuna din senin si atunci cautam explicatii magice.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 09:49:33
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#56
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Imi place ca te-ai documentat foarte in detaliu  .
La mine Pogostemon Helferi nu se descompunea la 24 grade si nu am zis ca au murit. Cel putin nu toate. Ce am afirmat eu, este faptul ca la 21 grade crestea foarte greu si cele mai multe fire aveau probleme la varfuri in sensul ca se blocau frunzele noi pana nu mai cresteau deloc. Atunci dadea pui care cresteau la fel de greu si se blocau pe parcurs. Dupa replantare, unele fire se topeau de la radacina in sus dar nu toate.
Printre plantele care s-au descompus a fost Ludwigia Breevipes care si-a pierdut frunzele de la baza, Didiplis Diandra careia i s-a topit tulpina si radacinile erau negre, Blyxa Japonica careia ii putrezea partea din substrat, etc.
Acum dupa spalarea substratului Didiplis Diandra nu s-a mai topit iar radacininle sunt albe. Nici Blyxa nu mai are probleme, de fapt nici o planta nu mai prezinta simptomele care le prezentau pe perioada cu temperatura scazuta si pe perioada cu substratul colmatat.
Ca sa fac un rezumat, parerile mele sunt urmatoarele:
- simptomele mentinerii acvariului la 21 grade s-au vazut la varfurile plantelor. La o saptamana dupa ce am marit temperatura, au disparut toate aceste simptome
- simptomele substratului colmatat s-au vazut la baza plantelor prin putrezirea radacinilor si caderea frunzelor. Aceste simptome au continuat dupa ridicarea temperaturii si au disparut dupa spalarea pietrisului
Eu gasesc aceste explicatii ca fiind logice.
Desi si ceea ce zici tu imi pare logic, in alta parte nu stiu unde sa ma uit.
Referitor la Eriocaulon Cinereum, sa inteleg din afirmatiile tale ca de fapt nu ii merge bine?
Daca am inteles gresit, imi cer scuze.
Poze din fostul acvariu Rio 180 din urma cu vreo 5 ani cu Eriocaulon Cinereum:
Spor.
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 10:16:17
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#57
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline
|
E o gresala pe care o intalnesc des pe forumuri: daca planta arata bine, inseamna ca ai dreptate ?
Hai sa vedem:
Daca temperatura e raspunsul, atunci planta arata bine.
Planta arata bine.
Deci temperatura e raspunsul.
Corect ?
A nu, tu rafinezi un pic argumentarea:
Nu stiu daca temperatura e raspunsul dar daca ridic temperatura atunci planta arata bine.
Planta arata bine.
Deci temperatura e raspunsul pentru ca nu ma pot gandi la altceva.
Da-mi voie sa fiu sceptic la afirmatia ta
Eu gasesc aceste explicatii ca fiind logice.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 10:22:24
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#58
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Cred ca incurcam borcanele.
Eu, cel putin sunt in ceata. Cred ca cei ce citesc sunt si mai in ceata  .
|
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 10:33:14
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#59
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline
|
Pari convins ca temperatura si substratul sunt concluziile corecte, dar apare ceata cand trebuie sa argumentezi de ce  ?
Tztztz ... nu e frumos sa te fofilezi asa, scade credibilitatea - si atunci, raman niste poze frumoase si un mister la mijloc ; devina inutila zarva, nici macar nu iti vine sa incerci caci apare ceata cand trebuie sa ti se explice.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
marian4232
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 14/06/2014 10:58:00
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#60
|
marian4232
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/99be9f83741d1275639df2c1e4d0072f.jpg)
Joined: 06/07/2008 13:10:40
Messages: 394
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Tocmai ce ziceam ca sunt in ceata.
Nu inteleg ce doresti sa transmiti. Nu stiu cum sa interpretez. Imi pare ca doresti sa spui ceva dar parca nu ai spune.
Daca intr-adevar este asa, eu nu pot ghici ce doresti sa spui.
Da, temperatura si substratul mizerabil au fost in cazul meu, motivele pentru care am tot avut probleme cu plantele si apa tulbure. Astea sunt concluziile trase de catre mine si este strict parerea mea.
Tu mi-ai spus sa ma uit in alta parte. Unde?
Chiar te rog sa-mi explici punctul de vedere daca te gandesti la alte motive.
Nu apare ceata cand trebuie sa mi se explice. A aparut ceata la citirea mesajului tau anterior deoarece am impresia ca vrei sa transmiti ceva si nu-mi pot da seama ce.
Stiu ca suntem pe lungimi de unda diferite dar de aceea purtam aceste discutii. Invatam unii de la altii.
Nu?
Ma gandeam ca as putea repeta treaba cu temperatura insa la venirea iernii.
As repeta-o ca sa vad cum se comporta plantele si daca intr-adevar temperatura a fost motivul.
Dar ca sa experimentez asta, ar insemna un al treilea bazin deoarece nu sunt dispus sa risc cu plantele existente in cele doua bazine.
EDIT: Vrei sa spui ca daca as fi avut nutrienti sub pietris, nu as mai fi avut aceaste probleme? Poate bat campii dar incerc sa gasesc raspunsul la ghicitoarea ta  .
This message was edited 1 time. Last update was at 14/06/2014 10:59:45
|
|
 |
|