[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Pregatire Mopani - 54 de ore  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

Pentru ca am vazut multe discutii legate de cit de curind poate fi introdusa o radacina de Mopani in apa, respectiv cit timp trebuie tinuta ca sa elimine pigmentul, m-am hotarit ca, daca zilele astea tot stau "pe linga casa", sa fac un experiment. Oricum am nevoie de Mopani pentru urmatorul meu proiect asa ca iata cum am procedat.

Scopul : A se deremina in cit timp se diminueaza difuzarea pigmentului din radacina de Mopani in apa.

Materiale si metoda de lucru : doua radacini de Mopani de 15-20 cm (S), un recipient de 2 litri, transparent, apa de fintina (duritate 6, pH 8,1). Radacinile de Mopani au fost scufundate in apa si, la anumite intervale de timp, a fost fotografiat recipientul in aceleasi conditii (pozitie, iluminare, aparat foto,...). Intervalele de timp au fost : 6 ore, 18 ore, 30 ore, 42 ore si 54 ore. Dupa fiecare interval, apa din recipient a fost schimbata, cu ocazia fotografierii.

Rezultat :

Dupa 6 ore, ca de altfel si dupa 18 si respectiv 30 de ore, culoarea apei nu pare sa se fi schimbat.
La sfirsitul fiecarui interval de timp apa avea aproximativ aceeasi nuanta.

Asadar...

.. dupa 6 ore :

image

... dupa 18 ore si un schimb de apa:

image

... dupa 30 de ore si doua schimburi de apa :

image

La 42 de ore si respectiv la 54 de ore de la inceputul experimentului si dupa 3-4 schimburi de apa, situatia se prezenta astfel :

... dupa 42 de ore :

image

si dupa 54 de ore :

image

In fine, dupa alte 6 ore, iata rezultatul :

image

Asadar, chiar intr-o cantitate mica de apa (2 litri) dupa 60 de ore (sa spunem aproximativ trei zile) cantitatea de pigment eliminata s-a diminuat considerabil.
Consider ca, dupa cele 60 de ore, radacinile sunt pregatite sa fie introduse in acvariu fara riscul unei pigmentari vizibile a apei.

Probabil ca o radacina nu seamana cu alta si situatia este diferita de la caz la caz dar sper ca aceste observatii sa va ajute.
Succes!

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Posibil sa fie si saturatia, plus ca apa e stagnanta, in acvariu dt finnt temperatura si circulatia apei e posibil sa mai coloreze. Dar oricum afectueaza numai vizual

This message was edited 2 times. Last update was at 27/03/2017 22:11:36

[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Evident, am dus putin lucrurile in extrema. Daca folosesti o galeata de 10 litri probabil lucrurile evolueaza diferit.
Totusi, in trei zile, in 2 litri de apa, s-a "curatat" destul de bine.

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Eu am o radacina de mangrova (cea din poza) de joi dupa amiaza pusa in apa si abia abia se vede o schimbare mica.

image
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Probabil ca depinde si de dimensiune. Ale mele sunt destul de mici si au si alta forma.

[Email]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: