Salut!
Pentru ca am vazut multe discutii legate de cit de curind poate fi introdusa o radacina de
Mopani in apa, respectiv cit timp trebuie tinuta ca sa elimine pigmentul, m-am hotarit ca, daca zilele astea tot stau "pe linga casa", sa fac un experiment. Oricum am nevoie de
Mopani pentru urmatorul meu proiect asa ca iata cum am procedat.
Scopul : A se deremina in cit timp se diminueaza difuzarea pigmentului din radacina de
Mopani in apa.
Materiale si metoda de lucru : doua radacini de
Mopani de 15-20 cm (S), un recipient de 2 litri, transparent, apa de fintina (duritate 6, pH 8,1). Radacinile de
Mopani au fost scufundate in apa si, la anumite intervale de timp, a fost fotografiat recipientul in aceleasi conditii (pozitie, iluminare, aparat foto,...). Intervalele de timp au fost : 6 ore, 18 ore, 30 ore, 42 ore si 54 ore. Dupa fiecare interval, apa din recipient a fost schimbata, cu ocazia fotografierii.
Rezultat :
Dupa 6 ore, ca de altfel si dupa 18 si respectiv 30 de ore, culoarea apei nu pare sa se fi schimbat.
La sfirsitul fiecarui interval de timp apa avea aproximativ aceeasi nuanta.
Asadar...
.. dupa 6 ore :
... dupa 18 ore si un schimb de apa:
... dupa 30 de ore si doua schimburi de apa :
La 42 de ore si respectiv la 54 de ore de la inceputul experimentului si dupa 3-4 schimburi de apa, situatia se prezenta astfel :
... dupa 42 de ore :
si dupa 54 de ore :
In fine, dupa alte 6 ore, iata rezultatul :
Asadar, chiar intr-o cantitate mica de apa (2 litri) dupa 60 de ore (sa spunem aproximativ trei zile) cantitatea de pigment eliminata s-a diminuat considerabil.
Consider ca, dupa cele 60 de ore, radacinile sunt pregatite sa fie introduse in acvariu fara riscul unei pigmentari vizibile a apei.
Probabil ca o radacina nu seamana cu alta si situatia este diferita de la caz la caz dar sper ca aceste observatii sa va ajute.
Succes!