[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Program lumina cu pauza  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

Am citit multe topicuri in care apare subiectul programului de lumina dar mai cu seama a programului cu pauza de lumina.
Am citit despre duratele programelor de lumina (de la 6 la 12 ore, desi parerea cea mai des intilnita facea referire la 10 ore/zi).
Am citit de asemenea despre pauza din timpul programului, de 2-3-4 ore, descrisa ca fiind benefica in evitarea dezvoltarii algelor.
Am citit despre perioada din zi cind trebuie incadrat programul de lumina tinind cont de momentul rasaritului, respectiv apusului soarelui.
Am citit despre sisteme care simuleaza rasaritul si amurgul, descris ca fiind benefic pentru pesti pentru ca reproduce cu fidelitate ritmul circadian.

Va propun o discutie care sa lamureasca mai bine doua aspecte : lungimea programului de lumina si pauza de lumina din program.

In prezent eu am un program de 11 ore pe zi, cu o pauza de 3 ore (intre 11.30 si 14.30). Este suficient, este prea lung, ...?

Eu am senzatia ca fac o greseala : dupa o noapte intreaga, lumina se aprinde la 8.00 apoi se stinge la 11.30. Se aprinde din nou la 14.30 si se stinge la 22.00
(conform unui articol citit care imparte programul in 1/3 + 2/3 din program).

Totusi, nu ar fi mai bine ca prima parte a programului sa fie mai lunga (2/3) dat fiind faptul ca urmeaza unei perioade lungi de intuneric (noaptea) si dupa numai 3 ore
si jumatate, se stinge din nou?

Mentionez ca acvariul este ferit bine de lumina solara si, daca mai este si innourat afara, in pauza de lumina abia se vede interiorul. Acvariul este bine plantat dar mai cu seama cu plante
easy si medium.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Florin82
Membru de baza

IP:

Eu am urmatorul program. ON 9-12 pauza 12-17 ON 17-21. Deci 8 ore. Parca au mai disparut din alge. Mentionez ca nu fertilizez cu nimic decat ca la fiecare schimb de apa adaug putin de Easy Medium Filter. Cam pe la sfarsitul luniii vreau sa iau un sistem mini de CO2 de la Tropica si sa fertilizez.
Talanelu
Member

IP:

Ideile sunt impartite. Si eu aveam dilama asta. Am ales program de 8 ore neintrerupt. In natura nu sunt pauze de soare de cate 2-3 ore. Algele apar daca nu este in regula bazinul. Daca ai lumina co2 si fertilizanti exact cat trebuie si schimburi de apa cand si cat trebuie nu o sa ai alge niciodata. Aceste discutii despre programul de lumina sunt multe pe forum.

Staight outta Bucharest
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Am testat ambele variante , cu si fara pauza. Concluzia mea este ca nu se justifica pauza de prinz . Un program de 8 ore de iluminare fara pauza este suficient pentru o buna dezvoltare a plantelor .
Liv
Ultrahigh member

IP:

Folosesc iluminat fara pauza 14 ore cu 6000 lumeni si intentionez sa introduc inca 5000 de lumeni undeva la mijlocul intervalului.

Vei obtine raspunsuri foarte diferite. Toate cele 3 tabere (iluminat continuu, iluminat cu pauza, marirea iluminatului la mijlocul intervalului) au argumente. Cit si cum e o problema asemanatoare cu fertilizarea si CO2. Doar un echilibru intre fertilizare si iluminat va duce la rezultate bune. Nu va exista niciodata o solutie universala, deorece nu pot exista 2 acvarii identice (fertilizarea include si carbonul de fapt).
Am incercat s-a lupt impotriva BBA aproape 5 luni. Rezultatul - am distrus citeva plante. Din momentul in care m-am decis sa cresc plantele fara sa tin cont prea mult de alge - parca e mult mai bine. Unele plante cresc de parca trag eu de ele altele si-au imbunatatit mult dezvoltarea. Mi-a aparut si GDA spre fericirea RCS si ancistrusi (reusesc sa il manince cam in acelasi ritm in care se dezvolta).

In natura nu exista pauze de iluminat. Dimpotriva in jurul orelor 12-14 iluminatul creste foarte mult.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Antecume
Senior member
[Avatar]

IP:

Vazusem pe undeva o justificare legata de pauza de lumina la pranz.
Ideea ar fi ca in zonele tropicale in perioada pranzului deobicei se formeaza nori, ploua, dupa care se insenineaza iar.
Eu folosesc urmatorul program de iluminat: 7:00-12:00, 16:30-21:30.
Avantajul pauzei de pranz pentru mine consta si in faptul ca pot sa ma uit la acvariu si dimineata inainte sa plec la munca si seara dupa ce ajung acasa.

[Nano cu albinute] [Old tree]
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

'Avantajul pauzei de pranz pentru mine consta si in faptul ca pot sa ma uit la acvariu si dimineata inainte sa plec la munca si seara dupa ce ajung acasa.
'

E singurul motiv dupa mine petru care merita pauza de prinz.

This message was edited 1 time. Last update was at 12/03/2017 19:00:25

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Cred ca avantajul major pentru plante, asa cum este si pentru corali, este o lumina dimmabila,
cu un program in care lumina sa creasca de la 0 pina la un maxim, sa ramana acolo pentru 2-3 ore,
apoi sa scada la 0 pina la sfarsitul programului de iluminare.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

kirucd wrote:Cred ca avantajul major pentru plante, asa cum este si pentru corali, este o lumina dimmabila,
cu un program in care lumina sa creasca de la 0 pina la un maxim, sa ramana acolo pentru 2-3 ore,

Si cum faci asta? Banuiesc ca este un dispozitiv automat care regleaza intensitatea luminii...

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

[Email]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

In cazul neoanelor lampa trebuie sa aiba balasturi dimmabile si are un controller, pentru leduri exista
la fel un controller.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Liv wrote:Folosesc iluminat fara pauza 14 ore cu 6000 lumeni si intentionez sa introduc inca 5000 de lumeni undeva la mijlocul intervalului.

Vei obtine raspunsuri foarte diferite. Toate cele 3 tabere (iluminat continuu, iluminat cu pauza, marirea iluminatului la mijlocul intervalului) au argumente. Cit si cum e o problema asemanatoare cu fertilizarea si CO2. Doar un echilibru intre fertilizare si iluminat va duce la rezultate bune. Nu va exista niciodata o solutie universala, deorece nu pot exista 2 acvarii identice (fertilizarea include si carbonul de fapt).
Am incercat s-a lupt impotriva BBA aproape 5 luni. Rezultatul - am distrus citeva plante. Din momentul in care m-am decis sa cresc plantele fara sa tin cont prea mult de alge - parca e mult mai bine. Unele plante cresc de parca trag eu de ele altele si-au imbunatatit mult dezvoltarea. Mi-a aparut si GDA spre fericirea RCS si ancistrusi (reusesc sa il manince cam in acelasi ritm in care se dezvolta).

In natura nu exista pauze de iluminat. Dimpotriva in jurul orelor 12-14 iluminatul creste foarte mult.

Evident ca ma asteptam la diferite raspunsuri.

Eu nu am probleme cu algele, chiar deloc (trebuie sa-mi hranesc echipa de curatenie). Incerc sa inteleg daca pot sa renunt la programul cu pauza sau nu. Motivul pentru care as vrea sa am un program de lumina diferit este legat de unele plante cu nevoie mai mare pentru lumina. Neavind posibilitatea sa maresc intensitatea, ma gindeam sa gasesc o solutie legata de durata (desi bunul simt imi spune ca diferenta ar fi mica sau deloc). Totusi, daca plantele (in marea lor majoritate) provin din zone tropicale sau subtropicale, ma gindesc ca exista totusi o legatura si cu durata iluminarii acvariului, corect?

This message was edited 2 times. Last update was at 12/03/2017 19:31:44

[Email]
Liv
Ultrahigh member

IP:

Nu sint chiar toate tropicale - Elodea sau Egeria de exemplu.
Marea majoritate a plantelor care le avem sint de fapt plante de mlastina, sint mai putine care sint doar acvatice (care cresc doar submers - iarasi Egeria e un exemplu). Bine - eu sint profilat pe plante usoare si doar la ele am facut comparatia.

Media la iluminat e oricum de 12 ore pe zi pe tot pamintul.

Iar dezvoltarea intensa (primavara) si reducerea activitatii pina la eventuala disparitie a foliajului (toamna) e data de media temperaturilor pe citeva zile/saptamini, nu de perioada de iluminat.

In plus exista studii despre iluminat care arata clar ca in mijlocul zilei exista o perioada de iluminat foarte intensa a solului - undeva intre orele 10 si 14. Soarele ajungind la unghiuri mai mici fata de nadir va ajunge mult mai multa lumina la sol printre copaci. Sint chiar unii copaci care isi reorienteaza frunzele perpendicular pe sol ca sa evite incalzirea in perioada respectiva.

Daca ai neoane poti sa pui prize programabile - la leduri sint mai multe posibilitati de grupare. Daca vrei mai mult decit aprins/stins solutia sigura e dimarea - cu circuite mai complicate la orice inseamna iluminat.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Nu stau atit de bine cu tehnica. Am un Diversa de 118 litri cu capac si neoane de 18w de 60 cm care nu pot fi actionate separat (probabil ca un electtrician ar gasi totusi o solutie).
Miine primesc reflectoarele (Hobby) si vad cum merge.

[Email]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

comparatia cu mediul natural poate fi facuta, dar nu este necesara si uneori nici relevanta.
nu este necesara deoarece se pot creste plante in cu totul alte conditii decat cele naturale (de ex. in hidroponie se folosesc lampi de mare putere si cate 18 ore pe zi, pt ca plantele fac fotosinteza atat timp cat au lumina si nutrienti)
si nu este relevanta pt ca plantele pe care le avem noi nu sunt plante crescute in conditii naturale, ele au fost crescute de la inceput in conditii artificiale, deci eventual ne intereseaza ce perioada de iluminare folosesc dennerle, tropica sau acvaristul de la care le avem noi, nu ce conditii de iluminare sunt in habitatul original al acestei specii de plante, habitat pe care planta individuala din acvariul nostru nu l-a cunoscut niciodata.

ca sa nu mai spun ca apele naturale sunt pline de alge, deci noi in acvariu nu cred ca ne dorim un mediu "natural"

asa ca totul depinde de cat de mult doreste sa se complice acvaristul: 8-10 ore pe zi fara pauza la o extrema, surse dimmabile care simuleaza rasarit, apus, cer innorat, furtuni si fulgere la extrema cealalta.
se pot creste plante frumoase in ambele cazuri, cred (despre primul caz stiu sigur, despre al doilea doar banuiesc)

dar eu daca mi-as lua un sistem din asta care sa simuleze rasarit si apus as avea grija sa iau unul care stie exact orele la care rasare si apune soarele la latitudinea la care se gaseste habitatul plantei, in functie de anotimp - daca facem o treaba, pai sa facem una serioasa, zic.

This message was edited 3 times. Last update was at 13/03/2017 14:12:58

skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Singurul motiv ptr care folosesc pauza este ca vreau sa vad acvariul cand plec de acasa si seara cand ajung acasa (la fel cum a zis si Gabi) , nu am vazut nici o diferenta intre program full sau impartit .

Nu o sa vezi nici o imbunatatire a cresterii plantelor daca "simulezi" lumina din mediul lor natural .

Singura modificare majora in crestere o poate provoca CO2-ul si fertilizantii , lasand la o parte lumina .

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Salut!

Am primit (in sfirsit) reflectoarele Hobby.
Foarte tare!

Cel mai important, au clips-uri metalice (foarte important dupa problemele avute cu Juwel)
si sunt turnate dintr-o bucata (nu au folie aplicata, iarasi o dezamagire dupa Juwel care, dupa 4-5 luni,
cind le-am scos sa le curat, erau pe alocuri transparente).

Recomand!

[Email]
Clauss_72
Junior member
[Avatar]

IP:

Silviu Man wrote:
kirucd wrote:Cred ca avantajul major pentru plante, asa cum este si pentru corali, este o lumina dimmabila,

Si cum faci asta? Banuiesc ca este un dispozitiv automat care regleaza intensitatea luminii...

Evident, de exemplu firma Dennerle, vinde LED bar pt. acvarii plus un LED controller cu care poti sa te joci si sa programezi ciclul de lumina exact ca si ciclul unei zi, de la rasarit la apus, inclusiv intensitatea luminii si culoarea. Plus de asta poti conecta controllerul la un pc. si e si mai usor. Dar pregateste cateva mii de roni.

Ce poti face astazi, lasa pe maine, ca poate nu mai trebuie facut!
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: