Eu as merge mai departe, as face si o analiza mai complexa a ce s-a facut bine si ce s-a gresit in cresterea aceastei plante.
Cred ca asta ar fi cel mai util atat pentru cei care vor sa mai creasca planta asta cat si pentru diversi pacalici care vor fi sa apara de acum incolo declarandu-se experti in planta spunand ca le-a reusit sub forma de tufe luxuriante

doar cu apa, paie si bataie ca doar sunt stapâni incontestabili ai lu kk si maka
Revenind la subiect, ca sa zic asa Mare Porc...mare caracter

are intaietate din motive subiective.
El pur si simplu a castigat batalia cu planta prin noroc porcesc absolut

combinat cu cunoasterea cerintelor necesare unei bune dezvolvatari ai Cabombei in spetza.
Cand am citit acolo ca:
...la mine a mers bine intr-un acvariu de 80 litri (coloana de apa era vreo 30 cm) cu doua jumatati de tuburi de 36 W: un 830 si un Osram Fluora (tuburile de 36 W acopereau 2 acvarii alaturate).
Cand am mai vazut si ca a mai scris
Duritatea era 1
fara sa accentueze ca asta-i
cheia succesului si restu-i cam vax la planta asta, am avut ca prim imbold sa-l intreb daca si pe cine ia la misto caci sa scrii ce a scris el acolo e similar cu a avea planta aproape fara sa faci nimic...dar a avea totul, pentru ca asa iti vine apa la teava
Oare merg blestemele contra Faraonilor, porcilor...sau ce or mai fi ei, caci l-as blestema cu apa de Bucuresti

si atunci sa mai vedem cine vorbeste cu atata detasare despre, CO2, fertilizanti, etc. La o planta care nu-i poti obtine cerintele altfel, astfel de trucuri sunt varianta prin care poti sa o fraieresti.
Sa analizam deci ca sa inteleaga toti ce a facut el ca sa-i mearga bine la planta caci asta mi se pare cel mai util, iar el oferit acolo cam cele mai apropiate conditii de ceea ce ar fi trebuit.
A pus coloana de 30.
Daca a stiut de la inceput de ce a facut asta e meritul lui...daca e nimereala, e norocul amintit.
Eu stiu ca MA citeste...poate Porcu`

nu dar sunt convins ca nu a fost nimereala.
La 30 de cm coloana, cu 2 tuburi poti sa ai sperante ca intensitatea luminoasa este cea ceruta de aceasta planta.
Intensitate luminoasa optima este extrem de mare
1500 lux. Mentionez importanta faptului ca cele 2 tuburi actionau in acvariu exact pe zonele de putere maxima...altfel spus mijlocul unui tub de 36 e mai puternic dpdv flux luminos decat mijlocul a 2 neoane de 18 chiar daca 18+18=36

...
De conditiile optime de lumina el s-a apropiat prin folosirea celui mai puternic vataj de aproape
1w/l dar formata dintr-un neon de mare intensitate luminoasa probabil nu cel mai bun pe segmentul lui dovada fiind faptul ca este laudat doar in Romania si un neon dedicat plantelor dar cu intensitate mai slabuta (care insa facea fata cu brio la 30 de cm) cu avantajul ca temperatura de culoare a favorizat culoarea optima a plantei.
As fi vrut sa vad plante pornite din pui de 10 cm, cum zicea INTROS plantate in acvarii cu coloana de 55-60...caci eram curios despre modalitatea de iluminare la intensitatea optima...nu ca nu ar exista.
In schimb INTROS desi constient de cerintele plantei a pierdut batalia atat din watt-aj cat si din coloana, mai mare. Datele problemei legate de numarul de neoane si coloana insa la el nu mai puteau fi schimbate si de aici si faptul ca a avut in perioada aia niste rezultate mai slabe cu planta. El a facut ce a putut cu ce a avut atunci. La 0,65w/l e o arta sa o faci sa mearga si lipsa de lumina poate fi compensata doar prin anumite artificii.
Hans in schimb a beneficiat de cateva din aceste artificii si in plus a avut cu ceva mai multi w/l, lucru esential la Cabomba furcata (piauhyensis) alaturi de duritatea apei...chiar daca avanatajele astea au fost descoperite ulterior.
Duritatea apei este foarte importanta si este al 2 –lea capitol la care Porcu` a castigat lupta.
Aici chiar fara sa faca nimic

si d`aia imi vin spumele pppaaa el....caci apa lui i-a venit pe teava.
Faptul ca planta asta are nevoie de o duritate mica si un pH acid sunt doua dat`uri ce il avantajaza.
Ardealul este probabil una dintre cele mai apropiate zone din Romania ca parametrii de facut pesti si plante de acvariu de ceea ce se gaseste prin America de Sud. Daca apa nu ar avea conductivitatea ridicata datorata continutul specific al metalelor caracteristice zonelor cu combinate/ industrii ceausiste ar fi chiar un paradis.
Si din punct de vedere fertilizare si CO2 in aceste conditii totul este mai simplu ca in Bucuresti, pH-urile scazute facilitand absorbtia usoara a fierului in forma bivalentasa si scazand importanta calitatii celor 2 nutrienti. Iti da mana sa zici ca ai bagat fericirea plantei :-) si CO2 cand `froia muschiu tau la asa duritate si pH...unde fara sa dau ideii dar nici fara sa exagerez prea mult ai putea face si pipi ca tot ar fi usor de asimilat
Deci si aici o lupta castigata porcesc

dar cinstit in conditiile in care asta-i apa care in alte conditii este un dezavantaj
In Bucuresti atat Intros cat si Hans au dus munci de lamurire cu boschetii pe un pH ce se joaca langa 7 si 7,5 si care pe langa faptul ca ingreuneaza absorbtia unor anumiti fertilizanti...combinat cu un kH necunoscut pot da virari bruste in cazul aditiei de CO2 cu urmari clare in distrugerea plantei in zona de varf.
Din punctul asta de vedere de acum incolo INTROS ca si altii ce au prezentat acvari de vis a rezolvat problema definitiv: are controller si va avea ce pH vrea el si ce continut considera el necesar la aditia de CO2
Substratul este iarasi un factor strict neinteresant in cazul
acestei plante, dar fertilizantii trebuie sa fie lichizi si de calitate, in cazul in care nu reusesti sa-i acoperi celelalte cerinte de baza legate de lumina si duritate/pH.
Aici lupta a castigat-o Hans care desii nu a avut conditiile de iluminat ale lui MA a beneficiat de un fertilizant lichid special destinat plantelor cu frunze rosii produs de firma eSHa.
El a reusit astfel sa-si acopere carentele din acvariu ajutat si de aditie de CO2 chiar daca pe vrema aceia nu o facea decat empiric.
Ca o concluzie din ce imi aduc aminte Porcu` avea niste Cabombe de concurs dar cel mai greu cred le-a facut Hans si el le-a facut aici in mizeria noastra :-) ...nu in burgejala ardeleanului.
Poate ca sunt subiectiv pentru ca acum o sa scriu cam cum am tinut-o eu si cu ce rezultate:
Am avut de surmontat cateva probleme: lumina de 0.5w/l, duritate 8-10, pH = 7,2 temperatura peste 30 de grade vara.
Cel mai greu am avut de suferit din cauza luminii slabe si tot ce am putut sa fac sa plasez planta sub tubul cu intensitatea cea mai mare exact sub zona sa mediana. Nu am avut posibilitatea sa mai pun un tub din constructie datorita formei mobilierului. Desi sunt constient ca asta e un handicap la nivel general, nu numai pentru planta asta, ma chinui cu ce am
Am avut un pH usor scazut de aditia unei substante ce continea acizi tanici si asta combinat cu faptul ca am pompat apa distilata...ceea ce m-a facut sa mai dreg busuiocul.
Fertilizarea la mine se stie e facuta cu Dupla carcotasilor pot sa le pun la dispozitie un grafic comparativ despre absorbtia Fe detaliat pe firme de producatori iar faptul ca lumina era predominant pe Osram Fluora imi dadea avantajul unor culori mai misto pe planta decat ce am vazut la MA...poate la fel(sa nu ma umflu`n pene :-) )...dar pe plante ce se alungeau exact cum zicea el. Problema era distanta dintre internoduri si oarecare delicatetea tulpinii.
Greu era pana ridicam planta la jumatatea acvariului si asta datorita intensitatii luminoase mai mici, dar apoi nu mai erau probleme.
Planta nu a mierlit-o insa la mine iar ultimele 8 fire au fost donate moka la divese intalniri unora dintre cei care se kk pe ei pe unde mai apuca...si la cine mai au audienta, deh spirite nobile ale proverbului legat de facerea de bine.
Totusi ca sa o tin in conditiile de care am pomenit era o adevarata arta, ca sa nu zic un adevarat chin.
Am un prieten, acvarist vechi, care a venit din Canada de ceva vreme si ma batea la cap sa o fac. Ia-m facut-o, a marturist ca a vazut-o si ca se declara multumit de ea. A doua zi dupa ce i-am smuls declaratia am zvarlit plantele

caci ma saturasem sa tot stau si sa lucrez pentru cateva fire pe care le-as fi gasit oricand in Romania in detrimentul unor plante mai rare.
O mica smecherie este si momentul cuparii care il recomand sa fie facut doar dupa ce planta a pus circa 5-10 cm pe suprafata apei permitand sa acumuleze indeajuns nutrienti in varf...altfel e mai usor de topit.
Cam asta ar fi.
Tonina este un subiect aparte.
Dupa cum poate va mai amintiti inclusiv transportul facut pentru prima oara in Romania anul asta, s-a facut la insistentele si la reclama facuta plantei de catre mine. Marturisesc ca baloseam la planta de ani buni de zile si Mosu mi-e martor, el fiind unul dintre cei care ma zgandarea periodic cu ideea de a tine cateva fire.
Cunosc planta bine...din literatura, din calatorii pe afara si mai nou si din acvariul meu

.
Conditiile sale de crestere in mare par a fi cele enuntate de INTROS...bine asta fara sa luam in calcul faptul ca am pierdut "un mare specialist in Tonine"

care le crestea dupa o reteta proprie si care defapt se lauda de a trebuit sa-i retezam nasu`.
Realitatea este, ca sunt mai multe, in afara celor descrise legate de iluminat si aciditatea solului, date pe care orice om cu adevarat pasionat ar fi putut sa le cunoasca chiar inaintea achizitionarii ei daca chiar ar fi fost interesat.
O importanta covarsitoare pare sa o aiba si conductivitatea exprimata in µS...dar asta inseamna din pacate achizitionare de osmozator si stiu ca lumea e alergica cand mai prezint cate un gadget d`asta "inutil"
E drept ca se poate si fara :-) ...d`aia si suntem fara Tonine azi chiar daca intr-adevar specia importata la noi era cea mai banala, dar am mari sperante in 2 dintre cele mai noi descoperiri promovate de un "expert" in lumea plantelor si anume spartura de caramida ca substrat si neoanele de mezeluri pentru lumina.
Stau sa contabilizez cate :pigeons: (a se citii tampenii) am auzit propuse spre realizarea acvariilor de catre oameni care scuturati un pic de reverul intelectului (atat cat este) se recunosc
aburici in acvaristica si care continuua cu seninatate sa dea sfaturi...Este uluitor

.
Cum o fi sa zici...da` ma sunt

, nu ma pricep, nu am crescut decat trei gupani si doua alge...da` nu ma las, vreau sa ii invat si pe altii sa fie la fel de

ca mine...

...deh ce sa fac...suflet de caine nu m-am putut abtine
Din acest motiv sunt circumspect vis-a-vis de viitorul acestei rubrici in care ar trebuii prezentate astfel de analize amanuntite ale modului in care se reuseste in mod real si nu accidental sau imaginar

cresterea unei plante cotata mai dificila...
Sper deci din tot sufletul ca nu o sa apara diversi pacalici care sa se sparga`n barci dar mi-e teama ca mancarimea de limba primeaza sfaturilor pe care le-au mai primit iar la subiectul plante de acvariu cu siguranta sunt la nivelul unei mai vechi recomandari: reamintesc (numai)
punctul 5.
Inspirati – expirati.

Pana cand se invata asta macar o expresie mai pe intelesul marlanui mi se pare mai adecvata: aia
cu ciocu` mic und spiel de glezne
Pentru cei cu adevarat pasionati NU DISPERATI Christel Kasselmann a adus de 30 de ori planta asta din habitatul ei natural Venezuela in Germania si a pierdut-o de tot atatea ori in urma expeditiilor pe care le efectuat si pentru aceasta planta, specialitatea ei fiind in fond Echinodorusii.
Pan` la urma a reusit
Asa ca nu e nici o rusine sa recunosti ca ai pierdut-o ...e mult mai corect decat sa te dai in barci ca esti expert si sa ai doar cateva cotoare ruginite de Anubias