[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
incepator - acvariu 250l - 300l  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Salut tuturor!

Sunt nou pe forum, sper ca am postat unde trebuie. Dupa cum scrie si in titlu vreau sa achizitionez un acvariu mai mare 250-300 de l. Pana in prezent am un acvariu de 50 de l in care am un sanitar si un caras. De fiecare datata cand am pus mai multi carasi (2-3) la scurt timp au murit. Ulterior am aflat ca un caras are nevoie de 30 de l de apa. Vreau sa va cer un sfat in 3 probleme:

1. Ce pesti as putea alege sa nu fie de dimensiuni foarte mici si cat mai rezistenti la temperatura si boli (exclus caras, crap koi, scalar)
2. Ce caracteristici trebuie sa aiba: incalzitorul, pompa de aer, filtru inter/extern la un acvariu de aprox 250-300 l?
3. Afara de cele de la pctul 2 ce ar mai trebui sa cumpar?

Multumesc pentru eventualele sfaturi!
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Bine ai venit! Corectie: un caras are nevoie de minim 70l.
1.Pesti rezistenti si frumosi dupa parerea mea sunt ciclidele americane.
La fel de bine te poti orienta catre ciclide africane daca-ti plac. Sunt colorati, poti sa bagi mai multi, nu-ti bati capul cu plantele.
E greu de dat un sfat in ceea ce priveste pestii, pentru ca e chestie de gusturi.
2.Incalzitorul ar trebui sa fie cam 1w/l, deci la 300l, incalzitor de 300w. Pompa de aer nu iti trebuie. Filtrul obligatoriu extern, capacitate de cel putin 6l material filtrant pentru un bazin populat mediu.
3. In functie de ceea ce vrei sa faci acolo, se mai poate discuta despre lumina, instalatie CO2, desi nu cred ca e cazul daca vrei pesti mari, material filtrant de calitate, substrat compatibil cu pestii pentru care optezi.

Bidonul 2016-, Borcanul 2014-2016
375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru raspunsul promt. Nu vreau ceva SF , iar pe primul loc as pune rezistenta pestiilor in detrimentul celor ce imi plac, singura exceptie cum am zis si in primul post (caras, scalar si crap koi) Ciclidele imi plac, am observat ca sunt destul de activi pestii. Ma gandesc sa nu pun nicio planta , doar un strat de pietris si cateva pietre sau lemne mai mari si un decor 3d in spate. Nu stiu daca asta e compatibil cu ciclidele. Plante nu as vrea sa pun, mi se pare prea mult de munca cu ele. Materialul filtrant ce este?
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Un detali important am uitat sa specific, acvariu va fi in spatele unui perete cortina de sticla exact in bataia soarelui. Ar fi sanse ca apa sa se incalzesca destul de tare, mai ales pe timpul verii. Care ar fi temperatura maxima la apa pe care ciclidele ar putea sa o suporte?
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca nu vrei plante, atunci ciclidele sunt pestii care iti trebuie. Dar trebuie sa ai grija sa nu combini specii care nu sunt compatibile. Ciclidele americane sunt multe, de diferite dimensiuni, culori, grad de agresivititate, va trebui studiezi un pic inainte sa alegi. In principiu merg combinate intre ele din punct de vedere al chimiei apei, dar trebuie sa ai grija sa nu pui unele foarte agresive langa o specie mai timida, pentru ca cea din urma va avea de suferit. Valabil si pentru africane, care se impart si ele pe categorii, in functie de lacul de provenienta. Ex: Malawi, Victoria, Tanganyika.
Sub nicio forma nu merg ciclide americane combinate cu cele africane. Va trebui sa optezi ori pentru una, ori pentru alta.
Materialul filtrant este "ficatul" acvariului. Este materialul cu care se umple filtrul, de obicei ceramica poroasa, care ofera suport pentru bacteriile nitrificatoare. Pe scurt, rolul acestora este de a pastra apa in parametri chimici optimi, fara de care pestii nu pot supravietui. Va trebui sa citesti despre filtrarea biologica/ciclul azotului.
http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati
Daca tii acvariul in bataia soarelui, vei avea mari probleme cu algele.

375L: 6 scalari, 2 thorichthys ellioti, 2 ancistrusi, 6 ramirezii electric blue, 1 sewellia lineolata, 28 cory panda, trilineatus, davidsandsi, duplicareus
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Daca ai fi in locul meu, ca si acvarist incepator ce specie de cilide ai alege? Cam ce necesar de l de apa au nevoie?
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu as alege americanele, dar sunt subiectiva. Imi plac mie pestii astia Africanele sunt foarte colorate, agitate si isi au si ele fanii lor.
Un acvariu cu americane nu va fi foarte populat, merg doar cativa pesti, dar sunt regi! Un bazin cu africane va fi plin de pesti de toate culorile. Cred ca o sa-ti caut cateva filmulete care sa te edifice si sa te ajute sa hotarasti.

Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu sunt cele mai stralucite exemple probabil, ce-am gasit in graba.
Americane:

Africane Malawi:

Africane Victoria:

Africane Tanganyka:

mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Sincer imi plac mai mult cele malawi, o sa ma interesez care sunt mai rezistente si care necesita cat mai putina atentie. Din ce am vazut pe la altii , am calculat undeva la 15 l apa / peste, e suficient?
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Malawi sunt cele mai populare, usor de gasit si ieftine dintre toate africanele. Cred ca sunt si destul de rezistente, dar daca le oferi o filtrare eficienta si PH/duritate corespunzatoare, toti pestii sunt rezistenti.
Nu ma pricep la africane, dar stiu ca bazinele merg usor suprapopulate. Nu stiu exact cati pesti/litru, mai ales ca nu stii exact ce specii vrei. Mai depinde si de dimensiunea acestora la maturitate.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Africanii de Malawi (mbuna's):

- se tin pe familii... o familie = 1 mascul + 3-4 femele,
- pesti rezistenti si frumos colorati... ajung la 10-14 cm,
- raportul de 1 peste la 15 litri apa este fezabil, DACA ai filtrare buna... asta inseamna cel putin o canistra mare (filtru extern) plina cu material de filtrare biologica.
- decorul este alcatuit dintr-o plaja de nisip fin + ceva bolovani de rau... fara plante,
- ai zis ca acvariul sta langa o fereastra insorita... iti recomand sa lipesti un autocolant negru/albastru pe partea dinspre geam.
- temperatura apei poate ajunge la 29-30 de grade, dar nu vor fi probleme. Poti raci acvariul cu ajutorul unor ventilatoare care bat direct spre luciul apei.

In rest, citeste articolele de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page si revino cu intrebari la obiect.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Am facut niste masuratori si m-am oprit la 150x50x40. Asta ar fi cam 300 de l. Cum nu gasesc ceva ''de fabrica'' la dimensiunile astea, trebuie sa caut pe cineva care face acvarii. Voi ce ma sfatuiti? Ce sanse as avea sa gasesc o persoana care le face foarte apropiate ca cele de fabrica? Am vazut cateva home made , dar comparandu-le cu Juwel si Cayman mi s-au parut destul de slab lucrate.
Faye
Senior member
[Avatar]

IP:

Gasesti de la Juwel, daca vrei musai ceva de fabrica. Juwel Rio 300 120/50/60 parca, sau Juwel Rio 400 150/50/60. Dar am vazut acvarii lipite de baieti, care bat la fund pe cele de firma.
Depinde cum iti e norocul si peste cine dai.

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

mihaipop83 wrote:Am facut niste masuratori si m-am oprit la 150x50x40. Asta ar fi cam 300 de l. Cum nu gasesc ceva ''de fabrica'' la dimensiunile astea, trebuie sa caut pe cineva care face acvarii. Voi ce ma sfatuiti? Ce sanse as avea sa gasesc o persoana care le face foarte apropiate ca cele de fabrica? Am vazut cateva home made , dar comparandu-le cu Juwel si Cayman mi s-au parut destul de slab lucrate.

- Ar fi util sa-ti completezi orasul de resedinta (My Profile - Location), ca sa stim de unde esti si ce recomandari facem.
- Fa bazinul de 150x50x50... inaltimea de 40 cm e mica, tinand cont de grosimea stratului de nisip si de spatiul liber de deasupra apei.
- Ca idee, bazinele home-made se fac in ideea de a folosi la maxim spatiul disponibil... tot ca idee, fa bazinul cat de lat poti (iti permite spatiul), pentru ca te va ajuta apoi la decorare.
- Daca esti din Bucuresti, sau imprejurimi, atunci cauta-l pe Dan (www.pepika.ro)... daca esti din Ardeal (zona de nord), atunci cauta-l pe Porcu (il gasesti pe forum, cu acest nickname).

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Spatiul din camera imi permite, acvariul il voi pune intr-un living de aprox 90 m2. Dar nu vreau sa ma intind la mai mult de 300 de l , sunt totusi incepator si nu am foarte mult timp liber ca sa ma ocup de el. Am vorbit cu cineva care face, dar mi s-a parut pretul destul de piperat .1000 de lei (acvariu, transport si capac)Si in pretul asta a zis ca nu se va ridica la nivelul celui de fabrica.
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Salut!
Daca acvariul home made este facut corect iti spun ca poate fi mai de calitate si mai rezistent decat cel jbl...
Daca timpul nu iti permite poti face un sistem automat de schimbare a apei din acvariu....nu este ceva complicat de realizat!
Succes!

My nano reef

[Email]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Crede-ma ca la 1000 ron cu tot cu capac nu e deloc scump,eu am prins o oferta intr-o iarna la nevertebrate la un acvariu de 330l doar sticla,cu intarituri longitudinale, la un pret de (parca)750ron-780 ron. Acum am vazut ca acvariul respectiv costa 1200. Precizez ca fara capac. Deci,prin urmare,consider-o ca o afacere OK

This message was edited 1 time. Last update was at 05/05/2016 19:55:19

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Baiatul mi-a zis ca nu va arata ca cel de fabrica. Din cauza ca nu am vazut niciun acvariu homemade ok ,sunt destul de sceptic. Ca si filtru extern ce model imi recomandati? Iar la iluminat ce culoare ar merge? Ciclide malawi ma gandesc sa pun in el.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

la africani,lumina tine mai mult de gustul tau

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
mihaipop83
Junior member
[Avatar]

IP:

Mi-ar placea o lumina cat mai albastruie, asemanator cu acvariile marime. Ce filtru extern imi recomanzi? Comparativ cu cel intern este mai galagios?

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: