Author |
Message |
lavi_tm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/05/2006 21:11:53
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
lavi_tm
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/54915236446fd73562294.gif)
IP:
|
Salutare la toti.
Am o nelamurire cu un ramirez, femela. De 2 zile am observat ca e cam umflata, e posibil sa icreze in viitorul apropiat?
Nelamurirea mea e dimensiunea ei, are vreo 2 , 2.5 cm maxim (codasa grupului  ) si e singura care pare astfel de umflata. In trecut am mai inmultit scalari, deci....am observat si stiu sigur ca e umflata. Mi-e teama sa nu fie bolnava, pt ca daca s-ar pregatii sa depuna nu ar trebuii sa fie "acompaniata" de un mascul? Si de ce tocmai ea? Celelalte surate au cam 5 cm lungime si nimic altfel la ele.
Precizez ca in acvariu sunt 6 femele si 2 masculi in 80 l.
As putea sa o mut (eventual si cu un mascul) intr-un alt acvariu de 35 l unde nu am decat plante, (problema cu el e ca l-am pus la ciclat acum 2 saptamani).
Ce sa fac?
|
|
 |
lavi_tm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/05/2006 23:43:09
|
lavi_tm
Junior member
IP:
|
Chiar nu stie nimeni  ? Doar eu am ramirezi singuratici cu burta umflata?
|
|
 |
alina_g
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2006 14:44:50
|
alina_g
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c2668cd540346d5e26736.jpg)
IP:
|
Ce mancare le dai?
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2006 15:03:23
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
IP:
|
Daca zona abdominala este umflata si rosie violacee mai pronuntat ca deobicei iar papila genitala este un pic pronuntata mergi la botez  daca nu la inmormantrare  . Asa-i si in viata ori la bal ori la spital
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
Sicmar
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2006 15:52:32
|
Sicmar
Junior member
IP:
|
Daca nu era alungata de la mancare, manca normal si totusi n-a crescut, ramanand mult in urma celorlalte, cea mai la indemana explicatie este posibilitatea unor tare genetice, destul de frecvente in cazul consanguinitatii. Daca abdomenul s-a umflat intr-o perioada mai lunga se intareste explicatia de mai sus, fiind cauzata de dezvoltarea disproportionata a unor organe interne. Intr-o asemenea situatie nu prea ai ce sa faci, dar aceasta concluzie ar trebui sa ramana ca ultima alternativa, dupa eliminarea altora.
Daca ramanerea in urma a cresterii se datoreaza alungarii ei de la mancare atunci trebuie cautate alte explicatii, tinand seama ca un organism debilitat este expus bolilor de tot felul. Pentru verificare ar fi utila separarea si hranirea cu o hrana mai aleasa, de preferat hrana vie, administrare de fishtamin etc. concomitent cu urmarirea existentei sau nu si a altor manifestari de boala de exemplu pete sanguinolente.
Daca umflarea s-a petrecut intr-un timp mai scurt atunci ar putea fi vorba de o ocluzie (banuiesc ca intrebarea pusa de alina_g viza confirmarea unei atare situatii), dar inteleg ca ai suficienta experienta pentru a putea identifica daca este vorba de ocluzie, tinand seama de ce hrana ai dat in ultimul timp (ex. granule direct in apa fara inmuiere prealabila si care s-au umflat in abdomen). Intr-o asemenea situatie, daca n-a trecut mul timp, ai putea incerca cu dafnii sau chimicale cu efect laxativ.
O recomandare off topic. Raspunde cat mai detaliat, eventual pe PM, alinei_g. Se pricepe la doftoriceli foarte bine si este sufletista. Cu sfaturile ei am salvat o zebruta dupa aproape o luna de spitalizare, cand nu mai aveam nici explicatii nici sperante.
|
|
 |
lavi_tm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2006 18:35:15
|
lavi_tm
Junior member
IP:
|
Alungata de la mancare nu e si nici nu era. Binenteles ca se mai alearga din cand in cand unii pe altii dar nu pot spune ca ea era cea fugarita ba chiar se mai ia si ea la harjoneala cu ceilalti, iar cand vine vorba de mancare nimeni nu are treaba cu nimeni.
Mancare le dau tetramin granule(cu care nu prea se omoara), croco (pe care mananca de parca ar fi sfarsitul lumii) si fulgi de la sera. Ocazional mai pun si salata sau castravete pt pomacea, nu stiu daca mananca si ea pt ca eu nu i-am vazut.
Cum a spus si Sandu...poate se pregateste sa depuna pt ca zona abdominala e rosie (si umflata) iar papila genitala mai pronuntata decat la celelalte femele, dar de ce sta retrasa si nici un mascul nu e interesat de ea? Si-a ales locul in care sta toata ziua, singura exact coltul unde ma vede tot timpul cand stau la birou, iar cand ma pregatesc sa le dau de mancare e prima care se agita in fata. Poate ma asteapta pe mine
|
|
 |
lavi_tm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2006 19:08:29
|
lavi_tm
Junior member
IP:
|
Si inca o nelamurire, am citit (tot pe acvariu.ro) in articolul care prezinta cateva date despre ramirezii ca acestia facand parte din familia Cichlidae nu mananca hrana de la suprafata apei, ci numai cea de la fund sau din masa apei  . A sa sa fie oare? Ai mei toti plescaie la suprafata apei si se aude de parca ar sparge zeci de bule una dupa alta  . Aproape numai de la suprafata apei mananca.
|
|
 |
lavi_tm
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/05/2006 22:36:31
|
lavi_tm
Junior member
IP:
|
Dupa ce m-am uitat mai bine prin acvariu, spre rusinea mea  , am vazut alta femela cu aceleasi simtome dar cu papila genitala si mai pronuntata (dupa experienta pe care am capatat-o cu scalarii as spune ca urmeaza sa icreze in maxim 24 de ore) + un mascul care face "ordine" prin acvariu.
Am decis sa-i mut in celalalt acvariu (care sta la ciclat de 17 zile, sper sa nu fie nici o problema ca are doar atat).
Deja au inceput sa-si caute un loc propice, femela se plimba in sus si in jos pe sticla acvariului (cum am observat la xifo, moli si guppy cand se pregatesc de marele moment), acum astept sa vad ce se mai intampla :-P
|
|
 |
|