La inceputul lunii aprilie, pentru ciclarea acvariului proaspat infiintat am luat in considerare si varianta folosirii unor produse gen Tetra Bactozym sau Sera Nitrivec. Dar din ceea ce citisem la vremea respectiva imi formasem parerea ca este de evitat folosierea "chimicalelor", fiind preferabila calea naturala, ceea ce coincidea si cu convingerile mele de pana atunci. Adevarul e ca nu prea aveam incredere in produsele cu pricina, mai ales ca si citisem pareri de genul "Ce??? Cultura de bacterii in pastile? Bacteriile sunt fiinte vii care au nevoie de hrana si conditii pentru a trai, nu pot trai inchise in pastile!". Intre timp am vazut si remarci apreciative la adresa produselor respective, dar la vremea respectiva eram total neincrezator.
Asa ca am trecut la ciclarea acvariului dupa metoda batraneasca numita "stai si-asteapta". Dar neavand alta sursa de amoniac pentru amorsarea ciclului azotului presaram la fiecare 1-2 zile hrana de pesti sfaramata intre degete (metoda luata tot de pe net), hrana ce ar urma prin descompunere sa produca amoniacul necesar. Am ajutat ciclarea aducand si pietris dintr-un acvariu deja ciclat si in 3 saptamani n-am mai avut amoniac si nitriti in acvariu.
Toate bune pana acum cu ciclarea, doar ca de la hrana respectiva presarata periodic prin acvariu, pe langa clasica pelicula de suprafata, mi-au aparut si particule in suspensie care mi-au murdarit acvariul (aspect care, ma gandeam eu, se rezolva in timp prin schimburi de apa, aspirari de substrat etc.) Partea mai trista e ca inspre sfarsitul perioadei de ciclare au inceput sa apara alge filamentoase, intai pe sticla, apoi si pe plante, mai ales pe partea superioara, mai apropiata de lumina, si mai ales acolo unde obisnuiau sa se agate mai multe particule in suspensie din apa, ceea ce ma determina sa scutur plantele periodic pentru ca depunerile sa se ridice din nou in apa de unde speram eu sa le haleasca filtrul. Nu pot spune ca a fost o invazie de alge, dar erau destule cat sa ma enerveze si cat sa ma faca sa arunc portiuni de plante care ar fi fost proaspete si frumoase daca nu erau acoperite de "blana" algelor.
Banuiala mea era ca prin hrana introdusa ca sursa pentru amoniac am marit fara sa vreau si concentratia fosfatilor din apa, si algele atat au asteptat.
Metoda de combatere, in afara de eliminarea portiunilor afectate din plante, a fost bazata pe incercarea de a face plantele sa castige lupta pentru nutrienti in defavoarea algelor: injectie CO2 si adaugare zilnica de microelemente (2ml/zi Sera Florena (acvariul e de 75 litri)), sperand sa fac ca fosfatii sa fie factorul limitativ. Pana acum am ceva rezultate - mai am doar putine alge filamentoase pe buturuga si pe unele parti de Bacopa, Cabomba si Egeria si sper sa le vin de hac in scurt timp. Ceratopteris thalictroides au luat-o din loc puternic de tot, le asteptam si pe Cabomba & Bacopa care au ramas in urma fiind mereu "ciuntite" de mine din cauza atacului algelor.
Nedorind ca pe viitor (la urmatoarele acvarii care or fi sa fie) sa mai repet metoda de ciclare cu hrana de pesti pe post de sursa de amoniac, imi poate spune cineva de unde pot cumpara amoniac pe care sa-l pot folosi pentru amorsarea ciclului azotului la un acvariu nou?
Multumesc.
|