[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Material filtare biologica  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Ce spuneti de urmatoarele materiale de filtrare biologica?
Se folosesc la statiile de epurare, iar principiul de functionare corecta este de continua miscare.
Ma gandesc ca se pot folosi in filtrul extern sau cel putin in reactorul de co 2 din filtrul de apa, in loc de bioballs.
Astept parerile voastre.
[Thumb - 15.jpg]

[Thumb - WP_20150210_10_33_30_Pro.jpg]

[Thumb - 14.jpg]

[Thumb - mbbr.bmp]

[Thumb - 11.jpg]

"Valoarea omului se masoara dupa greutatile pe care el le invinge." Voltaire
[Email] [Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

nu cred ca te ajuta, sunt biopeleti si ai nevoie de o cantitate uriasa pentru a fi eficienti.
edit: filtrul nu ofera nici miscarea necesara, nici spatiul.

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2015 13:20:13

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu te supara dar si bioballs si astea ce le prezinti din punct de vedere al filtrarii bio sunt aproape zero , pentru acvaristica sunt bune doar in filtre wet and dry practic disipa curentul de apa pentru o decantare sau/si oxigeneaza daca apa curge prin ele-fiind in afara apei ; pentru filtrare bio bacteriile au nevoie de un spatiu muult mai mic vezi porozitatea la matrix si siporax etc., sau in cazul substratului spatiul necesar bacteriilor fiind asigurat de distanta intre granulatia fina de nisip pana la 1,5 mm
PS Chiar si cu biofilm la suprafata eficienta lor e slabuta

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2015 14:34:22

[Email]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu am de ce sa ma supar, numai ca am la serviciu vreo 20 de saci a cate 2 mx2m fiecare plini cu de astea si imi faceau cu ochiul.
Ma gandeam eu ca nu se pot folosi in filtru.
In acest caz pot inlocui bioballurile din reactorul co2 facut din filtrul de apa? Sau nu?

[Email] [Yahoo!]
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

eu in reactorul co2 am avut bioballs si si-au facut treaba foarte bine.
atentie, devin eficiente abia dupa ce se colmateaza. daca le schimbi acum cu altceva, despre care nu stim daca sunt sau nu eficiente, dar stim ca sunt curate, nu faci decat sa te scarpini unde nu te mananca..

doar asa, ca fapt divers: acvariul meu a inceput sa mearga doar in momentul in care l-am lasat in pace. cat timp il dichiseam, pieptanam, scarpinam, etc, aveam numai probleme.

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote:nu cred ca te ajuta, sunt biopeleti si ai nevoie de o cantitate uriasa pentru a fi eficienti.

Ajuta!!!! Si inca cum! Buba este insa alta: Kaldness sau K1... are "pret prohibitiv" si se gasesc doar in State, cu toate ca este fabricat in Scandinavia.... (vama - taxe - draci, laci)

Renii folosesc cu succes reteta de zeci de ani buni... la statiile de epurare. Este pe principiul "moving bed"... si ceva asemanator dar cu un alt material (acelasi tip de celule dar alte porozitati) foloseste Catalin BGS in sumpul sau la "victorieni"... Rezultate bune pana acum.

Cum ziceam: trebuie spatiu si "air-lift".... asta inseamna circuit/flux de apa mic.... ceea ce nu se impaca cu formula "de 5 ori volumul acvariului"....

Nu poti pune"bilele" in nici un reactor... deoarece au peste 3 centimetri diametru.... in rest e ok

Anca: revino cu mai multe "detalii" despre sacii 2x2 ;) Adica: producator? Caracteristici? Forma? Dimensiuni? PRET? )

L.E: BUEEEEEI: TU AI K3 ORIGINAL!!!! K1 este diametrul mai mic... K3 se foloseste la pond/iaz .... Pune mana repede pe "3 galeti".... fa un sump.... recircula apa si.... uita de orice filtru extern )

Pe bune! Eu caut de o gramada de timp 50L de K1 dar... ma impiedic de pret... si taxe si reni...
In opinia mea (chit ca ma injura Dragos).... cu 50-100L de K1 tii lejer un acvariu de 1500L....

This message was edited 2 times. Last update was at 10/02/2015 18:02:23

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

ocean wrote:Nu te supara dar si bioballs si astea ce le prezinti din punct de vedere al filtrarii bio sunt aproape zero , pentru acvaristica sunt bune doar in filtre wet and dry practic disipa curentul de apa pentru o decantare sau/si oxigeneaza daca apa curge prin ele-fiind in afara apei ; pentru filtrare bio bacteriile au nevoie de un spatiu muult mai mic vezi porozitatea la matrix si siporax etc., sau in cazul substratului spatiul necesar bacteriilor fiind asigurat de distanta intre granulatia fina de nisip pana la 1,5 mm
PS Chiar si cu biofilm la suprafata eficienta lor e slabuta

Tot fara suparare !
Bacteriile adera pe orice suprafata ! Inclusiv pe plante si in desisul de plante ! Cel mai bun exemplu sunt moss-urile .
Bacteriile nu au nevoie de un spatiu mult, mult, mult mai mic , au nevoie de conditii, concentratie optima de oxigen si hrana suficienta.
Filtrarea biologica eficienta si de inalta calitate, este data de categoria materialului filtrant, care prin structura sa ofera o suprafata cat mai mare, sau foarte mare de dezvoltare a bacteriilor pe acele suprafate.
Daca ar fi sa exemplificam, lucrurile ar sta cam in felul urmator ( cifrele sunt aleatorii ) :
- material quartos cu granulatiu de 1-2mm - 1 cm/cub ofera suprafata desfasurata de 6 cm patrati
- un bioboalls simplu diametru de 10 mm - aprox 1cm/cub ofera suprafata defasurata de 15 cm patrati
- sera siporax - 1cm/cub ofera o suprafata desfasurata de 30 cm patrati
- eheim substrat pro - 1cm/cub ofera o suprafata desfasurata de 60 cm patrati
- ada bio rio - 1cm/cub ofera o suprafata desfasurata de 120 cm patrati
In principiu mediul filtrant cel mai bun este cel care la un anumit volum ofera cea mai mai mare suprafata pe care bacteriile pot adera si dezvolta in conditii bune.

Nimeni wrote:L.E: BUEEEEEI: TU AI K3 ORIGINAL!!!! K1 este diametrul mai mic... K3 se foloseste la pond/iaz .... Pune mana repede pe "3 galeti".... fa un sump.... recircula apa si.... uita de orice filtru extern ) Pe bune! Eu caut de o gramada de timp 50L de K1 dar... ma impiedic de pret... si taxe si reni...
In opinia mea (chit ca ma injura Dragos).... cu 50-100L de K1 tii lejer un acvariu de 1500L....

Ca o paranteza la ce spuneam eu mai sus si ce spune Nimeni vizavi de medii si suprafete de filtrare !

Cu un alt sistem de filtrare, sau tot un sump,cu 10-20 l de Seachem Matrix poti tine un acvariu de 1500 - 2000 l.

This message was edited 2 times. Last update was at 10/02/2015 18:39:59

sa nu fie cum ne place,safie cum vrea natura si ne va fi mai bine !!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25942.page
[Yahoo!]
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Sunt k3 originale aduse din import. Se folosesc la statii de epurare.
Eu lucrez la o firma care proiecteaza si implementeaz? proiecte ptr statii de tratare apa. Euromarket water& wastewater engineering- ro.com

Sunt in depozit sacii cu mediile respective.
Sa vad daca îmi dau si mie vreo doua galeti moka.
Asa vreo doua mâini ptr ceva mic îmi luam singura.
Cat despre sump e complicat tare ptr mine.
Vorbesc mâine cu sefa sa vad cate îmi da.
Le: Diametrul e de 2,5 cm, forma e cea care se vede langa moneda, e poza facuta la mine pe birou, pret sper ca moka

This message was edited 1 time. Last update was at 10/02/2015 19:29:35

[Email] [Yahoo!]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

dandumitru wrote:

Cu un alt sistem de filtrare, sau tot un sump,cu 10-20 l de Seachem Matrix poti tine un acvariu de 1500 -200L

Sa inteleg ca recomanzi sump la plantate? cum ramane cu Co2 -ul atunci, nu se pierde din cauza sump-ului?
Daca este recomandat sump, maine desfintez canistrele si trec la sump

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
Lemon
Senior member
[Avatar]

IP:

Vorbeste cu sefa si intreb-o daca iti da si, mai ales, la ce pret, poate o pui de un magazin online.

Cryptic Cherries - West-Africa river
Ancamarketing
Senior member
[Avatar]

IP:

Ma gândeam sa mi iau o sacosa ptr mine dar daca spuneti ca nu am ce face cu ele...
Sump nu mi fac oricum

[Email] [Yahoo!]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

qwerty wrote:
dandumitru wrote:

Cu un alt sistem de filtrare, sau tot un sump,cu 10-20 l de Seachem Matrix poti tine un acvariu de 1500 -200L

Sa inteleg ca recomanzi sump la plantate? cum ramane cu Co2 -ul atunci, nu se pierde din cauza sump-ului?

Aici nu sugerez si nici nu recomand, sunt doua sisteme de filtrare diferite, folosite in scopuri diferite, pentru acvarii diferite, dar care folosesc acelasi material ca mediu de filtrare biologica !
Dar daca mi-ai pune o intrebare directa s-ar putea sa ai surprize, si foarte mult de munca.

[Yahoo!]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Spune, sa vedem despre ce este vorba

Pleaca-ti urechea la vorba folositoare, chiar daca vine de la un copil; nu asculta vorba urata, chiar daca vine de la un batran.

[WWW] [ICQ]
Nimeni
Membru de baza
[Avatar]

IP:

qwerty wrote:Sa inteleg ca recomanzi sump la plantate? cum ramane cu Co2 -ul atunci, nu se pierde din cauza sump-ului?

Pai.... tu crezi ca "aici" sunt filtre externe?
image

Problema Co2-lui este "diferita"... de aceea toti urmaresc SA DIZOLVE IN APA... Co2-ul GAZOS, dat fiind faptul ca "Co2 in stare gazoasa, aflat in apa, se ridica la suprafata apei si se amesteca/evapora in aerul inconjurator"....

Daca amestecul/dizolvarea... este facuta cu succes, Co2-ul nu se mai afla in stare gazoasa in apa.... fapt ptr care "ramane acolo"----
Sper sa fi inteles ceva din "debitarea mea anapoda"....

Situatia in care te afli este consecinta faptelor si actiunilor tale!
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Am inteles@nimeni. Trebuie sa rezolv prima data reactorul dupa modelul @dandumitru si daca dizolva bine Co2 trec la sump.

[WWW] [ICQ]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

La acvariile plantate, sau foarte bine plantate, indiferent de volumul lor, nu este necesar un sump.
In schimb au nevoie de sump acvariile care gazduiesc specii de pesti carnivore, cu consum mare de proteine, acvariile care gazduiesc un numar mare de exemplare si cantitatea de fecale este foarte mare, in general acvarii care nu au alte posibilitati de procesare si asimilare a elementelor reziduale, derivate din resturile de hrana si fecale in afara sistemului de filtrare.
Sumpul il construiesti raportat la cerintele acvariului dinainte stabilite, in asa fel incat el sa ofere un volum mare pentru materialul filtrant,o suprafata marita de aerare cu o putere mai mare decat se poate uza in acvariu, cu acces ergonomic pentru o interventie usoara si rapida, pentru mentenanta la intervale scurte de timp.

Qwerty, c-am atat pentru cum ai pus problema !

qwerty wrote:Am inteles@nimeni. Trebuie sa rezolv prima data reactorul dupa modelul @dandumitru si daca dizolva bine Co2 trec la sump.

Qwerty, nu este cazul unui sump pentru bazinul tau, bazinul din fotografia postata de Nimeni are 900 l si a fost conceput in cunostinta de cauza din start cu sump din alte considerente de cat cele de filtrare biologica, s-ar putea spune ca este un bazin personalizat, pentru ce doreste sa obtina '''' hobby-stul ''' proprietar de la acel bazin.

This message was edited 1 time. Last update was at 11/02/2015 02:58:06

[Yahoo!]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

Nimeni wrote:
qwerty wrote:
Problema Co2-lui este "diferita"... de aceea toti urmaresc SA DIZOLVE IN APA... Co2-ul GAZOS, dat fiind faptul ca "Co2 in stare gazoasa, aflat in apa, se ridica la suprafata apei si se amesteca/evapora in aerul inconjurator"....
Daca amestecul/dizolvarea... este facuta cu succes, Co2-ul nu se mai afla in stare gazoasa in apa.... fapt ptr care "ramane acolo"----
Sper sa fi inteles ceva din "debitarea mea anapoda"....

Aici este o explicatie mai tehnica ( copiat din 'articole '), la ce vrea sa spuna Nimeni :

Carbonul este un macroelement ce sta la baza materiei organice reprezinta circa 40% din continutul plantelor acvatice. Dupa cum se stie deja din procesul de fotosinteza plantele utilizeaza carbonul rezultat din descompunerea dioxidului de carbon (CO2), dioxid de carbon ce apare in apa in urma respiratiei pestilor, prin descompunerea materiilor organice sau prin aditie facuta cu ajutorul unor dispozitive speciale ( v. Instalatia de CO2 ). Carenta de carbon se poate observa relativ usor, plantele au un ritm lent de crestere, frunze mici iar uneori fac un fel de depozite albicioare, dand senzatia ca frunza este transparenta. Excesul de carbon nu face rau plantelor, insa daca exista un exces de carbon automat exista si un exces de CO2 lucru ce duce la moartea pestilor.

Ultima fraza este esentiala pentru a intelege fenomenul aditiei de CO2, ce dai, ce pierzi si cu ce ramai !

.

This message was edited 2 times. Last update was at 11/02/2015 03:32:55

[Yahoo!]
qwerty
Senior member
[Avatar]

IP:

Ok, am inteles. Mersi de sfaturi

[WWW] [ICQ]
dandumitru
Senior member
[Avatar]

IP:

qwerty wrote:Ok, am inteles. Mersi de sfaturi

Cu multa placere, Qwerty !

[Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: