mie mi se pare destul de clar ca problema nu e acvariul, ci mucegaiul care se formeaza din pricina umiditatii prea mari.
70% umiditate relativa la 23-25 de grade cat presupun ca ai in camera este foarte mult.
eu am avut probleme cu mucegaiul desi nu depaseam 60% (nu de la acvariu, de la altele)
cea mai eficienta si ieftina solutie e sa montezi un ventilator in fereastra sau in perete care sa-ti traga aerul umed afara din acea incapere.
cu dezumidificatoare eu nu am experienta directa, dar teama mi-e ca n-o sa rezolvi problema, ti-ar trebui ceva mare, care implicit va costa mult, va consuma mult curent si va face si zgomot, plus ca daca nu ii pui scurgere la canal va trebui sa-i golesti rezervorul zilnic.
deci eu zic sa iei in considerare acel ventilator, eu asa am rezolvat problema mea cu umiditatea.
eu cred ca vei avea probleme si la 60% umiditate relativa, cred ca de-abia sub 50% vei scapa de problema.
alternativ, poti sa te mai gandesti daca nu ai posibilitate sa scazi si evaporarea din acvariu: sa valuresti mai putin suprafata, sa scazi temperatura apei, sa pui capac, eu stiu.
edit:
uite ca sa vezi dimensiunea problemei, foloseste acest calculator pentru punctul de roua
http://www.dpcalc.org/
la 24 de grade si 70% umiditate, ai un punct de roua de 18 grade, ceea ce este foarte mult.
asa ca daca peretele este mai rece de 18 grade, veia avea condens pe perete si implicit mucegai
iar peretele cu siguranta este mai rece de 18 grade, mai ales ca condensul se poate forma si in interiorul peretelui, nu neaparat la suprafata.
deci daca afara sunt zero grade si in casa 24, suprafata peretelui are vreo 15, insa pe masura ce mergi spre exterior, temperatura peretelui va scadea dramatic, si va face condens.
eu am cercetat un pic chestiile astea ca ca am avut probleme cu mucegai, dupa cum ziceam.
suprafata unui perete obisnuit de apartament in timpul iernii este cam intre 10 si 15 grade.
daca tu in casa ai 24 de grade, este neaparat necesar sa ai umiditatea relativa maxim de 50%, altfel faci condens si deci mucegai.