[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
tot ancistrus  XML
Forum Index » Catfish
Author Message
surdulucian
Junior member

IP:

Am o problema in legatura cu modul in care se deosebesc sexele la ancistrusi. Din ce stiu eu, masculii au o coroana de tepi pe cap, iar femelele nu. Dar am inteles (nu stiu sigur) ca in cazurile in care sunt tinuti mai multi masculi in acelasi acvariu cei (sau cel) dominanti vor avea tepi, iar ceilalti nu, ocazie cu care vor fi confundati foarte usor cu femelele.

Am observat ca ancistrusii mai au un rand de tepi (care cu adevrat inteapa, nu sunt moi ca cei de pe cap), care sunt tinuti stransi langa branhii (sau ceva de genul acesta), oricum la baza capului si nu sunt scosi (iar cand sunt scosi ii completeaza pe cei de pe cap, ca un fel de coroana) decat atunci cand se bat cu alti masculi. Intrbarea era daca si femelele au acesti tepi ascunsi.
[Email] [Yahoo!]
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Si eu am aceeasi curiozitate pentru ca acum 7 luni de zile am cumparat 2 ancistrusi si unul are 5 cm si altul 2,5 cm (au fost cumparati in acelas timp) si nici unul nu prezinta tepi pe bot dar tepii de care zici tu ca se gasesc langa branhi i-am vazut doar la cel mai mare cand il mai fugareste pe cel mic :-) .
Din cate am mai citit am inteles ca ajung la maturitate pe la 9 luni .

Pe la ce varsta le apar masculilor tepii de pe botic ?

Multumiri anticipate!!!

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
axy
Junior member

IP:

nu stiu exact la ce varsta apar tepii pe nas la ancistrus , dar la o dimensiune de 5 cm ar trebui sa se vada cate ceva , cat despre faptul ca daca tii mai multi masculi la un loc , numai unuia ii cresc mustati smilie , nimic mai neadevarat
singura problema e ca intr-o serie de pui la aceasta specie , numarul de femele e decisiv mai mare decat cel al masculilor
[Yahoo!]
aquacip
Junior member

IP:

Salutare! Masculii de ancistrus au "tepi" pe bot, iar femelele nu. Se intampla uneori ca si femelele sa posede tepi dar sunt mult mai mici (1-2mm) decat la masculi si nebifurcati. Daca sunt crescuti mai multi ancistrusi in acelasi acvariu masculii care sunt dominanti vor avea tepii de pe bot mai bine dezvoltati si in general si talia mai mare decat ceilalti. Daca sunt indepartati acestia atunci masculii care or sa le ia locul o sa-si dezvolte "coarnele" la un nivel superior. La fel se intampla daca masculii mai putin dezvoltati sunt separati (mai ales impreuna cu femele). In nici un caz un mascul matur nu poate fi confundat cu o femela. Cu cat inainteaza in varsta diferentele sunt mai evidente. Daca un ancistrus la 10cm nu are tepi e femela, daca are tepi foarte mici si nebifurcati e femela, daca tepii sunt bine dezvoltati si bifurcati atunci este mascul. In plus masculul este mai suplu decat femela.
Cat despre carligele de sub opercule le poseda atat masculii cat si femelele si sunt folositi in lupta si cand sunt stresati. Prinsi in mincioc isi scot carligele si de multe ori raman prinsi in plasa. La cei mici 3-4cm sunt slab dezvoltate si nu pun probleme. Semne de dimorfism sexual pot fi observate pe la 5-7 luni in conditii optime de crestere.
Sa fiti cuminti

LET YOUR DREAM COME TRUE
[Email]
Radu Luchian
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Tepii de sub operculi:

image
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Radu Luchian
Membru de baza