Niciodata nu mi-au placut acvariile cu geamul "gol"...
- ideea mea de "frumusete" presupune un fundal, peste care sa se suprapuna pestii si plantele,
- un background iti confera posibilitatea sa ascunzi firele si echipamentele,
- un background se "coloreaza" in timp si devine "una cu mediul",
Dintotdeauna, acvariile mele au avut background... am incercat toate solutiile:
- zid de pietre, ridicat pana "sus",
- polistiren acoperit cu ciment,
- placi decorative, luate din comert,
- spuma poliuretanica, acoperita cu rasina.
In 1994 am facut un acvariu pe care l-am acoperit cu spuma + rasina, integral (spatele + cele 2 laterale mici):
- am construit "scheletul" backgroundului din streifuri mici de sticla... lipite cu silicon pe geamurile bazinului,
- am lipit, din loc in loc, recipiente de plastic cu rol de ghivece pentru plante (pahare de inghetata, cutii de iaurt, etc.),
- am lipit, pe peretele din spate, o bucata de teava de instalatii (deschisa la ambele capete) in care am ascuns incalzitorul,
- am creat backgroundul cu spuma poliuretanica, din aceea folosita la izolatii.
- am vopsit backgroundul (verde si maron) cu sprayuri folosite la atelierele auto,
- am cumparat (Policolor) rasina epoxidica si am aplicat 2 straturi (peste spuma).
In primele luni, rasina epoxidica arata "sticloasa" si deranja oarecum... in momentul in care au aparut algele, totul s-a rezolvat perfect.
- am tinut discusi inauntru, fara probleme!
- ulterior, bazinul a ajuns la un prieten de-al meu care a crescut tot discusi in el...
Asta e unul din motivele pentru care nu am vrut sa renunt la backgroundul din acvariul mare... un geam "gol" nu va arata niciodata "natural"!
La proiectul acesta intentionez sa folosesc tot spuma:
- o sa caut niste bucati de piatra, pe care sa le lipesc de un suport (gratare de plastic),
- o sa umplu golurile cu spuma poliuretanica,
- o sa dau pe deasupra cu rasina epoxidica,
- stratul de finisaj va fi alcatuit din nisip... pentru "textura" si "culoare".
In cateva luni, algele si coralina vor "uniformiza" totul... fragurile se pot lipi fara probleme, oriunde doresc.