Sa incepem cu inceputul:Acum vreo luna juma' ma duc in piata la un nene sa-mi cumpar acvariu,ca intrase in mine febra acvaristului incepator.Si mi-am luat.Acvariul de 45 litri(dupa spusele vinzatorului),filtru(un emperor 6500)pe care scrie 650L/H,incalzitor 100w,si niste hrana(un fel de fulgi,bobite si alte dracii pisate...se cheama meniu saptaminal).Ajuns acasa,pun apa de izvor in acvariu,montez hardware-ul,las apa sa ajunga la 24 grade si apoi pun pestii

ca-mi luasem si de-astia.O pereche de xipho,doua de gupy doua tetrazone,doua zebra.(erau mici cu totii).Fara ciclare fara nimic.Ca nu dadusem si eu un search pe goagal...era greu.Acum era urit acvariul...un borcan cu pesti...am zis ca sa-i iau plante.Fuga la Auchan si cumpara.Apoi am procurat pietris de la o balastiera.Spala-l pina te gasesc dreacii.Pus pietris,infipt plante.Recalculat volum acvariu ramin 30 litri apa.Intre timp incep sa moara pestii...unul cite unul pina am mai ramas cu pereche de xipho si 2 tetrazone.Intr-un final am inteles care e faza cu ciclarea acvariului.Cam tirziu ce-i drept.Pina acum,acvariul s-a ciclat...in sensul ca valorile de pe testul JBLEasy test dau bine.Nitrati nitriti alb,GH una,doua patratele verzi,KH,PH valori normale,clor 0.Intre timp,ca se imputinase septelul,am luat de la hornbach o pereche betta si inca o femela xipho...femela ce era plina de gris.Asta am vazut cind am aprins neoanele de la capacul care l-am comandat.Fuga si cumpara jbl punktol ultra si oodinol,pentru ca nu eram sigur ce e,gris sau oodin.Facut tratament conform prospectului(cel in engleza),scos din filtru carbunele,ridicat treptat temperature la 28 grade.femela de xipho pierduta.Masculul beta avea si el citeva bobite,acum nu le mai are.insa alta e problema:mor tetrazonele pe rind.Ieri am gasit una moarta,azi inca una.Mai devreme alta era cu burta in sus si innota aiurea...intr-o parte.Acum si-a mai revenit dupa ce am stins lumina si am scazut temperature la 26 grade.Neoanele sint koraz t8 10w daylight.Si poate mi se pare mie,dar fac caldura.Mai am niste nelamuriri cu incalzitorul,deoarece mai adineauri cu toate ca termometru arata 26 grade,apa mi s-a parut foarte calda si pestii innotau la suprafata,asa ca am dat drumul si la o piatra cu aer.Xipho,cory si beta nu par afectati insa tetrazonele nu prezinta comportamentul lor specific.Asa ca o comparative,mi se par abatute,dezorientate si inoata strimb fata de cum ar trebui ele sa fie.
Daca intelegeti ceva din stufoasa mea descriere,niste sfaturi ar fi binevenite.Chiar si ceva critica(constructiva)