[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu mediu, apa dulce  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
shark_razvan
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare,
Ma bucur ca am ajuns pe acest forum inainte sa imi achizitionez acvariul mult dorit, sunt sigur ca voi face o alegere buna in ceea ce urmeaza.

In primul rand m-am gandit sa sa-mi achizitionez sau sa imi confectionez la sfatul lui Lucian, un acvariu mediu. Ca si amplasament am gasit un spatiu in sufragerie vis a vis de peretele cu geamul care da in balcon.
Ma gandeam la (Lxhxl): 100x50x40cm, un volum aprox de 180L, nu stiu daca e prea mare pentru primul acvariu, dar in acelasi timp n-as vrea dupa 6 luni sa simt nevoia unuia mai mare ..
Ca si filtrare ma gandeam la una interna ( nu stiu nimic despre celelalte filtrari: biologica, chimica,... dar ma voi documenta pe forum )
Apa sa fie dulce.
Pestii: Cei mai usor de crescut.. ma voi documenta
Substrat: Aici am o idee, am la servici niste saci de zeolit granulatie 1-2mm ( Australia - Emisfera sudica ), ma gandeam sa folosesc ca si substrat 100% sau sa combin cu nisip cuartos 1-2mm
(Lucrez la o firma care se ocupa si cu tratarea apei, si folosim nisipul sau zeolitul la filtrele de tratare mecanica a apei ).
Plante: Ceva usor de crescut .. ma voi documenta
Iluminare: chiar nu stiu ..

In concluzie, vreau un acvariu pt beginner, sa ma pot descurca cu intretinerea lui, sa nu pierd pesti s.m.d.,

Pt. Lucian: Cum as putea sa-mi confectionez un acvariu ? Cumpar sticla( de care?), silicon special si o lipesc singur sa sunt firme specializate care poate sa-mi faca un acvariu pe comanda ( si aici intrebarea costului ).

Multumesc anticipat.
[Email]
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Daca te incumeti sa lipesti singur acvariul - asta fiind cea mai ieftina varianta :
- sticla o poti comanda taiata, cantuita la Cristal Brad sau furnizori similari- sticla float (grosimea o alegi in functie de dimensiuni)
- siliconul necesar il gasesti fara probleme , este silicon special pentru acvarii transparent/negru
- lipirea o poti face personal + inca cineva pentru ajutor( asta in urma unei documentari ) , sau poate te ajuta alt pasionat de pe forum cu ceva experienta

Pentru acvarii gata facute tind sa recomand magazinele Hornbach , au acvarii lipite profesional , la preturi decente..

Succes!
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Acvariul cu cat este mai adanc (lat) cu atat este mai frumos. Eu l-as face 100x60x50 LxlxH V=300l

Vorbesti cu cineva care a mai lipit acvarii si il lipiti impreuna. Dimensiunile le putem calcula impreuna cu colegii de pe forum.

Filtrul intern exclus Daca vrei sa incepi bine cumpara-ti un filtru extern. In functie de dimensiunile finale o sa vedem si ce filtru merge.

Mai trebuie sa rezolvi cu capacul/lampa. Daca vrei sa fie un bazin plantat trebuie sa ai mai multa lumina 150-300W Vezi ca sunt lampi de vanzare si unele din ele bune si la niste preturi decente. Uite are Shubi o lampa 90cm 6x39W la 370 lei - http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/27761.page Ii ceri o poza vorbesti cu el si va intelegeti. De altfel si acvarii mai apar la vanzare dar daca nu este o afacere eu sfatuiesc sa se faca unul nou (nu are zgarieturi )

O sa-ti mai trebuiasca o priza programabila pentru lampa, si alte acareturi necesare acvaristicii (dar tot asa intreaba si sfatuieste-te cu baietii pe aici si nu te lua dupa vanzatorii de prin magazine)

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Plusez si eu pe ideea cu un acvariu cit mai lat , daca-l faci ingust de 40 cm o sa-ti para rau.

Poze: smilie ... Poze cu plante
shark_razvan
Junior member
[Avatar]

IP:

Am masurat unde vreau sa-l amplasez si mai lat de 50cm nu-l pot face, deci cred ca o sa merg pe 100x50x50cm. Am fost ieri la Maxi Pet si am vazut niste acvarii de la Juwel f frumoase dar si foarte scumpe... o sa iau serios in calcul varianta de al confectiona singur

Imi este frica de filtrarea externa, ( poate sunt eu paranoia ), exista riscul mai mare de inundatie la filtrarea externa decat la cea interna ? Daca inund sufrageria .. am pus-o, tocmai ce am terminat renovarile.

Pt dimensiunea asta pot merge pe geam de 6mm ? Inca nu imi e clar cu lampa, ea se coincide cu capacul ? sau pe langa lampi mai trebuie sa confectionez si o rama si un capac pe care trebuiesc montate lampile ?

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

shark_razvan wrote:

Imi este frica de filtrarea externa, ( poate sunt eu paranoia ), exista riscul mai mare de inundatie la filtrarea externa decat la cea interna ? Daca inund sufrageria .. am pus-o, tocmai ce am terminat renovarile.

Nu e risc de inundatie.
Ia-ti un filtru extern bun si stai linistit. Exista cazuri (dar de obicei la filtre vechi) sa inceapa sa curga, dar nu ma modul incat sa inunzi sufrageria

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Sticla de 8, de 6 nu e indicata la 100x50x50. Apropo, era cineva care avea unu pe mercador and exact dimensiunea asta si era undeva la 200-250lei.

0771 496 835 Lucian
kazaku
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu inteleg cum te-ai inunda cu un filtru extern care e inchis etans.

0771 496 835 Lucian
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

kazaku wrote:Nu inteleg cum te-ai inunda cu un filtru extern care e inchis etans.

Uneori, cedeaza garnitura aia care etanseaza capacul filtrului... si incepe "sa supureze" pe-acolo.
Nu se pune problema de inundatie grava, dar ceva "deranj" se face.

Garniturile trebuie intretinute... la fiecare curatare a filtrului trebuie sa ungem garnitura cu glicerina NEboraxata (de la farmacie)... sau cu vaselina speciala (Eheim face asa ceva, or mai fi si alte marci).
shark_razvan wrote:Am masurat unde vreau sa-l amplasez si mai lat de 50cm nu-l pot face, deci cred ca o sa merg pe 100x50x50cm....

Pt dimensiunea asta pot merge pe geam de 6mm ? Inca nu imi e clar cu lampa, ea se coincide cu capacul ? sau pe langa lampi mai trebuie sa confectionez si o rama si un capac pe care trebuiesc montate lampile ?

- Geam de 8 mm, minim... cu fund dublu si intaritoare superioare.
- Pentru lampa si capac - o metoda simpla si eficienta - te poti inspira de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15233.page
- Mai gasesti pe forum si alte idei, unele dintre ele fiind chiar adevarate opere de inginerie... indemanarea si costurile finale sunt factorii care limiteaza imaginatia.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/03/2014 14:41:44

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Cu sticla de 8 mm iti iese un coeficient de siguranta de 3.072, un coeficient sigur fiind de 3,8.
Asa incat parerea mea e sa mergi pe sticla de 10 mm sau de 9 mm daca se gaseste. La
10 mm ai un coeficient de siguranta de 4,8 si nu ai nevoie de niciun fel de intarituri.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
shark_razvan
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc mult pentru toate sfaturile.
Voi merge weekendul asta prin Hornbach sa vad si oferta lor, cand sunt aproape de achizitionare o sa cer ceva pareri sa nu fac vre-o greseala.
Despre acvariile Juwel gata accesorizate aveti pareri bune ? mi-au placut cum arata, pretul lor in schimb nu prea

Seara buna.
[Email]
shark_razvan
Junior member
[Avatar]

IP:

Salutare,
Ma puteti ajuta cu cateva informatii ? M-am decis la dimensiunile urmatoare 100x50x50cm, plin de plante si cativa pesti nepretentiosi.
1. Ce filtru ar trebui sa-mi iau ?
2. Incalzitor ?
3. Sistem aer ?
4. Iluminare ?

Multumesc anticipat.
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

shark_razvan wrote:
1. Ce filtru ar trebui sa-mi iau ?

Unul extern clar.
Eu as merge chiar pe doua, dar depinde de bugetul tau.
Zi-ne ce buget ai si mai vorbim. Oricum ar fi, unul cu volum cat mai mare de filtrare si cu un debit cat de cat.

shark_razvan wrote:
2. Incalzitor ?

Tinand cont ca de acum se incalzeste, nu cred ca vei avea nevoie de incalzitor.
Tine banii pt altceva.

shark_razvan wrote:
3. Sistem aer ?

N-ai nevoie.

shark_razvan wrote:
4. Iluminare ?

Cred ca poti merge pe o lampa cu 4 neoane de 54 W, dar sa aiba optiunea de a aprinde 2 cate 2.
La inceput vei merge cu doua neoane, iar pe parcurs, in functie de masa si tipul de plante vei putea urca.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
shark_razvan
Junior member
[Avatar]

IP:

Fac o prostie mare daca imi iau un Rio 180 ? imi place foarte mult cum arata .. pretul fiind: 2000 lei cu tot cu suportul original
Am vazut ca are inclus filtru, iluminare si incalzitor.
Tind sa-mi iau unul gata facut datorita aspectului ...
Un sfat va rog.
Multumesc.
[Email]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Filtrul inclus in pret este unul intern Bioflow 3.0 , pe langa ala o sa ai nevoie si de un filtru extern
stefanp
Moderator

IP:

Pe langa aspectul mentionat de colegul skija, iluminarea cum e? As putea baga mana in foc ca nu-i chiar grozava.

Eu nu as merge pe un acvariu de genul asta.
Acum depinde si ce vrei tu de la bazin. Pentru niste plante usoare si o incarcatura biologica nu foarte mare, e ok.
Dar daca pe viitor vrei mai mult?

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
sv_costin
Membru de baza
[Avatar]

IP:

in banii aia cred ca te incadrezi sa iti lipeasca cineva (profesional) un acvariu chiar mai mare + filtru extern cel putin un jbl e901 + stand metalic imbracat in pal care sa arate cum vrei u.. incalzitor etc...

Cred ca te gandesti la un acavriu lipit de cineva ca la un compromis si parerea mea e ca te inseli...Pe langa faptul ca iti construiesti ce dimensiuni vrei scapi si mai ieftin si ai si satisfactie mai mare cand il vezi gata...

Din cate am vazut pe forumuri , dar si pe la cativa cunoscuti , cei care cumpara acvarii brand ajung sa mai bage alti bani in echipamente mai tarziu.. de obicei filtrarea este insuficienta , lumina la fel..

Eu unu sunt fan Diy pentru ca ofera o satisfactie finala mult mai mare decat atunci cand iei ceva gata facut..
shark_razvan
Junior member
[Avatar]

IP:

Exact, imi e frica sa-l fac eu, nici nu cunosc pe cineva care sa ma ajute la treaba asta, si daia ma gandeam sa iau unul gata facut.
O sa caut pe cineva care pote oferi un servicu complet: acvariu + capac + stander ( nu am unde sa asez acvariul decat pe o masa speciala pt el )

This message was edited 1 time. Last update was at 26/03/2014 14:32:50

[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Fiind in Bucuresti, are cine sa ti-l lipeasca.
Arunca o intrebare pe la Pepika. Sau reef.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: