[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Despre Macronutrienti  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
oddyutza
Junior member

IP:

Salutare din nou,

Stiu ca este un subiect discutat destul de mult, iar doza de macronutrienti se calculeaza in fuctie de consum, lumina, co2, etc...
In cazul meu vom discuta despre EasyLife Nitro & Fosfo, din cele lecturate exista doua variante,
Varianta A : - dosaj zilnic
Varianta B : - dosaj saptamanal
Varianta C : - dosaj ochiometric in concordanta cu 2ml/sapt

Detalii bazin:
112L brut -> ~98L net
plantat mediu
4x18W-T8
Lumina zilnic de la 11:00 la 21:00 - fara pauza
Filtru intern debit 550L/H filtrare mecanica + curenti
Filtru extern JBL E701 - mediile filtrante originale

Eu m-am gandit la urmatorul program de fertilizare:
2ml/sapt EasyLife Fosfo
2ml/sapt EasyLife Nitro

Alti fertilizanti adaugati
EasyLife ProFito 10ml/sapt
EasyLife EasyCarbo 2ml/zi
1 bula co2 pe durata iluminatului - bomba sare lamaie + bicarbonat

Daca aveti idei si sfaturi dati de ma juliti : daca se cere cu poze rezolvam
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

dozajul nutrientilor intr-un acvariu se face in functie de necesitati in cazul in care nu aplici o metoda mai bruta cum e PPS-Pro, care are avantajul ca e f simpla si poti face ajustari la dozaj f simplu.

deci daca vrei sa dozezi independent fiecare macro, ai o sarcina destul de dificila, pentru ca trebuie sa determini consumul exact. si oricum, daca chiar il determini, el se modifica in timp odata cu cresterea masei vegetale, deci un cosmar.

eu stiu 2 metode pt a determina consumul:
1. metoda "idealista", care prespune ca dozezi si faci teste. ii zic "idealista" pt ca se bazeaza pe faptul ca testele (NO3, PO4) sunt suficient de precise, ceea ce este cel putin un ideal, daca nu chiar o fantasma
cred ca 90% din acvaristii care au incercat metoda asta (inclusiv eu) s-au lasat pagubasi si au zis merci daca au resusit sa scape fara sa se umple de alge.

2. metoda lui Rubillar
aceasta metoda nu masoara nimic, in schimb lasa acvariul sa spuna cat se consuma in realitate, folosind algele GSA drept indicator
este o chestie foarte desteapta si care chiar functioneaza (pe verificate), cu conditia sa respecti tot ce spune el
citeste si aplica!

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/69737-method-controlled-imbalances-summary.html

altfel, nu poate sa-ti spuna nimeni cat N si P sa pui in acvariul tau, in conditiile in care nici macar nu stim cate plante ai sau de care

spor

This message was edited 2 times. Last update was at 07/02/2014 16:31:27

oddyutza
Junior member

IP:

multam de incurajare cat si pentru sfaturi

voi incepe de maine sa adaug N si P, treptat, ma gandesc sa sparg doza de 2ml saptamanala la o doza zilnica iar aditia sa o fac usor usor treptat
in functie de aparitia algelor,daca apar, ma voi (re)orienta spre PPS Pro...
O data cu cresterea masei vegetale nu creste si necesarul PPS Pro? situatia fiind una similara cu aditia separata

Multam
[WWW] [Yahoo!]
Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

la PPS pro filosofia e un pic diferita, in sensul ca nu se urmareste sa se dozeze cat se consuma, ci se urmareste ca tot timpul sa fie nutrienti in acvariu, chiar mai multi decat ar fi nevoie fata de consum
asta deoarece s-a stabilit ca nu excesul de nutrienti provoaca alge, ci dezechilibrele dintre diferiti nutrienti
ori PPS pro pretinde ca a gasit un raport intre nutrienti care, daca e stabil, nu genereaza alge, chiar si daca in acvariu e o cantitate mai mare decat e necesar

ma rog, discutia e mai complicata, cauta pe google dupa PPS Pro si dupa Estimative Index

Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

@Humbert: Metoda lui Rubillar se refera la combaterea algelor in general. De citit ar trebui citita deoarece de acolo se invata cum actioneaza Nutrientii.

Sunt mai multe metode de dozare cu elemente separate cum vrei tu - PPS, PPS-Pro, Estimative Index (EI), metoda tintelor. Pentru inceput e bine sa mergi pe cai batute...

In primul rand pleci de la niste tinte de dorit a concentratiilor de substante din acvariu. Acestea in mod cu totul generic sunt:
pH : 6.0 - 7.0
KH : 3 - 6 degrees
GH : 2 - 8 degrees
NO3 : 5 - 30 ppm
PO4 : 0.2 - 2.0 ppm
Fe : 0.2 - 0.7 ppm
K : 10 - 30 ppm
Atat ar trebui sa fie in acvariu, nu atat trebuie sa introduci. Propiu-zis dupa ce introduci o cantitate, concentratia de substanta activa creste corespunzator. Platele incep sa pape, unele substante se degradeaza sau se combina si dupa o zi concentratia de substanta activa scade, samd.
Eu recomand dojajul zilnic sau la doua zile - o zi macroelemente o zi microelemente (asta deoarece fierul reactioneaza cu Fosfatii si formeaza un precipitat...) spre exemplu luni, miercuri si vineri microelemente si marti, joi si sambata mecroelemente, duminica e zi de odihna si nu pui nimic faci doar schimb de apa minim 30%.
Cat sa pui... incepe prin a pune ProFito la doua zile cate 0.1-0.2ppm la 2 zile, 0,2ppm PO4 si doar o data pe saptamana 2ppm de NO3 (nitrati rezulta din mancarea pestilor). Cantitatile corespunzatoare de lichid le calculezi cu aplicatia http://calc.petalphile.com in care dai volumul acvariului, alegi fertilizant comercial (aplicatia stie si limba romana ) in rubrica "dozez" selectezi produsul spre exemplu EasyLife Fosfo, la rubrica "si calculez" selectezi "ce doza ca sa ajung la tinta", in fereastra "tinta mea este" pui valoarea tintei (spre exemplu 0,2ppm=0,2mg/l), apesi butonul de mai jos si in dreapta iti apare rezultatul...
Din ce ai citit in link-ul dat de colegul Humbert vei vedea semne ale unor deficiente de fertilizare...

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
oddyutza
Junior member

IP:

Voi lectura cu placere articolul respectiv, maine dimineata la cafelutza

Cat despre link-ul mentionat
PO4 = EI zilnic 11ml la un bazin de 100L
NO3 = Ei zilnic 3ml la un bazin de 100L

Pana in prezent dozajul de Profito a fost facut saptamanal(conform cu eticheta), 10ml conform link-ului de mai sus calculul pentru ProFito ar fi
8ml/ Ei zilnic

mi se par diferente enorme
[WWW] [Yahoo!]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Eu nu am spus sa dozezi EI. Cu acel calculator iti faci calculele cat sa pui (ml solutie) ca sa cresti concentratia de substanta activa din bazin cu XXXppm
Tu in loc de "ce doza ca sa ajung la tinta" ai selectat metoda de fertilizare EI... si nici nu ai citit tot ce scrie mai departe in dreapta
Tot cu acel calculator poti sa vezi ce aport iti aduce doza recomandata de producator. De acum hai sa vorbim in ppm sau mg/l nu in ml de solutie care nu ne spune nimic - eu am bazin de 400l, tu de 100l altul de 54l... care este relevanta mililitrilor pusi de tine. Incep sa fac regula de 3 complicata si tot nu inteleg ce ai pus acolo. daca vorbim in ppm, fiind concentratie este independenta de volum si fiecare isi poate dupa asta cantitatea in functie de marimea bazinului.
Se poate si EI dar trebuie mai intai sa te pui la punct cu metoda (iti recoamand forumul lui Tom Barr cel care a inventat metoda www.barrreport.com).

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
oddyutza
Junior member

IP:

nu vreau sa fac valuri, insa am citit tot ce scrie, ba chiar cu atentie, nu este deloc greu sa folosesti acel calculator.

am facut si calcul cu valoarea ce teoretic ar trebuii sa o obtin cat si cu Ei /zilnic in ideea de a incerca sa fac o comparatie vis-a-vis de dozaj, sunt familiar cu ppm, nu este nevoie de forumuri ajutatoare in acest sens

Reluam situatia
PO4 = EI zilnic 11ml la un bazin de 100L = 0.60ppm
NO3 = Ei zilnic 3ml la un bazin de 100L = 3.20ppm
scuze pentru confuzie si neclaritati

Multumesc pentru timpul si intelegerea acordata
[WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: