[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
help ce boala este si cum se trateaza ?  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

Acvariu are 96 litri si in el am asa :
8 neoni dintre care 3 negri.
1 pleco ~17cm
2 sanitarii ~ 10cm
1 melc

Lumina 10 ore zii.
Filtru intern 500l/H non stop. (filtrare carbuni activii)
pompa aer functioneaza cu pauza 08-23:30, 02-02:15, 03-04, 06-06:15 si din nou de la 8 la 23:30.

Schimb de apa 1 la 2 saptamani , 15%.
La fiecare schimb de apa pun 2 pcaturi de albastru de metil, si mai pun la 3-4zile tot doua picaturi.

DE cateva zile pesti au niste puncte mici albe pe ei (atat neoni cat si sanitarii, am vazut ca si la pleco incepe sa apara) neoni au doar pe inotatoare(neoni se "scarpina" unu de altu sau de plante) ,sanitari au si pe corp.

Cei 5 neoni au pofta de mancare si sunt vioii.
Neoni negri (3) nu prea au pofa de mancare si inoata molatic.
Sanitari par ok.
Despre pleco nu stiu ce sa spun, geamul din spate si lateralele acvariului sunt curatate de alge dar geamul din fata nu chiar sa vad algele pe el.

Intrebarea mea este ce boala au , si ce tratament trebuie aplicat ?

Sa fie vorba de Ihtioftiriaza ?
Cum se trateaza ?
danyel
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/01/2006 12:35:58
Messages: 66
Location: Pantelimon(Delfinului)
IP:
Offline

Din cate imi dau eu seama posibil sa fie gris iar ca tratament din cate am itit multi spuneau ceva de bai in sare neiodat .Daca gresesc imi cer scuze ,eventual mai asteapta si alte raspunsuri

"Perfer sa fiu apreciat de un singur om inteligent, decat de o mie prosti ..."
[Email] [Yahoo!] [MSN]
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

am uitat temperatura 25 grade.
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

Scuze pt un nou post.

Dar parca neoni sunt sensibili la sare.
theo
Junior member
[Avatar]

Joined: 15/02/2006 01:59:39
Messages: 38
IP:
Offline

Daca pestii tai au spoturi albe pe corp, inseamna ca au gris, nu este obligatoriu sa le aplici un tratament indelungat cu tot felul de solutii, ridica temperatura in acvariu la 30 de grade si or sa dispara, nu te astepta la o reactie imediata, grisul o sa-ti dispara in timp, in maxim 2 saptamani pestii tai vor fi ok. Intr-un fel este bine sa tratezi pestii prin ridicarea temp, dezavantajul este mai mult pentru plante..... dar nu cine stie ce, tine plantele mai departe de incalzitor cand ridici temperatura.
Iar ca tratament chimic, ori scoti pestii bolnavi din acvariu, iti faci rost de un acvariu mai mic in care introduci sera costapur, 2 ml la 20 litri de apa/zi, timp de 5 zile, iar in ziua 6 schimbi 40% din apa, tratamentul asta poti sa-l aplici si in cavariul mare. Este bine sa opresti filtrul, si sa cauti sa oxigenezi apa. Sau o alta posibilitate este sa le faci bai..... de 3 ori pe zi cam 30 minute, 1 h, intr-un acvariu mic, in care introduci 1 lingurita de sare la 10 l apa, sera costapur, sau verde de malachin, oricum pe piata sunt destule optiuni pentru tratarea spoturilor albe.....
[Yahoo!]
Zonze
Junior member

Joined: 28/02/2006 21:21:05
Messages: 6
IP:
Offline

du-te aici http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=427
Boala nr.3 Ichthyophthirius multifiliis /"Gris", "Ich" sau "Boala punctelor albe".
Vezi daca seamana cu ce ai tu[/url]
[Yahoo!]
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

Da am citi pe forum si este vorba de gris.


 Ichthyophthirius multifiliis (Fouquet, 1876) (Cryptocaryon irritans (Brown, 1951) - in apele sarate)
"Gris", "Ich" sau "Boala punctelor albe" este o infestare parazitara externa provocata de un protozoar, si este extrem de periculoasa atit pentru pestii dulcicoli cit si marini ("gris marin"). In acvariile in care temperatura curenta este mai mica de 20°C se pot inregistra pierderi masive atit in rindul pestilor adulti cit si a puietului, indiferent de specie.
Agentul cauzator care provoaca imbolnavirea pestilor dulcicoli este protozoarul ciliat Ichthyophthirius multifiliis. Acest protozoar are o marime de 0.1-1mm, este sferic si acoperit cu cili raspinditi uniform pe tot corpul. El se caracterizeaza printr-un macronucleu in forma de potcoava (caracter pentru recunoastere) care inconjoara toti micronucleii.
Pestii marini sunt infestati cu specia Cryptocaryon irritans care seamana destul de bine cu Ichthyophthirius multifiliis. Forma acestuia este globuloasa sau piriforma si la exterior sunt prevazuti cu cili dispusi in siruri regulate. Este mai mic decit Ichtylophthirius multifiliis, atingind 0.027-0.048 x 0.35-0.45mm. Ca si confratele sau dulcicol, Cryptocaryon irritans se caracterizeaza prin macronucleul in forma de U (caracter pentru recunoastere).
Punctele albe care se observa pe pesti sunt parazitii adultii (trofozoizi), care sunt in stadiul de hranire si sunt fixati de piele sau pe branhii. Leziuni majore se produc prin intrarea sau iesirea parazitului in sau din interiorul organismului pestelui. Parazitul se raspindeste cu rapiditate in acvariu. De aceea, nu este recomandabil sa hranim pestii de acvariu cu pesti proveniti din lacuri sau balti, sau sa-i tinem pe acestia din urma ca pesti de acvariu. Majoritatea pestilor sunt predispusi infestarii cu Ichtylophthirius multifiliis.

Ciclul de viata:
Parazitii maturi formeaza pustule pe pielea gazdelor. Cind - dupa cca. 15 zile - o pustula se sparge, parazitii ajunsi la dimensiunea adulta de 1mm sunt eliberati, se raspindesc in apa si se fixeaza pe diverse elemente din mediul acvatic. Cilii parazitului formeaza un chist cu un invelis gros, care incepe sa se divida, producind sute, chiar mii de noi celule. Astfel, prin diviziuni repetate, se formeaza dintr-un singur chist aprox. 2000 de noi ciliati piriformi de 0.07mm marime pentru Ichthyophthirius multifiliis si peste 200 de ciliati ovalari de 0.035-0.036mm pentru Cryptocaryon irritans. S-a constatat ca la temperaturi mai mari de 27°C multiplicarea nu se mai produce (in cazul Ichthyophthirius multifiliis). Descendentii parasesc chistul, devin liberi in apa si incep cautarea unei noi gazde. Acestia au forma unei lacrimi in al carei virf ascutit se gaseste aparatul de fixare. Fara gazda, pot supravietui maxim 90 de ore. Odata ce gasesc o noua gazda, patrund sub solzi si prin epiderma pestelui, unde se maturizeaza.

Patologie:
Parazitul afecteaza pestele in doua feluri:
1. Lezeaza invelisul epidermei, marind producerea de mucus
2. Intervine in schimburile de gaze, afectind filamentele branhiilor (acolo unde oxigenul intra in singe)
In functie de temperatura apei, ciclul de viata este de 7-14 zile. Patologia cauzata de acest parazit include hiperplazia epiteliala si necrozele. Pestele este afectat de faptul ca parazitul intra si iese din el.
Diagnosticul se face pe baza observarii a numeroase puncte albe pe suprafata pestelui. Prezenta parazitilor poate fi observata la microscop, prin examenul histologic al tegumentului si tesutului branhiilor. Protozoarul ciliat. caracterizat printr-un macronucleu in forma de C, poate fi observat cu ajutorul unei lupe (5x). Parazitul poate fi, de asemenea, vazut in timpul evolutiei sale histologice pe piele si pe branhii.
Tratamentul se face folosind in special preparate pe baza de formalina sau sulfat de cupru. Precizari in legatura cu folosirea acestui tip de tratament le gasiti in acest foarte interesant articol. Alte tratamente recomanda bai de lunga durata cu verde de malachit, in concentratie de 0.15mgr/litru. Este important de stiut ca tratamentul se va face de 3-4 ori, la interval de 3 zile, pentru ca este valabil doar pentru descendentii care parasesc pestele si inoata liber. Pentru sustinerea tratamentului se va creste treptat temperatura apei cu 2-3°C Trebuie sa va asigurati ca pestii din acvariu suporta cresterea respectiva de temperatura. Se pot utiliza si medicamentele specifice care se gasesc in magazinele de specialitate, respectind indicatiile din prospectele respective. Pentru majoritatea speciilor s-a constatat ca tratamentul cu sare si crestere de temperatura da rezultate bune. Un tratament de acest gen consta in marirea progresiva a concentratiei de sare in apa pina la max. 5 gr/l, concomitent cu o crestere graduala a temperaturii pina la 30°C.
Ciliatii tineri de Ichthyophthirius multifiliis se pot distruge prin adaugare de sare neiodata in acvariu, in concentratie de 1.5-2% timp de 24 de ore. In cazul lui Cryptocaryon irritans se recomanda ca pestii sa fie indepartati din acvariul in care a aparut boala, iar acesta sa ramina nepopulat 7-10 zile.

Semne ale infestarii:
Pestii se freaca de obiecte si inoata cu aripioarele strinse.



Este in deajuns sa cresc doar temperatura, fara tratament ?

Care din cele doua este mai eficient si mai ieftin ?
sera costapur sau verde de malachin.

Multumesc.
danyel
Junior member
[Avatar]

Joined: 30/01/2006 12:35:58
Messages: 66
Location: Pantelimon(Delfinului)
IP:
Offline

verdele de malachin am cumparat eu recent si costa 5lei sticluta costapur -13 lei .Mai bine faci cum ti-a zis theo pentru ca evita inroducerea de chimicale in apa iar eventual deciclare acvariului .A si inca o chestie vezi ca am citit pe aici ca daca verdele de malachit este foarte toxic daca nu este administrat cum trebuie . Deci mai bine folosesti Costapuru pentru ca nu citisem eu pe eticheta ca nu este daunator pentru plante .

"Perfer sa fiu apreciat de un singur om inteligent, decat de o mie prosti ..."
[Email] [Yahoo!] [MSN]
theo
Junior member
[Avatar]

Joined: 15/02/2006 01:59:39
Messages: 38
IP:
Offline

Sau poti sa tii temperatura ridicata in acvariu, si sa le faci bai, cel mai bine de 3 ori pe zi, sa ia grija cu verdele de malachin, mai bine folosesti de la sera, daca bagi verde de malachin in acvariu ataca si plantele, in cazul in care pui in cantitati mari, sa stii ca nu este valabil ceea ce scrie pe prospectul sticlutei, sa pui mai putin daca folosesti verde de malachin.
Chestia cu temperatura este cea mai buna, ca nici nu poluezi apa cu subst. chimice.
[Yahoo!]
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

ok deci ridic temperatura treptat la 30 grade si fac tratamentul cu sera costapur in acvariul mare 5 zile la rand 6ml/80l si a 6 schimb 40% din apa.

Sau sa ridic temperatura la 30 grade si sa conntinui administrarea de albastru de metil ,2 picaturi in fiecare zi ?

As vrea totusi sa fac tratamentul in acvariul mare pt ca e cam greu "de manevrat " pleco ~ 17cm si saracu e cam stresat dupa ultima "manevra" pe care am facut-o cand l-am mutat in acest acvariu. (e cam sperios cand vede pe cineva, inainte nu era, si au trecut 2 luni de "manevra" deci ar fi trebuit sa se obisnuiasca pana acum cu noua lui casa :-) )
theo
Junior member
[Avatar]

Joined: 15/02/2006 01:59:39
Messages: 38
IP:
Offline

Bine pentru pesti este s-o ridici treptat, dar se poate si deodata, iar daca ridici temperatura in acvariu, nu mai are rost sa adaugi sera costapur(parerea mea), o sa faca toata treaba temperatura. Fa o proba de 3 zile, si ai sa vezi ca incep pestii sa se curete. Iar daca vrei sa grabesti vindecarea fale si bai in costapur. Daca introduci sare in acvariu o sa-ti atace plantele.
[Yahoo!]
viviparu'
Senior member

Joined: 31/08/2004 20:19:34
Messages: 1131
Location: Ploiesti
IP:
Offline

Sera Costapur este pentru Costiaza. Pentru gris este Sera Costa Med. Ridica temperatura treptat, in decursul a 24h de la 25 la 28-29 de grade. Peste 27 de grade chistii de gris nu rezista. Tine temperatura ridicata 5 zile si pune si putina sare+Costa Med. Sare pune o lingurita la 10L de apa, iar Costa Med cat scrie pe prospect.

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

si temeratura cat o tin ridicat doar 5 zile ?
Dalles
Membru banat
[Avatar]

Joined: 29/07/2003 02:16:30
Messages: 2569
Location: Bucuresti-Dr.Taberei
IP:
Offline

Mai exista pe piata romaneasca si TetraMedica ContraSpot. Are rezultate la fel de bune (din cate am vazut la o cunostinta de-a mea, care s-a pomenit cu gris in acvariu dupa o recenta achizitie).
Inainte mi se pare ca se numea ContraIck.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
viviparu'
Senior member

Joined: 31/08/2004 20:19:34
Messages: 1131
Location: Ploiesti
IP:
Offline

dexter wrote:si temeratura cat o tin ridicat doar 5 zile ?

Da, temperatura o tii ridicata 5 zile. Chistii de gris nu rezista la o temperatura de peste 27 de grade, si daca nu-si gasesc alta gazda mor. Si dupa cele cinci zile fa un schimb de apa de 30%, dupa care redu temperatura inapoi la 25 grade treptat.
Poti sa iei si ContraSpot, cum a spus Dalles. E la fel de bun.

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]
dexter
Junior member

Joined: 01/10/2005 21:22:37
Messages: 46
Location: bucuresti
IP:
Offline

Cativa din neoni albastri au ramas fara "codita" si au aparut mai multe puncte albe pe ei.
In schimb neoni nergri si-au mai revenit sunt mai voi si au pofta de mancare.

Si inca o chestie, am vazut chisturi albe si pe geam , si inca o ciudatenie care arata ca un vierme mic, alb(are aceasi culoare ca chisturile) si subtire ~2mm lungime care se "taraste" pe geam. Ce este ?
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com