Iar dupa patania de azi, aventura mea in lumea coralilor duri s-a incheiat. Am sa ma rezum la corali moi, pentru ca plm
Asa am zis si eu dupa prima pierdere, dar mi-a trecut repede...si a venit tura a doua de pierderi...si probabil va urma si a treia...plm firu' vietii Cum scapi un pic parametrii din mana cum .....
CatalinBarbu wrote:... Cum scapi un pic parametrii din mana cum .....
L-ai doborat cu treaba asta... stii ca el e harnic si constiincios, si ca n-are somn, noaptea, daca stie ca a sarit peste mentenanta saptamanala. Plm, trebuia sa te opresti la fraza aia cu "firu' vietzii", si era suficient.
Ieri am curatat partea moarta de pe un plate, ocazie cu care am reusit sa-l desprind de la locul lui. L-am mutat 2cm mai incolo, l-am lipit, toate bune si frumoase.
Peste noapte s-a albit complet. Am inteles, KH mic, dar chiar in halul asta? E posibil sa fie si vreun viermalau care face sex cu coralii mei?
Asta e.. cum zicea un intelept batran, plm, firu' vietii.
Temperatura acum e de 24 de grade, cand se incinge treaba pe la pranz ajunge la 25-26.
Biroul meu e izolat, dotat cu AC si nu am ferestre catre exterior. Ziua tin aerul pornit si peste noapte se mentine, de multe ori vad aprins becul de la incalzitor.
Astept sa lesine toti coralii duri, curat piatra si o sa cumpar corali moi in loc. Nu plang dupa ei, nu plang dupa bani, dar ma enerveaza teribil faptul ca sunt prost si nu-s in stare sa am grija corespunzator de 3 lighioane..
Nu stiu daca o temperatura de 25-26 grade este chiar fatala, ma indoiesc.
Pe de alta parte, bazinul nu e suprapopulat cu pesti si arata curatel... se vede ca-l ingrijesti.
Mai ramane o singura varianta (dupa mintea mea), si anume ca schimburile de apa sunt insuficiente.
- probabil ca aia 10 litri de apa, schimbati saptamanal sau la 2 saptamani, nu sunt suficienti... tu ai acolo 80-100 de litri de apa, nu?
- probabil ca apa bazinului se deterioreaza (dpdv chimic) si cantitatea aia mica de apa proaspata nu face fata acestor modificari.
- probabil ca exista si vreun razboi chimic in bazin (acvariu mic, multe specii de corali).
- probabil ca, la un moment dat, calitatea apei coboara sub pragul suportabilitatii (pentru coralii mai sensibili) si atunci apar problemele.
Sincer, sincer... ori te-apuci de "chimie" serioasa (analize de apa regulate, aditii regulate de substante), ori faci schimburi de apa mai mari/mai dese.
Nu e ca la ciortani, unde singurul tau (eventual) stres sunt nitratii.
Nu boss, es tut mir leid, nu mai am rabdare sa bibilesc la plante.. plus de asta, nu mai reprezinta o provocare, a devenit banala treaba.
edit: Koala, daca nu mi-a placut chimia atunci cand eram obligat sa-mi placa, acum nici vorba.. In plus, sunt retardat, nu reusesc sa folosesc cum trebuie testele de la Salifert.
Joi am schimbat 20 de litri, asa cum m-ai sfatuit. M-am mai gandit, singurele modificari care nu tin de rutina zilnica/saptamanala au fost:
- in loc de 10 litri am schimbat 20 de litri de apa
- am renuntat la fluidizarea rowaphos-ului si l-am pus in sac-ciorapel
In rest, n-am facut modificari.
This message was edited 1 time. Last update was at 13/07/2016 08:32:24
dan.pavelescu wrote:Nu boss, es tut mir leid, nu mai am rabdare sa bibilesc la plante.. plus de asta, nu mai reprezinta o provocare, a devenit banala treaba.
Glumesc, iti dai seama. Bazinu asta e printre putinele care ma motiveaza sa vreau si eu intr o zi asa ceva .
This message was edited 3 times. Last update was at 13/07/2016 08:45:20
Unchiule Pave', eu mi-aduc aminte ce-am patit la bazinul ala mic... razboi chimic si-alta nu! - 80 de litri de apa, doar pietroaie si niste moliciuni suave (cat sa nu zica lumea ca n-am)... o pereche de clowni.
- 5-10 litri de apa, schimbati oarecum saptamanal... reactor de 2 litri cu Matrix, nitrati insesizabili pe testele Salifert.
- coralina crestea "ca din apa"... clownii cresteau vazand cu ochii.
- am adus 4 anemone bubble, 2 rosii si 2 verzi... peste tot, pe internet, gasesti bazine full de anemone bubble.
- daca citesti, o sa vezi ca toata lumea zice ca se tolereaza intre ele si ca n-au nici pe dracu'.
- ei bine, la mine, una s-a facut cat o farfurie de ciorba iar celelalte s-au "topit" ca detinutii din lagarele de concentrare.
- am incercat carbune activ, schimbat la cateva zile... ca sa "scot" toxinele din apa.
Ei bine, a fost degeaba!... am scos de-acolo anemona cea mare si-am bagat-o la ciortani. Ma rog, a mancat-o Suri, da' asta e alta poveste.
Una dintre cele 3 anemone ramase i-a luat locul in "ierarhie" si-a inceput sa creasca... s-a repetat povestea de mai sus: una crestea si celelalte dadeau inapoi.
Cum schimburile mari si dese erau excluse din start, m-am dat batut si-am capitulat.