Poti sa folosesti cate 2 radiatoare (alea de 10 cm), prinse intre ele cu popnituri.
Alea de 10 cm au aripioare pe toata latimea? Sau sunt din acelea cu spatiu liber pe mijloc?
Bah Adi, daca bagi in ele racire ca lumea (cu ventilatoare serioase), o sa fie in regula si alea de 10 cm... toata ideea este sa mentii ledurile cat mai reci (eu tin radiatoarele la 30 grade).
This message was edited 1 time. Last update was at 21/03/2014 15:07:29
Lumina data de benzile lui Ricardo este mult mai uniforma decat ce facem noi cu led-uri de putere (altele sunt diferentele ) si ca sa avem o distributie cat mai buna este bine sa fie multe si mici. mai intervine si randamentul, efectul de discoteca care creste cu cat distanta dintre led-uri este mai mare...
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
In weekend m-am mai jucat putin cu luminile si m-am mai lovit de o problema.
In momentul de fata bazinul meu e acoperit de placi de sticla (ordinara) de 3 mm, asezate direct pe intaritoarele longitudinale ale bazinului, ca sa impiedic sinucideri prea dese ale pestilor si evaporarea apei. Se pare ca in afara de lumina faina pe care-o dau ledurile de putere (am pus pentru test, simultan, 4 albe si 2 royal blue) mai apar acolo niste efecte de lumina, datorate placilor de sticla ce-mi acopera bazinul. Se vad in poza niste reflexii ca niste "umbre" pe fundul bazinului, de culoare galbena si albastra...
Nu stiu ce sa fac: oare sa renunt la placile alea de sticla?
Eu am construit niste incinte de sticla (geamu ultraclar) in care am bagat ledurile... ca sa le protejez de apa.
Ceea ce vezi in imagini este partea "dinspre" apa a capacelor...
Nu se vad reflexii colorate in apa!
Sub lumina ledurilor, ai sa vezi ca apare efectul de shimmering (parca asa se numeste)... pe nisip se observa miscarile apei, asa cum vara (la mare) vezi umbrele valurilor.
Lampile cu tuburi nu prezinta acest efect!
Efectul de shimmering e acceptat si chiar mi-l place. Probabil ca la mine apar reflexiile alea din cauza ca geamul e deja patat de depuneri, pe care nici n-am cum sa le curat... Geamul ultraclar e bun acolo, cu toate ca la mine e o apa super-dura care probabil in timp o sa-mi aduca depuneri...
In alta ordine de idei, am vorbit cu reprezentantul Geplast, azi ma duc la depozit sa vad cum e cu Komacelul. M-a cam speriat cu greutatea, a zis ca are 550 grame pe mm la metru patrat. Mi-a propus omul si alte solutii, au pe stoc Komacel de 13 (de 19 n-au decat la Bucuresti dar pot sa-mi aduca), mai imi zicea de ceva spuma gen komacel dar mult mai usoara, a mai zis si de alucobond - 3 mm grosime ceva gen sandwich cu aluminiu pe exterior si PVC in interior, etc. Am zis ca mai bine ma duc la fata locului si vad acolo...
In vechea configuratie a capacului, am avut placi de PAL si "protectii" de plexiglas. Uite, asa arata lucrarea:
- komacelul de 19 mm este mai usor decat PAL-ul...
- vezi si tu ce material iti propune tipul ala... ideea este sa reziste la apa si sa nu fie prea subtire (ca sa flambeze).
- protectiile de plexiglas s-au matuit in timp... depunerile de sare se sterg usor, cu otet... da' plexi-ul si-a pierdut transparenta.
- cred ca sticla ultraclara se preteaza mult mai bine, pe post de "anti-stropi". O cureti, saptamanal, si aia e!
Voi merge pe materialul numit de ei "PVC foam", un PVC extrudat facut prin Turcia, placa arata exact la fel cu varianta nemteasca numita Komacel doar ca suprafata nu-i atat de lucioasa.
Pretul e la jumatate fata de Komacel: 27 EUR + TVA pe metru patrat la 19 mm grosime. Mi-o si debiteaza acolo asa ca deseara ma pot apuca de bricolat
- ai luat in calcul gauri pentru ventilatie?...
- decupajele pentru radiatoare sa fie la cotele EXACTE ale aluminiului.
- apoi, prinzi pe radiatoare niste profile de aluminiu ( L ) si poti le sprijini peste gaura. Cate 3-4 suruburi pe fiecare parte si gata prinderea in komacel!
- sa vezi "cu cat" iti ies in afara radiatoarele - fata de placa de komacel... ca sa stii ce inaltime trebuie sa aiba "cusca de protectie".
- sa iei in calcul si 4-5 mm pentru leduri!
- ar fi bine sa faci rama acelei custi tot din komacel din ala... si sa lipesti doar o foaie de geam deasupra, asa cum ai vazut la pozele de mai sus.
- eu am lipit "ramele" si sticla cu silicon... fara probleme!
Corect ce spune Dragos! ... desi, cotele de debitare raman aceleasi (radiatorul are dimensiuni fixe).
Singura necunoscuta in ecuatie ramane inaltimea finala a ansamblului radiator+leduri.
Dimensiunile exterioare, ce vine in interiorul ramei de PAL ce-o am acum, adica cele 3 module care vor sprijini cele 3 capace o sa le tai ca au dimensiunile clare.
Capacele, la fel, dimensiunea exterioara o au clara. Ramane problema cu decupajele pentru radiatoare si ventilatoare. Aici ma voi ruga de un concitadin pe care-l cunoastem cu totii si care are o masinarie capabila sa faca acele decupaje. Singura necunoscuta, pe care o voi rezolva constructiv cand am tot, ramane inaltimea acelei "rame" pe care o sa lipesc sticla de protectie.
Radiatoarele sunt deja comandate de pe tmc.eu si astept sa vina saptamana asta.
- Asa e cel mai bine, stim noi ca acel concitadin al tau e baiat bun si nici nu bea apa multa. - Cu inaltimea ramelor alea pe care sta sticla, problema se rezolva foarte elegant... asa am facut si eu.
- Taie de-acum mai multe rame, din material mai subtire (4-5 mm grosime)... apoi, la sfarsit, cand ai stabilit exact ce inaltime iti trebuie, le pui una peste alta pana cand ajungi la cota dorita.
- Uita-te cu atentie in pozele alea, o sa vezi ca ramele sunt "multistrat".
Dragilor, in aceasta seara am avut placerea sa vad live piscina.
Am ramas placut impresionat de acest acvariu de apa dulce, v-o spune un marinar.
Felicitarile mele dom` Adi
adiradu wrote:
Radiatoarele sunt deja comandate de pe tmc.eu si astept sa vina saptamana asta.
Ce radiatoare ti-ai comandat? Era bine daca aruncai si tu o intrebare inainte, eu am cumparat
direct de la producator, Fisher Electronik din Germania, doua radiatoare de 1000x300x15 anodizate
negru cu 200 de euro cu tot cu transport pina in Romania. Cei de la TME nu le au in lista si sint convins
ca pretul pentru un radiator ar fi fost la ei de cel putin 150 de euro.
@Shubi un robotel din ala chiar ca m-ar face fericit