Salut,
Cel mai important in acvariul tau este sa reusesti sa creezi un echilibru. Daca faci o ciorba de specii de pe toate continentele... va arata si se va comporta ca atare. Inspira-te din proiectele "biotop" pe care le-au incercat si altii, este youtube-ul plin. Mie personal imi plac cele de Amazon si asta incerc sa fac.
Cea mai ieftina filtrare este cea undergravel. Cumperi un gratar modular de la resun, un cap de pompa care se potriveste pe teava de absorbtie a gratarului, un sac de pietris 2-4mm si ai filtrul. Asta te-ar costa in jur de 150 RON si tot pietrisul din acvariu devine suport pentru bacterii. Cei ce folosesc de mult timp spun ca sunt multumiti si nu ar investi intr-o canistra sau alt sistem de filtrare pt ca nu merita. Eu acum experimentez. Daca vrei un bazin plantat masiv nu e prea recomandat. Daca insa vrei unul semiplantat, cu plante in general pe buturugi (vezi aici:
http://www.flickr.com/photos/lucianvlad/8409614005/in/photostream) atunci e ok.
Depinde f mult de ciclidele pe care ti le doresti. Cu mici exceptii, ciclidele in general sapa si de aceea e bine sa pui plantele fie pe buturugi, fie de suprafata. Corydoras merg cu in general cu ciclide de Amazon, ai grija insa ce specii iti alegi (dimensiune, temperatura preferata).
Cred ca tu te referi in general la ciclide africane. Acolo intradevar apa trebuie sa fie dura, filtrarea buna (multi litri pe ora nu neaparat si curenti puternici). Am vazut si bazine de africani plantate insa aratau groaznic.
Hotaraste-te ce-ti doresti si vedem mai apoi.
Lucian.