Author |
Message |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 06:36:58
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
Adrian Ionut
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3ee744d340bb2058074c1.jpg)
IP:
|
Sunt pe cale sa-mi fac un capac nou si as avea nevoie de un sfat legat de ballastul electronic... Din motive de securitate (in primul rand), ma gandeam sa nu pun balastul electronic in capac, ci sa fac cumva ca el sa fie instalat in mobila acvariului. Insa nu am gasit mare lucru pe net legat de distanta la care se poate monta un ballast electronic fata de neoane. Ballastul pe care il voi folosi este un WorkHorse 5, detalii aici http://www.fulham.com/Detail_Ballasts.php?ID=WH5-120-L.
Daca ma decid sa-l instalez totusi in capac, cum as putea sa-l protejez de umiditatea inerenta? Mentionez ca proiectul capacului meu nu prevede sticla sau plexiglas intre capac si apa, pentru ca vreau ca fluxul luminos sa fie atenuat in vreun fel.
Un alt lucru de care nu sunt sigur, este daca trebuie sa-i asigur neparat impamantare sau nu? Parerile pe net sunt impartite... iar eu nu am mai instalat balasturi electronice pana acum si nu vreau s-o dau in bara
Merci,
Adrian
|
Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie) |
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 09:26:14
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Salut!
Raspunsurile producatorului sunt in PDF-ul de specificatii de aici: http://www.fulham.com/PDFs/SpecSheets/WH5-120-L-2006-26SP-REV%20M.pdf
"The ballast must be grounded" apare peste tot - din cate am citit, se impamanteaza pentru a nu creea interferente electromagnetice cu alte aparaturi si pentru siguranta - ca in caz de un scurt sau ceva, curentul sa se duca in Pamant prin acea conexiune de rezistenta minima, si nu prin corp.
Despre lungimea firului, spune ca e dependenta de neon. A doua schema de wiring diagram (pentru cele 2 neoane recomandate de ei) spune ca firele Rosu si Galben (care alimenteaza neoanele) trebuie sa aibe maxim 36 inch (+/- 1'') lungime = adica aproape 1 metru.
E posibil sa poti sa le faci mai lungi, dar o sa ai interferente mai mari si pentru a evita probleme, cel mai bine faci un test separat - si nu strica sa folosesti cabluri de cupru un pic mai groase ca sa nu se incalzeasca. Oricum trebuie sa testezi instalatia inainte sa o montezi, asa ca fa un test.
(PS: ma intrebam de ce folosesti WH5-120 si nu WH5-230, dar am zis sa caut sa vad ce locatie ai  )
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
Porcu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 09:28:08
|
Porcu
Faraonu'
![[Avatar]](/forum/images/avatar/506111854018ad6fd51f0.jpg)
IP:
|
Adrian Ionut wrote:Din motive de securitate (in primul rand), ma gandeam sa nu pun balastul electronic in capac, ci sa fac cumva ca el sa fie instalat in mobila acvariului.
Eu am vazut si am montat balast electronic in masa acvariului, erau cam 1-1,5 metri de fir. Functioneaza fara probleme.
Adrian Ionut wrote:Daca ma decid sa-l instalez totusi in capac, cum as putea sa-l protejez de umiditatea inerenta? Mentionez ca proiectul capacului meu nu prevede sticla sau plexiglas intre capac si apa, pentru ca vreau ca fluxul luminos sa fie atenuat in vreun fel.
Nu prea cred ca poti, ai putea incerca sa inchizi balastu' intr-un mic acvariu lipit cu silicon, problema e ca siliconu' nu adera la firele electrice ....... in timp va intra apa la balast.
Nu stiu daca gasesti alt adeziv cu care sa poti etansa "mini-acvariul". Chiar daca reusesti nu cred ca-i bine sa fie inchis, probabil se va supraincalzi.
Eu zic sa montezi balastu' in masa, intr-un loc in care sa fie nevoie de cit mai putin fir.
|
Poze: ... Poze cu plante |
|
 |
daniel12
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 12:28:38
|
daniel12
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/fa47a8afc054461b702dacbbcd204818.jpg)
IP:
|
Foloseste cablu de retea. Folosesti doua perechi rasucite pentru a face un fir din schema producatorului. Cu cat mai mare gradul cablului cu atat ai o ecranare mai buna. Recomandat Cat 6 (pentru retele gigabit). Acest cabluri sunt construite in asa fel incat sa reziste influentelor electromagnetice parazite.
Lungimea firelor catre tub este importanta deoarece curentul este slab prin aceste fire si la o frecventa inalta (14Khz-20Khz) ceea ce le face sensibile la interferente electromagnetice si caderea de curent prin fir.
Cu cat mai scurte cu atat mai bine. Posibil sa ai rezultate acceptabile daca folosesti, cum a spus si Iulian, fire din cupru cat mai groase. Pentru rezultate optime nu e recomandat sa folosesti multifilare (cablu litat).
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 14:37:25
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
daniel12 wrote:Foloseste cablu de retea. Folosesti doua perechi rasucite pentru a face un fir din schema producatorului. Cu cat mai mare gradul cablului cu atat ai o ecranare mai buna. Recomandat Cat 6 (pentru retele gigabit). Acest cabluri sunt construite in asa fel incat sa reziste influentelor electromagnetice parazite.
Lungimea firelor catre tub este importanta deoarece curentul este slab prin aceste fire si la o frecventa inalta (14Khz-20Khz) ceea ce le face sensibile la interferente electromagnetice si caderea de curent prin fir.
Cu cat mai scurte cu atat mai bine. Posibil sa ai rezultate acceptabile daca folosesti, cum a spus si Iulian, fire din cupru cat mai groase. Pentru rezultate optime nu e recomandat sa folosesti multifilare (cablu litat).
De ce nu este recomandat sa folosesti cablu multifilar? Si o a doua intrebare, pe cablul de retea nu exista caderi de
tensiune (vorbim de un fir format din patru fire subtiri dupa cum ai sugerat tu, doua perechi)?
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page |
|
 |
daniel12
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 15:01:05
|
daniel12
Senior member
IP:
|
Cablul multifilar introduce armonici parazite deoarece fiecare fir este in plan paralel cu celelalte iar din punct de vedere al caderii de curent au sectiunea mai mica. Electronii nu se comporta la fel intr-un cablu multifilar ca in cel monofilar. Acest fenomen ne afecteaza si mai mult cand vorbim de frecvente mari si curenti slabi.
Pe scurt, firele dintr-un cablu multifilar se bruiaza reciproc.
Firele de retea nu sunt chiar subtiri in comparatie cu cele dintr-un multifilar iar fiecare fir este izolat individual. Sunt organizate in perechi rasucite pentru a elimina pe cat posibil armonicele parazite ce afecteaza in acelasi fel si comunicatiile prin retea.
De asta nu se mai foloseste reteaua prin cablu coaxial si conectori BNC. Odata cu trecerea la viteze mari, influentele externe si armonicele parazite au devenit un factor limitator.
Caderea de curent (nu tensiune) exista si prin cablul de retea. De asta este nevoie de cablu mai gros sau de repetor pe masura ce lungim distanta dintre doua noduri.
De asta am recomandat folosirea unui cablu Cat 6. Desi la 1,5m -2m merge si Cat 5.
|
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 15:33:34
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
Merci tuturor de raspunsuri... Documentul PDF il citisem si eu, doar ca vroiam ca vad mai multe pareri directe ale celor care au mai lucrat cu asa ceva si care ar fi solutiile verificate deja. Stiu din experienta ca uneori specificatiile din manuale poti fi depasite un pic, fara riscuri prea mari.
Recunosc ca mi-a trecut prin cap ideea de a folosi cablu multifilar cositorit la capete - de genul celui folosit in cablurile de alimentare ale diverselor echipamente electronice pe care le avem pe toti prin casa - dar in nici un caz nu m-am gandit cablu de retea ! Dar daca s-a testat si e ok, voi folosi asa ceva...
In alta ordine de idei, este posibil (vreau sa zic daca dauneaza in vre-un fel) daca nu voi folosi un fir direct, neintrerupt, ci va exista pe undeva vreun conector (nu stiu inca exact de care si cum, poate ceva de genul celor folositi prin calculatoare) pentru cazul in care vreau sa dau capacul jos si sa evit sa smulg sau sa deteriorez firele ?
@viulian Sunt in Canada, de aceea WH5-120 si de aceea cand am venit aici, acum multi ani in urma, n-am putut aduce cu mine decat masina de barbierit, ca are voltaj universal
This message was edited 1 time. Last update was at 29/10/2012 15:34:15
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 15:39:51
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Multumesc pentru explicatii. Cred totusi ca poate folosi un cablu multifilar cu o sectiune suficient de mare,
sa zicem 1-1,5 mm patrati, si nu va avea probleme la o distanta de 1,5-2 metri.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 15:43:12
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
Adrian Ionut wrote:Merci tuturor de raspunsuri... Documentul PDF il citisem si eu, doar ca vroiam ca vad mai multe pareri directe ale celor care au mai lucrat cu asa ceva si care ar fi solutiile verificate deja. Stiu din experienta ca uneori specificatiile din manuale poti fi depasite un pic, fara riscuri prea mari.
Recunosc ca mi-a trecut prin cap ideea de a folosi cablu multifilar cositorit la capete - de genul celui folosit in cablurile de alimentare ale diverselor echipamente electronice pe care le avem pe toti prin casa - dar in nici un caz nu m-am gandit cablu de retea ! Dar daca s-a testat si e ok, voi folosi asa ceva...
In alta ordine de idei, este posibil (vreau sa zic daca dauneaza in vre-un fel) daca nu voi folosi un fir direct, neintrerupt, ci va exista pe undeva vreun conector (nu stiu inca exact de care si cum, poate ceva de genul celor folositi prin calculatoare) pentru cazul in care vreau sa dau capacul jos si sa evit sa smulg sau sa deteriorez firele ?
@viulian Sunt in Canada, de aceea WH5-120 si de aceea cand am venit aici, acum multi ani in urma, n-am putut aduce cu mine decat masina de barbierit, ca are voltaj universal
Orice conector, oricat de bun si bine facut este, va avea o cadere de curent, in plus, in timp exista riscul oxidarii contactelor.
Din punctul meu de vedere e preferabil sa nu folosesti niciun conector.
O zi buna,
Dragos
This message was edited 1 time. Last update was at 29/10/2012 15:43:53
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 15:44:16
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
kirucd wrote: Cred totusi ca poate folosi un cablu multifilar cu o sectiune suficient de mare,
Recunosc ca m-ar tenta mai mult asa ceva decat un cablu CAT5... daca ar fi sa fac un test, ce ar trebui sa urmaresc sa vad daca totul e OK?
Daca radioul nu face ca... Europa Libera  ?
Merci,
|
|
 |
kirucd
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 16:00:32
|
kirucd
DIY Master
IP:
|
In primul rand ar trebui sa vezi daca neoanele functioneaza in parametri, dar pentru asta ai avea nevoie de
un PAR metru, cu ala stii clar daca e in regula sau nu. Si ar trebui sa nu se incalzeasca cablurile. Probabil ca
si un Luxmetru te-ar ajuta.
O zi buna,
Dragos
|
Filtre biologice
Reef 500+
Scubaline 460 - Discusi
Bean animal overflow
|
 |
viulian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 16:18:46
|
viulian
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/0172d289da48c48de8c5ebf3de9f7ee1.gif)
IP:
|
Cred ca problemele pot apare mai mult la inceput, cand se aprinde - cand de fapt curentul face ca "toti d....ii" pana o ia din loc. Daca se aprinde, probabil ca merge bine dupa aceea - si lasat asa macar o ora aprins sa vezi sa nu se incalzeasca firele.
Iar despre izolat in capac nu se poate. Eu le-am tinut in capac insa, fara probleme, caci oricum ele sunt mai caldute si se evapora apa din ele. Insa foloseam chinezarii ieftine si dupa o vreme incepeau sa se coaca un pic asa ca le schimbam. YMMV dar daca vrei serios, trebuie ascuns sub masa, de preferat cu distante intre ele si poate si cu ceva metalic care sa preia si sa degaje din caldura.
|
Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix) |
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 16:32:42
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
Ei, pana la PAR metru chiar nu o sa merg... de instalat insa o sa-l plasez in mobila, m-am decis deja.
Nu stiu inca ce fel de cablu sa pun, am multifilar cu sectiune mare ( de ala recomandat si de Dragos) dar cred ca o sa incerc cu ambele, sa vad ce iese, chiar daca testele vor fi oarecum empirice.
In alta ordine de idei, mi-am amintit ca pana si in kiturile T5HO ale producatorilor consacrati (gen http://www.amazon.com/Hagen-A1555-Electronic-Ballast-Fluorescent/dp/B0017JBLRO) cablurile sunt multifilare, le-am avut in mana si in nici un caz nu sunt AWG18 solid wire (standardul american la ballaste electronice).
|
|
 |
daniel12
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 17:19:01
|
daniel12
Senior member
IP:
|
kirucd wrote:Multumesc pentru explicatii. Cred totusi ca poate folosi un cablu multifilar cu o sectiune suficient de mare,
O zi buna,
Dragos
|
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 17:25:41
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
Asta inseamna ca esti de acord, sau ca iti provoaca rasul ? 
|
|
 |
daniel12
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 17:34:18
|
daniel12
Senior member
IP:
|
Adrian Ionut wrote:Ei, pana la PAR metru chiar nu o sa merg... de instalat insa o sa-l plasez in mobila, m-am decis deja.
Nu stiu inca ce fel de cablu sa pun, am multifilar cu sectiune mare ( de ala recomandat si de Dragos) dar cred ca o sa incerc cu ambele, sa vad ce iese, chiar daca testele vor fi oarecum empirice.
In alta ordine de idei, mi-am amintit ca pana si in kiturile T5HO ale producatorilor consacrati (gen http://www.amazon.com/Hagen-A1555-Electronic-Ballast-Fluorescent/dp/B0017JBLRO) cablurile sunt multifilare, le-am avut in mana si in nici un caz nu sunt AWG18 solid wire (standardul american la ballaste electronice).
Singura problema e cand nu se vor aprinde tuburile. Restul tin de balast si de tub. Balastul poate sa taie curentul aleator crezand ca are lampa dusa iar tubul poate sa-si piarda din durata de viata.
Luxmetrul/PARmetrul nu vad la ce ajuta sa-ti dai seama (poate clarifica colegul), daca nu este balast inteligent (a se citi de firma) pur si simplu nu pleaca ca va vedea impedanta prea mare si va crede ca-i ars tubul sau in cazul trist va pleca dar se va arde dupa o perioada de functionare. Alea inteligente au protectii suplimentare sau compenseaza daca vad impendanta un pic mai mare. Si astea iti vor semnala ori prin faptul ca nu pleaca deloc ori ca pleaca si vor functiona un pic mai incins dar nu se vor arde.
|
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 17:50:49
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
Am testat cu cablu multifilar si nu pare ca fie nici o problema, neoanele se aprind instantaneu, balastul este rece, la fel si cablurile chiar dupa 15-20 minute de functionare. Vad ca nici fenomenul de "flicker" nu pare se fie prezent.
Acu' ca durata de viata a lampii va fi mai mica, conteaza prea putin, ca oricum le voi schimba la un an, sau chiar la 6-8 luni. Cat despre balastele de firma, in nici un caz nu voi da ~160$ pe un IceCap (si asta pe Amazon), chiar daca sunt in Canada.
|
|
 |
daniel12
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 18:06:16
|
daniel12
Senior member
IP:
|
Balastul electronic nu produce fenomenul de flicker. Asta pentru ca tubul "clipeste" de 14.000 - 20.000 de ori pe secunda decat de 50-60 ori cum face legat la balastul magnetic.
Balast de firma inseamna si Osram, Philips. Nu stiu cat de prezente sunt in Canada aceste firme.
Osram QuickTronic (QTP5) e destul de destept pentru acvaristica.
IceCap duce si la overdriving, e mai mult pentru "entuziasti"
This message was edited 1 time. Last update was at 29/10/2012 18:49:23
|
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/10/2012 18:16:56
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
daniel12 wrote:Balast de firma inseamna si Osram, Philips. Nu stiu cat de prezente sunt in Canada aceste firme.
Cele doua companii sunt prezente si pe aici setul de bine, da nu prea le-am vazut la sectiunea ballaste. Sau daca le-am vazut, predomina Philips.
Si balastele de la Fulham (WorkHorse) sunt vazute aici ca fiind "de firma". In fine, vom trai si vom vedea.
Merci de sfaturi tuturor,
Adrian
|
|
 |
Adrian Ionut
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 05/11/2012 00:22:44
|
Adrian Ionut
Membru de baza
IP:
|
Am gasit (zic eu) cea mai buna solutie in ceea ce priveste montarea balastuli in mobila acvariului.
Deci... se ia o sursa de alimentare - in cazul de fata de la un fost calculator Dell - care, intamplator  are aproximativ aceleasi dimensiuni cu balastul meu...
...se desface cu grija si se scot toate circuitele si toata electronica existenta... ventilatorul se lasa la locul lui...
...dupa care se introduce noul ballast cu modificari minime, adica doar a trebuit sa indoi la un capat al balastului tabla de aluminiu (ceea ce a dus la probabila pierdere a garantiei, dar avand in vedere ca ballastul functioneza perfect si ca shippingul este de ~20$ la un ballast de 34$ nici nu merita sa-mi bat capul cu asa ceva) + cositorirea contactelor pentru conectorul electric. Cum ballastul este prins de carcasa cu un surubel pentru care doar a trebuit sa largesc o gaura deja existenta in carcasa ballastului, i-am asigurat acestuia din urma si impamantarea de care tot vorbeam noi mai sus.
Avand in vederea ca sursa dispunea de un ventilator incorporat, va fi floare la ureche sa-l conectez la o sursa de 12VDC si sa-l folosesc pentru a raci ballastul daca va fi nevoie – desi sunt aprope sigur ca nu va fi cazul. Mai ramane sa fac legaturile electrice care vor duce la neoane, nu m-am decis inca cum anume sa procedez.
Numai bine,
This message was edited 1 time. Last update was at 05/11/2012 00:24:01
|
|
 |
|