Moncher,
Eu nu am spus nicio clipa ca absorbantul de fosfat nu este eficient sau ca solutia aleasa de tine nu va functiona.
Am spus doar ca scotand acel fundal elimini pur si simplu o posibila cauza.
In hobby-ul asta nu poti fi sigur de nimic pana nu incerci/testezi metoda. Sunt prea multe variabile particulare fiecarui acvariu in parte
ca sa fii 100% sigur de ceva/o metoda/aditiv etc. Una din variabile ar fi ca nu stii/stim cat fosfat este in acel backgorund si cat de repede
se elibereaza/se va elibera el.
Eu ti-as propune un experiment cat de cat stiintific.
Din moment ce folosesti piatra uscata si nisip uscat lasa-le (impreuna cu background-ul

) in acvariul umplut cu apa (osmoza sau preparata)
timp de o luna cu lumina stinsa, nicio vietuitoare si cu destul mediu de filtrare anti fosfat cat sa-ti absoarba dublul cantitatii masurate de tine.
Nu schimba apa. Doar adauga apa osmozata in cantitate egala cu ce s-a evaporat. Preferabil ar fi sa ai/adaugi si un cartus cu rasina mixta la
iesirea din membrana ca sa nu mai induci inca o variabila. Iti pot spune de unde sa iei un modul ce se monteaza in-line/on-line si pe care-l
arunci cu totul dupa ce s-a epuizat. Il montezi pur si simplu pe furtunul ce duce la acvariu.
Daca la sfarsitul acestei luni inca ai fosfat ridicat (peste 0.1ppm) atunci e posibil sa fie cam multisor fosfat in acel decor. Probabil ca va conta si cat de bine
va fi fluidizat anti fosfatul.
Ah si ... in mod normal la marimea acvariului tau nu-ti va trebui nici macar 1kg de anti fosfat bun.