din cauza locatiei in care va fi montat acvariul am o intrebare ?? se poate monta filtru deasupra acvariului ,si daca stiti vrun filtru extern de dimensiuni mici ,respectiv inaltime
Cred ca singurele filtre externe ce se pot pune deasupra acvariului sunt Aquael Minikani , avand pompa in exterior , dar nu sunt sigur , e doar o parere, in schimb ai putea face un filtru gutiera.
- asemeni gradinilor de poveste ale Semiramidei, aceste filtre trebuie "alimentate" cu apa de jos -> in sus.
- in general, este vorba de compartimente insirate ca vagoanele de tren, unul dupa celalalt... acestea comunica intre ele, prin "sicane".
- o pompa urca apa in primul compartiment... apoi, apa trece prin toate celelalte compartimente (in care pot fi puse diferite medii de filtrare).
- la final, apa se reintoarce in acvariu prin capatul opus al filtrului.
Avantaje:
- sunt sigure, pericolul "inundatiei" este exclus din start datorita principiului: "Cata apa urca... tot atata si coboara!" - pot fi dimensionate in functie de dorintele si necesitatile acvaristului...
- sunt foarte "modulabile", acvaristul le poate "garnisi" cu orice fel de mediu de filtrare.
- daca "exitul" este bine gandit, apa reintra in acvariu fara niciun fel de zgomot...
Ha, de asa ceva n-am mai auzit - recunosc. Asa ca am purces metodic la studiat problema si am descoperit ca se poate evident, si este des folosita la micile balti artificiale pe care oamenii le au (si nu stau sa sape sa isi monteze filtrare sub nivelul baltii).
E drept insa ca nu se folosesc filtre externe - problema de care am citit este ca e suficienta si o mica mica cantitate de aer sa se formeze si iti poate distruge pompa din cauza 'micro cavity'. De asemenea, daca e perfect ermetic totul e ok, doar ca daca scade un pic nivelul apei sub spray-bar - atunci toata apa 'suspendata' curge inapoi si risti sa se arda sau sa ia foc. Din acest motiv toti producatorii spun ca filtrele externe trebuie sa stea sub acvariu, statistic sunt mult mai mici sansele ca apa sa se goleasca pana la fundul acvariului si sa prinda aer pe la in-ul filtrului (si atunci presupun ca ramane totusi ceva apa in canistra).
Bun... ce se foloseste este acest 'trickle filter' (filtru picurator ?) unde o pompa in acvariu ridica apa pana sus si sus ai un furtun cu gaurele care lasa apa sa picure peste cate medii filtrante vrei si inapoi in acvariu. Fara ermetism cum ar veni. Am gasit un film aici: dar nenea a gresit complet ordinea de aranjare a mediilor, trebuie exact pe dos (zice dupa aceea in comentarii ca a remediat problema). Dar iti faci o impresie de cum stau lucrurile. O alta problema ar fi evaporarea, care ar fi mult mai mare .... dar ma rog, daca spatiul impune.
This message was edited 1 time. Last update was at 10/05/2012 22:39:18
o sa fac pana la urma un filtru gutiera , e mai simplu si mai estetic , acvariul va fi vizibil din 2 camere dar din pacate cand sa gandit proiectul nimeni nu a lasat loc pentru nici un fel de hard, sunt inconjurat pe toate latururile de zid , iar ca sa fie si mai frumos am spatiu de lucru decat 800x300x600