[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Plantele mele si problemele lor  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Si mie mi se pare in regula Rotala macrandra din poza, ca n-are culoarea dorita e altceva , naiba stie exact ce contribuie la culoare .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Si mie mi se pare in regula Rotala macrandra din poza, ca n-are culoarea dorita e altceva , naiba stie exact ce contribuie la culoare .......

Cum spuneam, revin cu poze si-atunci o sa vedeti ca nu mai e ok. Ca idee, cum se vede varful plantei, acolo unde sunt frunzele alea mai rosii, au crescut frunze noi, s-a inaltat, dar acele frunze noi sunt cam de 5 - 7 mm (!) lungime. Foarte mici. Si asta se intampla pe o inaltime de aproximativ 2 cm, adica nu e vorba de frunze noi care vor mai creste.

Nu stiu daca s-a inteles, revin cu o poza...
[WWW] [Yahoo!]
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Pozele cu Rotala:
image si image

Aici se vede clar ca ceva nu e in ordine.
[WWW] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

mi se pare sau rotala ta e umbrita?
eu cand am bagat-o in plin soare, m-am uimit ce frumos s-a facut
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Acelasi lucru se intampla si la mine. In timp, frunsele vechi, cele mari, se trec si se macina sa zic asa. Dar cele mici, in loc sa se dezvolte, raman asa cum le vedeti in pozele puse de gengiskhan. In timp, desigur ca dispar si ele. Am incercat si sa le tai de la o distanta respectabila si sa le replantez, crezand ca pot relua ciclul de crestere al plantei. Nimic, nada, niente, rien. Se "usuca pe picioare"
Io acum experimentez cu vreo trei fire, puse in mijlocu' acvariului, in "bataia reflectoarelor". Daca nici asa nu vor, inseamna ce nu le convine ceva in fertilizare. Poate solutia lui Radu.U va functiona si la mine
Scuze ca ma bagai peste topicu' colegului nostru, dar am aceeasi problema

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Si la mine aratau la fel varfurile la plante - chircite rau si parca se uscau.Dupa ce am inceput sa pun picaturi zilnice de fertilizant lichid varfurile au inceput sa creasca normal S-a vazut aproape imediat diferenta.Voi daca fertilizati deja zilnic...n-am idee ce nu le place.Eu n-am schimbat nimic altceva.

Until you find someone worth dying for, you never really live.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Nu-i nicio problema, poti sa te bagi peste topic cat vrei. Macar vad ca mai sunt si altii la care se Macrandra se comporta la fel.

Eu vroiam sa stiu daca nu e vreun semn de carenta. Intr-adevar, nu sta in mijloc, dar totusi nu e umbra acolo unde se afla. Daca scot ozelot-ul, o sa le mut, o sa le pun in lumina puternica.

Si totusi, nu e o carenta de ceva? Doar lumina sa fie cauza?
[WWW] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

ReBella wrote:Si la mine aratau la fel varfurile la plante - chircite rau si parca se uscau.Dupa ce am inceput sa pun picaturi zilnice de fertilizant lichid varfurile au inceput sa creasca normal S-a vazut aproape imediat diferenta.Voi daca fertilizati deja zilnic...n-am idee ce nu le place.Eu n-am schimbat nimic altceva.

La mine poate fi doar de la prea mult fertilizant Da' daca citeste cine stiu io postu' asta, nu ma vad prea bine. De fapt nu ma vad deloc

[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu bag mana-n foc ca ii trebuie lumina, cand aveam reflectoare proaste si statea in lumina puternica, mai ca era normala, acum, am reflectoare cu folie tip oglinda, este o diferente enorma si la lumina si la planta.
cat despre fertilizare prea multa.... calm.... nu-ti doresc sa stii cate seringi bag eu in fiecare zi si cate solutii, si acum arata foarte bine
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Radu.U wrote:cat despre fertilizare prea multa.... calm.... nu-ti doresc sa stii cate seringi bag eu in fiecare zi si cate solutii, si acum arata foarte bine

Si ce crezi ca sunt mult in urma ta? M-au imbolnavit aici pe forum, nu mai pot. Replica anterioara s-a vrut asa, un fel de gluma
Oricum, io-s cu ochii pe ea (de Rotala e vorba) si n-o slabesc neam.

[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

verifica totusi sa nu pierzi lumina cu reflectoarele, la mine asta a fost cea mai mare buba (le aveam prea sus). Bine ca si acuma sunt home made, dar mai bune :-)
planta in sine, este foarte frumoasa daca e sanatoasa. dar cand nu e, se schimba, dar se lasa greu sa moara
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Uneori mai face figuri d-astea Rotala macrandra. Cind o prind fac un schimb de apa sanatos urmat de fertilizare si-si revine . Evident ca frunzele mici nu mai cresc, da' urmatoarele-s in regula. E o carenta, nu stiu de care ca mi-e lene sa le tin minte semnele la toate , in cazu' unei carente prefer sa schimb apa si apoi sa fertilizez bine de tot.

Uneori face asa la replantare. E tot o carenta, planta nu reuseste sa manince cit cere matabolismu' pina-i cresc radacini.

Poze: smilie ... Poze cu plante
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Pai la mine tocmai a fost introdusa, deci e proaspat plantata. Bine, are deja o saptamana...
In cazul asta, daca se intampla sa faca asa la replantare, atunci nu o mai mut? Sa o pun mai la lumina? Cum spuneam, nu e la umbra acuma, dar nici in mijloc nu e pusa. Mi-e ca daca o mut o sa o pierd de tot.
[WWW] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu zic sa o muti , pentru ca nu e inca acomodata. la mine se acomodeaza relativ usor, (3 -4 zile dupa replantare).
Cand o aveam si eu ciuruita tot umblam la ea si nu a murit.
La mine in mijloc nu e, dar a in plina lumina si de cand e asa, imi arata potentialul ei
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

O sa incerc sa fac niste observatii generale. Asta pentru ca nu am Rotala macrandra. Observatiile se bazeaza pe comportamentul altor plante stem, cum ar fi Limnophila aromatica, Eusteralis stellata (Pogostemon stellatus), Didiplis diandra, Mayaca fluviatilis.

Desi asta cu frunzele tinere care cresc mici si eventual curbate poate fi si o carenta de microelemente (Ca, Cu... or mai fi si altele, nu prea le tin nici eu minte), cel mai adesea inseamna o carenta ce carbon.
Hai sa le luam pe rand:
- Tinand cont si de experimentele lui Tom Barr care se tot straduie sa induca diverse carente in mod intentinoat, el zice ca o carenta de Ca nu a putut induce niciodata, atata timp cat apa avea o oarecare duritate (Gh). Doar nu tine nimeni plante in apa distilata.
- Carenta de Cu... dati-mi voie sa am mari indoieli avand in vedere ca nevoia de Cu e foarte mica si cu totii folosim fertilizanti lichizi cu micro, de calitate, de la diverse firme...

Hai sa ne gandim si la alta observatie a unui coleg: suprafertilizarea cu macro. Daca nu cumva ati scapat sticla cu solutie in acvariu, cel mai probabil nu ati avut concentratii nici de micro si nici de macro mai mari decat mine. Suprafertilizarea cu efecte negative/toxice exista, dar nu la nivelul la care fertilizam noi. Nici macar EI. Nu cu schimbul de apa saptamanal. Poate... poate daca nu schimbi apa 3-4 saptamani sa se intample ceva. Nu stiu. N-am incercat. Nu sunt cascador.

Ce ramane? Parca sa zic ca tot carbonul, nu? Ce facem, atunci?
Pai hai sa o luam sistematic:
-Toate plantele din acvariu au simptome asemanantoare? Daca da, e clar! vezi semnatura mea Daca nu... e greu. Poate ca nu ai o repartizare uniforma a CO2-ului in acvariu. Poate ai CO2 destul pentru anumite plante dar nu si pentru cerintele altora. Plantele cu frunze putine, mari si late au tendinta de a avea nevoie de mai mult CO2 decat cele cu frunze mici si multe, din cauza suprafetei mai mari pe care o au per total frunzele acestora din urma (vorbind la aceeasi masa a plantei). Concluzia - e nevoie de mai mult CO2 sau de o mai buna repartizare.
-Planta care are simptome este un varf proaspat plantat? Atunci e foarte posibil se se intample asta, pana cand planta se acomodeaza la noile conditii, pana cand "face radacini" etc. ...asa cum a spus deja cineva.
- Acvariul a suferit in ultimul timp modificari? S-a schimbat iluminarea, fotoperioada, metoda de iluminare? Pana acum faceati pauza la pranz, iar acum ati trecut la metoda naturala cu un boost de iluminare la pranz? Ati facut schimbari in metoda de fertilizare? In toate cazurile (si in multe altele) plantele vor avea nevoie de un timp de re-acomodare la noile conditii. Doua saptamani, poate si mai mult pentru cele cu crestere ceva mai lenta.
Hai sa mai asteptam raspunsuri, ale colegilor cu probleme si dupa aia mai dezvoltam fara sa facem atatea ipoteze, ca am obosit.

Toate cele bune.
gengiskhan
Moderator
[Avatar]

IP:

Val wrote:vezi semnatura mea

Sa le iau pe rand:
* Nu, nu toate plantele au simptome asemanatoare. Restul sunt ok, Hygrophila nu mai are frunse contorsionate iar aromatica deja si-a schimbat forma si marimea frunzelor, efect al fertilizarii cu macro. Este mai deasa, mai frumoasa.
* Problema in cauza se reflecta numai in cazul Rotalei si da, planta este nou venita in acvariu. Prin nou vreau sa spun o saptamana si jumatate.
* Iluminarea nu s-a modificat, fertilizarea nu s-a modificat.
* Celelalte plante dau semne numai de bine, de prea bine in cazul ozelot-ului care imi iese fizic din acvariu...

As vrea sa fac urmatoarea miscare: sa scot animalul de ozelot de tot si in felul asta, sa am unde sa replantez rotala mai central, intr-o lumina mai intensa. Singura problema e ca nu stiu daca-i bine sa o mut acum, cand ceva nu-i place oricum.

Despre repartizarea uniforma a fertilizarii - incluziv a CO2-ului - nu stiu ce sa spun. Nu stiu cum as putea amplasa mai bine spraybar-ul filtrului ca sa obtin o distributie uniforma a fertilizarii.
[WWW] [Yahoo!]
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Restul sunt ok, Hygrophila nu mai are frunse contorsionate iar aromatica deja si-a schimbat forma si marimea frunzelor, efect al fertilizarii cu macro. Este mai deasa, mai frumoasa.
[...]
Celelalte plante dau semne numai de bine, de prea bine in cazul ozelot-ului care imi iese fizic din acvariu...

Ma bucur sa aud asta. :bravo:

planta este nou venita in acvariu. Prin nou vreau sa spun o saptamana si jumatate.

In acest caz, eu as lasa-o in pace. Mai da-i putin timp. Oricum sa o muti din nou nu e o varianta mai buna. Ar insemna un nou moment de stres pentru planta. Eu zic ca isi va reveni.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

chiar daca va avea iarasi momente de stres ea nu va muri.
Eu am chinuit aceasta planta si am dus-o in limitele extreme numai sa o fac ca la carte.
Acum chiar dupa ce am replantat-o dupa circa 1 saptamana, frunzele noi sunt foarte rosii si frumoase, excluzand cele anterioare, cand era fara prea multa lumina.
Parerea mea ramane sa o muti acum ca sa nu ramai cu un bat cu frunze verzi/galbene sau gaurite si tot va trebui mai devreme sau mai tarziu sa faci mutarea
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

cele 3 noduri sunt de cand am mutat-o in lumina puternica
image
image

Asa arata cand aveam acelasi mod de fertilizare , dar lumina era slaba pana jos
image
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

gengiskhan wrote:vezi semnatura mea

Sa le iau pe rand:
* Nu, nu toate plantele au simptome asemanatoare. Restul sunt ok.
* Problema in cauza se reflecta numai in cazul Rotalei si da.
* Iluminarea nu s-a modificat, fertilizarea nu s-a modificat.

Am preluat de la colegul gengiskhan, ce mi-a convenit din afirmatiile lui. Adica ce se potriveste la mine. Pot spune doar ca s-a schimbat fertilizarea, trecand la EI.
E, aici ar putea fi o problema la mine. Nu am trecut de la PPS direct la EI-ul lui Val, ci treptat. Am inceput cu 15 ml/sapt. nu 24 cum ar fi trebuit. Acum sunt la 18 ml/sapt. Mai studiem problema, dar vrem o Rotala frumoasa in acvariu. Parca merita planta asta tot efortul.

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: