Author |
Message |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 28/01/2009 12:30:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#21
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline
|
Crede-ma ca iti inteleg supararea, am trecut prin asta si stiu cum e. Si nici macar nu a trecut prea mult timp de atunci. Asa ca de azi dimineata tot intru aici sa iti raspund, dar nu stiu cu ce sa incep. Incerc totusi....
Presupun ca nu ai suficient CO2. Incearca sa mai scazi pH-ul incet-incet pana cand plantele cresc vizibil mai bine si mai repede. Efectul de perlare ar trebui sa fie prezent. Ochiul la fauna, sa nu introduci CO2 pana cand stresezi animalele. Scade-ti pH-ul cu pana la 0,1 unitati pe zi, ca sa nu ma injuri. Daca te grabesti foarte tare, poti scadea pH-ul si cu 0,5 unitati pe zi, dar nu recomand asta. De asemenea operatiunea se face incepand de vineri dupa amiaza, ca sa poti supraveghea bazinul. Atentie, din cauza variatiei concentratiei de CO2 s-ar putea ca algele sa para ca merg si mai bine, sau chiar sa iti apara alte tipuri de alge. E normal si e o situatie care nu dureaza mai mult de o saptamana. Nu te speria.
Folosesti vreo fertilizare cu macroelemente? - Ar trebui sa folosesti, altfel o lumina buna, o fertilizare micro buna si CO2-ul, toate sunt degeaba.
Lasa lumina asa cum e, sau incearca sa o micsorezi. Sau si mai bine, micsoreaza perioada de iluminare, lasand tipul luminii neschimbat.
BioFerm am folosit si eu din disperare. - E frectie la picior de lemn. Nu face nimic. Cel putin nimic ce as fi putut observa. In cel mai rau caz poti pati ca mine sa il uiti in filtru timp de juma de an si sa se transforme intr-un frumos namol...
PhosEx - Ce naiba e asta? D-ala care scoate fosfatii? Cred ca da. Fosfatii nu cauzeaza alge. N-am zis-o eu, au zis-o altii mai destepti. Eu pot doar sa confirm ca asa e. Vad ca ai 0,4-0,5ppm fosfati. Eu am spre 3ppm fosfati si nu am alge. Elimini din apa un macronutrient pretios pe care ulterior il vei baga la loc, in cele din urma, daca vrei sa ai plante sanatoase.
Daca plantele sunt deja mult prea afectate, dar nu vrei sa renunti la ele, fa urgent rost de niste plante cu crestere foarte rapida, oricat ar fi de naspa, sau nepotrivite in setup-ul tau. Astea le vei pastra numai pana cand scapi de problema. Ajuta mult.
Ce-ar mai fi... aaa, da. Fertilizare cu macroelemente, am mai zis? Te-ai uitat la articolul ala pe care ti l-am dat in pagina anterioara? Nu e complicata asta cu macro. Eu zic ca nu prea mai ai ce pierde. Incearc-o chiar daca nu iti vine a crede. S-ar putea sa ai o surpriza placuta.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/01/2009 09:47:46
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#22
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline
|
Stiu ca in lupta cu algele nu apar noutati chiar zilnic, poate nici saptamanal, dar nu uita sa ne tii la curent, cand ai timp de scris 2 randuri.
Multumim
|
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/01/2009 11:18:30
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#23
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
Val wrote:Stiu ca in lupta cu algele nu apar noutati chiar zilnic, poate nici saptamanal, dar nu uita sa ne tii la curent, cand ai timp de scris 2 randuri.
Multumim
Imi cer scuze ca nu am reusit sa tin la curent. De fapt, speram sa revin cu o situatie mai buna. Am tinut cont de recomandarile tale Val (multe multumiri) cu exceptia tuburilor si a macronutrientilor. Tuburile vrand nevrand am trecut la JBL Natur + Tropic (cu o perioada de lumina mai mica) - n-am avut de ales intrucat cele de la Juwel erau promise altcuiva. Iar cu macro, pentru ca inca nu am reusit sa fac rost de toate testele extra, pentru a vedea ce ar mai trebui in "mixtura".
Am scos si PhosEx-ul acela... si-am taiat mare parte din plantele afectate. Din pacate, cele mai frumoase din ele au primit niste lovituri cam grele. Intre timp au poposit si 3 otocinclus si poate dau si ei o mana de ajutor in lupta cu algele (desi la cat de micuti sunt, nu ma bazez prea tare pe ei).
Am pus si cateva plante cu crestere rapida. Unele intr-adevar au o crestere atat de rapida incat la 2-3 zile trebuie sa le tai varfurile. Asta ma face sa cred ca nu e dracul chiar asa negru in acvariul acesta. Din pacate, ma uit din nou la crin sau la lotus si imi pierd speranta iar. Chiar nu inteleg cum unele sunt atat de rau si de repede afectate pe cand altele au doar cate o frunzulita, doua cu probleme.
Cu BioFerm-ul... cred ca o sa-l scot si pe acela pana la urma. Ma gandesc sa nu mai folosesc chestii de genul asta de care spuneti ca e numai reclama.... nu de alta, dar nu fac altceva decat sa arunc bani pe ele si sa scad eficienta filtrului, cu fiecare saculet extra introdus.
P.S. Mai nou vad ca au aparut si niste alge paroase si verzi pe pietre... la asta chiar nu ma asteptam. Voi incerca sa revin cu poze imediat ce ajung acasica... Bafta tuturor si un acvariu fara alge va doresc !
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 30/01/2009 11:50:11
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#24
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline
|
Daca unele plante au probleme mai mari, iar altele doar cateva frunze, pot fi doua motive:
1. Circulatia apei este ineficienta si nutrientii si CO2-ul nu ajung in mod egal la toate plantele. Mareste circulatia apei din acvariu adaugand unul sau mai multe power-head-uri, macar temporar, pana scapi de problema. Stiu ca mai multe filtre interne arata ca naiba din punct de vedere estetic, dar... asta e.
2. Prea putin CO2, sau o cantitate prea mica din vreun nutrient. Privind testele tale (daca esti convins ca sunt corecte si exacte, ceea ce ma indoiesc) nutrientii ai destui. Cam putin fosfat pentru gustul meu, dar nu e un motiv de ingrijorare. Ramane doar ipoteza "prea putin CO2". Unele plante sunt mai "bataioase", mai eficace in preluarea CO2-ului, asa ca daca nu e in cantitate suficienta, plantele mai "fraiere" vor avea de suferit.
Cum am mai spus, peste 90% din problemele cu algele sunt legate, intr-un fel sau altul de CO2.
Iar cu macro, pentru ca inca nu am reusit sa fac rost de toate testele extra, pentru a vedea ce ar mai trebui in "mixtura".
Nu stiu despre ce mixtura e vorba... dar, ideea era sa dai plantelor de mancare. Foloseste ce metoda completa de fertilizare vrei tu. Doar sa fie completa. Adica macro + micro. Repet, un exces rezonabil de nutrienti nu provoaca alge (cu exceptia amoniacului, dar nu e cazul). LIPSA unui nutrient, da, poate provoca alge prin limitarea plantelor.
Daca vrei sa faci teste, nu te opreste nimeni, dar nu uita ca testele pot fi, uneori, muuult pe alaturi. Macar, daca ai timp si rabdare, calibreaza-le!
|
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 00:08:29
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#25
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
1. Am deja 3 powerheaduri (daca-l pun si pe cel din filtrul extern). 1 din filtrul intern Juwel, 1 de la Dupla (montat la reactorul CO2) si 1 in filtrule xtern. Astazi am mai adaugat o extensie la EX1200... desi mi-a mai scazut debitul, returul acum acopera aproape toata lungimea acvariului... Nu stiu cum sa le mai asez... daca sa le pun sa bata in geamul acvariului, sau sa le pun direct inspre centrul sau...
2. CO2 introduc 2-3 bule/s... mentinand la 6.75 pH-ul. Mai mult mi-e sincer frica. Si-asa vad ca pestiucii nu mai sunt asa activi de cand le-am scazut pH-ul. Si oricat mi-ar place mie plantele acelea cu par pe ele (deja unele arata de parca ar fi niste rockeri care n-au mai vazut de multi ani dusul)... tot mai mult tin la pestiuci... for now
Mbon. Deci lumina ar fi suficienta (pentru ce plante am momentan cel putin), CO2 ar trebui sa fie ok, fertilizant in substrat avem, fertilizare micro avem... mai ramane macro, care se pare ca nu ajunge din ce produc pestii. Prin urmare astazi/maine voi incerca sa achizitionez PPS-Pro (vindea cristi ionescu daca nu ma insel... nu stiu daca mai e si altcineva care e priceput, iar eu la mixturi personale inca nu ma pot "risca")... mai ales ca ma voi interna pentru o saptamana or so. Asa ca o sa las "mostenire" un acvariu cu alge, micro + macro de pus... si sper sa mai gasesc ceva plante cand ma intorc
Merci mult baieti (si fete) ! Revin cu impresii dupa adaugare de macro... daca e ceva ce trebuie facut in mod special pentru PPS Pro, va rog sa imi spuneti
|
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 01:16:59
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#26
|
pc.ciprian
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4cf33e18ede11b79827bc78b7f2075ae.jpg)
Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline
|
ce sfat pot sa iti dau eu caci am patit-o pe propria piele ...si pe pielea colegului grammy  , ai grija mare cu pps-u , daca ai putine plante sau plante care nu sunt perfect sanatoase , incepe sa pui doza mai mica decat normal (normal este 1ml la 1galon adica aprox 1mil la 40l , repet aproximativ caci un galon are 37,nu stiu cat Litrii sau ceva de genu) pentru ca, avand lumina puternica, iar plante putine, pps-u iti va aduce o explozie de alge de toata frumusetea, eu am avut noroc (pentru ca am acvariul foarte bine plantat) sa mi se inverzeasca doar pietrele din bazin (din gri sunt verzi) de la gsa(green spot algae)/gda (green dust algae), dar dupa o pauza de 4h la pranz a inceput sa dispara cat de cat ...iar pe langa inverzirea pietrelor mi-a mai aparut o chestie ca un puf alb ...ma rog asta e discutabila treaba, poti vedea discutia/problema mea aici
pe scurt ....si din discutiile cu alti acvaristi si acestia au spus ca datorita PPS-ului pot aparea alge (aici intra in discutie supradoza) asa, ca incearca treptat de la doza minima si sa cresti usor usor, dar nu mai mult decat este recomandat, + neaparat o pauza de 2-3 ore dupa masa ... inarmeaza-te cu rabdare de fier ...si sport la treaba
|
Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ? |
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 02:32:26
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#27
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
pc.ciprian: sa nu-mi fie cu suparare, dar in acel thread ai concluzionat ca problema a fost cauzata de functionarea intermitenta a filtrului (cum oare sa traiasca bacteriile in filtru cand acela e inchis ?) si datorita perioadei de iluminare prea mare. Mai ziceam daca in final se ajungea la concluzia "PPS Pro mi-a produs asta"... dar cand finalizarea e alta.. mi-e greu sa dau vina pe ceva care la altii functioneaza perfect... Oricum, mai citesc intre timp, poate ma destept si eu
|
|
 |
LUPmic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 05:53:38
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#28
|
LUPmic
Senior member
Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline
|
MonkY wrote: Si oricat mi-ar place mie plantele acelea cu par pe ele (deja unele arata de parca ar fi niste rockeri care n-au mai vazut de multi ani dusul)...
Cati rockeri cu plete :rulez: cunosti matale??? Cat despre internare, SANATATE MAXIMA si sa ne auzim cat mai repede .
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 09:38:50
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#29
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline
|
Dar cu 2-3 Black Molly ai incercat? Conditia esentiala este insa sa le dai foarte putina mincare, ca treaba lor principala sa ramina rontaitul algelor.  Si sa vezi cum o mai curete baietii, fara sa fie nevoie de alte algacide. Nu in scurt timp, dar daca ai rabdare, rezultatele pot fi o adevarata surpriza.
|
|
 |
pc.ciprian
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 13:04:37
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#30
|
pc.ciprian
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/4cf33e18ede11b79827bc78b7f2075ae.jpg)
Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2601
Location: Constanta
IP:
Offline
|
MonkY wrote:pc.ciprian: sa nu-mi fie cu suparare, dar in acel thread ai concluzionat ca problema a fost cauzata de functionarea intermitenta a filtrului (cum oare sa traiasca bacteriile in filtru cand acela e inchis ?) si datorita perioadei de iluminare prea mare. Mai ziceam daca in final se ajungea la concluzia "PPS Pro mi-a produs asta"... dar cand finalizarea e alta.. mi-e greu sa dau vina pe ceva care la altii functioneaza perfect... Oricum, mai citesc intre timp, poate ma destept si eu 
nu am de ce sa ma supar, stiu ca am gresit, dar tocmai de asta ti-am zis si la sfarsit
"pe scurt ....si din discutiile cu alti acvaristi si acestia au spus ca datorita PPS-ului pot aparea alge (aici intra in discutie supradoza) asa, ca incearca treptat de la doza minima si sa cresti usor usor, dar nu mai mult decat este recomandat, + neaparat o pauza de 2-3 ore dupa masa ... inarmeaza-te cu rabdare de fier ...si sport la treaba"
grammy de exemplu nu a fost problema de filtru ....ma rog la el sunt alte ipoteze, cert este ca in fiecare acvariu exista un oarecare dezechilibru undeva ....acum trebuie sa il gasesti la tine si sa il "repari"
incearca sa asculti si sfatul lui dolly , se stie ca molynezii sunt mancatori de alge, poti incerca si asta
mult succes si insanatosire grabnica :alright:
|
Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ? |
|
 |
andreic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 31/01/2009 19:06:41
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#31
|
andreic
Membru de baza
Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline
|
Val wrote: Circulatia apei este ineficienta si nutrientii si CO2-ul nu ajung in mod egal la toate plantele. Mareste circulatia apei din acvariu adaugand unul sau mai multe power-head-uri, macar temporar, pana scapi de problema. Stiu ca mai multe filtre interne arata ca naiba din punct de vedere estetic, dar... asta e.
Sorry sir, dar curentii de apa puternici dintr-un bazin sunt generatori de alge, datorita oxigenarii suplimentare a apei. Eu am experimentat acest lucru si cladophora prolifereaza in curent bun de apa. Firme de renume, Dennerle, recomanda, printre altele, sa nu se depaseasca ca filtrare, riscul de aparitie a algelor fiind scazut, capacitatea bazinului sau 75% din aceasta. Ca sa ma fac clar, la un bazin de 1000l ai nevoie de o fitrare de max 1000l/h si minim 750l/h. Se cam pupa cu ce spun cei de la Eheim pe filtrele lor. Din acest motiv nu este recomandata o ''redundanta'' prea pronuntata in ceea ce priveste filtrele acvariilor plantate.
|
|
 |
Alokt
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/02/2009 07:22:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#32
|
Alokt
Member
Joined: 21/08/2008 11:15:32
Messages: 151
Location: Satu Mare
IP:
Offline
|
Aici da-mi voie sa iti spun ca te inseli.
Eu am intr-un acvariu mare (Jewel Rio 400) cu lungime de 1,5m, PHeadul cu reactorul CO2 langafiltrul intern standard.
In celalalt capat de acvariu, plantele sunt mult mai slab crescute, incepand cu dimensiunea plantelor, frunzelor si pana la colorit. Inclusiv pe covorul de glosso se vede aceasta diferenta. Din punct de vedere a nutrientilor sunt toate in aceasi supa, dar in opinia mea CO2-ul nu ajunge bine si pe strada lor. Acum am mutat sonda pe celalalt capat de acvariu.
|
album1, album2, album3, album4 |
|
 |
andreic
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/02/2009 18:25:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#33
|
andreic
Membru de baza
Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline
|
Nu cred sa ma insel. Debitul filtrului si uniformitatea ''imprastierii'' CO2 sunt doua lucruri diferite si nu prea au multe in comun. Normal ca daca ai sonda de CO2 langa reactor vei avea putin gaz in tot bazinul. Sunt convins ca, acum ca ai mutat sonda unde trebuie, problemele tale se vor rezolva.
|
|
 |
Val
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 03/02/2009 20:06:03
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#34
|
Val
Magister Ludi
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1029125184268d6c20095a.jpg)
Joined: 13/11/2002 12:14:10
Messages: 1282
Location: Papenburg
IP:
Offline
|
andreic wrote:dar curentii de apa puternici dintr-un bazin sunt generatori de alge, datorita oxigenarii suplimentare a apei
Ai putea dezvolta putin chestia asta? In special cum anume jetul de apa se gandeste sa transporte doar oxigenul intr-o anumita zona a acvariului? Atentie, eu vorbeam de miscarea apei din acvariu, nu de imbunatatirea miscarii suprafetei apei, adica nu gesturi "intelepte" de genul indreptarea jetului filtrului spre suprafata apei, sau marirea distantei de la care cade apa din returul filtrului. Astea, vor avea evident un efect fix invers celui scontat din motivul intensificarii schimbului de gaze de la suprafata apei.
andreic wrote:Eu am experimentat acest lucru si cladophora prolifereaza in curent bun de apa
Ai experimentat de 5-6, sau mai multe ori, lasand toti parametri apei pe loc si modificand doar viteza/debitul curentului de apa? Ai obtinut de fiecare data rezultate consistente?
andreic wrote:Debitul filtrului si uniformitatea ''imprastierii'' CO2 sunt doua lucruri diferite si nu prea au multe in comun
Gata, aici m-ai pierdut de tot. Daca nu curentii de apa "plimba" gazele si nutrientii pe acolo, atunci cine? Si intreb de miscari cu viteze rezonabile nu de dispersii, osmoze si alte alea... Sau uite, caz concret, uite-te aici. Zi-mi, te rog, cum anume, fara a folosi curenti puternici de apa, as putea duce CO2 si nutrienti in invalmasala aia de Anubias si Windelov din stanga. Aceeasi problema si pentru interiorul tufei de micranthemoides...
Sau, poate e alta neintelegere la mijloc. Eu nu vorbesc despre un filtru cu debitul Amazonului intr-un acvariu de 100 de litri. Doar de miscarea continua a apei, pe cat posibil, in toate zonele acvariului. Lipsa acestei miscari duce adesea la situatii de genul "aceeasi planta in colturi diferite ale acvariului nu-mi merge la fel..." . Sau din cauza lipsei unui curent la nivelul substratului la situatii de genul "covorul meu de <ce-o fi el> se umple de alge..."
Desi, e o postare plina de intrebari, ele sunt in mare masura retorice. Consider ca mi-am exprimat parerea legata de acest aspect.
Oricum, din motive personale, nu stiu cand voi mai putea posta.
Toate cele bune.
|
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 07/02/2009 00:37:54
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#35
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
Am reusit sa scap de la spital... si din pacate, asa cum m-am temut, dupa 7 zile in care n-am avut cum sa ma ocup de acvariu... am gasit DEZASTRUL. Unele alge au explodat pur si simplu, iar altele s-au extins. Aveti aici poze cu nebunia de alge pe care am gasit-o: http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1208 . Crinul de aici deja e taiat in proportie de 95% (errau mult prea multe alge pe el), si cred ca va trebui sa renunt si la java moss pentru ca deja a devenit o capcana pentru pestiuci (atat de multe alge s-au prins de el). Cat am fost plecat, a achizitionat sefa casei 5 neritine (melci) si 2 sae in ideea ca vor ajuta (desi pe langa cei 3 oto cred ca ar mai fi fost necesara o armata intreaga ca sa rezolve problemele).
Acestea sunt si testele facute cum am scapat din spital:
JBL 5 in 1
----------------------
PH - 7,2
KH - 6d
GH - 14d
NO2 - 0mg/L
NO3 - 10mg/L
Teste individuale
----------------------
FE - 0,1mg/L (JBL)
PO4 - 0,4mg/L (JBL)
NO2 < 0,3mg/L (Tetra)
NH3/NH4 - 0mg/L (Tetra)
Am mai pus niste Ferropol 24 si schimbat 30L de apa. Totodata am curatat filtrul intern (cu apa din acvariu) si adaugat 1 fiola de BioDigest. Am decis sa opresc UW-ul de 9W de la JBL avand in vedere ca nu ajuta cu absolut nimic...
... si gata. Ma consider invins pentru moment. Deci chiar nu mai stiu ce sa mai fac, in afara de a merge pe fertilizare macro. Nici macar algele din album nu mai stiu unde sa le incadrez. De fapt, sunt si filamentoase, si staghorn, cred ca si bba... de unde Dzeu atatea, chiar nu stiu. Poate aveti ceva idei/sfaturi, pentru ca trebuie sa incep runda a doua a razboiului. Multumesc anticipat !
|
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/02/2009 04:31:29
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#36
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
Well, de o saptamana am inceput fertilizarea si cu macro (pe langa micro). Mai exact, am trecut la zeama numita PPS-Pro. Pun 6ml la 240L de apa pe zi (exceptie am facut ieri, cand am vazut cam mult PO4 si NO3 si m-am trezit cu un ramirez ca s-a dus intr-o lume mai buna). Dupa ce m-am asigurat ca PPS Pro nu are legatura cu ramirezul (care poate era si el suparat pe viata, n-am de unde sa stiu)... am decis sa continui.
Pot sa spun ca plantele intr-adevar cresc mai bine, insa si algele cresc in aceeasi masura. In curand cred ca nu voi mai avea nici-o frunza de echinodorus prin acvariu (toate asaltate de Staghorn).
Se pare ca oto + sae + neritine la mine in acvariu nu prea fac fata la alge. Ba din contra, in afara de neritine, asteapta "baietii" la mancare de zici ca n-au cunoscut alge in viata lor. Am incercat si sa ii tin o zi-doua fara mancare si am observat ca iese mult prea mare agitatie in acvariu (unii pesti devin chiar agresivi). Asa ca m-am decis sa nu-i mai chinui si sa le dau 1-2 ori pe zi mancare.
Cam asa arata ultima oara acvariul: http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=1192&pos=0
Cred ca incet incet incep sa renunt la a lupta cu algele. Incep sa cred ca la cat de multi pestiuci sunt si la ce filtre am, plus asezarea acvariului in lumina naturala (desi foarte putin cade lumina direct pe acvariu) sansele de a scapa complet de ele e aproape nula. Chiar ma gandeam... desi acvariul este asezat sa fie vazut din toate partile (pe un perete despartitor al camerei)... ma gandeam ca totusi sa pun o folie din aceea pe geamul unde cade lumina naturala... chiar daca asta ma va impiedica sa mai vad ce Dzeu fac in acvariu (prin fata mi-e imposibil sa "lucrez" in el).
Ce ziceti... merita sa incerc macar o perioada metoda cu "folie" sau nu are rost ?
|
|
 |
clauss
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2009 11:02:14
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#37
|
clauss
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/20136253154a394c1b50c1a.jpg)
Joined: 10/01/2008 08:53:52
Messages: 500
Location: italia
IP:
Offline
|
cum mai merge lupta cu algele?, ai mutat acvariul din lumina naturala?
|
ACVARIUL MEU : http://s586.photobucket.com/albums/ss308/clauss77/?action=view¤t=P1020632.jpg |
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2009 14:20:06
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#38
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
clauss wrote:cum mai merge lupta cu algele?, ai mutat acvariul din lumina naturala?
Cred ca am inceput sa accept algele ca fiind ceva comun in acvariul meu. Din pacate, mutatul acvariului este imposibil, singurul loc din casa unde sa am peste 1m lungime, 40cm adancime si 55 inaltime fiind acesta. Ma gandeam ca ar fi ajutat lipirea acelui background... insa as pierde orice sansa de a mai vedea ce fac in acvariu (neavand acces decat din spatele sau).
In rest, dau vina si pe filtre... am observat ca se aseaza foarte multa mizerie pe frunze si am multe particule albe care in loc sa fie atrase de ditamai filtrul intern (EX1200) stau si "leviteaza" prin acvariu. Chiar ma uitam ca mare parte din Staghorn, dupa ce curatam plantele, ramanea agatat de diverse... ma asteptam ca la 1200L/h sa imi tina apa cristal (nu mai vorbim ca mai este si filtrul intern destul de ok, dar care am observat ca se colmateaza foarte repede... ).
De cand am schimbat si tuburile (trecut pe JBL), dublata cantitatea de fertilizare micro si trecut pe PPS-Pro (macro) plantutele o duc bine (unele chiar au de venit mutant... de exp. lotusul, de la 2 plantute inalte de 5-6cm cu frunze de 2-3cm la plantute de 40-50cm inaltime cu frunze de 30cm - le place pestiucilor ca se pot ascunde in ele de lumina... dar si fura mare parte din lumina... aici nu stiu cum o sa procedez, probabil ca le voi taia la un moment dat).
Nu stiu daca are vre-o importanta, dar cred ca a ajutat plantele si mentinerea apei la 25-26 grade (cu ajutorul chillerului). In rest, acelasi program de 10 ore de lumina, cu o pauza de 3 ore la pranz (09:00 - 14:00 | 17:00 - 22:00). Aici ma batea un gand sa incerc 12h de lumina pe zi (10:00 - 22:00) sa vad daca are vre-un efect asupra plantelor/algelor... Si eventual sa incerc si metoda cu Fluorish Excell (o sa comand din uk). Cam asta ar fi momentan...
|
|
 |
Radu.U
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2009 14:55:15
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#39
|
Radu.U
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/866d90e0921ac7b024b47d672445a086.png)
Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline
|
cu marirea timpului de iluminat nu cred ca faci prea mult bine, mai bine mai incerci un black-out poate 2, sa vezi ce efect are asupra plantelor si algelor
|
|
 |
MonkY
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/03/2009 15:03:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
#40
|
MonkY
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/14057699484959ce7c645c3.jpg)
Joined: 29/12/2008 01:29:59
Messages: 199
Location: Bucharest
IP:
Offline
|
ketamina wrote:cu marirea timpului de iluminat nu cred ca faci prea mult bine, mai bine mai incerci un black-out poate 2, sa vezi ce efect are asupra plantelor si algelor
Am incercat cu un blackout de 4 zile... din care era sa nu mai raman cu plante iar pestii ajunsesera extraordinar de stressati si speriati. Culmea e ca algele n-au suferit deloc in acea perioada, ba din contra, si-au continuat nestingherite "asaltult". De-asta ma si gandeam, ca daca le-a mers bine pe intuneric, poate pe mai multa lumina va fi invers...
P.S. Eu vroiam sa maresc perioada de iluminare avand in vedere si faptul ca lotusul deja "mananca" cel putin 30% din lumina...
|
|
 |
|
|
|