[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
prezentare....si poate intrebari  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
AlinC
Junior member
[Avatar]

IP:

strikius wrote:ca orice nou venit intr-o comunitate am sa incerc sa ma prezint , am un acvariu de 20 de litri, cam de 2 saptamani, cu o pereche guppy, o pereche xipho, 2 neoni si un cory.
Ciclarea a durat cam o saptamana , au supravietuit, uff,
dar "microbul" lucreaza si vreau sa-mi fac un acvariu mai mare, 100-120 litri, dimensiunile s-au mai discutat 70*40*40, grosimea sticlei am lamurit-o, dar apoi am realizat ca infrastructura este de data aceasta mai mare, de exemplu daca la 20 de litri nu am avut nevoie de neon, cred ca la 100 l este nevoie, deci e nevoie si de capac.
Va rog sa-mi recomandati cam ce tipuri de neon trebuie folosit, si va rog dati-mi o sugestie/schema pentru capac.
multumesc

Pe langa ce s-a spus aici, cateva observatii prietenesti:

1. Ciclarea filtrului nu dureaza doar o saptamana. Probabil au folosit Bactozyn sau o alta solutie care ajuta la grabirea ciclarii si suplineste in parte rolul unui filtru ciclat. Dar de aici pana sa spui ca ai ciclat filtrul "cam o saptamana" e cale lunga. Observatia asta nu e atat pentru tine, cat pentru altii care vor crede ca se poate cicla intr-o saptamana. Ai avut noroc ca nu te-a lovit grisul sau macar un finrot mic.

2. Perechea de xipho n-are ce cauta acolo. Acvariul ala e mult prea mic pentru ei, in plus au nevoie de vegetatie, ca sursa hrana complementara. Ma indoiesc ca ai sa poti creste ceva plante in 20l. Daca totusi vrei sa-i tii, cauta o planta nepretentioasa (Egeria Densa, de ex.) si "monteaz-o" intr-un pahar de plastic in pahar pune-i pietris de marimea bobului de orez si 1 bila fertilizanta de la JBL. Daca ai substrat, poti ingropa paharul in substrat sau poti planta direct.

3. Cory singur e chinuit, el e peste de card. Daca vrei sa-l tii, iti mai trebuie macar 2.

Iti recomand cateva scenarii de populare:

a) Dai xifo si guppy, mai iei doi cory si un mascul de betta;
b) Dai xifo si mai iei doi cory;
c) Dai si guppy, si xifo si cory, iei un betta care va trai ca boierul in acvariul ala plus 2-3 melci pomaceea sa te ajute la alge. Eu am acum configuratia asta intr-un acvariu de 40 l si nu-mi pare rau.
[Yahoo!]
Avalon90
Junior member

IP:

Viviparu: gandeste-te bine, ca ploaia nu o "schimba", ci o completeaza. Apa evaporata este cea schimbata de ploaie, si nu cea deja existenta in lac.
Porcu: acvariul este un lac mai mic. Defapt, mai corect spus este o apa statatoare mai mica, iar densitatea de masa animala si vegetala variaza in functie de capacitatea acvariului.(nu vei pune plantele pe care le ai intr-un acvariu de 100L, intr-un acvariu de 500 L. Esti nevoit sa mai adaugi cateva.)
alefO: Ce vietuitoare traiesc in acel lac? Eu doar am dat un exemplu de lac, si nu am facut comparatie intre lacul Sf. Ana si acvariu. Deobicei, dupa cum stii si tu, intr-un lac se gasesc plante, bacterii ,pesti, melci, viermi(probabil si cateva animale moarte ). Cat despre deficitul de oxigen. Gandeste-te ca in avariu avem filtru, care ajuta la refacerea mai rapid a oxigenului pierdut, in plus filtru antreneaza apa, iar prin procesul asta cele 2 gaze(oxigenul si dioxidul de carbon) sunt egalate. Nivelul oxigenarii variaza si pe urma altor factori, ca de pilda: cantitatea de lumina, masa biologica din apa, fotosinteza, respiratie. Carbonul este si el de 2 feluri, anorganic si organic. Cel anorganic provenit din respiratia pestilor, iar cel organic provenit din descompunerea pestilor morti(daca exista asa ceva in acvariu, iar daca exista nu e un semn bun) si prin descompunerea hranei neconsumate. Dar sa revenim la oile noastre, pe langa filtru mai avem si plantele si inspecial bacteriile, care sunt foarte importante. Ele ajuta la mentinerea unui nivel optim de oxigen. Acum, dupa cum ziceam, apa ar trebui schimbata in cazuri extreme cum ar fi: 1) concentratia excesiva de oxigen. Ea provoaca variatii mari ale PH-ului, dar si la distrugerea coloniilor de alge – care va aduce ulterior la scaderea concentratiei de oxigen. 2) concentratia slaba de oxigen. Este cauzata de activitatea slaba de fotosinteza, de numarul mare de pesti. Daca exista plante de suprafata, astea ar trebui rarite la un anumit interval de timp pentru ca, pe de o parte, impiedica fotosinteza plantelor acvatice, iar pe de alta parte, impiedica absorbtia oxigenului din aer. 3) concentratia de amoniac. Chiar si in concentratie minima poate fi fatala pentru pesti. In cazul asta o schimbare(nu mai mare de 50%) a apei este necesara. Sper ca ti-am hranit curiozitatea. Si inca o chestie legata despre filtru. Filtrul extern este mai bun decat cel intern, iar in legatura cu cel intern. ar trebui curatat odata la 2 saptamani.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Avalon90 wrote:Dar sa revenim la oile noastre, pe langa filtru mai avem si plantele si inspecial bacteriile, care sunt foarte importante. Ele ajuta la mentinerea unui nivel optim de oxigen.

In ce fel ajuta bacteriile la mentinerea unui nivel optim de oxigen?

Avalon90 wrote:Acum, dupa cum ziceam, apa ar trebui schimbata in cazuri extreme cum ar fi: 1) concentratia excesiva de oxigen. Ea provoaca variatii mari ale PH-ului, dar si la distrugerea coloniilor de alge – care va aduce ulterior la scaderea concentratiei de oxigen. 2) concentratia slaba de oxigen. Este cauzata de activitatea slaba de fotosinteza, de numarul mare de pesti. Daca exista plante de suprafata, astea ar trebui rarite la un anumit interval de timp pentru ca, pe de o parte, impiedica fotosinteza plantelor acvatice, iar pe de alta parte, impiedica absorbtia oxigenului din aer.

Aici parc-ai dat cu copy-paste din cartile de acvaristica din anii 60-70-80 care le citeam pe vremuri .
Nu inteleg de ce trebe schimbata apa in cazu' concentratiei excesive de oxigen, mai bine zis nu inteleg cum poti avea in acvariu o concentratie excesiva de oxigen .
La punctu' 2, in cazu' concentratiei slabe de oxigen, schimbu' de apa elimina efectu', trebuie eliminata cauza deficitului de oxigen.

Apa trebe schimbata regulat, nicidecum doar in cazuri extreme.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Avalon90
Junior member

IP:

Porcu wrote:
Avalon90 wrote:Dar sa revenim la oile noastre, pe langa filtru mai avem si plantele si inspecial bacteriile, care sunt foarte importante. Ele ajuta la mentinerea unui nivel optim de oxigen.

In ce fel ajuta bacteriile la mentinerea unui nivel optim de oxigen?

Avalon90 wrote:Acum, dupa cum ziceam, apa ar trebui schimbata in cazuri extreme cum ar fi: 1) concentratia excesiva de oxigen. Ea provoaca variatii mari ale PH-ului, dar si la distrugerea coloniilor de alge – care va aduce ulterior la scaderea concentratiei de oxigen. 2) concentratia slaba de oxigen. Este cauzata de activitatea slaba de fotosinteza, de numarul mare de pesti. Daca exista plante de suprafata, astea ar trebui rarite la un anumit interval de timp pentru ca, pe de o parte, impiedica fotosinteza plantelor acvatice, iar pe de alta parte, impiedica absorbtia oxigenului din aer.

Aici parc-ai dat cu copy-paste din cartile de acvaristica din anii 60-70-80 care le citeam pe vremuri .
Nu inteleg de ce trebe schimbata apa in cazu' concentratiei excesive de oxigen, mai bine zis nu inteleg cum poti avea in acvariu o concentratie excesiva de oxigen .
La punctu' 2, in cazu' concentratiei slabe de oxigen, schimbu' de apa elimina efectu', trebuie eliminata cauza deficitului de oxigen.

Apa trebe schimbata regulat, nicidecum doar in cazuri extreme.

La bacteriile nitrificatoare ma refer...necesita un consum mare de oxigen.
Cum poti avea o concentratie excesiva de oxigen?? Simplu, datorita filtrarii mecanice, datorita numarului mare de plante si numarului mic de pesti(consumatori de CO2), datorita numarului mic de bacterii(prin schimbarea frecventa a apei din acvariu)....(nu am dat copy-paste de nicaieri ) ;)) ).

P.S. Nu incerc sa invat pe nimeni, nu vreau sa credeti ca va cred inferiori, sau mai stiu eu ce. Eu doar incerc sa va dau niste informatii. E la alegerea fiecaruia daca vrea sau nu sa le puna in practica. Fiecare face cum doreste, ca doar nu va bag pe gat informatiile si nici nu va oblig sa le folositi. Credeti ca eu nu am schimbat apa odata la o luna, doua saptamanii, sau cand era necesar? Ba da...am schimbat-o si eu. Dar din diferite surse, am ajuns la concluzia ca este o prostie. Nu stiu daca ma judecati pentru faptul ca sunt nou pe acest forum sau nu. Dar daca asta este, puteti sa o faceti in continuare cat doriti ca eu nu ma supar, dar un singur lucru va rog. Sa scoateti cartile de biologie, rasfoiti internetul, si cititi despre legaturile dintre vietuitoarele unei ape. Studiatii-le cu atentie si veti afla niste lucruri care difera de cele de pe diferitele site-uri de acvaristica. Nitrati, oxigen, Co2, amoniac, plante, melci, pesti...intre toate astea sunt legaturi pe care daca le veti intelege, va va ajuta foarte mult. Ca este acvariu, ca este iaz, sau ca este lac...toate au la baza un lucru...biologia...care nu se schimba. Daca 1+1=2...iar la tine in sala de clasa toata lumea zice ca 1+1=3...asta nu inseamna ca este si adevarat. E ca si cum ai reinventa iar matematica. Inca odata, nu ma cred un geniu, un intelectual, si nici nu incerc sa ma laud in fata nimanui. Eu doar incerc sa ajut.

This message was edited 1 time. Last update was at 04/10/2009 12:29:35

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Avalon90 wrote:Credeti ca eu nu am schimbat apa odata la o luna, doua saptamanii, sau cand era necesar? Ba da...am schimbat-o si eu. Dar din diferite surse, am ajuns la concluzia ca este o prostie. Nu stiu daca ma judecati pentru faptul ca sunt nou pe acest forum sau nu.

Spui ca schimbu' de apa regulat e o prostie ? Sau n-am inteles io prea bine .......
Nu te judecam pentru ca esti nou, nu te judecam deloc, nu te cunoastem si nici nu-i treaba noastra sa te judecam. Vorbim doar despre afirmatiile pe care le faci.

Avalon90
Junior member

IP:

Nu..nu spun ca schimbul de apa regulat e o prositie...spun doar ca ar trebui completata apa care se evapora cu apa proaspata. Schimburile de apa ar trebui facute mai rar. Cat timp iti ingrijesti acvariul, nu e necesara schimbarea apei des.. Totul merge de la sine. Si asta pentru a simula cat mai mult ceea ce se intampla in natura. La urma urmei...in acvariu trebuie sa existe un ecosistem...iar daca tot intervenim cu scoaterea apei din acvariu...si inlocuierea cu alta care nu are aceleasi proprietati ca cea din acvariu...nu o sa se mai formeze acel ecosistem in veci...
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Avalon90 wrote:Nu..nu spun ca schimbul de apa regulat e o prositie...spun doar ca ar trebui completata apa care se evapora cu apa proaspata. Schimburile de apa ar trebui facute mai rar. Cat timp iti ingrijesti acvariul, nu e necesara schimbarea apei des.. Totul merge de la sine.

Completarea apei evaporate duce la cresterea duritatii ....... daca nu completezi cu apa distilata sau de osmoza. Ce se intimpla cu "deseurile" produse de pesti? Ar fi frumos ca plantele sa consume EXACT ceea ce produc pestii ....... da' asta nu se intimpla. Se acumuleaza nitrati, materie organica ....... ceea ce nu-i sanatos.

In acvariu NU poate sa se intimple ceea ce se intimpla in natura, in primul rind din cauza dimensiunilor, acvariu nu poate fi natural, e un ecosistem artificial, minuscul, in care trebuie intervenit. Doar daca nu vorbim de un acvariu imens, sa zicem de-o tona in care avem 20 de neoni si-o pereche de ramirezi, un astfel de acvariu ar putea sa functioneze fara interventii mult si bine. Majoritatea acvariilor noastre nu pot fi asa.

Avalon90
Junior member

IP:

Porcu wrote:Completarea apei evaporate duce la cresterea duritatii ....... daca nu completezi cu apa distilata sau de osmoza. Ce se intimpla cu "deseurile" produse de pesti? Ar fi frumos ca plantele sa consume EXACT ceea ce produc pestii ....... da' asta nu se intimpla. Se acumuleaza nitrati, materie organica ....... ceea ce nu-i sanatos.

Intradevar...la partea cu apa distilata ai dreptate.(deci vezi?..totusi se poate)
Ar putea ca plantele sa consume exact ceea ce elimina, dar asta ar insemna ceva ideal. Dar sincer...acum mi-ai dat de gandit ->-> Daca acopar aproape toata suprafata substratului cu plante tip "covor" chiar si problema asta poate fi rezolvata. In plus felul in care am aranjat acvariul nu necesita asta..si pe langa astea am si destui melci care isi vad foarte bine de treaba...sunt foarte multumit de ei :X. Daca nu exista astea, folosim furtunul, si curatam substratul. Sincer, iti multumesc ca mi-ai trezit ideea asta.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Avalon90 wrote:Ar putea ca plantele sa consume exact ceea ce elimina, dar asta ar insemna ceva ideal. Dar sincer...acum mi-ai dat de gandit ->-> Daca acopar aproape toata suprafata substratului cu plante tip "covor" chiar si problema asta poate fi rezolvata. In plus felul in care am aranjat acvariul nu necesita asta..si pe langa astea am si destui melci care isi vad foarte bine de treaba...sunt foarte multumit de ei

Io vorbeam de "resturile" rezultate de la pesti care se descompun si ajung in final in apa. Degeaba acoperi substratu' cu plante covor, astea n-o sa "manince" fecalele pestilor .
Materia organica dizolvata in apa, rezultata de la pesti, va atinge concentratii din ce in ce mai mari. Incerca sa-ti pui ideile in practica si fa periodic analize complete ale apei, sa vezi ce iese.

Nilsen
Member
[Avatar]

IP:

Avalon90 wrote:
Intradevar...la partea cu apa distilata ai dreptate.(deci vezi?..totusi se poate)

Eu nu as merge pe folosirea apei distilate in acvariu. Prin definitie, apa distilata nu are kH. Asta inseamna ca daca adaugi, chiar si foarte putin, pH-ul se va schimba stresand pestii. Mai degraba as merge pe varianta apei cu osmoza inversa, neaparat combinata cu apa de la robinet ca sa atenueze din instabilitate. Apa distilata si nici cea de osmoza nu se foloseste direct niciodata.

Viata are ORICUM dreptate!
[Yahoo!]
Avalon90
Junior member

IP:

Mi-am pus ideile de mult in practica....si nu am avut probleme...
Avalon90
Junior member

IP:

Ok Ok...ne-am "batut" destul. Unde ar fi CEL mai indicat sa deschid un topic despre Aquascaping?
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

De unde stii ? Faptul ca nu ti-au murit pesti inseamna si ca au trait bine ?
Acum pe bune, cu riscul de a va supara voi 2 tare de tot , de unde veniti fratilor cu ideile astea ???

Until you find someone worth dying for, you never really live.
Avalon90
Junior member

IP:

ReBella wrote:De unde stii ? Faptul ca nu ti-au murit pesti inseamna si ca au trait bine ?
Acum pe bune, cu riscul de a va supara voi 2 tare de tot , de unde veniti fratilor cu ideile astea ???

)))) Din cap. :> ;) Nu au murit pentru ca au trait bine.
ReBella
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Ai dreptate,e complet logic ce zici.Si tu daca vei ajunge vreodata la inchisoare sau vei deveni atat de sarac incat va trebui sa traiesti pe strada....eu voi trage concluzia - daca vei supravietui - ca ai dus-o BINE si de-asta n-ai murit!!! Deci poti continua sa traiesti asa

Until you find someone worth dying for, you never really live.
Avalon90
Junior member

IP:

ReBella wrote:Ai dreptate,e complet logic ce zici.Si tu daca vei ajunge vreodata la inchisoare sau vei deveni atat de sarac incat va trebui sa traiesti pe strada....eu voi trage concluzia - daca vei supravietui - ca ai dus-o BINE si de-asta n-ai murit!!! Deci poti continua sa traiesti asa

1) Bravo...ai facut o comparatie...exceptionala. NOOOT.
2) You have issues.
3) Daca incerci sa ma enervezi...eu sunt ultima persoana de pe forumul asta pe care vei reusi sa o enervezi.
4) Deviem de la subiect si imi cer scuze moderatorilor.
5) Eu stiu mai bine ce fel o duc pestii mei. Si iti spun de pe acum...ca o duc bine.
6) Primesc si eu un raspuns la intrebarea de mai sus? ;;) Please
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Ajunge cu aberatiile despre apa neschimbata. Inchid aici.
Daca vrei sa ne prezinti un acvariu de-al tau, deschide topicu' la "Acvarii de vis".

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: