@INTROS...si nu numai pentru el
Boehlkea fredcochui
Din cate imi aduc aminte pestele a fost odata adus intamplator in tara. S-ar putea sa mint dar din cate imi amintesc Dorin Hanganu l-a adus si a ramas nebagat in seama de marii nostrii cunoscatori in ale acvaristicii
Personal il felicit pentru ca trebuie sa ai ochi ca sa descoperi asa ceva si sa-l si introduci in tara.
Ca suntem din pacate inca melteni o pot dovedi prin frumusetea pozei atasate care ne prezinta un peste ce nu a starnit pasiuni. In schimb la noi se vand in draci tot felul de monstuozitati vopsite , cocosate, ciuntite in conditiile in care inca nu putem asimila tot ce ne-a pus la dispozitie Amazonul. Greutatile de adaptare ale oricarui peste venit din natura sunt firesti si pentru asta vreau sa va aud pe toti multumind in cor...1,2,3 si Multumim Apa Nova

...dar cand vezi asa o frumusete parca merita sa te risti.
Dar sa revenim la prima ta intrebare si astfel la subiectul intial al topicului legat de argile si soluri:
Imi este greu sa fac un astfel de clasament al duratei de uzare a unui substrat.
Dar de mult timp tot discutam pe forum implicatia unui anume tip de sol si nu ar fi corect fata de tine sa-ti arunc peste umar niste doar datele oferite de producator pe cutia oricarui produs.
Am pasit in acvaristica pe vremea cand nisipul de rau era baza si nici nu se pomenea decat in anumite carti “oculte” :-) de aditionarea sa cu turba sau anumite tipuri de soluri.
Am trecut prin nisipului, faza pietrisului mare, a “bobului de orez”, a turbei, a solurilor romanesti, a substraturilor imbogatite si multe altele pe care nici nu vad de ce le-as mai prezenta aici de vreme ce le-am incercat si am tras propriile-mi concluzii. Dovada e ca azi nu le mai folosim decat partial sau in combinatie in functie de planta pe care dorim sa o crestem.
Unul dintre secretele acvaristicii plantate este indiscutabil acest substrat iar el trebuie sa fie in permaneta corelare cu ce vrea planta .
Un exemplu simplu sunt plante care au nevoie de pH-ul solului ce se apropie de valorea lui 5. Asa ceva nu o sa faci niciodat` intrun substrat normal iar daca nu ai informatia respectiva despre planta degeaba, nu o sa-ti mearga neam cu toata fertilizarea lichida pe care o poti face cu cele mai de calitate produse existente la moment.
Insa substratul este interesant nu numai prin elementele continute ci si anumitele tipuri de bacterii care-l colonizeaza in functie de compozitia sa, colonizare care poate sa dureze cateva luni pana la atingerea maturitatii coloniei. Aceste colonii bacteriene transforma practic intro forma usor de asimilat nutrientii necesari plantelor pentru ca apoi prin enzimele secretate de radacinile plantelor sa ajunga la planta. Asadar avem practic in fata un proces extrem de dinamic, de trasformare a substratului. Cum totata aceasta munca este prestata de ceva viu...procersul nu poate fi prezis cu exactitate.
Acum d`aia se zicea ca
heating cables-urile influenteaza aceste procese in mod benefic. Ceva similar este intalnit si la filtrele de substrat, care insa nu pot fi folosite eficient decat in argile cu continut ridicat de calciu sau in substraturi lateritice
Atat la filtre cat si la cabluri se induce o curgere a nutrientilor din apa in substrat, imbunatatind ratele de schimb de nutrienti.
Arta este la cabluri sa nimeresti temperatura si la filtre puterea de curgere a filtrelor dar anumiti "meseriasi"

de pe forum s-au grabit sa ingroape cablurile la modul figurat, fara sa aibe macar decenta sa afle cum functioneaza. Poate ca-i mai bine asa, imi revine si acum in minte o discutie cu unul dintre ei, care a reusit sa se umple de kkt in vazul unui forum intreg dar care nu ar fi recunoscut in veci ca nici macar nu stia ca exista o diferenta de temperatura intre apa si substrat si la ce foloseste ea
Asadar nu exista dubii ca prelungirea duratei substratului sau uzarea sa inainte de termen este influentata de anumiti factori.
Exista si o metoda a schimbului de cationi pentru calcularea uzarii solului dar oricat de
profesionist imi doresc eu sa fie acest forum nu pot sa pretind nici macar pasionatilor asa ceva din lipsa de aparatura de laborator adecvata. Repet asta tine de
pedologie...materia aia tampita cu care i-am tot batut la cap pe toti priceputii in
soluri de cartita si
cacareze de dropii dupa cum ne propunea un fost membru(actuala declarata clona)

si care sufera din
inoportunitate 
.
Fara sa fiu un adept al metodelor empirice cred insa ca atunci cand substratul nu mai este ce trebuie se vede cel mai usor pe plante mai exact in dezvoltarea si culoarea lor care parca te trag de maneca si semnaleaza carentele in aceleasi conditii care pana atunci lucrurile mergeau perfect.
Daca e un sol de firma in mod normal ar trebui sa nu ai problema asta mai devreme de 6 luni.
In 6 luni tu deja iti cunosti ritmul de crestere al plantelor, culoarea si constati ca ceva nu mai este cum era iar dupa incepi sa completezi compozitia uzata mai cu o bila mai cu un con :-) ...etc .
Problema cu solurile din natura in general este alta. Ele sunt un substrat bun si uneori chiar contin si un numar suficient de nutrienti dar odata cu el se introduc si si anumite bacterii care au predilectie in a se dezvolta in medii anaerobe, procese ce sunt daunatoare pentru plante, incurajaza aparitia algelor si in cazuri extreme pot fi nocive chiar si pentru pesti.
In orice tip de sol descoperit in Romania si o spun cu tot regretul in suflet nu veti gasii nutrientii si bacteriile pe care le gasesti in solurile lateritice.
Solurile lateritice dupa parerea mea au dat cele mai bune rezultate si eu sunt adeptul lor 100%.
Desigur si solurile lateritice sunt diferite.
In functie de natura si origine lateritelor se fac prospectiuni pentru identificarea anumitor depozite care sunt apoi clasificate in functie de compozitia si de utilitatea lor.
Ca o curiozitate trebuie sa va spun ca tot laterita in anumite zone este folosita ca material de constructie a drumurilor deci aici vorbim de un produs cu versatilitate ridicata.
Se pare ca cel mai mare depozit de laterita utiluizabila pentru acvaristica a fost detinut ei bine de cine...de firma Dupla in Sri Lanka(ca sa ma iubeasca si mai mult prietenii mei

).
Totul pe lumea asta are si un sfarsit si chiar si stocurile lor de laterita...drept pentru care am fost uimit sa asist pe net la o licitatie in care ultimii saci cu laterita din depozitul respectivi erau vanduti.
Nu ma indoiesc ca baietii au acum alte depozite noi dar se pare ca laterita Sri Lank-eza :-) era cea mai buna iar schimbarea depozitului a condus si la aparitia noului tip de granulatie a solului lateritic vandut de ei precum si firesc a modului de ambalare.
Acuma in mare intrebarea ta se referea probabil la ce tine mai mult din marfa care se gaseste pe piata romaneasca.
Am sa-ti raspund ca cei care folosesc sol lateritic si au cel mai lung termen de garantie declarat al substratului pe care ti-l prepari tu in proportia dorita este
JBL Florapol care are declarata eficienta de pana la
3 ani si si nu contine fosfati si nitrati.
Ca sa puna capac tuturor
carpacilor in ale solului mai si costa ridicola suma de
17,5 RON pe cutie deci chiar ma intreb cat de batut in cap trebuie sa fi sa mai scoti intrebari de tipul dar daca am folosii solul stramosesc al patriei din renumitul Baragan care a fost candva granarul Europei
Asadar aici vorbim de un produs de firma a carui calitate este certificata si chiar daca nu o tine 3 ani cum declara baietii (nu ar fi chiar primul caz de reclama fortata

) in orice caz este de zeci de ori mai bun si cu o utilizare mai indelungata decat poate sa scoata mintea oricarui baietas cu maini indemanatice din Romania