Anubias wrote:
Revenind la topic, vreau sa-mi iau instalatia de CO2 de la Aquamedic (exact aceeasi care se vinde pe magazin.acvariu.ro). Intrebarea e: merita sa mai iau si phController+valve magnetice la ea, sau sa raman cu bubble-counter+indicator ochiometric? Poti argumenta please? Mersi.
Pai tu decizi ...uite eu am folosit de aproape 5 ani de zile o instalatie pe principiul ochiometric.
Nu iti asigura comoditatea si nici eficienta controlerului.
Baietii de la Aquamedic au chiar 2 tipuri de controlere pH.
Unul mai pretentios intitulat computer si care iti asigura o calbrare eficienta automata si celalalt mai simplu cu calibrare manuala (la invarte surubelnita

)
Eu nu mi-am luat controler nu ca nu am vrut ...ci ca nu am avut

...timp evident
Acum am sa-ti raspund punctual:
A avea controler nu e doar o treaba de comoditate.
A avea controler e o obtiune in favoarea preciziei si a eficientei in afara elementului de comoditate.
Am sa-ti dau un exemplu. La o anumita scara una e sa ai pH de 7 si alta de 6.8...iar spre a ne complica existenta

la anumite plante le e mai drag, evident pH-ul de 6.8
Nu ca incerc sa-l "scot" pe lazarginel dar intr-un topic asemanator a sesizat bine o problema: la anumite pH-uri (mai acide) plantele asimileaza Fe iar la cele apropiate si peste 7... tot pe loc pe loc pe loc si fieru` nu ia deloc
Ca sa zic asa ai rezolvat o problema care fara controler nu e rezolvata caci indicatorul colorimetric iti arata doar daca ai nivelul saturat de CO2. Acest nivel /prag poate fi atins si la pH-uri de 7,4 ...dar fara mari avantaje dupa cum arata si
TABELUL de la aia de ma tot injura lumea ca-i dau de exemplu (Dupla)
Poti lejer sa faci parte din cei 99% din cei de pe forum care spun ca baga CO2 dupa metoda sticla cola/furtun gofrat patentata de diversi mari maestri, cu oarece efecte dar nu cu cel scontat.
Asta e avantajul controlerului bagi CO2 cat trebuie pentru un pH programat cu rigurozitate de 0.01
Bashca faptu` ca dormi noaptea si in concedii linistit.
Uneori fine-tuningul unui reductor de presiune iti joaca feste.
E firesc...sa zicem ca ziua ai in camera 25 de grade si peste noapte ai 15 ...reglajul de la zi nu se mai potriveste cu cel de la noapte...si asa te poti trezii ca ai reglat un numar de bule si p`orma baga gaz la greu..si ti-au mierlit-o pestii, si firar-al al dracu de CO2 si bla,bla,bla...
Situatia prezentata mai sus e putin plauzibila dar extinde ce ti-am spus la scara unui concediu :o
Fresc ecuatia e mai complexa fidca in joc intra si KH-ul. Daca te-a blagoslovit Doamne-Doamne cu un KH prea mic( ca la mine) sau prea mare ai pus-o si p`orma da-i si lupta ca sa-l aduci unde vrea muschi lu` matale.
Ma rog asta e pe scurt...
Nu stiu Doamne cum or fi altii, dar eu cand ma gandesc la ce inseamna o luna de pauza de CO2 pe perioada concediului incep sa simt furnicaturi in buzunar si sa ii mai strang fermoaru` spre a achizitiona amaratul ala de controler cum o fi el simplu sau computer
Aaa sa nu uit, te mai bagi si la o cheltuiala anuala e aproximativ 40 de euroi cat costa o sonda noua de pH a carei acuratete dispare intre un an si doi.
Eu zic un an
Cam asta ar fi...probabil ca iar nu am convins pe nimeni

...de fapt am obosit sa le tot bag in cap la oameni asta cu CO2-ul...in plus la romani sa vorbesti de 240 de euroi e ca si cum ai vorbii despre o avere.
In tara asta in care se da in cap pentru sume mult mai mici decat asta nu am cum sa conving oamenii de necesitatea cumpararii unor instalatii ca va expun pe toti linsjului stradal sau domestic

.
Marturisesc sincer ca daca nu observam locatia ta nici nu ma mai oboseam ca sa mai bat din taste.
Totusi din cate stiu eu ...asa cat mai imi aduc aminte ,de la scoala generala, situatia macar din punct de vedere geografic

e alta p`acolo p`unde stai tu.
Asa ca bafta
Eu ti-am/v-am spus, tu/voi faci/faceti cum te/va taie capu`si buzunaru`.