Author |
Message |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 13:50:49
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
Elvis_Iasi wrote: umflat la maxim de cel putin 1m cub de gaz adica 1000 de litri
Offfff. La ce presiune? Crezi ca nu conteaza?
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 13:52:16
|
Elvis_Iasi
Junior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/90415f9b8d0fe2da891b58a2dab18f8d.jpg)
IP:
|
alber wrote:
Elvis_Iasi wrote: umflat la maxim de cel putin 1m cub de gaz adica 1000 de litri
Offfff. La ce presiune? Crezi ca nu conteaza?
verific maine ...
stiti cum se poate face un pool cu voturi pe forumul acesta ?
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 13:56:51
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
minnardy wrote:Eu n-am inteles cum e cu cresterea CO2 noaptea din cauza ca plantele consuma prea mult O2 noaptea...tot citesc si nu inteleg...
Cat desprfe improvizatia descrisa.....ia-ti o butelia cu robinet de ala, o valva anti-retur, un numarator de bule si nu te mai juca cu CO2-ul prin casa. 
si plantele respira ca si noi , ziua absorb CO2 si degaja O2 in prezenta radiatiilor de lumina, iar noaptea fac invers ... noroc ca raportul este mai mic noaptea ... pentru ca ele au folosit Carbonul in structura ei, maridu-si frunzele / tulpina ... Procesul e ceva mai complex oricum ... aici sunt doar cateva detalii despre proces : http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthesis
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 14:00:15
|
alber
Moderator
IP:
|
Elvis_Iasi wrote:verific maine ...
PAi ar trebui sa stii de acuma. Ar trebui sa iei in calcul mai multe, cum ar fi:
-rezistenta balonului la intaindere. In functie de asta, vei avea si presiunea in interior. Probabil variabil, intrucat rezistenta la intindere nu este egala de la incaput pana la sfarsit. Poate varia, in functie de grosimea la care va ajunge materialul din care este facut balonul.
-presiunea pe care o poate produce bomba ta. Cate atmosfere vei avea in interior? In functie de asta, balonul se va umfla mai mult sau mai putin.
Si ar mai fi cate ceva, dar mai intai sa lamurim asta
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 14:06:13
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
alber wrote:
PAi ar trebui sa stii de acuma. Ar trebui sa iei in calcul mai multe, cum ar fi:
-rezistenta balonului la intaindere. In functie de asta, vei avea si presiunea in interior. Probabil variabil, intrucat rezistenta la intindere nu este egala de la incaput pana la sfarsit. Poate varia, in functie de grosimea la care va ajunge materialul din care este facut balonul.
-presiunea pe care o poate produce bomba ta. Cate atmosfere vei avea in interior? In functie de asta, balonul se va umfla mai mult sau mai putin.
Mai avem timp pana maine sa facem caculele ... facem un sondaj ?
Cine zice ca merge si in ceconditii ?
Baloanele care le folosesc (incerc sa le folosesc) le-am aratat.
Care este diametrul balonului dupa o noapte ?
Cine da cele mai aproapiate raspunsuri fata de rezultatul practic care il voi da in 2-3 zile dupa ce lipesc cu silicon balonul de furtun e cel mai bun fizician / matematician de pe forum ! Jos palaria pentru el ...
This message was edited 1 time. Last update was at 18/10/2010 14:06:42
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 14:08:44
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
Elvis_Iasi wrote:
alber wrote:
Mai avem timp pana maine sa facem caculele ... facem un sondaj ?
Cine zice ca merge si in ceconditii ?
Baloanele care le folosesc (incerc sa le folosesc) le-am aratat.
Care este diametrul balonului dupa o noapte ?
Cine da cele mai aproapiate raspunsuri fata de rezultatul practic care il voi da in 2-3 zile dupa ce lipesc cu silicon balonul de furtun e cel mai bun fizician / matematician de pe forum ! Jos palaria pentru el ...
Nu trisati sa faceti experimentu inaintea mea ... mie abia maine imi ajung baloanele comandate ...
|
|
 |
Lazar Ginel
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 14:14:57
|
Lazar Ginel
Ogar batran
![[Avatar]](/forum/images/avatar/1478.jpg)
IP:
|
Aici nu suntem fizicieni ,matematicienii,etc
Aici suntem PRIETENI si COLEGI de HOBBY
SUNTEM O FAMILIE
Eu zic ca nu vei face nimic semnificativ cu acel balon
1. La un moment dat presiunea din sticla si balon se va egaliza (legea gazelor)
2.Cel mai slab va ceda (balon sau sticla )la un moment dat
3 Ca sa poti folosi gazul din balon i-ti va trebuii o presiune exterioara mai mare decit presiunea interioara din balon pentru ca gazul sa se duca in reactor
Aceasta presiune din Balon va veni in contact cu presiune din Bomba si nu vei avea decit in balon umplut mereu cu co2 dar neutilizabil
Asa ca nu merita
|
Ogar batrin dar.... cu miros fin |
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 14:39:32
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
lazarginel wrote:Aici nu suntem fizicieni ,matematicienii,etc
Aici suntem PRIETENI si COLEGI de HOBBY
SUNTEM O FAMILIE
Eu zic ca nu vei face nimic semnificativ cu acel balon
3 Ca sa poti folosi gazul din balon i-ti va trebuii o presiune exterioara mai mare decit presiunea interioara din balon pentru ca gazul sa se duca in reactor
Aceasta presiune din Balon va veni in contact cu presiune din Bomba si nu vei avea decit in balon umplut mereu cu co2 dar neutilizabil
Asa ca nu merita
Asa este, e bine ca acvaristii sa se ajute intre ei, sa comunice si sa gaseasca impreuna cele mai bune solutii....
>>> eu zic ca tot timpul presiunea din balon va fi egala cu cea din sticla, pentru ca singurul robinet va fi dupa aceasta instalatie spre reactorul din acvariu.
>>> Da, in momentul cand se va atinge volumul maxim, adica 1000 de litri, putin probabil chair daca uit si 100 de zile robinetul inchis.
>>>Corect, de aceea folosesc un balon de calitate, cu membrana mai groasa, sunt 100% sigur ca daca un balon mic , foarte subtire asigura o presiune suficenta pentru a pompa la o adancime de 1/2 de acvariu 90% din gazul din balon, unul cu membrana groasa de dimensiuni putin mai mari isi va face treaba ....
Versiunea 2, pentru cei care se tem ca va exploda balonul, pot folosi ceva fabricat 100% din latex , foarte incapator si testat, care asigura o presiune de 3 atmosfere fara sa faca BOOM, bineinteles trebuie sa fie de firma, cred ca Du..x sunt cele mai rezistente.
 Funny ...
This message was edited 2 times. Last update was at 18/10/2010 14:49:31
|
|
 |
calin_gherman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 15:58:55
|
calin_gherman
Ultra High Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/182e6c2d3d78eef40e5dac7da77a748f.jpg)
IP:
|
Elvis_Iasi wrote:
minnardy wrote:Eu n-am inteles cum e cu cresterea CO2 noaptea din cauza ca plantele consuma prea mult O2 noaptea...tot citesc si nu inteleg...
Cat desprfe improvizatia descrisa.....ia-ti o butelia cu robinet de ala, o valva anti-retur, un numarator de bule si nu te mai juca cu CO2-ul prin casa. 
si plantele respira ca si noi , ziua absorb CO2 si degaja O2 in prezenta radiatiilor de lumina, iar noaptea fac invers ... noroc ca raportul este mai mic noaptea ... pentru ca ele au folosit Carbonul in structura ei, maridu-si frunzele / tulpina ... Procesul e ceva mai complex oricum ... aici sunt doar cateva detalii despre proces : http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthesis
Eu iti multumesc ptr linkul din wikipedia...ti-as da un copy paste cu capitolul de Fotosinteza pe care l-am scris in una din cartile de Biologie scrisa de mine, dar nu are rost aici.
Problema este ca procesul de fotosinteza e unul continuu...consumul de Co2 de catre plante si eliminarea O2 sunt procese continui, alaturi de care apar multe altele....utilizarea C in sinteza de glucide, etc....nu ma repet. Ce vreau eu sa spun este ca tie nu-ti creste CO2 peste noapte din cauza ca plantele ar consuma O2-ul, noaptea. Eu cred ca ai o bomba prea "musculoasa"....adica ai pus prea mult maglavais in sticla aceea....de aia ziceam ca o butelie cu-n numarator de bule e cea mai sigura.
|
http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817 |
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:15:10
|
alber
Moderator
IP:
|
Elvis_Iasi wrote:in momentul cand se va atinge volumul maxim, adica 1000 de litri, putin probabil chair daca uit si 100 de zile robinetul inchis.
La ce presiune? Stiu ca am mai intrebat, dar 1000 de litri de gaz, pot incapea in mai multe volume, in functie de presiunea la care se afla acel gaz. Adica in functie de cat de comprimat este.
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:18:59
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
minnardy wrote:
Elvis_Iasi wrote:
Eu iti multumesc ptr linkul din wikipedia...ti-as da un copy paste cu capitolul de Fotosinteza pe care l-am scris in una din cartile de Biologie scrisa de mine, dar nu are rost aici.
Problema este ca procesul de fotosinteza e unul continuu...consumul de Co2 de catre plante si eliminarea O2 sunt procese continui, alaturi de care apar multe altele....utilizarea C in sinteza de glucide, etc....nu ma repet. Ce vreau eu sa spun este ca tie nu-ti creste CO2 peste noapte din cauza ca plantele ar consuma O2-ul, noaptea. Eu cred ca ai o bomba prea "musculoasa"....adica ai pus prea mult maglavais in sticla aceea....de aia ziceam ca o butelie cu-n numarator de bule e cea mai sigura.
Gata gata. m-am hotarat ... cumpar M1003 de la JBL ... mai trebuei sa adaug si
1) electrod PH
2) electrovalva v002
Altceva ?
Stie cineva daca butelia de 2KG de CO2 de la JBL M1003 vine umpluta cu CO2 complet sau partial ?
Ce parere aveti ? Exista alta varianta mai Avansata tehnologic decat controllerul de la JBL ? eventual cu sonda de KH, desi daca exista legatra stransa intre ph/ co2 /kh nu e necesara.
Apropo, ma bucur ca va pricepeti la bilologie, stiti exact cume cu procesul de fermentatie al drojdiei de bere?
Daca pe langa CO si Alcool vapori mai ajung in acvariu si Ortofosfati care nu pot fi redusi prin PhosEx care este in filtru? Mie cam imi fac probleme anumite tipuri de alge care banuiesc ca prolifereaza tocmai din cauza acestor produsi secundari ?
O alta intrebare, daca binevoiti mai este....
In momentul cand adaug EasyLife FERRO si JBL Ferropol 24, in 30 de min apa se incetoseaza, se face putin albicioasa. Am si Filtru UV pus dupa filtrul extern. Nu cred ca e bacterie. Sigue e o reactie a oxizilor de fier cu CO2 sau subtantele produse de drojdia de bere. Stiti care ar fi cauza albirii apei dupa aditia de Fe ?
Va multumesc mult
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:34:50
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
alber wrote:
Elvis_Iasi wrote:in momentul cand se va atinge volumul maxim, adica 1000 de litri, putin probabil chair daca uit si 100 de zile robinetul inchis.
La ce presiune? Stiu ca am mai intrebat, dar 1000 de litri de gaz, pot incapea in mai multe volume, in functie de presiunea la care se afla acel gaz. Adica in functie de cat de comprimat este.
Corect, inca nu am cautat care e rata de compresie a CO2-ului, dar presiunea din balon va fi relativ mica ... deci si compresia la fel, merita studiat subiectul.
De exemplu acum in iasi e o presiune atmosferica de 1007.0 mb iar in Bucuresti-Baneasa de 1005.4 mb .
Deci banuiesc ca daca presiunea hidrostatica la 0,5M adancime P = rho x g x h = 1000kg/m^3 x 9,80665 m/s^2 x 0,5 m = 4903.325 kg/s^2 (cred ca am uitat ceva, ca nu stiu ce unitate de masura este, ajutor aici daca este mb?)
Asta e presiunea noastra .... ce mi-ar trebui un manometru ... il folosesc pe cel de la JBL M1003 ... sa vedem ce presiune va fi in balon la diferirte stadii de umplere...
Ce vreau eu e sa obtin este o presiune mai mare decat presiunea de la baza acvariului de 4903 la toate stadiile de umplere a balonului.
Are cineva un manometru precis la indemana sa faca un test ?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:35:50
|
alber
Moderator
IP:
|
Nu stiu de ce, dar am impresia ca cineva si-a propus sa ne castreze creierii. Sper sa ma insel.
Ia vezi tu, ca acel Ph controller are electrovalva incorporata din cate stiu eu. Asa ca n-ar mai fi necesar. Dar daca mai cumperi si sonda, nu stiu daca nu cumva te apropii ca pret de o instalatie de la Dennerle. Ia mai studiaza putin
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:42:34
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
alber wrote:Nu stiu de ce, dar am impresia ca cineva si-a propus sa ne castreze creierii. Sper sa ma insel.
Ia vezi tu, ca acel Ph controller are electrovalva incorporata din cate stiu eu. Asa ca n-ar mai fi necesar. Dar daca mai cumperi si sonda, nu stiu daca nu cumva te apropii ca pret de o instalatie de la Dennerle. Ia mai studiaza putin
instalatie de la Dennerle >>> e la fel de desteapta ? are computer de asta cu ecran ca in StarTreck ? pacat ca nu e cu LCD cu senoor tactil ... sa apas pe ecran ...
am facut unt toal si ma costa:
1) M1003 = 1847
2) PH Electrod v002= 251
3) Electrovalva (e sugur continuta sau nu de pachetul M1003) = 308
TOTAL = 2406
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:46:22
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
alber wrote:Nu stiu de ce, dar am impresia ca cineva si-a propus sa ne castreze creierii. Sper sa ma insel.
Nu e adevarat ... mai facem msicare la neuroni daca tot e frig afara, macar ei sa faca un jogging intre ei ... sa plimbe si ei cate ceva de colo colo
E plina lumea asta de oameni la care se intalnesc neuronii aia sa faca si cate o scanteie foarte rar ... totul e sa ne pastram antrenamentul ...
GLumesc si eu ... poate mai starnesc interesu la careva sa vina cu calcule ...
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 16:54:12
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
alber wrote: Ia vezi tu, ca acel Ph controller are electrovalva incorporata din cate stiu eu. Asa ca n-ar mai fi necesar. Dar daca mai cumperi si sonda, nu stiu daca nu cumva te apropii ca pret de o instalatie de la Dennerle. Ia mai studiaza putin
te rog mult de tot daca imi poti da cateva linkuri de unde se poate cumpara instalatia de la Dennerle. Am cautat pe 4 siteuri cu eShop-uri si nimeni nu are asa ceva ?
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 17:05:03
|
alber
Moderator
IP:
|
Pai parca in Romanica nu le importa nimeni. Sper sa nu ma insel. Vezi pe situ-ri le afara.
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 17:16:52
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
alber wrote:Pai parca in Romanica nu le importa nimeni. Sper sa nu ma insel. Vezi pe situ-ri le afara.
Nu ma stresez.. am vazut ca nu e cine stie ce de capu lui ... Firma o fi buna , dar nu e cine stie ce , si mai am nevoie de o piesa ceva ... costa mult, gasesc greu ... folosesc putini
|
|
 |
aLLLx
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 18:48:23
|
aLLLx
Membru de baza
![[Avatar]](/forum/images/avatar/8a94ecfa54dcb88a2fa993bfa6388f9e.png)
IP:
|
Pentru inlocuirea balonului care este si nesigur si ocupa un spatiu destul de mare se pote folosi un cilindru cu piston, acesta constituind recipientul tampon de stocare a CO2. Schema acestei instalatii o gasiti aici: http://img149.imageshack.us/f/schemastocareco2.png/
Repet, este DOAR O REPREZENTARE SCHEMATICA a instalatiei si nu una detaliata. Nu am cunostinta despre volumul de CO2 produs de bombele de CO2.
|
|
 |
Elvis_Iasi
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/10/2010 19:31:42
|
Elvis_Iasi
Junior member
IP:
|
aLLLx wrote:Pentru inlocuirea balonului care este si nesigur si ocupa un spatiu destul de mare se pote folosi un cilindru cu piston, acesta constituind recipientul tampon de stocare a CO2. Schema acestei instalatii o gasiti aici: http://img149.imageshack.us/f/schemastocareco2.png/
Repet, este DOAR O REPREZENTARE SCHEMATICA a instalatiei si nu una detaliata. Nu am cunostinta despre volumul de CO2 produs de bombele de CO2.
NU am piesele pentru instalatie ... plus ca pe la piston exista pierderi si poate sa mai ramana blocat ...
|
|
 |
|