HAi ca ma risc eu, cu toate ca africanii nu-s apanajul meu deloc. Personal imi place decorul, schimba radical perspectiva. Dar parca in partea de jos ar fi trebuit mai multe pietre? nu neaparat mari, dar nu stiu, sa fie o continuitate, ceva. Si sa creezi si ceva ascunzatori
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
Pai pietre mai am, insa am vrut sa se mai vada din decor si sa aiba si pestii loc de joaca. Iarasi daca le dau ascunzatori la toti devin posesivi. Ramane sa observ, cercetez si mai fac modificari din mers.
Important este ca am pus backgroud-ul asta care a schimbat look-ul. Iar filtrarea din spatele background-ului cu pompa de 1000 l/h care valureste apa puternic si canistra JBL 900 ar trebui sa fie mai mult decat suficiente pentru 10-12 africani intr-un spatiu mic, sper. Multzam de aprecieri si sfaturi.
Nah ca a inceput distractia! Se pare ca din cei 6 elongatus mpaga 3 sunt masculi, si azi am vazut o bataie intre masculul hiperdominant si challanger. Si-a luat-o challangerul pt ca este mai mic. Au avut perioade de inclestare bouche-a-bouche si in final ala micu a intins-o. M-am uitat la ei si nu au rani vizibile. Ala mare are cam 6cm cel invins vreo 4-5cm. Varsta lor ar trebui sa fie cam 4-5 luni.
Si mai am un "ticalos" de mascul care pandeste si cat de curand o sa sara la bataie si ala, si ala este cam de aceeasi talie cu asta shef
Ce este de facut? Mai astept sau ma gandesc deja la scoaterea celor subdominanti si adaugare de femele? Astept sfaturi de la africanistii cu experienta.
Pai, la tine problema e acvariul. Mic, cu spatii creata astfel incat sa stimuleze teritorialitatea masculilor. Nu ai mai mult de 150 litri de apa...as zice (decor, pietre, nisip), chiar mai putin de 140. ca sa contracarezi acvariul mic ai bagat putini pesti...vreo 11. NU asa se tin africanii in acvariu. Ma crezi ca intr-un bazin de 450 l am peste 40 de Tropheus ikola? Ma crezi ca in 250 litri am peste 25 mbune? Concluzia care se trage este: bazin mai mare, filtrare foarte buna si o usoara supra-aglomerare...asta e secretul.
Poti sa mai bagi ceva, dar acvariul tot mic ramane...ai noroc ca caeruleus-ii sunt pasnici din fire. Supraaglomerarea disipeaza tensiunile, "amorteste" instinctul teritorial al masculilor. Dar, trebuie realizata la bazine ceva mai mari...nu de 150 l....
Ok, stiu ca e mic. Deja visez la unu mai mare Dar pana atunci, trebuie sa ma coafez cu asta. Precizare, am 16 pesti acum: 5 yellow, 5 iodotropheus si 6 elongatus. Imi propusesem sa tin vreo 11-12 dar mai incolo cand deosebeam sexele cat de cat.
Ce imi sugerezi? Sa scot pietrele care creeaza ascunzatori ca sa se aglomereze mai bine? De bagat pesti eu cred ca sunt deja la limita.
LE Ca filtrare am JBL e900 (bureti, sintomec, symbiont, bureti), material filtrant in spatele decorului (40% bioballs, 20% SintoMec, 40% bureti) cantitativ dublul canistrei "trase" de o pompa JBL u1000 si un filtru intern, la care vroiam sa renunt din cauza spatiului si eventual daca e nevoie de filtrare mecanica mai buna sa pun un powerhead de vreo 700 l/h cu un burete pe care sa-l curatz fara remuscari.
This message was edited 3 times. Last update was at 22/09/2010 23:31:36
Intre secundele 39-43 din filmuletul postat pe prima pagina se poate observa un mascul care sta in "garsoniera" lui. Cred ca ar fi bine sa rearanjezi decorul de pietre astfel incat sa dispara genul acela de spatiu, cel putin pana vor avea un bazin mai mare. Asta ar fi o solutie, din pct meu de vedere.
Acel bazin avea circa 2 metri lungime, 1 metru inaltime si cam 1,5 m latime...nu e al meu ...l-am filmat la Shedd Aquarium din Chicago, dar era cam supraaglomerat...sute de pestisori, dar traiau in buna intelegere. Vreo 10 minute cat mi-am belit ochii in fata lui nu prea am vazut nici o bataie.
Chiar am nevoie de ajutorul vostru cu niste sfaturi, ca sunt la prima aventura de acest gen. Ok, deci ar fi bine sa aranjez pietrele in asa fel incat sa dispara grotele? Eventual pastrez 4-5 pietre din cele mai mari care le raspandesc pe toata lungimea bazinului?
Si vroiam sa intreb, cam cand ar trebui sa fac asta. Pestii i-am luat cu acvariu cu tot si estimez ca ar avea cam 4-5 luni.
Elongatusii sunt mai maricei au cam intre 3.5 si 6cm. Caeruleusii sunt cam intre 3.5 si 5cm si iodotropheusii sunt cei mai mici cam intre 3 si 4.5cm.
Deci ce fac?
Gata, am redecorat. Am renuntat la cele 3-4 apartamente rezidentiale, si am aranjat pietrele mai putin in inaltime cat pe toata lungimea de jos din spatele acvariului, adica langa background.
Acum am mai mult spatiu liber, dar si mai multe ascunzisuri, intra toti, fiecare are un locsor. Momentan se acomodeaza si sunt speriati, dar deja am vazut pe cativa care isi amenajau de zor cu sapaturi micile locasuri.
O sa pun poza maine, ca s-a stins lumina si nu vreau sa-i stresez prea mult.
Sa vedem ce iese. Daca si asa sunt agresivi, ma gandesc fie sa nu le mai dau nici un ascunzis fie sa scot masculii subdominanti, fie .... poate la timpul respectiv sa mai primesc un sfat pe aici.
This message was edited 1 time. Last update was at 23/09/2010 22:58:22
Mdah, teroristu ala de hiperdominant i-a bagat pe toti in sedinta iar, asa ca am re-redecorat , de data asta nu mai au nici un loc clar de ascunzis.
Adica am scos din pietre si am aranjat in asa fel incat sa fie fara grote, sunt doar cele mai mari pietre puse vertical, care sa le taie din vizibilitate, si se pot invarti in jurul lor, au mult spatiu de joaca.
Parca s-au mai imprietenit acum.
Din cate am observat de cand nu mai sunt ascunzatori africanii inoata mai mult, stau in bancuri si agresivitatea a scazut uimitor. Minnardy, multam pt sfaturi dar si celorlalti care de-alungul timpului au scris aici pe forum despre setupurile lor, si care m-au inspirat. Iata ce a iesit, astept ca algele sa incojoare toate pietrele si pestanii sa cresca mari
Si iata ca algele si-au facut aparitia. INSA, ma cam deranjeaza faptul ca mi-au aparut si alge maronii, mai ales pe decorul din spate. Programul luminii nu l-am schimbat deloc.
Este vreo solutie sa scap de algele maro si sa am numai verzi?
Update, am schimbat aranjamentul rocilor - mai mari si mai mult spatiu de joaca. Agresiune scazuta.
Deja sunt hotarat sa fac un upgrade la un acvariu mai mare, am exeperimentat pe pielea mea si a pestilor toate neajunsurile unui acvariu mic.
Dar pana sa fac acvariul ala mare, imi clatesc ochii la ce am.
This message was edited 3 times. Last update was at 27/11/2010 14:09:59
IP:
imi place. pare mai mare si mai spatios decat este... datorita bolovanilor babani sau babanilor bolovani? poate faci cumva si niste pesteri pe acolo sa le dai ascunzatori.
si iti sugerez un surface skimmer daca vrei sa scapi permanent de filmu de la suprafata apei.
Multam de aprecieri. Cu pesterile m-am lasat pagubas, prea mic spatiul ca sa fac ceva decent, si agresiunea creste prea mult. Deh, neajunsurile unui acvariu la limita de mic pentru specia asta.
Filmul de la suprafata apare si dispare, il mai curat eu. O sa ma gandesc la un skimmer. Daca nu acum , acvariul ala mare care o sa mi-l fac la anul. Am zis: filtrare beton, UV si skimmer. Vor fi.
Si un mic update, algele incep sa creasca pe bolovani, si pestii rontaie la ele.
Si iata ca a sosit momentul sa am mai multe gusate. Au mai fost 2 incercari la elongatus dar cred ca nu au tinut mult. Am 3 femele de caeruleus si una de iodotropheus cu gusa.
Din pacate spatiul isi pune amprenta si am o intreaga specie, cea de elongatus care nu este prea fericita. Masculul dominant (seful acvariului) este un terorist. Si mai am 2 masculi maricei de iodotropheus care se bat destul de des, au boturile albe de la incaieraturi.
Am reusit cat de cat sa sexez grupurile si am asa: 2m+3f caeruleus, 5m+1f elongatus (nasol) si 3m+2f iodotropheus.
As vrea sa mai schimb din efectiv, in sensul ca o varianta buna mi se pare sa pastrez intact grupul de caeruleus, sa scot cei 2 masculi subdominanti de iodotropheus si la elongatus sa scot toti cei 4 masculi subdominanti si sa iau 3 femele.
Dar as fi deschis la sugestii. Am nevoie de inca 2-3 luni cel putin pana pot misca ceva in directia unui acvariu mare si nu as vrea sa pierd pestisorii, mai bine scad din efectiv, ajustez etc.
Daca aveti vreun sfat la schimbarea efectivului astept.
Iata mai jos un filmulet (este ziua de curatenie si de-aia apa este cu impuritati) Apa se mentine in parametrii normali, NO3 sta undeva la 15-20, restul e super, NH3 0, NO2 0, GH 13, KH 10, PH 8.
This message was edited 2 times. Last update was at 04/01/2011 21:56:00