Sal. Si eu intentionez sa iluminez bazinele cu leduri, si din ce am citit pana acum, dpdv al specificatiilor tehnice furnizate de producatori am ajuns la concluzia:
1. Durata de viata fata de tuburi este de peste 10 ori mai mare.
2. Degradarea ledurilor este aproape nesemnificativa comparativ cu tuburile.
3. Consumul si caldura generata semnificativ mai mici decat la tuburi.
4. Spectrul led-urilor, in ceea ce priveste zonele din spectru benefice plantelor si pestilor si lipsa zonelor din spectru benefice dezvoltarii algelor le apropie calitativ de tuburile special concepute pentru acvaristica, cu pret foarte mare si in unele cazuri chiar sunt depasite tuburile de leduri.
5. Preturile au inceput sa fie foarte accesibile, si cum indiferent de marca totul este produs in china, daca achizitionezi chiar si un noname folosit pe scara larga in alte aplicatii, nu vor fi probleme.
Eu am ajuns la concluzia ca nu are rost sa fac noile capace cu tuburi fiind net superioare si avantajoase ledurile, oferind si o mare libertate in ceea ce priveste combinarea lor, asezarea, numarul, modul de aprindere (se pot folosi fara probleme temporizari analogice sau digitale si dimmere), spectrul de alb foarte complex, nemaifiind nevoie decat de adaugarea celor albastre pentru lumina de noapte, samd... Acum desigur vor fi multi care prefera sa ramana la variantele "clasice" dar e normal ca parerile sa fie impartite ca in orice domeniu

. Dar ganditiva ca lanternele de mare intensitate luminoasa pentru scuba-diving de ultima generatie sunt echipate multe cu led-uri, deci dpdv al intensitatii luminoase si propagarii lumini generate prin apa, categoric sunt superiaore altor variante, altfel nu le-ar fi folosit respectivii producatori.