Author |
Message |
muscalu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/04/2005 16:51:52
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
muscalu
Membru banat
![[Avatar]](/forum/images/avatar/c1e6ebc441f0de8a94ff5.gif)
IP:
|
Din descrierea ta reiese clar despre ce scoici e vorba: Dreissena polymorpha
Nici sa nu te gandesti sa le pui in acvariu. Vor crea un dezechilibru f. mare in acvariu (dar nu vor creste duritatea, cum am mai citit mai sus  )
In plus, cand arunci apa in WC din acvariu, vei arunca mai mult ca sigur si larve microscopice ale acestora, care se vor prinde de tevi si in scurt timp se vor colmata. Sa vezi atunci distractioe cand te va inunda
Credeam ca vorbesti de Unio crassus sau vrr-un pui de Anodonta.
|
era sa uit |
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 27/04/2005 22:27:56
|
ashavodaz
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/175605039042721e440e06b.gif)
IP:
|
Din descrierea ta reiese clar despre ce scoici e vorba: Dreissena polymorpha Nici sa nu te gandesti sa le pui in acvariu.
uite aici un link la ce am vazut eu...: http://el.erdc.usace.army.mil/zebra/zmis/image/fs_dpolyr.gif
cred ca asta e specia de scoica pe care o scot din balta, care se pare ca e Dreissena polymorpha
sincer, m-a speriat ce ai spus acolo :shock: ... e nasol...cred ca am sa ma cumintzesc
|
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 00:38:35
|
ashavodaz
Member
IP:
|
am adus o scoica (din intamplare) insa nu e ca cea din poza de mai sus. maine dimineatza am sa fac o poza cu ea.
acum ce pot sa zic... scoica o tzin intr-un borcan cu apa de la robinet. ea este deschisa, iar daca o ating cu ceva, at se inchide  sa intzeleg ca asta e un lucru bun, pt ca inca mai e vie  sper insa sa nu moara ca sta in apa cu clor de la chiuveta...
|
|
 |
nemo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 00:56:39
|
nemo
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/7132648304295cbc69df02.gif)
IP:
|
Faci ce faci, si tot la scoici ajungi  Vezi poate e buna de mancat.
Si daca tot veni vorba. Toate scoicile sunt comestibile ? sau numai anumite specii ... (curiozitatea ma roade  )
|
Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii" |
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 01:11:59
|
ashavodaz
Member
IP:
|
nu cred ca toate scoicile sunt comestibile, insa midiile sunt bestiale  au un gust criminal
am vazut niste scoici comestibile prin raurile de pe langa bacau, iar acea specie se facea mare tare, cam cat palma... asta parca nu prea seamana cu specia aia...(e tare grele cu biologiile astea... mai ales daca nici nu ai facut asa ceva vro data...)
am shi eu o intrebare... de ce la tine apare chestia cu sistemul meu de operare? cum de ai facut treaba aia?
|
|
 |
nemo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 01:24:07
|
nemo
Member
IP:
|
Pacat ca nu sunt bune toate... Asa e greu sa le gust si eu  . O sa ma intreb mereu ... oare astea sunt bune ??
|
Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii" |
|
 |
nemo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 01:24:31
|
nemo
Member
IP:
|
Off topic : intrebarea ta are raspuns pe www.danasoft.com . Poti sa iti faci si tu imagine  (numa, nu mai zi la nimeni  )
|
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 09:24:38
|
ashavodaz
Member
IP:
|
pozele le-am pus pe yahoo, la adresa de email : ashavoda@yahoo.com
parola pt a accesa email-ul este : 123456789
sorry pt ca pozele nu sunt prea reushite, dar credetz-ma ca le0-am facut cat de bine am putut (am o camera nu prea de calitate : ( )
lungimea scoicii e de 4.5 cm
10x
|
|
 |
fr0ggy
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 09:59:09
|
fr0ggy
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/524f16b341e6ab763537c.jpg)
IP:
|
incearca si [url=http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=206] aici
[/url] e cam aiurea sa pui poze pe un mail.
|
|
 |
Dolly
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 10:02:06
|
Dolly
Dust in the wind
![[Avatar]](/forum/images/avatar/a34bacf839b923770b2c360eefa26748.jpg)
IP:
|
ashavodaz wrote:am adus o scoica (din intamplare) insa nu e ca cea din poza de mai sus. maine dimineatza am sa fac o poza cu ea.
acum ce pot sa zic... scoica o tzin intr-un borcan cu apa de la robinet. ea este deschisa, iar daca o ating cu ceva, at se inchide  sa intzeleg ca asta e un lucru bun, pentru ca inca mai e vie  sper insa sa nu moara ca sta in apa cu clor de la chiuveta...
Si ce ai de gind sa faci cu ea? :o Pina cind o s-o ti in apa "curgatoare"?
|
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 10:41:44
|
ashavodaz
Member
IP:
|
offff, ideile sunt foarte impartzite...
muscalu a scris
OK, intamplator chiar imi fac doctoratul in scoici de apa dulce.
In primul rand e bine sa stii specia de scoica pe care intentionezi sa o introduci in acvariu.
Odata ce stii specia, te poti interesa daca este sau nu din Familia Unionidae. Aceste scoici la maturitate si in perioada lor de reproducere elibereaza larve in apa care paraziteaza pestii. Nu te speria, acest lucru il fac doar scoicile mature, care in cazul la Unio crassus de exemplu are cam 5 cm lungime. O scoica cat unghia nu este matura.
Alte scoci, Corbuculidaele (care sunt mici 4-10 mm) sunt foarte ornamentale, dar se inmultesc peste masura in unele ecosisteme, fapt pentru care sunt considerate "pests"
La fel si cu Dreissena.
Asa ca dupa ce stii ce scoica doresti sa bagi in acvariu, promit ca voi reveni cu amanunte.
Oricum, scoicile pot avea efecte benefice prin filtrarea apei, dar daca sunt prea mari dezradacineaza plantele si consuma mult oxigen.
Nu uita ca odata aduse din garla, potzi baga si parazitzi, boli, etc in acvariu. Tine-o in carantina vreo luna!!!!!!!!
sincer? ce vreau sa fac cu ea? vreau sa o tzin in carantina (o luna) shi pe urma sa o pun intr-o tentativa de acvariu olandez.
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 18/05/2005 11:27:23
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
IP:
|
E uite ca ma mananca limba si pentru ca am vazut ca au aparut idei care spun un NU hotarat scoicilor in acvarii, eu nu ma pot abtine  .
Nu e chiar asa. Vrei scoici iti spun eu, se poate!
Dar nu asa cum vrei tu...ci asa cum trebuie.
Exista scoici pentru acvarii tropicale.
Daca asta e visul vietii tale se poate, ba chiar sunt recomandate la acvarii: LINK
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
muscalu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 12:40:57
|
muscalu
Membru banat
IP:
|
OF OF,
Uite cum e treaba:
Pozele sunt foarte foarte nereusite, dar cred ca e o unionida, adica o scoica eliberatoare de glochidii, ce sunt larvele lor. Aceste larve trebuie sa paraziteze un peshte timp de 5-50 zile in functie de specie. Parazitarea este pe tegument, inotatoare, sau mai grav pe branhii. Din nou in functie de specie.
Pe linkul dat de Sandu apare o scoica tot unionida. O fi ea buna de acvariu, dar judecatzi si voi ce efect poate avea cand se reproduce.
Era sa uit, multe unionide se autofecundeaza. Totusi, unele unionide au si pretentzii, adica nu pot parazita decat un anumit peste.
Daca poza ar fi mai de aproape, mai in detaliu, as stii mai multe despre scoica respectiva.
Raspuns la alte intrebari: da, multe scoici sunt comestibile. Unionidele daca se gatesc corespunzator sunt delicioase.
|
era sa uit |
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 13:33:23
|
ashavodaz
Member
IP:
|
da, pozele sunt cu adevarat, foarte nereushite (stiu, shi... din pacate nu prea am ce face  )
am prins ideea, deci nu prea are ce cauta in acvriu scoica aia (cel putzin nu intr-unul cu pesti).
off topic (ma apuc de cultivat scoici, ca eu cand am mancat am ramas placut surprins  )
acum chiar sunt curios (shi aici e vorba de doar satisfacerea setei de cunoastere).
Aceste larve trebuie sa paraziteze un peshte timp de 5-50 zile in functie de specie
. asta inseamna ca pt reproducere sceste scoici au nevoie de peste?
Era sa uit, multe unionide se autofecundeaza. Totusi, unele unionide au si pretentzii, adica nu pot parazita decat un anumit peste
shi inca ceva:
ce efect poate avea cand se reproduce.
PS. deci am intzeles(scoica aia nuare ce cauta in acvariu), insa plzzz sunt curios.... potzi sa imi raspunzi la quote-urile de mai sus? dar daca esti de acord sa imi explici, at plzzz fao asa, ca pt cineva care nu are multe cunostinte, folosind un limbaj de cartier  shi pe mine nu ma intereseaza mult, ci numai "micile zgarieturi", baza...
10x
|
|
 |
Alex
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 13:40:39
|
Alex
Administrator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/31857b449c407203749ae32dd0e7d64a.jpg)
IP:
|
muscalu wrote:OF OF,
Pe linkul dat de Sandu apare o scoica tot unionida. O fi ea buna de acvariu, dar judecatzi si voi ce efect poate avea cand se reproduce.
Mane, eu cand am dat link-ul respectiv l-am dat in cunostinta de cauza cu ceea ce inseamna parazitarile.
Scoica oferita spre exemplificare nu este promovata pe un singur site legat de acvaristica tropicala, din gresala, ci chiar pe mai multe unde este prezentata drept fara probleme la speciile de pesti tropicali...de fapt vaz ca si tu undeva mai jos spui ca: adica nu pot parazita decat un anumit peste
De obicei daca ai bagat de seama eu si cand scriu un articol scriu din ce am crescut sau am reprodus in propriu-mi acvariu/rii, nu fac ample traduceri din lucrari despre pesti, plante, creveti samd. pe care nu i-am avut in viata mea...si din acest motiv ma opresc in a mai spune ceva despre scoica in cauza pentru ca nu am avut...
Dar refuz sa cred ca am descoperit noi in desteptaciunea noastra acest impediment si aia care o vand de mama focului la preturi de pana la 5 euro nu s-au prins de "nenorocirea pe care o introduci in acvariu"...
Ba mai mult, ai bagat de seama ca nu am prezentat o scoica mult mai frecventa pe la acvaristi: Anodonta si care si ea paraziteaza da uite cum si cu ce efecte:
Acum banuiesc ca suntem cu toti bine educati si cu guvernanta frantzuzoaica de la gradinita si cum tot poporu`-i francofon nu va nemultumii pe nimeni ceea ce se scrie clar sa priceapa lumea:
Les glochidies (larve de moule) parasitent les poissons, quoique pas systématiquement, car elles peuvent atteindre le stade de mollusque formé sans parasiter. Cependant ce parasitage ne NUIT en rien aux poissons. Aucun poisson n'en est jamais mort.
Nu stiu altii cum sunt...da mie tot imi plac scoicile
Oricum discutam de pomana, nu e in tara si pe asta chiar ca nu o mai aduce nici dracu.
Asa ca o sa ne dam cu presupusu pan` la adanci batraneti, ca devreme ce pestii se dau greu prin Obor...scoicile  poate doar la kilogram pentru o delicioasa cina romantica langa sampania din frapiera
P.S. in inchere as vrea sa atrag atentia asupra unui alt aspect neluat in seama de antevorbitorul meu-muscalu, si surprinzator ca a fost neglijat de un om cu studii de specialitate, probabil doar pentru ca nu a avut sansa sa viziteze vre-un depozit de nevertebrate si pesti tropicali , sa zicem cel din Nuremberg  , unde ar fi observat si dimensiunile, implicit varsta la care se vand aceste scoici.
Daca lipim ceea ce am scris eu mai sus la ceea ce cu bunavointa specifica poporului frate francez a scris "La maturité sexuelle intervient entre 15 et 20 ans, la moule peut vivre un siècle. " putem printr-o deductie logica sa facem si o predictie asupra momentului in care "monstrul" nostru ne va nenorocii pppaaa vecie
Pot face chiar si o previziune, bazata pe o parafrazare dintr-o previziune data de Darwin  : caci daca din ultimii 15-20 ani din toti oamenii pe care-i stiu si se si ocupau de acvaristica acum pe forum sunt doar fro` 5 banum ca si peste alti 15-20, cand scoica isi va arata adevarata ei fata  vor mai fi tot atatia in cel mai fericit caz.
Asa ca repet vorbim de pomana...ca s`asa nu ne baga nimeni in seama si pentru ca din aia 5 oameni nu cred ca mai mult de 2 ar si da banii pe scoica respectiva
|
SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI  |
|
 |
muscalu
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 16:08:16
|
muscalu
Membru banat
IP:
|
Sandule multa dreptate ai dar uneori din exces de zel (nu mi-o lua in nume de rau) mai itzi scapa cate ceva pe ici pe colo.
Nu am intrat in discutii inutile despre varsta la care scoicile devin mature sexual, intru-cat ashavodaz nu ar avea de unde sa stie varsta animalului pe care vrea sa-l introduca in acvariu. De fapt varsta unei unionide nu se poate determina cu exactitate decat dupa ce o desfacem si numaram inelele circulare DIN INTERIORUL COCHILIEI.
asa ca poti baga in acvariu o scoicutza mica mititica de tot, si ea sa aiba vreo 40 de ani, deci trecuta si incercata rau de viatza.
Si intradevar nu cunosc scoica "acvarista" si nu-i cunosc ciclul de viatza. Nu are rost sa dau cu gugalul pe net, si apoi sa va povestesc ca nu sunt Domnul copy/paste. Si eu vorbesc intotdeauna din experientza.
Ca sa-i raspund lui Ashavodaz:
- da unionidele, adica scoicile din balta si din rauri, cu exceptia Dreissenei si altor cateva prea mici ca sa le bagi in seama, au nevoie de pesti pt. a se reproduce. De fapt chiar cu asta ma ocup in prezent, vreau sa inmultesc artificial pe Anodonta woodiana. Pana acum am observat ca nu are preferinte prea mari in ceea ce priveste gazda, dar nu totzi pestii au suportat parazitarea. MULTI AU MURIT asfixiatzi.
- de ce pot suferi pestii? pai unele larve de scoica se fixeaza de branhiile pestilor. altele ajung chiar in esofag. Pestii cu pretentii mari de O2 se asfixiaza.
Da un search pe net cuvantul cheie GLOCHIDIUM si vei vedea ce fioroasa este.
|
era sa uit |
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 16:19:18
|
ashavodaz
Member
IP:
|
cool. chiar nu stiam (shi nici nu ma asteptam la asa ceva).
foarte misto shi interesant.
chiar acum caut pe net
100of10x
|
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 21:37:37
|
ashavodaz
Member
IP:
|
 shi... mai am o intrebare...
Oricum, scoicile pot avea efecte benefice prin filtrarea apei, dar daca sunt prea mari dezradacineaza plantele si consuma mult oxigen.
cum e posibil ca scoicile sa dezradacineze plantele?
|
|
 |
nemo
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 19/05/2005 22:32:17
|
nemo
Member
IP:
|
Pai nu ai vazut cum se infig in nisip si se plimba ingropate mai mult de jumatate in nisip. Lasa niste dare prin nisip... "desene abstracte"  Si daca prind o planta in drum, e clar ca o scot.
|
|
 |
ashavodaz
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 20/05/2005 00:23:41
|
ashavodaz
Member
IP:
|
:o interesant... chiar nu stiam ca scoicile se mai shi deplaseaza... cool
|
|
 |
|