Salutare. Da, exista specii de pesti care au nevoie de o componenta vegetala in dieta. Luam ca exemplu ancistrusul: papa felie de castravete crud (decojit sa nu fie cumva stropit cu ceva..) sau frunza de salata (oparita ca sa fie mai moale). Mentionez ca personal nu am dat niciodata frunza de salata ci doar felie de castravete, si inafara de Ancistrus sp. n-am avut alti mancatori de vegetale. Pare-mi-se ca si carasii mai sunt amatori de vegetale. Daca dai un search pe google ai sa gasesti usor despre fiecare specie care te intereseaza pe tine, modul de hranire adegvat. Ai sa gasesti chiar si retete de hrana pentru pesti pe care o poti prepara singur la un blender si apoi sa o dai la congelator servind pestilor cate o bucatica...
Daca este buna aceasta hrana?
Bineintzeles: tie ti-ar placea sa mananci in fiecare si numai chips-uri cu aroma de pui?
Lasand gluma la o parte, este bine sa mai diversifici hrana pe care o dai pestilor, in functie de specie. NU toate speciile au nevoie de componenta vegetala in dieta. Dar MARE atentie la ce le dai, sa nu nimeresti salate stropite cu nush ce substante ca n-o sa fie a buna.
Cat despre hrana vie procurata din pet-shop-uri sau pescarii (atentie sa fie pentru consum pentru pesti.. nu pentru "prins" pestii in carlig

daca e de la pescarie) eu te sfatuiesc sa te abtii. Daca acea hrana este procurata din balti, chioarce etc. poti introduce boli in acvariu sau pur si simplu sa intoxici pestii cu metale grele... toxine...
Sfatul meu: stick with the flakes dude!

Vezi ca acum gasesti tot felul de alte "mancaruri" gata preparate prin comert de la firme consacrate sub forma de fulgi, pastile sau hrana congelata (Tetra, Sera, JBL etc.)... fara sa te mai chinui cu preparari. Daca ai ancistrus mai poti sa le dai si cate-o felie de castravete din cand in cand... sau pastile de spirulina...
Chiar asa... la ce pesti te-ai referit cand ai pus intrebarile de mai sus?