Am o problema grava. Acum 8 ani, cand m-am apucat de acvaristica, am luat 12 pesti de cele mai diferite specii (da, stiu ca am facut o prostie): neoni, sanitari, betta, guppy, xipho si altele. Pe atunci mi-era frica sa iau scalari, fiind mari, iar acvariul meu cam mic ( 60l ).Cu timpul pestii au murit (neonii au fost absorbiti de filtru

), iar ultimul peste care a murit a fost betta care avea 3 ani jumatate, in viata ramanand doar sanitarii (care acum au 8 ani) .Dupa 2 ani de la moartea masculului Betta mi-am facut curaj si am luat o pereche de scalari mici, sperand sa ramana la aceeasi dimensiune. Ei bine scalarii mei au crescut sanatosi si vazand ca totul sta bine in acvariu cand scalarii au implinit un an am mai luat un mic peste Betta, sperand ca toti 5 sa poata convietui in acvariu. Cand am pus punga cu Betta masculul scalar se repezea la punga. am ignorat asta si am dat drumul pestelui Betta. Ziua urmatoare am ramas terifiata: cei doi scalari mancau amandoi dintr-o aripioara a lui betta, su mai bine zis dintr-o aripioara a scheletului lui betta, caci in afara de cap si vreo 2 oase nu mai ramasese nimic din Betta. Vreau sa va zic ca la scurt timp masculul scalar l-am gasit in acvariu fara sa miste (dar fara sa fie cu burta in sus), cred ca era lesinat sau ceva, am crezut ca e mort si l-am aruncat la gunoi, dandu-mi seama deabea ziua urmatoare ca poate nu era mort. Acum scalarul are 2 ani, sanitarii 8 ani. Dar in ultimul timp am observat ca scalarul e putin cam agresiv si cu sanitarii si nu ii lasa sa manance, asa ca trebuie sa le dau mai multa mancare ca sa tin scalarul ocupat cat mananca si sanitarii. Nu-mi fac griji ca o sa moara sanitarii, dar sa curat de 2 ori pe saptamana acvariul pentru 3 pesti nu prea merita. As vrea sa imi iau un nou peste. Cum sa mai temperez scalarul? Nu vreau sa il dau, e frumos si mi-e drag, as vrea doar sa fie mai putin violent.