[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Ce filtru extern imi recomandati?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mormelvio
Junior member

IP:

Salutare tuturor.
Detin un acvariu de 500l care deocamdata are doar un filtru intern. Intentionez sa achizitionez un filtru extern. Avand in vedere informatiile limitate de incepator pe care le am in domeniul acvaristicii dar si faptul ca sunt adepta principiului "Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine" va rog sa ma sfatuiti ce sa cumpar si eventual de unde sa-l cumpar online...eu locuiesc intr-un orasel mic care are un singur pet shop....
Multumesc.
[Yahoo!]
valislorita
Junior member
[Avatar]

IP:

Pentru un acvariu de 500 l cred ca ar mege cel mai bine un filtru JBL Cristal Profi E 1501 GL care mi se pare cea mai buna alegere in raportul calitate- pret. Ar mai fi JBL Cristal Profi 500 dar e pentru un volum de maxim 500 l care ajunge in jurul sumei de 570 lei dar acesta din urma e cam la limita timand cont ca filtrul dupa 2-3 luni o sa scada oricum din randament. Asa ca dupa un Google search riguros ,un pret bun pentru JBL CristalProfi E 501 GL il gasesti aici http://www.happypets.ro/jbl-cristalprofi-e1501-gl-p-3565.html.
Cu toate acestea as dori sa mai asculti si indrumarile altor colegi ceva mai experimentati decat mine

CRACIUN FERICIT

Degeaba te grabesti... Tu tre' sa pleci la timp !
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Depinde si de ce fel de pesti vrei sa ai in bazin. Ca sa iti faci o idee, e adevarat o idee destul de scumpa ,
eu am un plantat in care am 8 discusi plus alti pesti, 400 litri net, si am 2 Eheim 2078.
Oricum ar fi, trebuie sa fi atenta ca debitul trecut pe ambalaj la orice filtru extern nu este debitul real, cu medii
de filtrare. Deci daca pe ambalaj scrie 1500 litri pe ora, cu mediile biologice de filtrare probabil ca va merge pina
in 1000 litru pe ora. Ideal ar fi sa recirculi apa de 4-5 ori pe ora. Poti folosi si o combinatie de un filtru extern,
care sa se ocupe de filtrarea biologica si un filtru intern pentru filtrare mecanica.
Dar poate ar fi bine sa ne spui si ce pestisori te-ai hoatarat sa tii in bazin, combinatia de pesti pe care o ai acum
nu este nici recomandata nici ok.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
daniel12
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu mi-am luat Tetratec EX700 si sunt f. multumit de el. Vine complet cu medii de filtrare si e silentios. Pare solid, sper sa nu fie nevoie de galeata
mormelvio
Junior member

IP:

Am citi si eu ceva despre filtrele de la Tetra, pretul e destul de accesibil, dar noi suntem plecati destul de mult de acasa, si mi-e frica de "galeata".
O alta intrebare ar mai fi si legat de mediile de filtrare. Mi-ar trebui ceva care sa nu necesite schimbari dese....asta tot din lipsa de timp...dar si de bani....

This message was edited 1 time. Last update was at 26/12/2011 00:58:39

[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

Pentru "batranii" forumului, nu aruncati cu piatra.

De ce nu incerci cu un filtru deschis, tip sump. Unul la 40-50 litri plus filtrarea te tip wet&dry face toti banii. Dezavantaje exista, pompa cu un consum mai mare pentru a putea ajunge la acelasi debit cu cel al unei canistre inchise, zgomot - aici e cam relativa treaba, evaporare marita - dar si aici e rezolvabila, daca acvariul este plantat si introduci co2 multi zic ca il scoti repede, dar daca circuitul apei este unul relativ calm, fara partea de picurare si aerare ( dry ) pierderea e cu maxim 10-15% mai multa decat uzual prin schimbul de gaze. Avantaje ar fi date de un spatiu enorm fata de o canistra, la un cost mult mai redus, posibilitatea mutarii incalzitorului din acvariu, o mentenanta a mediilor mult mai lejera, chiar fara oprirea pompei, efectuarea de tratamente, utulizarea mediilor de filtrare auxiliare - chimice la fel, fara sa deranjezi celelalte medii si bineinteles mult mai rapid si convenabil decat desfacerea canistrei si bineinteles ca si mai sus, daca introduci co2 in sump vei tine toate echipamentele necesare introducerii si controlului co2-ului.

La fel as putea si eu sa-ti dau un sfat cu un Tetratec Ex 2400, dar iar vin unii si arunca cu pietre in mine si zic ca am atitudine de posesor de logan cu folie pe geamuri si eleron supradimensionat.

This message was edited 2 times. Last update was at 26/12/2011 01:08:39

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Buna seara. Craciun fericit!

In primul rand trebuie sa te hotarasti ce pesti pastrezi. Chiar si asa, un filtru extern, sau zece (nu conteaza numarul) nu te scapa de un schimb de apa.
De obicei un schimb de apa, la un bazin populat bine il faci la saptamana. Daca insa tii mai putini pesti, care nu au obiceiuri mizerabile si nu mananca mult, poti sa te intinzi la 10 zile, dar nu as risca mai mult. Eu insa raman la ideea ca un schimb saptamanal e bun. Si cateodata, fac si schimburi partiale mai mici (intre cele saptamanale), doar pentru ca e un hobby care imi place si am timp.

Tetratecurile incep sa curga dupa o perioada. Culmea e ca mai noi se aud cazuri si la unele modele de Eheim. JBL sunt destul de sigure, insa au un debit slab.
In functie de ce pesti pastrezi, se poate estima o incarcatura biologica si sfaturile pot fi date in cunostiinta de cauza.

Hobby-ul asta nu e greu, dar iti trebuie niste cunostiinte de baza si putina documentare. Daca faci totul in pasi mici si corect, devine o placere. Daca te repezi sa faci din franturi auzite si iei decizii pripite, atunci devine o corvoada.

This message was edited 2 times. Last update was at 26/12/2011 01:26:08

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
mormelvio
Junior member

IP:

M-am pregatit pentru schimburile de apa. Am chemat un instalator, si sub chiuveta de la bucatarie mi-a conceput un sistem de alimentare care il pot conduce direct la acvariu. Intre timp am invatat si cum poti sa elimini apa din acvariu cu un furtun , desi nu era greu, ma chinuiam si pierdeam o gramada de timp incercand sa fac sa curga apa pe acel furtun.....
Invat, incet dar bine...cel putin asa sper...
[Yahoo!]
goguloiu
Junior member
[Avatar]

IP:

Am chemat un instalator, si sub chiuveta de la bucatarie mi-a conceput un sistem de alimentare care il pot conduce direct la acvariu.

Nu pune apa de la chiuveta direct in acvariu Omori pestii contine clor in unele zone foarte mult depinde cat de beat e cel care trateaza apa la statie.
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

@gogoloiu te invit in fiecare duminica la mine sa vezi cum mor pestii.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

@mormelvio, daca iti pui apa cu clor in acvariu il deciclezi. A pro pos, ai citit de la link-uri utile ghidul incepatorului si ciclul azotului ?

@donpisote nu imi e clar daca ai fost sarcastic sau nu? eu intentionez sa imi fac un sistem de filtrare pentru eliminarea clorului inainte de refill si poate imi spuneai din experienta daca folosesti asa ceva (sau ai vrut sa zici ca pui direct de la chiuveta)

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Eu inteleg ca nu e buna apa de la chiuveta, dar cum altfel sa fac?? Nu de alta, dar un schimb de apa la marimea acvariului meu in procent de 30% inseamna 150 litri!!! Unda sa tin atata apa si cum sa fac sa o pun in acvariu ??? Stau la bloc...asa ca alta solutie decat niste substante care le-am luat de la pet care sa transforme apa de robinet in apa pentru acvariu nu vad...deci astea ajuta la eliminarea clorului....
Sistemul de care va spuneam ca l-am facut trimite apa in acvariu si sub presiune, ca si cum ai uda in gradina punand un deget pe furtun...si din cate am inteles si asta ajuta la eliminarea clorului...
Aveti alte idei??
[Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Hai sa nu ne panicam! Deci, e posibil ca in unele zone apa sa aiba m mult clor, dar nu cred sa fie mortal pestilor.
Eu schimb apa la 3 acvarii direct de la retea. Preventiv, la acvariile mici o sifonez in galeata cu capul dusului si apoi o torn. La bazinul mare cu ciclide insa o aduc pe furtun. E adevarat ca mi-am improvizat 2 filtre de instalatii (mecanic si carbon) dar am prieteni acvaristi care o pun direct, de ani de zile fara probleme.
Eu cred ca daca nu schimbi mai mult de 30-40% in perioada ciclarii nu vei avea probleme. Iar cand filtrele sunt ciclate poti schimba si 50-60%
Mai ales in cazul ciclidelor africane care sunt rezistenti. Desigur, sunt si pesti f sensibili care pot fi afectati, dar nu cred ca e cazul aici.
Pentru m multa siguranta poti sa-ti instalezi ulterior 2 filtre de instalatie, primul mecanic si al doilea cu carbon, dar la 3 luni sa le schimbi cartusele.
Eventual intereseaza-te de calitatea apei in zona. Daca e declarata ca si potabila atunci nu poate contine asa multe substante nocive pestilor.

This message was edited 1 time. Last update was at 26/12/2011 14:03:43

Ciclide Malawi | Regatul Bettanului | Dwarf Puffers | Mr Puffini | Paradise Kingdom | Black Betta Miraje
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai noi ce sa iti facem, daca intai ai cumparat si pe urma ai pus intrebari. Nu exista o bagheta magica care sa iti rezolve toate problemele ci foarte multa munca. Nu stiu daca ai citit ghidul incepatorului si ciclul azotului, te-am intrebat dar nu mi-ai raspuns.

Apa sub presiune nu elimina nici un clor. Clorul se evapora, atata tot. Exista filtre cu carbon care retin 80% din clor, acestea ar putea sa iti rezolve problema, se gasesc in magazinele mari de specialitate. 150 de litri pe saptamana inseamna 20 de litri pe zi, adica 2 galeti. Cel mai simplu ar fi sa lasi apa in 2 galeti pentru 24 de ore, astfel se elimina clorul. O piatra de aer in galeti grabeste procesul.

Pe urma nu vad nici un fel de detalii despre bazinul tau. Am inteles ca practic nu ai filtru (intern la 500 de litri nu se cheama ca ai filtru), dar restul, ce incalzitor, ce lumina, ce substrat, sol fertil, plante, fauna etc.
O poza face cat o mie de cuvinte, asa ca te incurajez sa pui una.

Succes!

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

In sectiunea "despre mine" in care ma prezentam am spus cum am ajus sa fiu posesoarea unui astfel de acvariu si am pus si poze. Poate daca citesti ce am scris acolo , o sa ai mai multa intelegere fata de mine.
Multumesc pentru idei si sfaturi.
[Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Buna Mihalea, imi cer scuze, nu am observat postarea ta initiala (apar multe zilnic). Intelegere am, ca si eu am inceput probabil mult, mult mai prost

Pentru schimb de apa ai 2 variante - 2 galeti sifonate bine cu piatra de aer (si asa o poti face in cateva ore) sau filtre cum ti-a recomandat si bobesku. Ca sa alimentezi direct cu apa de la chiuveta, cum fac unii, dar nu multi, trebuie sa stii ce faci, deci nu iti recomand.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Apa e declarata potabila. Si din octombrie si pana acum tot apa asta o folosesc, iar numarul de decese zic eu ca a fost mic pentru asa un stres si asa modificari majore prin care au trecut saracii pestisori.
Oricum e clar ca trebuie sa-mi cumpar un filtru extern.
O sa fac un schimb major de apa acum inainte de plecare, o sa instruiesc persoana care-i va hrani sa le dea de mancare foarte putin.
Iar la intoarcere in fucntie de buget o sa vad cum procedez.
Substratul e compus din pietre decorative peste care am pus nisip de rau spalat cam 3-4cm. Dar asta a fost la inceputul lui octombrie. De atunci au trecut mai bine de 2 luni....sa fie totusi complet deciclat acvariu???
Trebuie sa cumpar teste sa le fac si sa vedem ce iese...ca sa ne dam seama cum stam mai exact....ca asltefl suntem doar la faza de supozitii....
[Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Gata ti-am citit aventura, picanta rau Un filtru extern incepe de la 400 de lei si ajunge pana la 1000. Depinde de firma, volum si de multe altele. La 500 de litri, din pacate iti trebuie un filtru serios. Pe fiecare ambalaj de filtru scrie volumul de acvariu pentru care este gandit. La 400 de lei gasesti imitatii chinezesti gen sun-sun, resun. Eu sunt actualu posesor al unui sun-sun 403b, la un acvariu de 275L. E o copie reusita a celor de firma, faza este ca nu sunt user-friendly, ar cam trebui sa stii ce sa faci cu el. Urmeaza ca pret Tetratec EX sau JBL. Dintre astea Tetratec-ul are o lunga istorie de probleme, si ca incepator iar nu iti recomand. Insa JBL (probabil modelul 1500 ti-ar trebui tie), e ok, design bun, manual gros, usor de montat, nu consuma mult etc. (probabil ca ar fi o alegere buna pentru tine). Dupa care urmeaza modelele scumpe, profesionale gen EHEIM.

Le gasesti fie la reef.ro in bucuresti (e unul din magazinele bune de aici) sau in zona ta, in Baia Mare la animaniashop.ro

Peste tot iti recomand sa suni inainte sa te hotarasti asupra produsului.

[Email] [WWW] [Yahoo!]
bobesku
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca stateai in Bucuresti, as fi putut sa-ti zic fara retineri ca poti sa pui apa direct de pe furtun, chiar daca eu am pus acele filtre pentru mai multa siguranta (mai ales iarna, cand apa calda poate fi tratata cu anumite substante). Eugen, iti zic cu mana pe inima ca in Bucuresti, in 90% din cazuri poti folosi apa direct de la chiuveta fara probleme la ciclidele africane, si nu am vazut sa existe vreo deciclare (desigur, am filtrare exagerata, nu doar un filtru intern).

Pe de alta parte, la un acvariu cu un asa mare volum de apa, nu are nici un rost sa te complici cu galeti si apa statuta!!! Uita de galeti. Foloseste cu incredere apa de pe furtun, ai grija sa nu aiba temperatura mai diferita de 2-3 grade si acum, in functie de cat de poatabila e la voi in zona apa poti sa pui acele filtre sau nu. Pana la urma, pestii trebuie obisnuiti cu conditiile curente din zona acvaristului si in nici un caz nu trebuie cocolositi!

Revenind la zona ta si calitatea apei despre care nu stiu nimic, pentru mai multa siguranta si pana iti iei filtre, poti folosi Sera Aquatan, adica in timp ce se umple acvariul dozezi poate un pic mai mult decat doza recomandata. Daca imi amintesc eu bine, o sticla de 250 de ml, iti ajunge la 3-4 schimburi de apa. Deci o luna de zile. Dar daca apa e potabila, si poti investi in acele 2 filtre, scapi cel mai usor si in siguranta.

naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Clorul nu face apa nepotabila, ci omoara bacteriile care transforma amoniacul in nitriti si nitrati. Amoniacul este cel care omoara pestii. Nu stiu cat timp lipsesti, dar poate instruiesti pe cine va avea grija de ei sa mai faca si un schimb partial de apa ca sa nu se acumuleze concentratii prea mari de amoniac.

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: