Suntem Alexandra si Mihai.
Acum va scriu eu, Alexandra, insa impreuna cu sotul meu, Mihai, suntem o echipa ce abia intra in lumea acvaristicii (ar fi prea mult spus ca suntem deja acvaristi, fie si incepatori...)!
Totul a pornit relativ recent, cand, in urma cu aproximativ 2 luni, Mihai a avut ideea ca un acvariu sa fie cadoul de ziua mea! Noi ne doream de mult un acvariu si o plimbare care ne-a dus in mod neasteptat si la un magazin de acvaristica a facut click: in sfarsit prindea contur ideea! Ne plac mult pestii si este uimitor felul in care reusesc niste fiinte atat de mici sa te relaxeze la finalul unei zile nebune, doar privindu-i, cat mai discret, pentru a nu intra prea mult in lumea lor, pe cat de mica, pe atat de complexa!...
Am citit mult, mai ales Mihai (ca doar era cadoul facut de el), am cautat mult, evident impreuna, ca doar era cadoul meu si trebuia sa imi aleg ce-mi place...
..si am ales un acvariu pentru incepatori - nu prea mare, dar nici atat de mic incat orice modificare sa riste sa afecteze rapid tot sistemul: 60 L cu capac cu lumina de la led-uri. A venit cu filtru intern cu 4 medii (perlon, carbune activ, burete grosier si argila), pompa de apa si incalzitor, toate set - mai bine sa fie armonizate de specialisti decat sa improvizam noi.
..apoi, substrat fertil, nisip-pietris, plante (cabomba, elodeea densa - eficiente in a crea un mediu bun pestilor, valisneria - pentru a masca filtrul), mopan si cateva pietre pentru decor si gata! eram gata sa asteptam rabdatori cele 3 saptamani de ciclare (ajutati si de cativa fulgi de mancare JBL care aveau rolul de a invita bacteriile cele benefice in peisaj)..
..ba nu, nu chiar gata: pietrisul trebuia spalat, mopanul trebuia fiert si in ultimul moment am aflat ca apa dura de izvor (stam la casa) nu e buna, asa ca am carat de la bunica de la bloc un butoi cu apa de robinet, pe care am lasat-o la declorinat! asa da! (si de cand avem si pesti, luam mereu de la bunica bidoane cu apa declorinata pentru schimbul de apa saptamanal!!)
In tot timpul asta am cautat pesti, ne-am ales speciile preferate, am verificat care sunt compatibile intre ele, le-am urmarit in diverse pet-shop-uri si in sfarsit, dupa 2 saptamani de ciclare am inceput cu sanitarii: 3 bronze cory (corydoras aeneus) si 2 ancistrusi (pe bon scria dolychopterus) - fiecare specie cumparata din alt loc.
Dupa o saptamana in care au navigat toate geamurile si au curatat toate ventuzele, in care au experimentat si o felie de castravete oparit (scufundat initial, dupa o jumatate de zi a plutit, de credeam ca l-au mancat cu tot cu coaja :-d ), dupa un inceput asa interesant, din pacate, am pierdut ambii ancistrusi, fara sa fi avut nicio problema vizibila in afara abdomenului foarte putin umflat (fiind pui, 3 cm, era si greu sa iti dai seama); cu o seara inainte stateau in partea de sus, noi credeam ca se joaca sau ca vor mai mult oxigen, dar se pare ca nu isi mai puteau controla corpul... a doua zi unul era mort si celalalt, putin mai mare, a mai rezistat numai pana seara; totul a fost fulger, nici nu am avut timp sa reactionam. Verdict final: trebuie sa fi avut de la inceput ceva viermi intestinali cu perioada de incubatie mai mare.
Am intrebat la mai multe magazine de acvaristica si am decis ca pana la noi pestisori sa dezinfectam acvariul cu o doza de JBL Punktol Ultra insotita de o noua achizitie, o piatra de aer pentru un plus de oxigen pe timp de tratament si sa supraveghem pestii ramasi - pana in prezent, coridorasii par indestructibili!
Dupa o saptamana de monitorizare atenta am luat din alta sursa alti 2 ancistrusi, mai mari si mai vioi ca primii, carati pana acasa in fular incalzit la cele 37 de grade ale corpului uman, de teama gerului. Ancistrusii cei noi sunt mult mai speriosi ca primii, nu sunt prea prieteni cu geamurile, dar prefera filtrul si lemnul mopan. Surpriza: au atitudini cameleonice, cand sunt crem ca nisipul, cand sunt negri ca filtrul, cand sunt maro ca mopanul - e clar, e un mod al lor de camuflare, deci de aparare; pe cat de speriati am fost la inceput, crezand ca au o problema, pe atat de amuzant este acum cand ii observam cum se desfasoara in noua lor casa.
Acum o saptamana am luat si 5 molly negri (poecilia latipinna scria pe bon, dar par a fi poecilia sphenops), deocamdata doar baieti (cozi mai frumoase si o grija in minus, a unor pestisori juniori prea curand). 5 taciuni din care se vad doar ochii mari stralucitori: activi si mancaciosi si in sfarsit acvariul nostru a inceput sa se agite pe toate straturile!
Episodul cu grisul la ancistrusi, descris in postarea "Ancistrus ranit" din categoria "Boli/tratamente" (
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17864.page), ne-a facut sa luam in calcul serios si fara amanare acvariul de carantina.
Apoi vor mai veni un banc de neoni si cativa guppy, dar pana acolo mai avem rabdare, mai invatam si sa dea Dumnezeu sa fie toti pestisorii voiosi si sanatosi!