IP:
dupa un an si jumatate in care am avut un nano reef am revenit la marea mea pasiune...discusii, acvariu de 240 de l .doresc sa il transform intr-un acvariu platntat low tech,
cit este de inalt substraul intr-un asemeanea acvariu?
IP:
acvariul mai are mult si bine pina sa ajunga la aceasta rubrica, am postat aici deoarece astept sa primesc sugestii ,incalzitorul este foarte inalt si de aceea l-am pus oblic (ma gindesc ca in timp plantele il vor ascunde) in colt nu il pot pune deoarece este filtrul .
este primul meu acvariu plantat,pina acuma am avut doar steril si pietrisul are cam 3-4 cm in inaltime si parca plantele nu se prind foarte bine.cam cit ar trebui sa fie de inalt substratul?
pentru a putea planta linistit recomandat ar fi de 5-8 cm substratul ... iar daca vrei sa-l folosesti si ca filtru (deep sand bed) unii recomanda chiar pana la 12 cm... acum depinde si de tine cat din spatiul pestisorilor esti dispus sa sacrifici...
cred ca esti prima persoana care o aud ca se intoarce de la reef la discusi Pestii arata foarte bine si la fel cum s`a mai zis trebe un substrat mai gros , eventual si ceva fertil de calitate
IP:
chiar si pentru un low tech imi trebuie fertilizant in substrat? daca doresc sa schimb subtratul pestii pot sa-i pun inapoi in acvariu in aceeasi ( am sa pastrez jumatate din apa iar filtrul nu am sa-l curat)?
ps. astazi am patit ceva foarte interesant, am ajuns acasa si am observat ca imi lipseste un peste !!!! am un geam deasupra acvariului dar am si o portiune care este neacoperita ca sa pot sa le dau de mincare, am cautat bine in acvariu,sub,am miscat canapelele si am ajuns la concluzia ca probabil a sarit din acvariu si cainele l-a mincat !!!! este vorba de unul dintre cei trei rosii (cel mijlociu ca marime)
This message was edited 1 time. Last update was at 08/09/2011 22:13:12
Salutare Roby, daca vrei low tech, nu o sa fie nevoie de substrat...sunt bazine pe forum care nu au substrat fertilizant si sunt demne de lauda la scena deschisa, uite unul care imi va ramane in minte multa vreme ;) http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/16272.page
L.E eu zic ca se potriveste demential setup-ul si cu niste discusi...plus sa-ti faci o idee, se poate si mai mult de atat in ceea ce priveste plantele...
This message was edited 1 time. Last update was at 08/09/2011 22:58:26
A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
IP:
intradevar un acvariu impresionant, dar este mult mai lung decit al meu, eu am 100x37x60 din cauza ca este inalt m-am gindit sa ma folosesc de niste plante care cresc usor si sint inalte :vallisneria,rotala rotundifolia,alodeea,niste moss si ceva anubias.
in legatura cu schimbatul substratului : pot sa pun pestii inapoi in aceeasi zi?
Daca poti salva jumatate din apa veche, filtrul, poti sa-i pui linistit...pentru plantele alea, nu merita sa te "deranjezi la buzunar" pentru substrat, cresc si pe beton . Insa mai tarziu daca te hotarasti la ceva mai pretentios, o sa simti lipsa substratului...
A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H