Am vazut ca sunt cateva posturi despre viermusii albi care se folosesc la pescuit ( larve de "musca domestica" ), unde erau recomandati pentru pestii de talie mare. Din experienta proprie va spun ca administrati de 2-3 ori pe saptamana, imi facea scalarii sa depuna tot la 7-8 zile si in plus, aproape toate caracidele din acvariu de la vremea respectiva au depus, ceea ce denota o calitate superioara a acestui tip de hrana.
O sa va intrebati cum sfantu putea un neon sa manance ditamai viermele!? Ei bine, intr-un pahar de unica folosinta cat mai mic puneam cam 4-5 viermi (cantitatea este in functie de numarul pestilor din acvariu) si ii taiam cu o forfecuta (bucatile trebuie sa fie in functie de tipul de pesti pe care ii aveti; tocati o parte din ei mai marunt ca sa se poata hranii si caracidele de dimensiuni mai mici).
Ca sa aflu daca intr-adevar hranirea cu viermusi ar putea sa inlocuiasca o hrana artificiala profi, am gasit urmatorul tabel, in care este prezentata analiza chimica a viermusilor:
Item Nutrient composition
Proximate analysis (%)
Moisture 5.28
Crude protein 63.99
Ether extract 24.31
Crude ash 5.16
Carbohydrate 1.25
Energy (Kcal kg-1)
Gross energy 5,524
Metabolizable energy (ME) 4,140
Minerals
Calcium (%) 2.01
Phosphorus (%) 1.32
Sodium (%) 0.66
Iron (mg kg-1) 604
Copper (mg kg-1) 34
Zinc (mg kg-1) 237
Manganese (mg kg-1) 56
Fatty acids (%)
Myristic acid (C14:0) 6.83
Palmitic acid (C16:0) 26.74
Palmitoleic acid (C16:1n7) 25.92
Stearic acid (C18:0 ) 2.32
Oleic acid (C18:1n9) 21.75
Linoleic acid (C18:2n6 ) 16.44
Saturated fatty acid (SFA ) 35.89
Unsaturated fatty acid (UFA) 64.11
ca sa pastram drepturile de autor, linku este urmatorul:
http://www.jeb.co.in/journal_issues/200907_jul09/paper_24.pdf . In celelalte tabele din link sunt trecute date comparative ale alimentatiei cu viermusi deshidratati si alte tipuri de hrana la puii broiler, care sunt irelevante pentru discutia noastra.
Ca si comparatie cu un tip de hrana din comert, am gasit date despre continutul hranei TetraBetta (NU FAC RECLAMA SAU ANTIRECLAMA, doar compar niste rezultate in urma unor analize chimice), si anume:
Proteina% 48.0
Grasime% 8.0
Fibre% 1.5
Cenusa% 11.0
Apa% 7.0
Subst. de adaos: L-ascorbic-2-polifosfat 122mg
Coloranti
Conservanti
Astept sa mai postati si alte date de la diferitele firme care produc hrana completa.
Viermusii au avantajul de a fi foarte ieftini si foarte usor de procurat (orice magazin cu produse pentru pescuit) fara a face crescatorii in casa si de a ocupa spatiu si in plus se pot pastra timp indelungat la frigider sau chiar la congelator (pescarii stiu mai bine)