[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Primul acvariu - 54L  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
haralamb
Junior member

IP:

Salut,

Am inceput un acvariu. Dupa ce am tot citit ce scrie pe aici - inclusiv un mare post despre inceputuri - am ramas cu cateva intrebari. Sper sa ma ajutati.
Inainte de intrebari sa va zic ce am:
- 54 litri, 60x30x30
- filtru de apa - tetratec in 600 (e supradimensionat, vanzatorul mi-a zis ca asa e bine)
- pompa de aer - ceva super-pro silent (am uitat brand-ul, sunt la serviciu)
- niste ierburi plantate in substrat
- ceva pietre - aici mai trebuie sa bricolez ceva sa aiba si pestii ascunzisuri
- capac ready-made, negru, eheim (cred?) cu neon inauntru
- diverse substante: una pentru prinderea plantelor si cealalta pentru cristalizarea apei
- un device pentru curatarea pietrisului - pe care inca nu l-am folosit
- 7 pesti - neon tetra (adaugati dupa ciclare - sau asa cred)

1. Acvariul meu are un capac gata facut cu un neon inauntru. Din ce am inteles atat plantele cat si pestii au nevoie pe rand de lumina si intuneric. Asta ce inseamna, ca eu trebuie sa inchid si aprind lumina din cand in cand? Uneori neonul se stinge - e programat sa o faca la anumite intervale de timp? Cand sa stea deschis?
2. As vrea sa iau un device care sa hraneasca animalele automat - recomandati ceva mai bun? Mancarea pe care am cumparat-o e sub forma de foitze fine...
3. Schimbarea apei - partea asta nu stiu daca am inteles-o. Ok, iau furtun, trag apa si azvarl in galeata/chiuveta apoi bag furtunul in robinet si reumplu. Si fac asta cam 10%/saptamana. Am inteles bine? Nu-i pun nicio substanta? Pare usor ciudat sa vii cu un influx de apa in saracii pestisori.
4. Inca nu am folosit device-ul de curatat pietrisul - presimt ca si aici voi avea probleme.

SI sigur mai am intrebari, doar ca acum nu-mi amintesc.

Revin.
Multumesc.
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

haralamb wrote:
.....
1. Acvariul meu are un capac gata facut cu un neon inauntru. Din ce am inteles atat plantele cat si pestii au nevoie pe rand de lumina si intuneric. Asta ce inseamna, ca eu trebuie sa inchid si aprind lumina din cand in cand? Uneori neonul se stinge - e programat sa o faca la anumite intervale de timp? Cand sa stea deschis?
2. As vrea sa iau un device care sa hraneasca animalele automat - recomandati ceva mai bun? Mancarea pe care am cumparat-o e sub forma de foitze fine...
3. Schimbarea apei - partea asta nu stiu daca am inteles-o. Ok, iau furtun, trag apa si azvarl in galeata/chiuveta apoi bag furtunul in robinet si reumplu. Si fac asta cam 10%/saptamana. Am inteles bine? Nu-i pun nicio substanta? Pare usor ciudat sa vii cu un influx de apa in saracii pestisori.
4. Inca nu am folosit device-ul de curatat pietrisul - presimt ca si aici voi avea probleme.
.....

despre lumina: cumperi o priza programabila si o reglezi astfel incat sa lasi neoanele maxim 8-9 ore/zi si in timpul zilei (suplimentar, poti face 2 circuite, alimentate fiecare prin prize programabile, si cu un decalaj de 15 min, pentru a nu aprinde/stinge brusc toata lumina, ci treptat - primul circuit cu o lumina mai slaba, al doile mai puternic)

hranitoare automate - eu mi-am cumparat recent unul de la Sera (137 RON), care este bun - dar cred ca oricare sunt bune, despre hranitoare automate sa mai discutat aici

schimbul de apa: nu pui direct apa de la robinet, pentru ca trebuie declorinata 24-48 ore (daca o pastrezi in bidoane - ce au gura mica - 48h, daca o pastrezi in recipiente ce au o deschidere mai mare - 24h); poti pune si apa direct de la robinet, dar trebuie sa o tratezi cu niste solutii speciale (aici poti cere sfatul unui vanzator de la pet-shop sau de la membrii grupului care le folosesc, eu nu folosesc astfel de solutii, pentru ca las apa ladeclorinat)

eu nu prea ma omor cu aspiratul (daca la asta te referi), pentru ca am acvariul supra-plantat iar cand plimb acel tub pe deasupra substratului deranjez plantele, asa ca aspir apa doar dintr-un singur loc - mizeriile de pe jos dispar singure fiind ciclate prin filtru

Daca nu poti face mutari geniale, macar greseli fatale sa nu faci.
[Yahoo!]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

rectific:
hranitoare automate sa mai discutat aici

This message was edited 4 times. Last update was at 27/07/2011 16:50:58

[Yahoo!]
haralamb
Junior member

IP:

Fotografie:
image

Uploaded with ImageShack.us

Mersi de raspuns.
Priza asta programabila ramane asa mereu - e pe 24h si apoi o ia de la capat? Atunci sa merem la un brico, ceva.

This message was edited 1 time. Last update was at 27/07/2011 17:55:24

Virj
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu vad rostul hranitoarei automate (este o parere strict personala) daca daca dispui de fonduri cu care nu ai ce face, iti poti achizitiona una.
Apa de la robinet depinde foarte mult chiar si de la un cartier la altul, spre exemplu, unde stateam inainte imi permiteam sa schimb 15L de apa la un acvariu de 180L cu apa direct de la robinet fara a se intampla absolut nimic (pestii erau fericiti si plantele cresteau in voie), dar acum unde locuiesc apa are un miros foarte intepator de clor si nu imi permit sa o pun direct decat in cantitati foarte mici (1-2%).
Aspiratorul ala pentru mizeriile de pe pietris se foloseste la pietrisul de granulatie ffff mica sau la nisip, unde mizeria nu poate ajunge in straturile inferioare ca sa fie degradata.

Wise men don't need advice. Fools won't take it.

-Benjamin Franklin-
tarca.paul
Member
[Avatar]

IP:

image

Cred ca intelegi ce se intampla...

Intervalul de timp unde vrei sa ai lumina, se selecteaza doar prin impingerea dintilor negrii de pe margine in jos...uita-te in aceasi directie cu triunghiul negru...

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

haralamb wrote:
...Priza asta programabila ramane asa mereu - e pe 24h si apoi o ia de la capat? Atunci sa merem la un brico, ceva.

swich-urile (butonelele acelea multe si negre) de pe marginea cadranului de ceas trebuiesc apasate pentru intervalul in care doresti sa ai lumina, fiecare swich tine in contact priza cca. 15 min => le apesi pe toate pentru un interval de 8-9 ore, de ex.: 8.00 - 17.00
in plus, mai este un buton, in alta parte care este pentru ca priza sa functioneze fien in modul acesta, fie sa ignore swich-urile -deci trebuie si acel buton reglat corespunzator

[Yahoo!]
haralamb
Junior member

IP:

Cineva trebuia sa scape de un sanitar si mi l-a pasat. Cand mi l-a dat dimineata am suferit un soc: e urias. Sa tot aiba vreo 10-12cm. Si e si foarte stresat saracu', s-a bagat dupa o pietricica si sta acolo.
Nu e totusi cam mare? Sigur nu e periculos pentru neonii mei?

PS: de priza ma ocup azi - n-am mai vazut, dar sigur ca ma descurc cu gadget-urile ;)
Virj
Junior member
[Avatar]

IP:

Neonii tai sunt in siguranta, "sanitarii", de obicei sunt pasnici asa ca nu ai de ce sa iti faci griji.
Daca il si descriai poate te ajutam sa descoperi ce peste ai primit (trebuia sa il intrebi pe fostul proprietar si sa cauti date despre el inainte de a il introduce in acvariu). In speranta ca iti for fi de ajutor uite aici 3 linkuri:
http://aquaworld.netfirms.com/Siluroidei/Hoplosternum_thoracatum.htm
http://aquaworld.netfirms.com/Siluroidei/Ancistrus_dolichopterus.htm
http://aqualandpetsplus.com/Catfish,%20Plecoctomus.htm

-Benjamin Franklin-
haralamb
Junior member

IP:

Mda, interesante link-uri. As zice ca seamana cu toti, poate ceva mai tare cu primul. Ma duc acasa diseara si va zic atunci exact.

Exista undeva o enciclopedie (sau ceva similar) a tuturor pestilor, cu poze etc.?
Virj
Junior member
[Avatar]

IP:

in linkul al III-lea ai o lista cu ei, in dreapta paginii unde scrie "catfish"

-Benjamin Franklin-
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

haralamb wrote:Cineva trebuia sa scape de un sanitar si mi l-a pasat. Cand mi l-a dat dimineata am suferit un soc: e urias. Sa tot aiba vreo 10-12cm. Si e si foarte stresat saracu', s-a bagat dupa o pietricica si sta acolo.
Nu e totusi cam mare? Sigur nu e periculos pentru neonii mei?

PS: de priza ma ocup azi - n-am mai vazut, dar sigur ca ma descurc cu gadget-urile ;)

dupa cum zici, se pare ca este un hoplo -
despre neoni ce sa-ti zic, eu am 3 astfel de hoplo si 2 carasi (nu prea mari, mai puiuti) si, in ultima vreme, au cam inceput sa-mi dispara neonii, aveam 11, acuma cu greu mai numar 3-4 si, la fel, mai bagasem si 10-15 guppy, s-au rarit si astia, si nu am gasit nici un peste mort, au disparut pur si siplu
despre hoplo se spune ca este un peste nocturn si, este posibil, ca in timpul noptii, in lipsa de hrana, sa haleasca ce gaseste,
exista o regula: daca un peste incape in gura altui peste, atunci este foarte posibil ca asa sa se si intample

This message was edited 1 time. Last update was at 28/07/2011 11:54:54

[Yahoo!]
exp
Member
[Avatar]

IP:

Cel mai bine treci pe la rubrica donatii si dai sanitarul unui user cu acvariul pe masura.

It is fear that gives men wings.
haralamb
Junior member

IP:

Poza cu Grigore:

image

Si un gros-plan cu Grigore:

image

Virj
Junior member
[Avatar]

IP:

Grigore al tau este un "Hoplosternum Thoracatum"

-Benjamin Franklin-
Albert
Junior member
[Avatar]

IP:

Hoplosternum Thoracatum este sigur am si eu unul dar putin mai mic decat al tau

Cocalar hunter
[Yahoo!]
Bogdan_Musat
Membru de baza
[Avatar]

IP:

haralamb wrote:Poza cu Grigore:

eu zic, mai bine-l pastrezi pe Grigore (este mai valoros), iar cu neonii te obisnuiesti cu ideea ca sunt pe post de papica si asta e
si-i mai faci rost de 1-2 frati
incearca sa-l hranesti cu granule de caras (sunt niste guguloaie rotunde si caramizii, cam de 4-5 mm), poate nu mai ramane flamand peste noapte

ai si prea putine plante, dar oricum nu au sanse

This message was edited 1 time. Last update was at 31/07/2011 23:54:08

[Yahoo!]
RedLace
Junior member

IP:

Salut,

Este mai probabil ca Grigore sa "atenteze" la integritatea plantelor decat la a neonilor, sunt rare cazurile de care am auzit ca un Hoplo a atacat vreun colocuitor, in perioada in care nu incercau sa depuna si atunci numai pe curiosii care se apropie prea mult de cuib ... Eu am avut o pereche pe care o tineam in acvariul de 180L impreuna cu tineret de guppy si cu RCS, cand nu se pregateau sa depuna nu aveau treaba cu nimeni, in schimb cand faceau cuibul nici pe mine nu ma suportau si cum apropiam mana de luciul apei se repezeau si ma improscau cu coada ... In cazul tau, avand un singur exemplar este putin probabil, parerea mea, sa vezi un astfel de comportament dar acvariul fiind cam mititel pentru un Hoplo de 12 cm o sa iti cam dezradacineze plantele si la un moment dat o sa te cam saturi de el ... In rest este un peste spectaculos, ai mei erau activi inclusiv ziua ... Apropo, ce este? mascul sau femela?

O zi buna,
Florin
haralamb
Junior member

IP:

Deja am facut topic la donatii pentru Grigore. O fi el mai valoros dar imi strica plantele. Si nici ele n-or fi multe, dar planul e sa crestem productia de iarba verde si sa tinem niste pesti environmentally friendly.

Asa ca, daca doriti un pestisor frumos si grasun, Grigore ar trebui sa fie prima voastra alegere.

Ontopic: apa e la 30* momentan. Noaptea scade pe la un 27-28. Am citit ca neonii rosii o duc bine pe la 23-24*. Imi voi lua un incalzitor pentru asta (sau racitor mai degraba...) dar va intreb cum vor reactiona plantele in cazul asta? Astazi, dupa 8 zile de functionare se simte un miros, cred ca ar fi cazul sa schimb si apa.
exp
Member
[Avatar]

IP:

Ai scris mai sus ca ai adaugat pestii dupa ciclare. Daca spui ca iti miroase apa, ma indoiesc de aceasta ciclare. Fa schimburi de 20% o data la 2 zile cu apa lasata la declorinat.

It is fear that gives men wings.

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: