Author |
Message |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2011 10:54:04
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Acvariu 80x35x40 , aprox 110 L net
Startat in ianuarie 2011
Substrat Jbl Aquabasis Plus , acoperit cu pietris de acvariu 2-3 mm din Hornbach.
Iluminare 2 tuburi T5 850mm 39W, Arcadia Plant Grow si Arcadia Original Tropical Pro cu program iluminare 9 ore , 7-9 si 17-24.
CO2 presurizat cu PH controller
Filtru Extern JBL E900 ( cu mediile de filtrare originale)
Fauna : 3 scalari maturi , 2 gourami , 5 neoni , 2 colisa lalia
Plante : elodeea densa , elocharis parvula , hemianthus cuba , bacopa monieri , cryptocoryne undulatus , aciotis acuminifolia , echinodorus spidernet , echinodorus harbich
acvariu este plantat in proportie de 40 - 50% .
Fertilizare micro
Easy Life Profito -doza standard
Easy Life carbo - doza standard
Easy Life ferro - doza standard
Fertilizare macro
Easy life Kalium
Easy life Fosfo
Easy Life Nitro
Parametrii apei :
GH = 8
KH = 4
PH = 6,5
NO2 = 0
NH4 = 0
PO4 = 1
NO3 = 15
Fe = 0,25
Am avut o problema cu algele fuzz , gsa si bba . Am reusit sa echilibrez cat de cat acvariul si bba a disparut, fuzz a stagnat , gsa a disparut si ea.
eu eram fericita si entuziasta din nou :-)
din pacate , in urma cu 4-5 zile , am gasit cateva pietricele acoperite cu o alga verde deschis , ca o pacla. Am scos pietricelele si mirosul lore era INGROZITOR.
am sperat ca nu se va extinde dar, ieri am gasit 2 frunze foarte mari de echinodorus acoperite cu aceasta pacla si , partial elocharis parvula . Alga asta creste cu percadere intre geam si nisip si brusc s-a extins.
am citit pe net si am gasit ca singura mirositoare si murdara ca aceasta alga este blue green algae.
CE SA FAC SA SCAP DE EA SI CARE SUNT CONDITIILE CARE AU FACUT-O SA SE DEZVOLTE ?
ma puteti ajuta ?
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2011 11:53:41
|
Humbert
Aquamaster
![[Avatar]](/forum/images/avatar/db68512896941514a089c37392f0683b.jpg)
IP:
|
|
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2011 13:37:50
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
nu am vrut sa folosesc din prima chimicale. am pus in functiune UV-ul de 9W pe perioada noptii, intre 12 si 7 . sper sa se poata rezolva si asa.
am mai observat pe ventuzele de la incalzitor , spraybar , etc ... o pelicula alba mucilagionasa :-(( tot cianobacterie sa fie si asta ?
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2011 13:49:44
|
Humbert
Aquamaster
IP:
|
sigur, este ok sa te convingi singura ca UV-ul nu functioneaza in cazul asta asa cum nu functioneaza de fapt pentru niciun tip de alge, odata ce acele alge au aparut pe decorul acvariului (plante, pietre, geamuri etc).  )
nici nu are cum sa functioneze, pt ca UV omoara ce este in suspensie, in apa.
deci va omori cel mult spori de alge care se afla in suspensie in apa.
dar de coloniile deja stabilite de BGA pe decor pe care zici ca le ai nu are cum sa se atinga, nu?
eritromicina nu e o chimicala, este un antibiotic despre care se stie ca omoara BGA-ul si care nu are efecte nedorite pt restul florei si faunei din acvariu.
altfel, cred ca deja folosesti chimicale in acvariul tau: fertilizarea este tot o "chimicala", daca e sa o luam asa.
intr-adevar, ce nu merita sa folosesti in acvariu sunt algicidele. restul de chimicale insa pot fi folosite si chiar e necesar sa fie folosite in diferite imprejurari.
|
|
|
 |
bobiciupe
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 29/06/2011 14:11:29
|
bobiciupe
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/79c662560b0a5f1ae00b623ad8c775e3.jpg)
IP:
|
la cite necazuri ai avut cu setupul asta eu as da reset.
|
Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii |
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 01/07/2011 19:54:16
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Am pus ieri eritromicina de uz uman. sulfat de eritromicina ,2 pastile de 200 mg .
ieri una tratament, astazi al 2-lea.
Le-am faramitat pana s-au facut praf , am amestecat cu apa si am pus cu seringa peste tot unde am gasit alga asta.
se pare ca prima doza le-a taiat elanulul de extindere.
a 2-a doza de astazi, sper sa fie fatala.
maine o sa fac si testele de NO2 , NH4 ... sa vad cum sta filtrul.
va tin la curent.
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 09:39:03
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Am scapat de alga dupa al 2-lea tratament cu eritromicina. Am facut 2 schimburi masive de apa 50% dupa primul tratament si 50% a 2-a zi dupa al 2-lea tratament.
Faptul ca tratamentul nu decicleaza filtrul e o poveste. Am facut testele si a iesit asa:
NH4 = 0,1
NO2 = 0,5
cantitatile folosite au fost : 1 zi 400 mg sulfat de eritromicina pisata si amestecata cu apa. a 2-a zi schimb 50% apa si inca 400 mg eritromicina amestecata cu apa.
a 3-a zi schimb 50% apa. spalat bine furtunele de la filtru , geamurile acvariului , aspirat substratul.
Dupa ce a murit alga asta sau ... cyanobacteria. Aveam NO3 peste 100 . Nu pot sa-mi dau seama exact pentru ca NO3 iesea din scala de masurare de la testul Sera .
Cred ca a eliberat NO3 masiv in apa cand a murit.
|
|
 |
Humbert
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 10:54:19
|
Humbert
Aquamaster
IP:
|
pai da, alga moarta duce la cresterea nh4, no2 si no3.
nu e din cauza ca s-a deciclat filtrul, stai linistita.
schimbul de apa e solutia, foarte bine ca ai facut.
|
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 10:59:29
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Humbert wrote:pai da, alga moarta duce la cresterea nh4, no2 si no3.
nu e din cauza ca s-a deciclat filtrul, stai linistita.
schimbul de apa e solutia, foarte bine ca ai facut.
e posibil ca alga sa fi eliberat NO2 si NH4 . Am sa refac testele azi sa vad ce iese si postez din nou.
un alt lucru bun este ca apa nu mai miroase a putregai si nici mainile mele dupa ce ating substratul. :-)
totusi pe ventuzele de la incalzitor , ventuzele de la tzevi etc .. am o mazga albicioasa pe care daca o sterg , se formeaza din nou a 2-a zi .
asta ce poate sa fie ?
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 11:23:27
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
Deja mi s-a luat de lupta cu algele . Ca o concluzie ce pot sa o trag dupa atatea luni de zile ...
1. incarcarea biologica mare favorizeaza aparitia algelor.
Cum am redus la jumatate numarul de pesti cum algele nu au mai fost asa virulente si agresive.
2. cantitatea si calitatea luminii favorizeaza aparitia algelor.
2. hrana congelata favorizeaza aparitia algelor
Cu am inceput sa dau NUMAI hrana uscata ( krill + larve uscate si deshidratate ) algele au inceput sa bata in retragere.
3. fertilizarea macro
Cum am inceput sa fertilizez macro cu PO4 . BBA a disparut desi , la mine in acvariu BBA era atat de incapatanata ca nu murea nici cu doza tripla de Easy Carbo direct pe ea.
4. PH-ul constant si lipsa variatiilor in concentratia de CO2
Foarte important . Cum am pus controllerul de PH in functiune , nu am mai avut explozii de BBA dar , BBA-ul deja existent nu a dat inapoi nici macar 1 mm. A trebuit sa pensez fiecare frunza si pietricica pe car crestea BBA . Ce nu am reusit sa pensez, am taiat si am aruncat. ( de ex. Elocharis parvula )
5. Cand am scapat de BBA si de FUZZ am dat peste GSA si BGA :-(
Am ridicat PO4 aproape de 1 si GSA s-a potolit imediat , BGA insa nu am oprit-o decat cu eritromicina.
cred ca ar trebui sa restartez acvariul din cauza numeroaselor greseli facute anterior.
1. am avut lumina de la becuri halogene clasice ( 2 x 80 W la 11 L )
2. acvariu suprapopulat.
3. explozie de alge de toate natiile
4. hranit de 2 ori pe zi cu larve rosii congelatie si artemia congelata .
5. bomba cu CO2 , evident fluctuatii mari de PH in functie de presiunea bombei
6. nu am avut teste de macro si nu am fertilizat macro pana de curand
cu toate ca am reusit sa inving toate algele , si momentan acvariu este curat 100% ( mai putin mazga alba care creste pe ventuze) , sunt convinsa ca nu o sa dureze mult starea asta.
CEL MAI IMPORTANT PENTRU MENTINEREA ACVARIULUI CURAT SI FARA ALGE :
1. INCARCAREA BIOLOGICA - SA FIE CAT MAI MICA ( FARA RESTURI DE AMNCARE DE LA PESTI SI CAT MAI PUTINE DEJECTII )
2. SIFONAREA SUBSTRATULUI LA FIECARE SCHIMB DE APA
3. SCHIMBURI DE APA 30% SAPTAMANAL
2. CO2 PRESURIZAT FARA VARIATII
3. LUMINA DE CALITATE
5. FERTILIZAREA MACRO ! ( AVETI GRIJA SA NU FERTILIZATI CU NO3, DACA AVETI UN NR. DECENT DE PESTI IN ACVARIU)
Asta este parerea mea proprie si clasamentul acesta l-am stabilit in urma bataliilor crancene pe care le-am dat cu algele !
ah . un alt aspect important in lupta cu algele: NU FOLOSITI NICIODATA ALGICIZI !!!
eu am folosit n-spe tipuri de algicizi minune , niciunul nu a dat rezultate !!
|
|
 |
vlad.a
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 11:34:18
|
vlad.a
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/3413ce14d52b87557e87e2c1518c2cbe.jpg)
IP:
|
Multumim pentru statistica... Ca sablon orientativ e bun... problema e ca fiecare acvariu e diferit... dar foarte bine punctat pe problemele la care trebuie avut grija.
Numai bine si un acvariu cat mai sanatos iti doresc!
|
Acvariile mele: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15728.page#137004 & http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/14003.page#141253 |
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 12:49:02
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
sper sa fie de folos acest clasament.
nu sunt o priceputa la chimie si toate observatiile mele sunt empirice.
cum am distrus conditiile propice dezvoltarii unei alge , a aparut alta alga din cauza surplusului de materie organica din apa , substrat , filtru etc ...
acest material organic trebuie consumat , plantele nu-l pot consuma , bacteriile il transforma in NO3 ... NO3 in cantitati mari (peste 50 ppm ) duce la alge .
plantele nu pot consuma atata NO3 .
m-am uitat foarte atenta la acvariile reusite si mai ales la cele de la aquascape. o sa vedeti ca au un lucru foarte important in comun si anume exterm de putini pesti !
si peste de dimensiuni mici si foarte mici.
punctez aceste lucruri deoarece nu am gasit NICAIERI pe forum sau in explicatiile date de cei avansati referiri la incarcarea biologica a apei si a acvariului.
de asemenea , nimeni nu mi-a spus sa nu mai hranesc cu mancare vie sau congelata.
sper ca alti incepatori sa citeasca aici si sa traga concluziile de rigoare .
de asemenea, pentru pestii pui , ca sa creasca sanatosi este important sa-i hraniti des si cu mancare variata. hrana vie sau congelata fiind indispensabila pentru o crestere sanatoasa dar, nu-i hraniti din plin intr-un acvariu plantat. incercat sa-i cresteti pana la maturitate intr-un acvariu steril. apoi sa-i mutati in plantat si sa opriti hranirea cu mancare vie sau congelata.
daca ma insel sau daca am tras concluzii gresite , va rog sa ma contraziceti pentru ca mi-am achizitionat un acvariu boyu ea-150 de 500 L . Intentionez sa trec la un nivel superior si nu vreau sa repet greselile si aici .
acvariu: http://www.shopmania.ro/acvaristica/p-acvariu-boyu-ea-150-7875157
|
|
 |
Antoniot
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 14:20:03
|
Antoniot
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/619850128444fbbc2737f9.jpg)
IP:
|
Felicitari pentru decizia luata.Cu cat mai mare este acvariul cu atat iti va fii si tie mai usor sa l ingrijesti.
Iti recomand sa apelezi la un decor cu roca vulcanica care iti ajuta si acvariul si ca material biologic.
Eu cand scot o roca de 8 kg din ea se scurge vre o 4 -5 litri de apa.pret pe kg este 3,5 ron la depozit.
Succes la noul acvariu!
|
Nu judeca din rezultate! |
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 16:42:03
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
alte cateva observatii :-)
nu puteti "lua alge" . algele exista in apa , in aer in orice coltisor al acvariului vostru .
asteapta doar conditiile optime pentru dezvoltare cum ar fi un surplusul sau absenta unui nutrient. proasta circulatie a apei din acvariu . etc ...
am citit ca plantele nou achizitionate se "spala" intr-o solutie cu clor. va spun din experienta ca este o prostie.
chiar daca plantele pe care le cumparati au unele alge (in cantitati rezonabile ) , rupeti frunzele afectate si plantati-le fara nici o grija . algele nu se vor dezvolta daca
in acvariul vostru nu exista conditii propice dezvoltarii lor.
eu, de la un acvariu PLIN cu toate natiile de alge , am ajuns la un acvariu 100% fara alge. cam in 6 luni de zile , in care m-am documentat si am citit TOT ce se putea citi in materie.
primul rand de plante l-am aruncat sperand sa nu mai revina algele. al 2-lea rand de plante l-am salvat . am tuns , am spalat , am aruncat fiecare frunzulita care avea alge si treptat algele au disparut.
am citit si metode proaste de a le combate gen ( phosex in filtru si alte minuni care combat nitratii si fosfatii , easy balance , etc ..) . cu aceste metode , mai rau va veti umple de alge.
taind nitratii va veti umple de alge care profita de fosfati si invers , taind fosfatii va veti umple de alge care profita de nitrati. taindu-le pe amandua , scapati si de plante care nu supravietuiesc fara macroelemente.
retrospectiv ... era MULT mai usor daca aruncam tot si o luam de la capat dar, nu as fi invatat nimic si as fi ajuns in acelasi punct mort.
Cateva lucruri despre UV in lupta cu algele.
UV-ul este bun. Este EXCEPTIONAL dar nu la un acvariu cu plante.
Nu este un mit faptul ca UV-ul distruge fierul si fertilizarea micro. Am testat si , lasand UV-ul in functiune doar 4 ore/noapte , fierul din acvariu scadea de la 0,5 ppm la 0 intr-o singura noapte.
Singurul lucru de care m-a scapat UV-ul a fost apa verde dar , nu stiu daca merita investitia. O singura data dupa startup am avut apa verde si de cand am tratat-o cu UV nu a mai reaparut pana azi.
This message was edited 1 time. Last update was at 04/07/2011 16:49:27
|
|
 |
bobiciupe
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 04/07/2011 19:35:50
|
bobiciupe
Senior member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/79c662560b0a5f1ae00b623ad8c775e3.jpg)
IP:
|
eu ti-am zis mai sus sa dai reset si sa incepi cum trebuie de la inceput. nu m-ai ascultat.....
|
Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii |
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/07/2011 11:13:57
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
In sfarsit pot sa postez niste poze fara alge.
Am reusit sa scap definitv de alge dupa ce am donat aproape toti pestii .
Am ramas cu 5 neoni , 2 gourami si 2 colisa lalia. Se pare ca , pentru 110 L net , asta e numarul maxim de pesti pe care il pot tine.
fertilizare - schema easy life , micro si macro .
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/07/2011 11:15:47
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
poze 2
|
|
 |
NightOwner
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 11/07/2011 11:17:24
|
NightOwner
Membru de baza
IP:
|
mai sunt unele urme de GSA dar , vor trece si ele. :-)
GSA nou nu mai apare, urmele sunt vechi.
|
|
 |
|