[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Revizia si incarcarea buteliei cu CO2. Explicatii si sfaturi.  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
bitanu
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/09/2010 17:47:52
Messages: 629
Location: Navodari CT
IP:
Offline

Salut acvaristi! Am observat ca pe forumuri se tot aminteste, si nu prea se discuta despre revizia si incarcarea buteliei/extinctorului/recipentului Co2.

Revizia buteliei
Aceasta operatiune se executa la un centru special, destinat verificarii si repararii buteliilor. Pentru informatia voastra, butelia propriu-zisa , la revizie (atentie: aceasta este o operatiune separata de cea de incarcare cu gaz lichefiat, a nu se confunda) se probeaza rezistenta la inalta presiune cu ajutorul unei pompe hidraulice sau pneumatice ce atinge presiunea de 250 bari.
Dupa aceasta revizie se pansoneaza datele noii verificari pe butelie, langa cea originala din fabricatie. De obicei, in Romania valabilitatea verificarii este de 10 ani. In schimb, robinetul are atasata (pe corpul acestuia prin infiletare) o ,,siguranta" compusa dintr-un jigler (un surub prevazut cu gauri de evacuare a gazului) si o membrana (care de obicei este din material nefieros: bronz, alama sau aluminiu) foarte subtire care este strapunsa de presiunea gazului in momentul depasirii presiunii de 150-200bari).
Conform normelor legale ISCIR, butelia de co2 se verifica astfel:
a). se da jos robinetul;
b). cu ajutorul unei camere video (de genul celor folosite in medicina) se efectueaza inspectia vizuala a lacului protector (daca are aplicat) din interior sau, in unele cazuri, a stratului de nichel (in functie de tip constructiv si de fabricant), desi majoritatea sunt din otel sau aluminiu brut, si-atat;
c). se umple butelia cu apa, verificandu-se daca aceasta si-a marit volumul initial in timp;
d). montarea unui robinet nou sau se verifica cel original si se inlocuieste obligatoriu membrana sigurantei;
e). proba la pompa de inalta presiune.
De mentionat ca acesti pasi, la noi, sunt efectuati cam rar, si costa...si se mai da si o vopsea pe exterior (de obicei rosie si cat mai ieftina), asa ,,sa ne i-a ochii!!!"


Incarcarea corecta a buteliei
Ca si revizia, incarcarea cu CO2 se face la un centru specializat.
Etapele operatiunii de incarcare (ar fi bine, daca se poate, sa urmariti aceasta procedura cu ochii vostrii, pentru a nu avea probleme/accidente cu aceasta in casa unde locuiti):
a) se goleste de tot butelia;
b) se cantareste butelia si se citeste de pe butelie sau de pe eticheta acesteia cantitatea de gaz recomandata a fi incarcata;
c) se conecteaza butelia la la furtunul de inalta presiune a instalatiei de incarcare (unele centre incarca gazul si prin transfer din butelii cu ajutorul reductiilor);
d) se incarca butelia (acesta fiind pasul unu al incarcarii);
e) se desface reductia de la butelie, si ,,se scoate aerul" din butelie. In functie de butelie ca de ex. extinctorul tip g (acesta fiind prevazut in interior cu o teava care coboara aproape de ,,fundul" buteliei), se intoarce butelia cu robinetul in jos si se deschide la maxim robinetul, iar la buteliile speciale pentru acvaristica (acestea ne-avand nici o teva) butelia se tine in pozitie verticala si se deschide la maxim robinetul. Explicatia fenomenului: la deschiderea rapida si continua a robinetului gazul incarcat (CO2-ul) in stare lichida formeaza un bulgare inghetat, deci ingheata si iese aerul care era in butelie si pe furtun inainte de incarcare.
f) se cupleaza din nou butelia la instalatie si se mai incarca inca o data cu gaz (acesta fiind pasul doi);
g) se decupleaza butelia de la instalatie;
h) se cantareste butelia incarcata si daca este cazul se ajusteaza cantitatea incarcata prin golire sau prin reumplere.

ATENTIE FOARTE FOARTE MARE la supraincarcarea buteliei peste incarcatura stantata (imprimata) pe butelie, mai ales in sezonul rece! Eu am patit-o cand am incarcat o butelie de 2 kg incarcatura, cu 2,3 kg CO2. Cand am cuplat-o la reductor, indica 50 bari, iar dupa doua ore (in urma dilatarii gazului din cauza diferentei de temperatura, de circa 20 grade Celsius) indica peste 160 bari, si fasssssss puternic!!! Asa ca...traim cu speranta ca buteliile sunt fabricate cu simt de raspundere, intretinute corespunzator, ca nu ruginesc, nu sunt lovite, umplute standard etc.

Atentie si la calitatea materialelor si a echipamentelor gen: robineti, reductii, o-ringuri, piulite si reductoare de presiune !!! Nu este de joaca cu presiunea!!!



Bonus pentru acvaristii din zona Constanta iata si doua centre de incarcare (fara a face reclama):

- Constanta, B-dul Aurel Vlaicu (varianta orasului) pana la urcarea pe podul I.P.M.C., pe stanga din directia Mamaia catre Mangalia.

Localizare: http://img233.imageshack.us/img233/7283/screenhunter01apr301253.jpg

image


- Navodari, langa ecluza Navodari, pana in peco-rafinarie prima la dreapta si cum ajungeti la Canalul Dunare-M. Neagra stanga si inca 100m.

Localizare: http://img546.imageshack.us/img546/4235/screenhunter03apr301303.jpg

image

,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Verificarea buteliilor, conform ISCIR, este executata corect numai de catre o firma cu sediul in Cluj. Numai ei au echipamentul necesar.
Chestiunea cu 10 ani verificare valabila este relativa. Unii dau 3, altii 5, rareori 10 ani. Celor care au dreptul sa faca revizia le este frica.
A fost un caz pe vremea lui Ceasca: explozia unor butelii la un IAS, morti, pagube, oameni trimisi in judecata, condamnari. De atunci oamenii se feresc sa dea maximum la verificare (10 ani). In Iasi, de pilda, nimeni nu da mai mult de 5 ani.
Mai este un lucru: nici o butelie nu are voie sa depaseasca 30 ani de exploatare din momentul in care a fost produsa.
Incarcarea buteliei se face cu ajutorul unei pompe (asa-numita pompa de frig) care scade temperatura gazului la -25 g Celsius. Daca presiunea la iesire trece de 45 bari, instalatia se opreste automat. Cedeaza valvele.
Transvazarea gazului dintr-o butelie in alta se face cu conditia ca butelia depozit sa stea la rece, iar cea supusa incarcarii este racita in prealabil la -25 g Celsius.
Acum sa va relatez un caz: folosesc un aparat de uz casnic numit Wasser Maxx pentru producerea de bauturi carbogazoase. Utilizeaza butelii mici de 325 grame. Buuun. Necazul este ca nici un centru de incarcari gaze lichefiate nu incarca butelia respectiva. Asa ca sunt nevoit sa transfer gaz din butelia pentru acvariu (6 kg) in cea mica. Daca nu racesc butelia mica in prealabil, nu reusesc sa transfer in ea mai mult de 125 g, dintr-un maxim posibil de 325 g. Daca o racesc, maximum transferat este de 220 g. Cu alte cuvinte, fara pompa de frig eficienta este mica.
De retinut: o butelie corect incarcata, inghetata, abia decuplata de la pompa, are in ea gaz la presiunea de maxim 40 bari. Cand o transportati spre casa, aveti mare grija sa evitati gropile, denivelarile si sa conduceti masina la viteza moderata. Balansul permanent duce la cresterea presiunii pana la un nivel la care poate ceda supapa de siguranta. Inca un lucru: Inainte de montarea reductorului pe butelie deschideti robinetul acesteia timp de 2-3 sec. pentru a evacua o parte din gazul ce poate crea suprapresiune. Pierderea este infima, nu conteaza.
bitanu
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/09/2010 17:47:52
Messages: 629
Location: Navodari CT
IP:
Offline

,,Executata corect numai de catre o firma din Cluj? ,,

Daca firma din Navodari incarca stingatoarele pentru renumitul combinat petrochimic, unde riscurile de expolziii sunt foarte mari, oare nu este autorizata ISCIR ? Nu ar face ca la carte? Informatiile despre verificarea buteliilor le am in mare parte, de la angajatii respectivei societati. Cat despre metodele incarcare al buteliei la noi in judet am vazut doua . La societatea din C-ta iti pune butelia pe cantar si ,,baga tare,, pana ce atinge masa dorita in functie de cantitatea specificata. La societatea din Navodari mai intai cantareste butelia, o incarca o data, apoi ii da o golire rapida sa iasa aerul (tinand butelia orientata in functie de tipul constructiv: cu teava-tija pana jos sau cu robinet simplu) si co2-ul sa inghete, formand un bulgare si dupa toate acestea inca o incarcare urmata de cantarire si ajustare a masei. Imi inspira mai multa incredere a doua metoda. Precizez ca centrul din C-ta are o instalatie de incarcare pe curent care trage cumva gazul dintr-un rezervor, si cel din Navodari incarca din butelii mai mari cu ajutorul unei reductii. In plus de asta mosul de la centrul din C-ta, de cate ori am fost la el, mereu comenteza pentru a ,,ciupii,, ceva bani in plus: ,,pai, daca ii dau drumu la instalatie pentru un stingator pierd vreo 2 kg,, sau ,,vino maine dimineata, ca poate vin mai multi la incarcat,, si tot asa.
Precizez ca centrul din C-ta are o instalatie de incarcare pe curent care trage cumva gazul dintr-un rezervor, si cel din Navodari incarca din butelii mai mari cu ajutorul unei reductii.

,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
ezatemi
Member

Joined: 29/01/2010 20:45:10
Messages: 245
Location: Iasi
IP:
Offline

Cand spuneam firma din Cluj, ma refeream la Linde Gas. Ei fac inspectia tehnica ca la carte: vizuala cu camera video si apoi verifica integritatea peretelui buteliei cu ajutorul unui...sonar. Firmele facute de pompieri iesiti din serviciu, cu nume in coada de genul ceva+sting nu imi inspira incredere. Aici e mult de discutat: cei pe care ii cunosc eu NU vor sa puna poansonul pe butelii. Nici macar nu dau robinetul jos de pe butelie pentru verificarea capacitatii. Motivele le stiu, dar asa se procedeaza cand legea e doar pentru unii.
Relativ la incarcarea buteliilor, fiecare centru procedeaza in functie de dotarea tehnica. Cel care are minim pompa de frig se descurca. Treaba cu "pierde gaz" are in ea un sambure de adevar. In procesul umplerii, o parte din CO2 lichefiat trece in stare gazoasa si se acumuleaza in rezervor. Majoritatea centrelor de incarcare de la noi nu au echipamentul necesar lichefierii acelui gaz care, in esenta, devine reziduu si se inregistreaza ca pierdere. Cat de mare este acea pierdere, nu stiu insa. Nu in ultimul rand, stresul la care este supusa pompa de frig in cazul incarcarii unor butelii de capacitate mica este mult mai mare decat in cazul incarcarii buteliilor mari.
LUPmic
Senior member

Joined: 26/05/2008 09:28:07
Messages: 1182
Location: Bucuresti, Berceni
IP:
Offline

Eu am un stingator G3 cu revizia expirata caruia i-am schimbat parghia cu un robinet(la centru de incarcare, nu la coltul strazii).
De la inlocuirea parghiei cu robinet eu consider ca are revizia facuta, chiar daca nu au stantat pe recipient data.
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com