[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
827 e bun pentru plante?  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Din ce am citit am inteles ca o temperatura de culoare de 3000 k este cea mai potrivita pentru cresterea plantelor. Ca atare pot folosi un neon 827 pentru plantele mele sau trebuie strict 830? Ma intereseaza doar necesitatile plantelor.
Multumesc!
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Parerile sint impartite, unii considera ca lumina calda nu-i buna pentru plante, altii o folosesc cu succes. Tubul Dennerle pentru plante are 3.000 K, tubul Hagen (FloraGlo) are 2.800 K ....... JBL face tuburile pentru plante la 4.000 K.
Eu am folosit 830, 827 si mai folosesc, sint multumit de cresterea plantelor, am folosit si tuburi roz (Fluora etc) sau Aquarelle, toate m-au multumit.
Am vazut si avut plante foarte reusite si la lumina rece si la lumina calda.
Poti folosi 827 , e bun.

Poze: smilie ... Poze cu plante
aLLLx
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru ajutor!
Ape limpezi tuturor!
dj_ando_83
Member

IP:

am vazut ca se discuta despre tuburi de 2700-3000K. am folosit si eu la un acvariu cu inaltimea de 40 cm o combinatie de tuburi de 2700, 4000 si 6400K si au mers cat de cat bine plantele. cu aceleasi tuburi la un acvariu de 70cm inaltime au mers un timp dar nu la fel de bine ca in cel de 40 cm. acum vreau sa folosesc un osram hci-t 150W si are temperatura la 3000K, iar irc-ul la 88 (becul il voi folosi in combinatie cu tuburi de 6400K). e bun asta sau caut un bec de 6400K?
[Email] [Yahoo!]
ender67
Member

IP:

La bazinul de 70 cm inaltime sigur nu combinatia de neoane sau becuri a fost problema, ci inaltimea acvariului.. sa nu uitam ca iluminarea scade cu patratul distantei. Daca tuburile erau la 5 cm de suprafata si aveai substrat sa zicem tot de 5 cm, fara a intra in detalii despre cum se propaga lumina in aer si in apa atunci ajungem la concluzia ca iluminarea (sa zcem cantitatea de lumina pe suprafata) la nivelul substratului in bazinul de 40 cm e cam de trei ori mai buna fata de cel de 70 cm (40x40=1600, 70x70=4900, 4900/1600= aprox 3). Si pentru plante de 10 cm raportul e de 60x60/30x30=4. Pentru plante de 20 cm inaltime ar fi 50x50/20x20=6.25. Deci plantele de inaltime uzuala au de 3-4-5-6 ori mai putina lumina in bazinul de 70 cm. De evitat acvariile cu inaltime mai mare de 50-55 cm.

This message was edited 2 times. Last update was at 20/04/2011 23:49:50

goldman
Member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Parerile sint impartite, unii considera ca lumina calda nu-i buna pentru plante, altii o folosesc cu succes. Tubul Dennerle pentru plante are 3.000 K, tubul Hagen (FloraGlo) are 2.800 K ....... JBL face tuburile pentru plante la 4.000 K.
Eu am folosit 830, 827 si mai folosesc, sint multumit de cresterea plantelor, am folosit si tuburi roz (Fluora etc) sau Aquarelle, toate m-au multumit.
Am vazut si avut plante foarte reusite si la lumina rece si la lumina calda.
Poti folosi 827 , e bun.

Cehhhh raspuns
Ai reusit cu orice!te cred! Stiinta sau noroc?ambele,nu?
Dar eu as fii fost curios care dintre enumerate este garantat(incercat) mai bun?!
Dar sa dau si eu un exemplu,din umila mea experienta:am inceput cu tuburi juwel(originalele de la bazin) t5 4100k,si day9000k,La 2 acvarii juwel,
explozii de alge nu am avut nici la inceput(deci alge am avut si am si acum... daca cautam cu lupa) dar eu am vrut performanta si siguranta,mi-am comandat din germania,Dennerle,cica:cu folie uv stop!DA are...
Pe dracu!la fel se fac si cu dennerle, daca nu esti atent si faci de ex. un dezechilibru,deci repet nu am invazie dar va dau din nou un exemplu:daca cu tuburile juwel am avut 5 firicele de alge,acum cu dennerle am 10!Probabil cu dennerle cresc plantele putin mai bine,dar nu mi se pare corecta nici vorba aceea de profesionisti(baieti care nu cred ca au incercat juwelu):juwel si restul "no name" nu-s bune de crescut plante,Numai dennerle,giesseman eventual osram.Pe mine Mai mult Culoarea temperaturii m-ar fii interesat,"nebunul"de Amano propune vreo 8000k! Dar cred ca, doar la bazinele lui de 1 metru si!

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2011 01:33:24

bazin:150x50x66 plantat: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15077.page
ender67
Member

IP:

Cred ca ar fi bine sa precizam de la bun inceput: nu exista o reteta cu rezultate garantate, de genul 1W/l tuburi 865 sau 965 sau Flora sau Giesseman .
Acvariul e un sistem foarte complex, in care intervin o multime de variabile:
- caracteristicile apei
- iluminarea
- tipul de subtrat
- gradul de incarcare cu nutrienti al substratului
- procesele chimice din substrat
- temperatura
- incarcatura biologica (speciile de pesti si numarul de indivizi)
- gradul de plantare (speciile si numarul de fire)
- evolutia plantelor in timp (de exemplu daca le tunzi sau nu)
- schimburile de apa
- modul de hranire
- modul de fertilizare
- aditia de CO2
- evolutia principalilor indicatori chimici in timp
- modul de filtrare
- circulatia apei in acvariu
s.a.m.d, s.a.m.d.
Asa ca te rog sa ma scuzi, daca un coleg nu a putut intelege diferenta intre rezultatele unui set de tuburi fluorescente in acvariul de 40 cm adancime, si de ce s-au comportat diferit la acvariul de 70 cm adancime (si nici n-am mai luat in calcul si latimea acvariului).... iti dai seama ca o abordare de genul "neoanele 827 sunt bune" sau " neonul Giessmann cat e el de Giessmann face alge" sau "UV stop e doar o gaseltnita de marketing" e o abordare extrem de simplista..pur si simplu in acvaristica nu ai doar alb si negru ci o infinitate de nuante de gri.
Iluminarea e doar unul din factorii ce contribuie la reusita unui acvariu...din zecile de factori posibili.
Acvariul e un sistem dinamic, ce variaza in timp. Totul trebuie privit prin prisma "intrarilor" si "iesirilor".
Poti sa ai azi alge, sa nu schimbi nimic, dar peste 2 saptamini sa nu ai pic de alge pentru ca acvariul s-a stabilizat.
Sau tot atat de bine azi acvariul sa fie "curat", fara alge, sa nu schimbi nimic, dar sa ai alge peste 6 luni (s-au consumat nutrientii din substrat, s-a schimbat spectrul tuburilor, etc.).
Sau (caz personal) sa varieze pH-ul de la 7 catre 5.5 intr-un acvariu cu discusi in care aditia de CO2 era oprita - cauza era o noua generatie de Pomacea, cresterea cochiliilor a determinat demineralizarea apei si crash-ul de pH.
Cu atat mai mult nu trebuie facute formulari de genul "tuburile X sunt varza, cu tuburile Y aveam 5 alge, l-am pus pe X si acum am 10 alge"...tocmai pentru ca ai schimbat tuburile ai produs un dezechilibru in acvariu. Chiar si la tuburi de acelasi spectru se recomanda sa nu schimbi mai multe deodata , oare de ce?...tocmai pentru a evita schimbarile bruste in cantitatea de lumina sau in spectru.
Si nu in ultimul rand, nu stiu de ce prezenta sau absenta algelor e considerat criteriul de stabilire a unui acvariu reusit...exista acvarii superbe si care mai au si ceva alge. Cum am spus, prezenta algelor e doar o etapa.

This message was edited 2 times. Last update was at 21/04/2011 02:55:48

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

lumina soarelui are, in cea mai mare parte a zilei, o temperatura intre 5400K si 6500K.
sigur, la rasarit si la apus ajunge si la 2000K.
http://www.sizes.com/units/color_temperature.htm

rezulta ca primul pas in alegerea temperaturii de culoare a unui tub este mimarea temperaturii soarelui, ca plantele in natura primesc lumina de la soare.
deci de la osram de exemplu voi alege neoane 865 sau 965.

dupa aia, se pot face diferite teste, dar parerea mea este ca atat timp cat ai neoanele astea, problemele in cresterea plantelor sunt in alte parte, nu la temperatura de culoare a luminii.
s-a scris mai sus, sunt foarte multe variabile.

si sunt convins ca se pot creste cu succes plante si la alte temperaturi de culoare, dar eu personal nu vad de ce as investi bani in directia asta.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2011 09:58:25

goldman
Member
[Avatar]

IP:

ender67 wrote:Cred ca ar fi bine sa precizam de la bun inceput: nu exista o reteta cu rezultate garantate, de genul 1W/l tuburi 865 sau 965 sau Flora sau Giesseman .
Giessmann face alge" sau "UV stop e doar o gaseltnita de marketing" e o abordare extrem de simplista..pur si simplu in acvaristica nu ai doar alb si negru ci o infinitate de nuante de gri.

Cu atat mai mult nu trebuie facute formulari de genul "tuburile X sunt varza, cu tuburile Y aveam 5 alge, l-am pus pe X si acum am 10 alge"...tocmai pentru ca ai schimbat tuburile ai produs un dezechilibru in acvariu. Chiar si la tuburi de acelasi spectru se recomanda sa nu schimbi mai multe deodata , oare de ce?...tocmai pentru a evita schimbarile bruste in cantitatea de lumina sau in spectru.
Si nu in ultimul rand, nu stiu de ce prezenta sau absenta algelor e considerat criteriul de stabilire a unui acvariu reusit...exista acvarii superbe si care mai au si ceva alge. Cum am spus, prezenta algelor e doar o etapa.

1.nue doar o gaselnita de marketing,poate tu nu ai vazut tuburi dennerle,dar ele chiar au o folie groasa,lipita pe tub,deci tot e ceva acolo!
2.nu am facut formulari de genul"tuburile x sunt varza",chiar asta incercam sa zic,ca nu sunt neaparat de slaba calitate tuburile juwel,si nici dennerle nu fac minuni,am vrut sa ma alatur de domnul Porcu,adica pot sa faci treaba si cu altfel de tuburi decat giesseman...oricum asteptam un raspuns de la @Porcu,in legatura cu tuburi folosite de el,adica daca totusi are o preferinta sau nu.
3.cu algele nu ai inteles nimic,(chiar crezi ca nu stiu cum se schimba,treptat tuburile??)prima data intreaba-ma si abia dupa aceea ma poti acuza ca am facut dezechilibru,nu?Am avut o luna juwel,cu putine alge,dupa aceia am avut 2luni dennerle la fel de putine alge si abia la a 3-4 luna am observat mai multe(cu dennerle),dar nici aici n-ai fost atent!!!eu am scris ca au aparut algele doar din cauza mea ca am facut niste dezechilibre"controlate"am scos brusc multe plante etc.Si ca sa mai zic ceva,in momentul asta am 6tuburi atat dennerle cat si juwel.
4.Ba da eu vreau acvariu superb si pedeasupra si fara alge!!!(inevitabil in 400l mai ai 2-3 firicele de alge...)

Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

goldman wrote:asteptam un raspuns de la @Porcu,in legatura cu tuburi folosite de el,adica daca totusi are o preferinta sau nu.

Preferintele mele se indreapta catre tuburile roz: Osram Fluora, Sera Plant Color, Sylvania Grolux, AquaMedic PlantGrow, dintre cele roz p-astea le-am folosit. Motivu' preferintei mele e ca-s concepute special pentru plante de catre niste oameni care au studiat la un nivel inaccesibil noua . Daca ei au descoperit ca plantele au nevoie de rosu si albastru si au facut niste tuburi care emit astfel de lumina ....... eu ii cred. Daca ar fi sa-mi luminez acvariile doar in interesul plantelor as folosi doar tuburi roz. Din pacate plantele verzi nu se vad foarte frumos la lumina roz (tuburile astea nu prea au verde in spectru) ....... practic tot acvariu arata destul de ciudat daca-i iluminat doar cu roz. Din motivu' asta prefer sa le combin cu 830 sau Aquarelle ....... la doua-trei tuburi roz merge un 830 sau un Aquarelle.
Pina la urma Philips considera 830 tub horticol iar Aquarelle ca stimulator al fotosintezei.
Mie nu-mi plac tuburile 865, nici 965, nu-mi place cum se vad plantele la lumina lor.

Poze: smilie ... Poze cu plante
goldman
Member
[Avatar]

IP:

mersi pt raspuns Faraoane

This message was edited 1 time. Last update was at 23/04/2011 13:45:08

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: