IP:
Buna seara,
Acum ~13 zile mi-au depus pentru prima data scalarii. In urma cu ~7 zile au inceput mici certuri...din cate am citit ar fi normal sa se mai ciondaneasca un pic...sa se impinga bot in bot s.a.. Dar acum vreo 4 zile au inceput sa se fugareasca...mai mult femela pe mascul...astazi am observat ca amandoi au papilele genitale iesite, ma gandesc ca se pregatesc de o noua depunere...singura problema este ca femela cam bate masculul de-i sar solzii (la propriu) si il fugareste prin tot acvariul, chiar daca se ascunde, intra dupa el.
Am facut si vreo 2 filmulete dar inca astept sa le proceseze youtube-ul. Cum termina am sa editez post-ul.
Acvariul are 100l, bine plantat, mai am 2 ancistrusi, 4 corry si inca un scalar (cred ca femela, dar e mica,inca nu a ajuns la maturitate si vad ca nici nu prea o baga in seama perechea mai mult decat sa o goneasca din locul lor).
Din prima depunere nu a iesit nimic, icrele s-au albit si mucegait iar in a 3-a spre a 4-a zi au disparut.
Aveti vreo idee, mai am vreo sansa sa se "impace" perechea? Exista riscul ca masculul sa fie in pericol (de moarte?). E posibil comportamentul sa fie din cauza ca am si vreo 6 led-uri albastre care lumineaza noaptea, sa ii streseze?
Asta e ceva mai reprezentativ:
Si cam asa arata lumina de noapte:
This message was edited 4 times. Last update was at 26/01/2011 23:43:57
in general scalarii formeaza perechi pe viata,dar lucrurile se pot schimba,si asta o spun din experienta.
esti sigur ca acea este femela?
daca este cu adevarat femela atunci inseamna ca masculul nu mai este pe ``gustul`` ei.din ce vad in filmare masculul este slab dezvoltat,fapt care nu duce ala o formare de pereche ok.
masculii mai fac chestii de genul asta dar nu pentru o perioada mare,deci urmareste atent ce se intampla.
impinsul in bot (lip-lock) este un mod in care fiecare parte isi testeaza partenerul ca sa vada daca este demn de a forma o pereche cu el.care este slab este lasat deoparte si devine rival pe teritoriu.
lasand ce am spus mai sus deoparte.iti spun ca poate fii si o chestie temporara...unii scalari au o personalitate mai agresiva.
observai in zilele ce urmeaza si vezi ce se mai intampla.
IP:
Salutare,
Pot sa confirm ca scalarul negru e mascul si cel argintiu femela, cand am ajuns acasa la pauza de masa i-am prins in timpul partidei de impacare sper... parea ca il lasa sa fecundeze icrele acum ramane sa vedem cum se comporta mai departe... asta e a doua depunere..din cate am inteles nici de la asta nu ar trebui sa ma astept la mare lucru..eh..speranta moare ultima ..va tin la curent...
IP:
flyer01 wrote:din ce vad in filmare masculul este slab dezvoltat,fapt care nu duce ala o formare de pereche ok.
Masculul pare asa pentru ca are cred ca ~1 luna mai putin decat femela... din cei 6 scalari pe care i-am avut, ea era de la inceput cea mai mare.
Se pare ca acum au dat-o la pace...si ea este cam batuta...probabil a pus barbatu' picioru' in prag )
Observ totusi ca mai mult ea are grija de aerarea icrelor si el sta mai departe dar totusi apare rapid cand se misca ceva pe langa icre (corry, ancistrus sau melc )
Ma gandesc ca dupa vreo luna doua, poate mai creste si masculul si stunci o fi mai impunator si nu vor mai exista astfel de certuri...
IP:
Update:
Vi s-a mai intamplat ca la vreo 6 ore de la depunere, femela sa mai depuna cateva icre? din pacate masculul nu a fecundat icrele nou depuse...sper sa nu mi se strice tot cuibul de la cele nefecundate...