[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Dimensiunea optima a buretelui de filtru  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Claudiavis
Junior member

IP:

Buna dimineata tuturor,

Am o intrebare (de fapt chiar mai multe). Am cumparat un filtru intern pentru maxim 40 de litri. Are incorporate un burete de dimensiunile 2x2x3 cm3 si o caseta cu carbune activ. Intrebarea este: e suficient acel burete pentru un acvariu de 25 de litri? Daca nu, pot inlocui caseta cu carbune cu inca un burete? Si conteaza ce fel de burete e (adica e musai sa ma duc sa iau unul special sau pot sa folosesc si o bucata de burete obisnuit)?

Multumesc mult pentru ajutor!
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Poti scoate carbunele activ. Acesta se foloseste dupa eventuale tratamente medicamentoase in acvariu (pentru a scoate chimicalele) si oricum ar trebui schimbat dupa o perioada de cateva saptamani.
In spatiul ramas liber, trebuie sa folosesti burete pentru acvaristica. Daca il vei privi cu atentie pe cel din filtru, vei vedea ca exista o mare diferenta intre el si cel de..."bucatarie". La buretele de acvaristica, acele "gauri" care il caracterizeaza, au corespondenta intre ele, formeaza un fel de labirintfoarte intortocheat. La buretele obisnuit, bulele sunt intregi, ca niste sfere lipite una de cealalta. Noi avem nevoie ca apa sa circule liber prin burete, asa ca vom folosi doar burete de acvaristica.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Claudiavis
Junior member

IP:

Ma gindeam eu ca are un schepsis buretele ala. Multumesc de raspuns. O sa ma duc sa cumpar.

Alber, inca doua intrebari, daca nu te superi
1. Acvariul are 25 de litri. In afara de Fitza, care e un Molly, mai pot sa bag ceva (ma refer la pesti) pe linga el, sa-i tina de urit?
2. Acvariul sta la ciclat de lunea trecuta (ma rog, filtrul a venit abia ieri). Cind pot sa bag pestele in el? Deocamdata am doar niste melci pe-acolo. Si sper sa gasesc prin Obor un kit de masurat nitriti/nitrati etc, dar saptamina trecuta nu aveau....

Si a 3-a: are rost sa iau niste pastile dintr-alea care grabesc ciclarea?

Saru'mina!

This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2011 11:10:19

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

1. Mai poti, dar nu acum. Vorbim dupa ce se termina treaba cu ciclarea.
2. Pai daca filtrul l-ai pus ieri, de ieri socotesti. Ca tu n-ai nici picior de bacterie pe-acolo, te asigur eu.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Ancistrus
Member
[Avatar]

IP:

Claudiavis wrote:Intrebarea este: e suficient acel burete pentru un acvariu de 25 de litri?
De multe ori iubitorii de vietati acvatice isi incep aventura cu un acvariu mic... fiind demoralizati in scurt timp din cauza ca sunt dificil de echilibrat (din punct de vedere biologic) si mentinut. De apreciat faptul ca vrei sa-i oferi un "camin" mai mare acelui pestisor, dar situatia va fii la fel... noroc cu viviparii astia care sunt in stare sa supravietuiasca si in chiuveta, dar a supravietui nu inseamna a fii fericit. Eu iti urez succes, totusi acvariile asa mici ar trebui recomandate acvaristilor mai experimentati.
[Yahoo!]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu sunt carcotas, nici nu vreau sa te descurajez, ci doar sa te ajut.
Filtrul pe care-l ai se foloseste la colectarea suspensiilor din apa. Pentru filtrarea biologica ar fi,..."aproape demn de luat in seama" doar daca l-ai umple cu un material cu calitati ideale, de genul ceramicii sinterizate, care-i un material produs special pentru acest scop.
Cu buretele care incape in filtrul acela, indiferent de felul sau, cu pori mari sau chiar foarte mici si la viteza mult prea mare a apei care trece prin el, nu vei reusi sa filtrezi cantitatea de amoniac si nitrit care apare in urma descompunerii hranei si fecalelor, intr-un acvariu in care hranesti mai mult de 2-3 Guppy. Nu va trece mult timp si se va colmata, va trebui sa-l speli si vei arunca si mult prea putinele bacterii colonizate acolo.
Un substrat de nisip cu granulatia de ca. 1-2 mm ar putea gazdui mult mai multe bacterii. Plantele ar consuma si ele o parte din compusii toxici ai azotului, amoniac, nitrit si nitrat, daca ar fi destul de multe si mari. Colonizarea unui filtru biologic cu bacterii dureaza in cele mai bune conditii ca. 5-6 saptamani. Cu ajutorul bacteriilor cumparate se poate reduce durata colonizarii materialului din filtru la ca. 2-3 saptamani.
Daca incerci sa ciclezi un material filtrant cu pestii in aceiasi apa, se va prelungi mult durata, pentru ca va trebui sa schimbi apa ca sa elimini toxinele si vei arunca o data cu apa si bacteriile care nu s-au depus inca pe material.
Claudiavis
Junior member

IP:

Ancistrus si Ioan, va multumesc pentru raspunsuri. Am aflat cam prea tirziu ca un acvariu asa mic e mai dificil de intretinut decit unul mai mare. Pestisorul pentru care il pregatesc nu l-am cumparat, ci cred ca a venit impreuna cu niste plante de apa pe care le-am luat de la un coleg (plantele erau pentru bolul meu cu plante si melci, in care nu am nici un sistem de filtrare, oxigenare etc). Acuma, daca a supravietuit acolo si creste... eu ce sa-i fac? In bolul ala nu mai pot sa-l tin mult, si-asa mi-e teama sa nu sucombe, in alt acvariu nu pot sa-l mut, ca-l maninca pestii mai mari (mai avem doua acvarii imense la serviciu, dar sint cu scalari si oricum colegul care se ocupa de ele nu vrea Molly in ele ) ... cred totusi ca un acvariu numai al lui e cea mai buna varianta, cel putin pina creste.

In acvariul de 25 de litri am substrat (nisip) si plante. In plus, colegul care ingrijeste acvariile mi-a promis ca imi da un filtru de-al lui sa il "spal" in acvariul meu, sa fac rost de bacterii mai repede. Ce forme ciudate poate lua ajutorul pe care ti-l acorda cineva

Legat de fericirea pestilor... cred ca nici un animal captiv nu e fericit. Din acest motiv eu nu m-as fi apucat niciodata de acvaristica, daca nu era Fitza asta mica (acum are 2 cm lungime). In fine, nu am de gind sa suprapopulez acvariul (cel mult ii mai aduc un tovaras daca o sa vrea vreodata vreun coleg sa scape de vreun peste).

Ceramica sinterizata se gaseste pe undeva de cumparat? Sub ce forma, sau ce sa cer? Si cam cit de multe plante ar trebui sa am? Ca eu abia astept sa il umplu cu plante!
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

IP:

cere siporax ;)
kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Claudiavis wrote:cel mult ii mai aduc un tovaras daca o sa vrea vreodata vreun coleg sa scape de vreun peste.

Nu ai tu ce idee ce invazie vei avea pe acolo daca ii mai aduci un tovaras din aceiasi specie si de sex opus ei. Sunt adevarati "iepurasi" :18:

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
Claudiavis
Junior member

IP:

Oh , atunci astept sa creasca, sa vaz de ce gen e (adica masculin sau feminin) si ii aduc un tovaras de acelasi sex.. in fine, macar sa ajunga la virsta adulta...

kmol
Senior member
[Avatar]

IP:

Daca ai ochi buni te poti lamuri destul de usor, ti-am atasat o poza cu un mascul si o femela de Xipho, dar principiul este acelasi (exceptand bineinteles spada masculului)
[Thumb - images.jpg]

This message was edited 1 time. Last update was at 25/01/2011 19:45:15

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
Ioan
Senior member
[Avatar]

IP:

flyer01 wrote:cere siporax ;)
Siporax exista cel putin de trei feluri.
1. Inele mari, ca. 20mm, pentru iazuri;
2. Inele de ca. 16mm pentru acvarii;
3. Pastile cu diametru sub 1cm tot pentru acvarii.
Nu se folosesc in filtrele pentru suspensii ("mecanice") pentru ca acolo circula apa prea repede si nu se pot aseza bacteriile cum ar trebui, si trebuie spalat prea des.

Daca-ti spune cineva: "Nu se poate!", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
Claudiavis
Junior member

IP:

Multumesc kmol pentru informatii si avertismente

Ioan, iarta-ma, dar nu am inteles pina la urma daca sa iau sau nu siporax. Tu vrei sa spui ca siporax-ul nu ar fi util pentru filtrul meu ?

Pina la urma, din acest topic am tras niste concluzii, va rog sa ma corectati daca gresesc:

- la un acvariu asa mic cum e al meu, filtrul e si nu e important, pentru ca majoritatea bacteriilor se vor forma in substrat
- daca reusesc sa mentin un "bio-sistem" cu plante multe, ar fi ceva sanse ca apa sa isi mentina o compozitie acceptabila in nitrati/nitriti/amoniac (apropo, prea multe plante nu consuma oxigenul din apa?)
- molly sint rezistenti la multe

E ok ce am inteles eu din aceste discutii?

Multumesc
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Claudiavis wrote: Tu vrei sa spui ca siporax-ul nu ar fi util pentru filtrul meu ?

Ba e chiar foarte util. Nu ai citit cu atentie ce ti-a scris Ioan. Filtrul, asa cum este acum, realizeaza doar filtrare mecanica. Pentru cea biologica ti-a fost recomandat (=> click) Siporax
Claudiavis wrote: - la un acvariu asa mic cum e al meu, filtrul e si nu e important, pentru ca majoritatea bacteriilor se vor forma in substrat

Daca vrei pesti in el, filtrul este important. Si ar fi bine sa te hotarasti daca vrei si esti pregatita sa intretii un acvariu cu pesti, chiar daca e numai cu Fitza si cu inca unul.
Claudiavis wrote: - daca reusesc sa mentin un "bio-sistem" cu plante multe, ar fi ceva sanse ca apa sa isi mentina o compozitie acceptabila in nitrati/nitriti/amoniac (apropo, prea multe plante nu consuma oxigenul din apa?)

In timpul zilei, plantele consuma CO2 si elibereaza oxigen, in prezenta luminii. E chestia aia cu fotosinteza. Noaptea e pe dos, dar, daca ai pesti si filtru, nu e o problema.
Claudiavis wrote: - molly sint rezistenti la multe

Sa nu exageram. Eu zic sa dai o cautare pe google, daca n-ai facut-o pina acum, si sa vezi cam cum stau lucrurile cu specia aceasta.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: