[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvarist vechi, dar incepator  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Stiu ca titlul topicului este cam ciudat, dar asa sta treaba.
Scuze pentru faptul ca sunt destule subiecte asemanatoare, pe care le-am citit, dar sunt tot nelamurit.

Pe scurt... Am pesti de cand ma stiu... Nivelul meu este de acvarist de apa dulce, cu discusi. Avand un bazin de 100 l, am pastrat 2 discusi si ceva neoni rosii, maturi fiind, din motive de spatiu si confort

Acum intrebarea de incepator... Pot renunta la discusi si reamenaja acvariul pentru 2 clovni si o anemona? Si daca da, ce imi trebuie, cost estimativ, ce fac fiecare... si sa si spele rufe, sa calce etc ?

Multumesc pt intelegere!

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

In principiu da. in practica insa, e vorba totusi de o investitie mai maricica, dat fiind faptul ca in afara de bazinul efectiv si incalzitor, nu prea poti folosi nimic din cele utile pentru apa dulce intr-un sistem marin. Anemonele iarasi ridica anumite probleme. Ele sunt de obicei "rezervate" celor mai experimentati in acvaristica marina. Exista totusi corali cu tentacule lungi, asemanatori anemonelor, care sunt alternative de luat in considerare. Pana sa te arunci cu capul inainte (cum am facut si eu de altfel) te sfatuiesc sa studiezi orice informatie poti gasi atat pe forumuri din romania cat si din strainatate. Ideea unui bazin de 100l marin iarasi mi se pare mai complicata. Treaba sta in felul urmator : ori un bazin mic, unde principala intretinere consta in schimburile de apa, care te ajuta sa mentii un echilibru, ori un bazin cat mai mare, care se poate mentine cu o filtrare biologica eficienta si cu un skimmer de calitate. Practic un bazin de 100l nu e nici cal nici magar. Echipamentele de genul skimmerului sunt greu de integrat in asemenea setup, iar pentru a mentine stabilitatea cu schimburi de apa, vei ajunge la sapa de lemn cu banii dati pe sare...

.
[Email] [Yahoo!]
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ma gandeam ca daca fac un sump cumva pe colturile din spate ale acvariului practic ajung la niste dimensiuni mai mici, adica cum ar fi un acvariu mai mic cu sump exterior. M-am mai documentat putin pe topicurile in care au fost tratate problemele astea si citesc in continuare... As incerca fara skimmer la inceput... Am vazut cate ceva despre apa distilata. De unde se poate cumpara si cat costa? Luminile pentru noapte au un rol sau e vorba doar de aspect ?
Scuze pentru nivelul de cunostinte, pe care dealtfel incerc sa-l imbogatesc.

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Am mutat eu topicul, pentru ca mirosea a...sare

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Apa distilata de uz farmaceutic e deosebit de scumpa, iar cea industriala, numai apa distilata nu e... Nu se compara cu un osmozor (pe care dai 260 ron nou nout si te tine ani buni). Luminile de noapte au rolul de a intensifica coloritul anumitor specii de corali, si de a putea observa comportamentul pestilor si a nevertebratelor pe timp de noapte. In ceea ce priveste modificarea unui bazin actual pentru a integra un sump in el, mi se pare bataia de cap prea mare. De asemenea, daca optezi sa nu folosesti skimmer, vei avea mult de tras. Va trebui sa ai o filtrare biologica deosebit de eficienta, ceea ce e ceva mai complicat. De asemenea, ar trebui luat in considerare si pretul sarii pt schimburile mai dese de apa, si crede-ma ca o sare buna nu e ieftina. Oricat am tinut eu sus si tare ca acvaristica marina nu e asa scumpa cum pare, nu e deloc asa. Am tras linie undeva la 4000 ron pt un sistem de 182+92l la care am cumparat doar strictul necesar, totul cat mai ieftin, iar pretul nu include "ce aveam prin casa", "ce am construit cu manutele mele", si vietuitoarele. Pe langa vietuitoare, mai am de cumparat destule, deci eu am zis un 5500-6000 ron cu indulgenta. Nu incerc sa te descurajez, dar sfatul meu e sa te gandesti bine cum vei incepe, pentru ca un acvariu marin reprezinta un angajament pe termen lung.

This message was edited 1 time. Last update was at 16/01/2011 01:57:05


.
[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline

Daca vrei numa o pereche de clowni si o anemona (sau alt coral cu tentacule care sa-i gazduiasca (ex: hammer coral)) atuni vei avea o incarcatura biologica ``usoara``. Nu cred ca iti vor creste nitratii prea repede, si nu vei avea nevoie neaparat de un protein skimmer, iar schimburile de apa nu iti vor scoate peri albi in cap (daca nu ai deja )
In schimb daca apoi vei vrea si alti pesti, creveti, alti corali, etc atunci normal ca vei avea probleme cu nitratii.

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]
yonutzzz_92
Member
[Avatar]

Joined: 01/01/2010 19:44:33
Messages: 172
Location: Bucuresti, Piata Rahova
IP:
Offline

Daca crezi ca nu iti vei schimba "dorinte" in 3 luni, pentru 2 clowni poti sa faci asa ceva:

Gasesti acvariul la un pret foarte bun, lampa pl dubla nu o gasesti, dar poti sa vinzi filtrul intern (cu care vine) si lampa de 11si sa iei una de 26w, gasesti filtrul, sau daca nu-ti place ala poti sa mergi pe un Aqua Clear 200, nu iti trebuie multa piatra vie ~2kg, nisip ~3kg si la inceput o cutie de 2kg de sare Dupla.

Nano 30l
[Email] [Yahoo!]
djphazer
Senior member
[Avatar]

Joined: 17/09/2010 03:03:20
Messages: 719
Location: Constanta
IP:
Offline

Nu recomand....

.
[Email] [Yahoo!]
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va multumesc mult pentru sfaturi!
Am mai cantarit lucrurile si in momentul de fata stau asa...

@djphazer
Multumesc mult! Ai dreptate! Acvariul marin va ramane un proiect pentru momentul in care voi locui la casa. Spatiul actual nu permite inlocuirea bazinului. Sa spunem ca financiar nu ar fi extrem de greu, dar cu bazinul actual sigur ar fi un esec total. Abia am tinut 4 discusi maturi, cu schimburi de apa foarte dese. Iar acum nu mai am acest timp la dispozitie.
Deci... Apa sarata ramane un proiect de viitor.

Buuun! Mi-am zis "atunci ce alti pesti colorati?" Si m-am gandit la ciclidele africane... Nu stiu mare lucru despre ei, dar am aflat ca se fac destul de mari, papa mult, excremente pe masura si deci, cam aceeasi "mancare de peste"
A picat si acest proiect...

Ma intorc la discusi, dar dupa cum spuneam din experienta anterioara, nu au loc suficient nici ei. Oricum vor ramane pestii mei de suflet, cu care ma intelegeam din gestica corpului. Sunt niste pesti inteligenti in opinia mea si din cauza asta mi-e greu sa tin pesti de alt gen... care nu reactioneaza cand esti in camera, cand le dai mancare, cand le faci curat... In fine...

Ce am hotarat?

Raman la neoni. Rosii sau obisnuiti, voi vedea.
Astazi am achizitionat substratul constand in:
- JBL Aqua Basis Plus 2,5L;
- JBL Manado 10L;
- Doua pietre stratificate dragute;

Urmeaza o radacina draguta... Cum am timp curat acvariul (80 x 30 x 40 cm) cu geamul din fata curbat (convex din afara ) si incep sa-l ciclez cu neonii pe care ii am.

Intrebarea urmatoare ar fi ce plante? Sa iasa si un aranjament dragut si orice alte sfaturi ar fi utile. De ex. nr de neoni, Ce lumina ar fi mai potrivita etc...
Va multumesc tuturor! Nu vreau sa par sucit, dar pe langa confortul meu de ingrijitor ma gandesc si la confortul pestilor si de aceea am schimbat optiunile. Discusul care m-a parasit avea vreo 6-7 ani, nici nu mai tin minte. Era din familie. Alti doi au fost dati din lipsa de spatiu, pe cand erau 4, iar femela lui a murit de 1-2 ani din cauza bolii cu gaurile in capsor. Era vaduv si acum a plecat si el.

Numai bine!

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 13/10/2010 13:56:48
Messages: 359
Location: Targoviste
IP:
Offline

inca de la inceput tin sa iti spun ca nu iti recomand sub nici o forma ciclarea cu pesti,mai ales cu neoni,mai ales cand in bazin vrei sa tii neoni.
sunt niste pesti sensibil in ce priveste calitatea apei.
ciclarea fao cu jbl filter start si mancare de peste.garanta 100% ca da rezultate asa.
multe persoane iti vor spune ca nu e buna metoda cu mancarea,dar eu iti spun ca ani de zile am folosit metoda asta care nu degeaba apare in carti de specialitate.

te-ai gandit bine la neoni in raport cu marimea bazinului,
1 neon are nevoie de 3 litrii de apa,deci vine foarte ok.
numarul meu ar fii 15-20 ,unde poti sa mai adaugi dupa ce stabilesti numarul o pereche de ramirezi sau daca ajungi la un numar cum ar fii 16 neoni,poti adauga ramirezii si o pereche de ancistrusi.

plante poti alege in functie de cum iti permiti sa le ingrijesti,adica ori pretentioasa ori nepretentioase.
avand in vedere ca neonii prefera bazinele mai intunecate si se tin cu discusii iti recomand plante care se tin deobicei cu discusi,adica plante rezistente la caldura(nu ca ar fii cazul la neoni,ca doar se tin la 26 grade ideal) si nepretentioase la lumina,unele chiar specifice din america de sud care le gasesti in lista asta care o am de ceva timp extrasa din un pdf:
Anubias barteri ''coffeefolia''
Anubias Barteri
Anubias Nana
Crinum Thaianum
Crinum Natans
Cryptocoryne Balansae
Cryptocoryne Petchi
Cryptocoryne Wendtii (Green)
Cryptocoryne Wendtii De Witt (Red)
Amazon Broadleaf (Echnidorus Bleheri)
Ozelot (Ech. Ozelot)
Pennywort (Hydrocotyle leucocephala)
Temple (stricta) Hygrophilia Corombosa)
Java Fern (Microsorum pteropus )
Java Fern, Lace Windelov
Saggitaria Subulata (Narrow Leaf)
Jungle Vallisneria(Vallisneria americana gigantea )
Italian Vallisneria(Vallisneria spiralis)

astept sa vad cum se desfasoara proiectul tau,nu de alta dar imi plac mult neonii unde iti zic sa nu pui rosii
sper ca am fost de ajutor ;)



alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

M-ai ametit de tot. Ma dor ochii iar cefaleea pe care mi-ai creat-o nu o are nimeni
Ne mutam inapoi la colt.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@ alber
Asa e! Acum il fac cu broaste testoase! Am glumit!

@flyer01
Sa ma explic! Ziceam de o oarecare ciclare cu neoni, in sensul ca schimb substratul dar mare parte din apa ramane, filtrele raman, cu o parte din bacterii . Va fi mai mult o reamenajare cu o curatare deplina. Exista si varianta cu apa noua, intrucat am ceva alge verzi, care nu se iau decat daca rupi planta. Nici nu stiu daca mai pot recupera plantele. Dar ce fac cu pestii in timpul ciclarii? Nu am unde sa-i tin.
Avand in vedere ca am avut discusi, neonii compatibili pentru temperatura sunt cei rosii. Din aceia am. Totusi, am introdus si neoni normali, care au trait foarte bine cu ceilalti si cu discusii. Maturi fiind nu mai tineam incalzitor deloc nici macar iarna. Apartamentul meu rareori ajunge sub 26 gr. Vara am si 34 gr in casa daca nu pornesc aerul conditionat.
Din aceasta cauza am avut mari probleme cu plantele, fie ele si Anubias ori Echinodorus, nu am o memorie buna privind varietatea... parca Nana si ... nu mai stiu ! Plantele nu o duc bine la caldurica, algele da, fiind acvariul si langa geam...

Imi plac ancistrusii, dar am avut o dezamagire cand am vazut cat cresc. Toti se fac asa de mari? Un 10-15 cm fata de un neon nu are niciun farmec. Mai bine pun niste pomaceea si poate mai aveti recomandari...

Cu privire la Ramirezi... Sunt simpatici si am avut mai demult, dar nu mi se par ceva aparte... Dupa discusi imi par niste chichinete comune. Si sa pun numai doi... chiar nu vad vreun farmec. Neonii macar sunt in banc si atrag atentia. De fapt si Ramirezii au culori fluorescente. O sa ma mai gandesc ulterior...

Deci, sunt ancistrusi pitici ?

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
flyer01
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 13/10/2010 13:56:48
Messages: 359
Location: Targoviste
IP:
Offline

daca incerci sa faci ce ti-ai propus,te alegi cu o mare deciclare,in care poti pierde si pestii,si plantele.
cel mai bine o iei de la zero ca sa fii sigur ca pornesti ca la carte.
apa noua si algele verzi nu prea au treaba una cu alta,algele se vor dezvolta mai greu in primele 3-4 zile,atat.
de alge scapi cel mai repede cu easy carbo sau alte solutii adecvate.

cu pestii poti ruga un prieten sa ii tina,sau eventual pe cineva de aici care e din bucuresti.
paracheirodon innesi,neonul normal,albastru,nu rosu caci acela este cardinal, este foarte compatibil si la temperatura cu discusii,ca doar vin din aceleasi regiuni,si nu ii tin o gramada de acvaristi cu discusi aiurea.cand ai un card de neoni albastrii,discusii nu mai sunt asa timizi...

plantele o duc bine si la caldurica,mai sus ti-am dat o lista compatibila cu temperatura la care se tin discusi,deci la 26 de grade e totul ok.
niste coolere nu costa prea mult,daca vrei sa iti menajezi bazinul,costurile sunt mai mici decat ar fii pierderile plantelor si pestilor,si nervii care apar in cazurile astea.

ancistrusi pitici exista,se numesc ancistrus lineolatus.
oricum ,sa stii ca nu toti ancistrusii normali nu ajung la 15 cm.
un discus are 15-20cm,cum venea pe langa neoni?
daca vrei sa faci ceva frumos mergi pe idea de biotop...
corydoras nu ar fii avut sens la ce bazin ai,pentru ca sunt pesti de card,si in 90 litrii in care mai ai si neoni nu era ok sa adaugi cel putin 6 corydoras.
daca vrei sa bagi pomacea,nu am cum sa te retin,dar un ancistrus e mai bun decat un pomacea.

ramirezii sunt pesti foarte superbi,si nu ma refer numai la modul cum arata,ci si la modul lor de a explora bazinul,de a se aventura printre plante,ca sa nu mai zic au un stil de inot care in contrast cu un card de neoni da o nota deosebita bazinului.
referitor la numar,si aici ai stop din cauza volumului si din faptul ca asa e cel mai ok ca sa nu cresti o eventuala agresivitate intre perechi.
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@flyer01
Cred ca ai dreptate cu ciclarea. Mi se pare ca mai am un acvariu mai mic pe undeva si o sa ii mut acolo. Daca nu, cumpar unul mic, n-o fi foc o perioada de timp sa stea si ei in garsoniera.
Iluminarea proasta a dus in primul rand la alge. Mi-a fost lene sa iau tuburi speciale si acum am obisnuite. O sa iau un daylight si inca ceva, nu sunt hotarat la al doilea.

Referitor la neoni si discusi nu contest ceea ce ai spus. Insa unele tratamente la discusi presupun ridicarea temperaturii la peste 30 gr si asta nu nu stiu daca le place celor albastri. Rosii rezista mai binisor in opinia mea. Ma rog, e impropriu spus rosii caci au mai mult rosu, dar tot albastri sunt.

Multumesc pentru lista plantelor. Ma voi uita sa vad cum arata ca nu le stiu dupa denumire.
Coolere se fac din ventilatoare de calculator sau exista speciale ?

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
Oana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 18/05/2009 13:42:44
Messages: 370
Location: Bucuresti, Sos. Giurgiului
IP:
Offline

Neonii mei, cei albastri, eu rezistat la 30 de grade timp de 2 saptamani cat am incercat sa scap de gris fara chimicale. Iar cooler, eu am unul de calculator care vara merge aproape in permanenta si care de fapt duce la evaporarea apei si in consecinta la scaderea temperaturii. E adevarat ca nu scade cu foarte mult, cel mult 2 grade dar nici nu creste deloc peste 28 de grade.
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Multumesc pentru informatii. Coolerul este pus sub capac inteleg! Trebuie lasate fantele de hranire deschise? Sau e mai bine sa scoti capacul de tot ? Ma rog, pana la vara mai e dar e bine de stiut.

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
Oana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 18/05/2009 13:42:44
Messages: 370
Location: Bucuresti, Sos. Giurgiului
IP:
Offline

eu am un capac cu o fanta lunga acoperita de 2 capacele mici si de un capac mai lung. Unul dintre capacele mici a fost taiat si bagat coolerul in el. De obicei dau capacele la o parte, mai putin cel cu cooler-ul care a devenit fix din cauza firelor, ca sa se evapore apa. Daca tin capacele se creaza condens si mucegai pe capac. Oricum vara e obligatoriu sa dai la o parte capacelele ca sa aiba unde sa se evapore apa.
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Aha! Corect! Multumesc pentru interes!

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
Oana
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 18/05/2009 13:42:44
Messages: 370
Location: Bucuresti, Sos. Giurgiului
IP:
Offline

daca vrei iti pot face o poza la instalatia mea. Detalii tehnice nu stiu sa-ti dau mai mult decat atat pt ca e facuta de sotul meu dar stiu ca a trecut firele prin capac la o mufa prinsa tot in capac si functioneaza cu un transformator de 9V cred.
Endo_ro
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/01/2004 01:14:46
Messages: 81
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu as vrea sa te deranjez cu asta. Cred ca as putea face si eu o improvizatie sper eu cat mai estetica, doar sa nu-si bage pustiul meu degetele prin el...
Multumesc inca o data! M-ar interesa mai mult daca ai un link catre acvariul tau. Sunt curios cum arata plantele.

Am o ciorbita de peste in acvariu ... o minune !
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com