Salut acvaristi! Am observat ca pe forumuri se tot aminteste si nu prea se discuta despre revizia buteliei/extinctorului/recipentului Co2.
Revizia buteliei
Aceasta operatiune se executa la un centru special, destinat verificarii si repararii buteliilor. Pentru informatia voastra, butelia propriu-zisa , la revizie (atentie: aceasta este o operatiune separata de cea de incarcare cu gaz lichefiat, a nu se confunda) se probeaza rezistenta la inalta presiune cu ajutorul unei pompe hidraulice sau pneumatice ce atinge presiunea de 250 bari. Dupa aceasta revizie se pansoneaza datele noii verificari pe butelie, langa cea originala din fabricatie. De obicei, in Romania valabilitatea verificarii este de 10 ani. In schimb, robinetul are atasata (pe corpul acestuia prin infiletare) o ,,siguranta" compusa dintr-un jigler (un surub prevazut cu gauri de evacuare a gazului) si o membrana (care de obicei este din material nefieros: bronz, alama sau aluminiu) foarte subtire care este strapunsa de presiunea gazului in momentul depasirii presiunii de 150-200bari).
Incarcarea corecta a buteliei
Ca si revizia, incarcarea cu CO2 se face la un centru special.
Etapele operatiunii de incarcare (ar fi bine, daca se poate, sa urmariti aceasta procedura cu ochii vostrii, pentru a nu avea probleme/accidente cu aceasta in casa unde locuiti):
a) se goleste de tot butelia;
b) se cantareste butelia si se citeste de pe butelie sau de pe eticheta acesteia cantitatea de gaz recomandata a fi incarcata;
c) se conecteaza butelia la la furtunul de inalta presiune a instalatiei de incarcare (unele centre incarca gazul si prin transfer din butelii cu ajutorul reductiilor);
d) se incarca butelia (acesta fiind pasul unu al incarcarii);
e) se desface reductia de la butelie, si ,,se scoate aerul" din butelie. In functie de butelie ca de ex. extinctorul tip g (acesta fiind prevazut in interior cu o teava care coboara aproape de ,,fundul" buteliei), se intoarce butelia cu robinetul in jos si se deschide la maxim robinetul, iar la buteliile speciale pentru acvaristica (acestea ne-avand nici o teva) butelia se tine in pozitie verticala si se deschide la maxim robinetul. Explicatia fenomenului: la deschiderea rapida si continua a robinetului gazul incarcat (CO2-ul) in stare lichida formeaza un bulgare inghetat, deci ingheata si iese aerul care era in butelie si pe furtun inainte de incarcare.
f) se cupleaza din nou butelia la instalatie si se mai incarca inca o data cu gaz (acesta fiind pasul doi);
g) se decupleaza butelia de la instalatie;
h) se cantareste butelia incarcata si daca este cazul se ajusteaza cantitatea incarcata prin golire sau prin reumplere.
ATENTIE FOARTE FOARTE MARE la supraincarcarea buteliei peste incarcatura stantata (imprimata) pe butelie, mai ales in sezonul rece! Eu am patit-o cand am incarcat o butelie de 2 kg incarcatura, cu 2,3 kg CO2. Cand am cuplat-o la reductor indica 50 bari, iar dupa doua ore (in urma dilatarii gazului din cauza diferentei de temperatura, de circa 20 grade Celsius) indica peste 160 bari, si fasssssss puternic!!!
Atentie si la calitatea materialelor si a echipamentelor gen: robineti, reductii, o-ringuri, piulite si reductoare de presiune !!! Nu este de joaca cu presiunea!!!
Bonus pentru acvaristii din zona Constanta iata si doua centre de incarcare (fara a face reclama):
- Constanta, B-dul Aurel Vlaicu (varianta orasului) pana la urcarea pe podul I.P.M.C., pe stanga din directia Mamaia catre Mangalia:
- Navodari, langa ecluza Navodari, pana in peco-rafinarie prima la dreapta si cum ajungeti la Canalul Dunare-M. Neagra stanga si inca 100m.