Foarte interesant...si ca o mica paranteza, am si eu HC crescut emers initial, apoi introdus in acvariul meu care acum creste mult mai bine decat HC'ul care l-am primit dintr-un acvariu gata stabilizat. HC'ul primit submers l-am introdus cu o zi inainte fata de cel emers, si totusi...ma asteptam la o perioada de acomodare in ce-l privea pe cel emers.
Daca nu ma insel, Val a facut un experiment asemanator, parca acum vreun an jumate. Dar nu mai retin exact conditiile pe care le-a creat pentru dezvoltarea plantei si nici la ce rezultate a ajuns.
Val, esti pe aici?
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
Val sigur avea ceva HC care crescuse inca emers in acvariul pe care il avea in curte, acu fo 2 luni, daca nu ma insala memoria, deci e posibil sa fi incercat el ceva experimente emerse...
Problema e ca lucrurile nu sunt asa de simple. Vorba aia, totu-i relativ.
Parca imi amintesc ca si Val a avut niscai probleme cu startarea in felul asta...? Poate gresesc, o sa recitesc thread-ul respectiv maine. Totusi, in acel link sunt si niste oameni nemultumiti care spun ca le-a putrezit HC-ul si ca nu au mers treburile ca unse.
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva acestei abordari, tot ce vroiam sa exprim e ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Dar, intr-adevar, ar putea fi.
HC putrezeste exact ca in pozele oamenilor din acel link si cand creste submers. Cauza fiind lipsa de lumina.
Dar de ce tot ne dam cu parerile atat, Hai forta cine mai face un experiment ?
Radu.U wrote:HC putrezeste exact ca in pozele oamenilor din acel link si cand creste submers. Cauza fiind lipsa de lumina.
Dar de ce tot ne dam cu parerile atat, Hai forta cine mai face un experiment ?
Am facut si eu un experiment de genul acum vreo 2-3 anisori si totul a mers struna. Diferenta a fost de lumina, adica acvariul de 8L setat cu Tropica a stat relativ la soare, umbrit cu folii de plastic sa reduca puterea si sa mentina umiditatea in acvariu.
HC creste emers si in pamanat atat cat si in vata minerala. Tot secretul consta in cazul in care cresterea se face la soare ca si cu orice planta ca sa fie udata seara sau dupamasa cand nu mai este asa puternic sau daca e in acvariu la lumina tuburilor ele sa fie cat mai puternice. Putrezire mai apare si cand apa e prea mult iar Hemiantusul trece prin mai multe etape de emers submers emers submers ca si in poza acelui om care se plange ca a patito. Acolo se vede clar ca baza a stat mai mult in apa iar partea de sus a crescut peste nivel.
O sa pun si poza cu acvariul de care povesteam mai sus dar nu acum ca nu o am la indemana.
Am avut si eu un moss wall facut dupa ce am vazut pe youtube un filmulet. Arata binisor .. dar nu l-am lasat sa creasca sa acopere complet plasa pentru ca bagasem red cherry in bazin si am pierdut multi dupa el chiar daca era foarte apropiat de spatele acvariului (la 3-5 mm).
Ah da .. pe moss wall am avut java / christmass si erect .. sincer cel mai mult mi-a placut cum crestea christmass din el .. restul erau mult prea rare firele .. cred ca daca asteptam mai mult in timp s-ar fi umplut.