[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Herotilapia multispinosa  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 704
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Denumire stiintifica:Herotilapia multispinosa
Denumire populara: Rainbow Cichlid, Ciclida curcubeu
Familia: Cichlidae
Dimensiune in acvariu: (min-max): 11 - 12 cm
Varsta maxima:8 ani
pH : 7 - 8
Duritate (dGH): 10 - 20 °N
Temperatura recomandata: 22 - 29 °C
Compatibilitate cu alte ciclide: pasnic
Compatibilitate cu alte specii: pasnic
Spatiul/Zona preferata: partea inferioara a coloanei de apa
Origine: America Centrala

Generalitati
Herotilapia multispinosa, este una dintre ciclidele foarte rezistente si putin pretentioase provenite din America Centrala. Este una dintre cele mai mici ciclide sud americane. Caracteristic speciei sale sunt dintii tricuspizi, o adaptare ce le permite sa consume cu usurinta inclusiv algele filamentoase. Coloratia este galben aurie cu o serie de benzi de culoare neagra ce se intinde pe traiectul liniei laterale. Ochii sunt de culoare portocalie sau argintie. In functie de conditiile de mediu coloratia se schimba foarte repede (ordinul minutelor). Astfel in lipsa luminii, spre exemplu in timpul noptii, zona abdominala devine gri-neagra. In conditii de stress coloratia este foarte redusa, aproape lipsind de pe corp, singurele care raman colorate sunt coada si inotatoarele.
Dimorfism sexual: Desi foarte greu de diferentiat la prima vedere, masculii prezinta o coloratie mai pronuntata precum si inoatatoarele dorsale si anale mai lungi si un pic ascutite.De asemeni cresc mai mari decat femelele.
Habitat
Herotilapia multispinosa este intalnita in lacuri, iazuri, bazine coloectoare. Prefera zonele care ii pot oferi ascunzisuri gen trunchiuri de copaci, creng, frunzis cazut in apa.
Ingrijire
Nu are cerinte speciale. Mentinerea unei temperature relativ constante in bazin, schimburile regulate de apa si amenajarea unui bazin care sa ii poata oferi refugiile necesare sunt principalele cerinte. Nu sunt agresive, mai degraba sunt foarte sperioase. Nu este recomandat sa fie tinute in bazine cu specii agresive, chiar daca sunt de aceiasi talie. Desi se formeaza perechi « pe viata » si fiecare cuplu isi alege o anumita portiune din bazin, totusi se manifesta si anumite comportamente de card. Astfel posibila aparitie a unei amenintari ii face sa se grupeze toti in acelasi loc din bazin, de obicei intre/sub pietre, exemplarele de talie mica si puii sunt lasati sa se ascunda in spatele celor de dimensiuni mari. De asemeni puii nu sunt aparati doar de catre parinti ci si de alti membri ai «cardului »
Hranire
In habitatul natural alimentatia include atat masa vegetala cat si larve, insecte. In acvariu accepta cu placere hrana de origine vegetala (fulgi), stick-urile preparate special pentru ciclide, larve rosii. Din cand in cand pot fi rasfatate cu cate o bucatica dintr-o frunza de salata.
Reproducere
Dupa cum am mentionat anterior dimorfismul sexual nu este foarte pronuntat. Astfel ca uneori masculul poate fi deosebit cu acuratete in momentul depunerii. Reproducatorii este bine sa fie hraniti in prealabil cu hrana de calitate. Pot folosi ca suport pentru depunere ghivece ceramice sau pietre. Ghivecele au avantajul ca pot fi folosite si ca ascunzatoare pentru pui. Inainte de depunerea propriuzisa perechea va curata locul ales. Tot in acest moment comportamentul este oarecum modificat, masculul neacceptand absolut nici un intrus in preajma (nici macar melcii). Cu toate acestea reactiile sunt de cele mai multe ori menite doar sa intimideze si nu neaparat sa raneasca. Perechile depun in jur de 300 de oua de culoare alb-roz. Incubatia dureaza aproximativ trei zile, timp in care ambii parinti au grija de ponta, pazind si aerand icrele. Larvele proaspat eclozate sunt mutate in alt loc ales de parinti. Desi adultii sunt speriosi si fug puietul proaspat eclozat nu isi urmeaza parintii ci raman toti grupati, eventual se ascund. Imediat dupa ce factorul de stress a incetat sau la aparitia unui intrus parintii reapar pentru a isi proteja ponta.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/11/2010 23:44:29


Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
pomi
Senior member
[Avatar]

Joined: 23/01/2009 22:01:46
Messages: 1089
Location: Bucuresti-Pajura
IP:
Offline

image

This message was edited 1 time. Last update was at 10/11/2010 00:37:21


Biotop Malawi || Biotop Amazon
kmol
Senior member
[Avatar]

Joined: 11/05/2010 23:20:33
Messages: 704
Location: Bucuresti, Pantelimon
IP:
Offline

Sarna' de completare pomi. Sper sa fie de folos celor care cauta informatii de baza.

Misiunea mea este sa imi omor timpul, a lui - sa ma omoare pe mine. Ne întelegem bine, ca între asasini.
[Email]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com