[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Staghorn si Spirogyra  XML
Forum Index » Alge
Author Message
kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

Am un acvariu care incepe sa ma incante pe zi ce trece. HC Cuba se dezvolta bine, la fel Parvula si celelate plante, vietatile par fericite. Toate bune si frumoase. Se pare ca si algele au inceput sa se simta bine Am observat doua tipuri de alge care isi fac de cap prin bazinul meu. Mi-am facut putin timp sa le fotografiez spre exemplificare si... surpriza! Sub lupa camerei am descoperit si alte tipuri de alge smilie Acum vreau sa discutam doar de cele doua.

Prima alga este una ramificata, de culoare gri, relativ usor de indepartat cu ajutorul unei pensete. Nu se fixeaza de planta, mai mult se ajuta de ea pentru a nu fi luata de curent. Arata cam asa:
image
image
image

Cea de a doua este fixata de HC Cuba, este suficient de deasa si bine prinsa incat imi este mai foarte greu, chiar imposibil sa o indepartez mecanic. Im distruge covorul de Cuba si asta ma enerveaza Arata cam asa:
image
image

Bazinul meu are 43l, iar vechimea de circa 4 luni. Fertilizare micro de la ADA (Step 2) si macro de la Easy Life. Mai folosesc si ECA. CO2 presurizat si PH Controller. Ca lumina am o lampa cu doua tuburi T5 de 24w de la JBL, unul de 4000K si altul de 9000K care functioneaza 8 ore pe zi. Schimbul de apa in fac la 1-2 saptamani cam 30%.
Parametrii apei sunt: PH 7.8, GH 12, KH 9, NO2 0, NO3 incerc sa-l tin la 10ppm. Testele sunt de la JBL. In curand o sa primesc si testul pe PO4.
Vietati: 6 melci, 5 microrabora si vreo 30 de creveti (RCS).
image

Intrebari:
1. Ce tip de alge am?
2. Care este cauza aparitiei, dar mai cu seama cum scap de ele?
3. Placerea de a avea un acvariu curat este destinata doar acvaristilor cu multi ani de experienta in spate?
4. Are cineva vreun acvariu fara alge?

This message was edited 1 time. Last update was at 08/03/2011 21:11:35

http://www.youtube.com/watch?v=iiJJMXEaTdU
djphazer
Senior member
[Avatar]

IP:

Primul tip de alga este prima data cand il vad, iar al 2-lea il am si eu. Ma bag si eu in seama pe topicul tau poate ne scoate cineva din impas . De raspuns iti raspund la celelalte 2 intrebari.

3. Nu
4. Niciodata

.
[Email] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

A doua alga trebuie s o indepartezi mecanic, incearca cu o periuta de dinti si cu multi creveti amano infometati.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
petrutz2003
Senior member
[Avatar]

IP:

sigur e alga prima ?
sa nu fie radacina unei plante
pentru inalturarea algelor recomand :
rabdare, oprirea fertilizarii, schimburi periodice de apa, curatarea mecanica a peretilor acvariului, atentie asupra variatiilor si a temperaturii apei, inlatura din vietuitoare in cazul in care acvariul e suprapopulat, nu mai da mancare in exces vietuitoarelor, niste verificari a calitatii apei

https://youtube.com/@walstadmethodstepbystep?sub_confirmation=1
kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

Indepartarea celei de a doua alge mecanic este aproape imposibila, practic inveleste tulpina HC-ului. Actiunile mecanice imi scot planta din substrat destul de usor.
Prima alga nu este o radacina. Creste printre toate plantele. Daca nu o recoltez periodic se inmulteste destul de repede. Scoasa la suprafata apei pare mai mult verde inchis. In fotografia de mai jos se dezvolta pe Flame Moss. Chiar am sa o las cateva zile si voi incerca sa revin cu alta fotografie daca e cazul
image

kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

petrutz2003 wrote:
pentru inalturarea algelor recomand :
rabdare, oprirea fertilizarii, schimburi periodice de apa, curatarea mecanica a peretilor acvariului, atentie asupra variatiilor si a temperaturii apei, inlatura din vietuitoare in cazul in care acvariul e suprapopulat, nu mai da mancare in exces vietuitoarelor, niste verificari a calitatii apei

Am dat pe cat posibil toate detaliie bazinului. Eu cred ca ma incadrez in conditiile generale de prevenire a algelor. De cand am Neritina geamurile mele stralucesc de curatenie Variatii nu prea am, de suprapopulare... nu cred. Nici cu mancarea nu exagerez. In privinta fertilizarii nu stiu ce sa zic, dozele sunt cele recomandate. Oprirea temporara a fertilizarii nu stiu daca mi-ar distruge algele.
Oricum, ca prima masura am redus la jumatate fertilizarea si lumina.
Este clar ca undeva am un dezechilibru, dar unde? Ca de echilibrat m-am tot straduit sa-l echilibrez...

This message was edited 1 time. Last update was at 04/11/2010 10:46:58

Humbert
Aquamaster
[Avatar]

IP:

prima este staghorn, dar mie mi se pare ca e pe moarte (in mod normal culoarea ei este negru, dar cand moare se deschide la culoare). faptul ca o poti desprinde de pe plante este un alt argument in favoarea ideii ca e pe moarte, pt ca in mod normal staghorn-ul adera f. bine la plante. deci ceva vesti bune aici.

a doua pare a fi o specie de spirogyra si pare sa-i mearga foarte bine, din pacate pt tine. aceasta alga este un dezastru, sincer iti spun ca nu cred ca scapi de ea.

mai multe informatii gasesti aici
http://www.aquariumalgae.blogspot.com/

despre cauzele aparitiei lor nici nu merita sa ma apuc sa vorbesc, ii las pe altii desi dupa parerea mea cauzele aparitiei unei specii sau alteia de alge sunt in general putin cunoscute si oricum, foarte discutabile. ba e low CO2, ba e ammonia spike, citeste pe blogul ala.

ce poti sa faci este sa cumperi niste Easy Carbo si sa-l pui intr-o seringa, diluat cu apa (sa zicem o solutie 1:4) si sa aplici peste alga, de la 2-3 cm. le va arde si probabil vor muri, dar asta nu garanteaza ca nu vor mai aparea.

parerea mea este sa nu opresti fertilizarea. algele apar de la dezechilibre in fertilizare, nu de la prea multa fertilizare, si ele oricum au nevoie de mult mai putini nutrienti decat plantele pt a creste. deci oprind fertilizarea nu vei reusi decat sa le dai in cap plantelor, iar plantele sunt cel mai bun aliat al tau in lupta cu algele, pt ca sunt competitorul lor direct pentru nutrienti.

totusi 48W la un acvariu de 43 de litri mi se par foarte multi. as lasa doar un singur tub, nu 2.
de asemenea un ph de 7.8 este muult prea sus pentru lumina asta.
ca prim pas ti-as recomanda sa duci ph-ul la 6.5 - 6.7 intr-o perioada de 1 saptamana. mai mult CO2 -> plante mai fericite -> mai putini nutrienti pentru alge.

vereb
Senior member
[Avatar]

IP:

Parerea mea poti merge in continuare cu fertilizarea,am avut probleme de acest gen cindva si nu s-a facut dezechilibru (folosesc numai easy carbo).
Reduci lumina ,vorba lui@humbert,am incercat si cu varianta de a acoperi acvariul cu o patura 2 zile fara sa aiba lumina ptr dezvoltarea algelor (acuma na,eu am creveti RCS si cardina japonica,poate mai mult ei au ajutat )

fostul user ozy
[WWW]
kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

Multumesc pentru sfaturi! Varianta cu "arsurile" de Easy Carbo am incercat-o de cateva ori pentru aceasta alga, dar nu mi s-a parut ca a dat roade.
Incerc o saptamana sa maresc doza de CO2, sa insist cu Easy Carbo si sa merg doar cu o lampa, sa vad rezultatele.
Orice alte sugestii sunt bine venite...

kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

am facut o gresala la parametrii apei. De fapt ph-ul este reglat la 6.8, nu 7.8. O sa-l cobor totusi pana la 6.6...

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Hai si eu, ca m-am lovit la un moment de staghorn, ca marca de plic.

1. In prima poza, sustin si eu tot Staghorn. Si in poza cu moss, de asemenea, mai ales in partea din stanga jos a imaginii. O alga la care am jumulit din greu si pe care am eradicat-o (odata cu inca vreo trei tipuri de alge) stabilizand pur si simplu bazinul. Schimburile dese de apa pot spune ca au fost de ajutor, plus rabdarea de a piguli tot ce vedeam.
Si in privinta celei de a doua, ii dau dreptate tot lui Humbert. O ticaloasa de alga, pe care am aradicat-o la un moment dat, cu EC. Doar ca eu am fost mai radical decat Humbert si am aplicat EC pe Hc direct, fara a-l dilua. Pur si simplu am bagat siringa in Hc si gata. Dar tratamentul a durat vreo luna jumate. N urecomand asta pentru moss, care sigur se va arde. Dar la Hc-ul meu a tinut. Poti incerca pe o portiune mai mica, sa vezi ce si cum.
2. Iar il citez pe Humbert. Prea multa lumina totusi la bazinul ala. Nu neaparat lumina deranjeaza, ci dezechilibrul pe care il produce in raport cu celelate variabile
3. Nu. Rabdare, timp pentru invatare si dorinta de a avea un acvariu sclipitor.
4. Utopie

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

Problema in tratamentul cu Easy Carbo este ca la cei 43 de litri pot doza 1ml/zi ceea ce mi se pare putin pentru suprafata acoperita de HC. Incerc sa dozez mi des in zonele cele mai afectate.

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Folosesti o siringa cu ac. In acest fel, tratamentul poate fi facut foarte...local, cu putina substanta. Totodata, acul nu te va lasa sa scapi pistonul de la siringa si sa dai drumul la toata cantitatea de EC intr-un singur loc.
Si as spuna ca in acvariul tau, ai putea baga linistit 2 ml. Ete ce zice producatorul

[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

kristian wrote:Problema in tratamentul cu Easy Carbo este ca la cei 43 de litri pot doza 1ml/zi ceea ce mi se pare putin pentru suprafata acoperita de HC. Incerc sa dozez mi des in zonele cele mai afectate.

acuma stiu ca am facute multe teste, si poate ve-ti zice ca-s nebun, dar 4x doza recomandata pentru un tratament e chiar inofensiv. Nu ai vrea sa stii x cate doze bagam eu si mai bine nu afli, asa ca succes cu 4x doza
EDIT: aaaa si inca ceva nu te lua dupa @alber ca pierzi timpul "glumesc bineinteles", dai direct fara ac, cuprinde mai bine zona.
Sorry Capo

This message was edited 1 time. Last update was at 05/11/2010 13:02:30

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Radu.U wrote: nu te lua dupa @alber ca pierzi timpul

Io recomandam metoda decenta, nu aia cu obtuzbiru Fac pariu ca plantele nu maraiau, dar pestii... Vai steaua lor Bine, daca nu-i vezi cu burata in sus, sau incercand sa depaseasca perimetrul acvariului, nu-ti poti da seama daca le convine sau nu.
Radu.U wrote:poate ve-ti zice ca-s nebun, dar 4x doza recomandata pentru un tratament e chiar inofensiv

Nu vreti sa stiti cat EC am turnat in acvariu, cand l-am confundat cu solutia EI.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/11/2010 00:25:37

[Email] [Yahoo!]
kristian
Junior member
[Avatar]

IP:

Nu vreau sa stiu cat a-ti dozat, ma mai auzit de astfel de practici

Una din variante ar fi sa scot din bazin HC-ul si as scapa de Spirogyra, dar sincer as lasa-o ca ultima varianta, mi-a luat ceva timp sa pun pe picoare HC-ul. Voi incerca la nevoie si tratamente extreme atat timp cat NU distrug si altceva pe acolo. Deocamdata monitorizez atent parametrii apei si elimin mecanic toate cuiburile de alge. Apropo, Staghorn nu-i pe moarte, s-au format vreo 2-3 cuiburi frumusele pe Flame-ul meu de la ultima fotografie. Mi-am propus sa mentin constante NO3 la 10ppm si PO4 la 0.5 ppm, 0.5w/l timp de 8 ore si ph-ul la 6.6. KH-ul si GH-ul le voi scadea incet prin schimburile de apa pana in jurul valorilor de 5, respectiv 7. Cel putin 2ml de Easy Carbo zilnic In rest doza de micro recomandata de ADA.
Daca in 4 saptamani nu obtin cat de cat rezultate e nashpa Varianta unui restart nu este exclusa, dar ma gandesc ca pot ajunge in aceiasi situatie dupa un timp, deci? Imi trebuie "reteta nemuririi" Unde mai pui ca mi-am facut curaj pentru un bazin de 200l

This message was edited 1 time. Last update was at 06/11/2010 03:26:49

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Baga local EC pe Hc, cu siringa. In felul asta scapi sigur de alga, fara sa distrugi covorul. Iar pentru moss...scoate cu mana cat de mult poti si baga schimburi dese de apa. O apa curata ajuta foarte mult in eradicarea algelor.

[Email] [Yahoo!]
zyku83
Member
[Avatar]

IP:

Scuze de off topic, dar nu ma pot abtine...ai un acvariu superb!!! Sa iti traiasca si felicitari!!!
geo13
Member

IP:

Neritinele traiesc la un PH scazut?
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

geo13 wrote:Neritinele traiesc la un PH scazut?

Nu. Au nevoie de o apa alcalina pentru a nu li se deteriora cochilia.

Forum Index » Alge
Go to: